UPDATE Democrat-liberalii Popoviciu, Samartinean si Ostaficiuc, urmariti penal de DNA Timisoara

de I.R.     HotNews.ro
Vineri, 30 mai 2014, 13:44 Dosare Anticoruptie


Deputatii PDL Alin Popoviciu si Cornel Samartinean, alaturi de liderul filialei timisene a PDL, Constantin Ostaficiuc, sunt urmariti penal de procurorii DNA sub acuzatia de abuz in serviciu, conflict de interese si instigare la abuz in serviciu, potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.

Totodata, DNA a decis extinderea urmaririi penale fata de:
  • Florin Marius Mezin, director comercial al Aeroportului International "Traian Vuia", acuzat de abuz in serviciu in forma continuata (doua acte materiale) si participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (zece acte materiale)
  • Tiberiu George Penescu si Lucian Blaga, administratori ai unor societati comerciale, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de marturie mincinoasa.
Potrivit procurorilor DNA, Cornel Samartinean si Florin Marius Mezin "au participat la luarea deciziei si apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care sa inchirieze spatii aflate in incinta aeroportului".

Societatea comerciala favorizata era controlata, in fapt, de catre Popoviciu si Ostaficiuc.

Concret, Alin Popoviciu si Constantin Ostaficiuc, l-ar fi determinat pe fostul director al AIT sa declanseze procedura de inchiriere a spatiilor comerciale din incinta aeroportului, cu scopul de a obtine "beneficii materiale in cuantum de aproximativ 4.000 euro/luna".

Aceasta procedura viza impunerea pentru fostii chiriasi a unor conditii care sa-i determine sa renunte la inchirierea pe mai departe a acelor spatii si astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitatiei, spatiile comerciale urmau sa fie preluate de firma controlata prin interpusi de catre cei doi suspecti.

De asemenea, aceasta societate comerciala urma sa plateasca o chirie mult diminuata fata de fostii chiriasi si fata de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administratie al A.I.T.

In acest sens, Mezin, desemnat presedinte al celor doua comisii de organizare a licitatiilor pentru inchirierea spatiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput si dispus unui alt functionar, ce nu cunostea adevarata stare de fapt, redactarea unor acte ce reflectau in mod nereal respectarea procedurilor legale.

Scopul urmarit de acesta a fost ca, in eventualitatea unui control ulterior, sa nu se mai poata constata ca licitatiile din datele de 27.10.2010 si 03.11.2010 au fost denaturate, in sensul asigurarii adjudecarii contractelor de inchiriere de catre firma controlata de suspectii Popoviciu Alin Augustin Florin si Ostaficiuc Constantin.

Cu ocazia audierilor, suspectii PENESCU TIBERIU GEORGE si BLAGA LUCIAN au facut afirmatii mincinoase in legatura cu imprejurarile in care au transmis oferte de participare la licitatia de inchiriere a spatiilor, acestia ascunzand motivul real al simulacrului de ofertare facut, respectiv crearea aparentelor unei proceduri deschise, transparente si competitive.

In realitate, a fost favorizata firma controlata de suspectii Popoviciu Alin Augustin Florin si Ostaficiuc Constantin.
Prin activitatile infractionale derulate de catre acesti functionari, cu concursul direct al persoanelor ce controlau in fapt societatea comerciala ce a fost declarata abuziv ca si castigatoare a licitatiei trucate, s-a produs Aeroportului International "Traian Vuia" Timisoara un prejudiciu in cuantum de 239.570,3 lei.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3912 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by