VIDEO Primarul orasului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, audiat la DNA

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 5 iunie 2014, 10:47 Dosare Anticoruptie


Primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, s-a prezentat joi la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru a fi audiat in dosarul in care este cercetat, relateaza Agerpres. La intrare in sediul DNA, Gheorghe Stefan nu a facut declaratii. El a venit insotit de avocat.

In 28 mai, Gheorghe Stefan a fost citat la DNA pentru a i se comunica acuzatiile: folosire a influentei de o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii de foloase necuvenite si efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis la acea data, incepand cu 2009, Gheorghe Stefan a administrat in fapt SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpusi, care au acceptat sa figureze formal ca asociati si administratori.

"SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA) a incheiat si a executat contracte vizand realizarea unor lucrari cu diferiti clienti si a achizitionat, de la o serie de furnizori, bunuri si servicii. Altfel spus, Strong Montaj s-a interpus in schimb, a facut acte de comert, implicand circulatia banilor. Aceste operatiuni financiare ca acte de comert, in efectuarea carora s-a implicat Gheorghe Stefan, sunt incompatibile cu functia pe care o detinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamt si sunt menite sa-i aduca sume de bani necuvenite", se arata in comunicat.

DNA preciza ca, pentru a-si asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele incheiate de Strong Montaj cu autoritatile contractante, comune din judetul Neamt - Tazlau, Gheraesti si Draganesti -, care se bucurau de finantare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Stefan, detinatorul unei functii de conducere in cadrul unui partid politic a folosit, in mod repetat, in perioada 2010-2012, influenta sa in relatia cu functionari publici din cadrul unor institutii.

"Este de precizat ca necesarul de fonduri banesti de la bugetul de stat pentru finantarea lucrarilor de alimentare cu apa a comunelor, lucrari acceptate in programul prevazut in HG 577/1997, era evaluat anual de consiliile judetene, dupa consultarea autoritatilor contractante locale. Propunerea de finantare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuala a fondurilor alocate (de regula insuficiente pentru a acoperi necesarul). Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se facea de catre consiliul judetean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publica locala contractanta se comunica apoi MDRT iar dupa aprobarea listelor se facea plata", au retinut procurorii.

Sursa citata mentiona ca pentru a controla modul de repartizare a banilor alocati de la bugetul de stat, Gheorghe Stefan a sustinut o anumita persoana sa ocupe functia de consilier personal al presedintelui CJ Neamt.

"In afara atributiilor de serviciu, acesteia i s-a permis sa completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Stefan. In aceasta modalitate, Gheorghe Stefan a reusit, in mod repetat, in perioada 2010-2012, cu ocazia rectificarilor ori a alocarilor bugetare anuale, sa directioneze sume de bani in special catre acele autoritati publice locale care aveau incheiate contracte cu asocieri din care facea parte chiar SC Strong Montaj SA. Prin urmare, folosindu-se de influenta sa (...), Gheorghe Stefan a asigurat finantarea lucrarilor executate de societatea comerciala care-i apartinea si pe care o administra in fapt", se mai arata in comunicat.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.714 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by