Nelu Iordache, judecat pentru fapte de coruptie privind lucrari de modernizare pe Transalpina

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 16 mai 2014, 22:44 Dosare Anticoruptie


Nelu Iordache
Foto: AGERPRES
Nelu Iordache, firma Romstrade si mai multi sefi de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Craiova au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie privind lucrari de modernizare a 184 de kilometri din DN 67C Transalpina, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Nelu Iordache, administrator al societatii Romstrade SRL, este acuzat de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave, se arata intr-un comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie transmis vineri si citat de Mediafax.

Directorul Departamentului Analize-Decontari al firmei Romstrade, Nicolae Dorel Mircea, a fost trimis si el in judecata, sub acuzatia de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave.

Pentru aceleasi infractiuni a fost trimisa in judecata si societatea Romstrade.

In acelasi dosar vor fi judecati, pentru abuz in serviciu in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, sapte angajati de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Craiova, respectiv Constantin Serban - director adjunct Investitii, Stefan Branaru - director adjunct tehnic, Ion Dina, Marin Tudor - ambii diriginti de santier, Mihai Adrian Radu - sef Departament Reparatii Capitale si Investitii, Stefan Radu - sef Birou Investitii si Luchian Toma Panduru.

Dosarul va fi solutionat de judecatorii de la Tribunalul Bucuresti.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, in perioada august 2009 - iunie 2010, in conditiile executarii lucrarilor de modernizare a drumului national DN 67 C Bengesti - Novaci - Ranca - Obarsia Lotrului - Sebes (Transalpina), pe o lungime de 184 de kilometri, in cadrul unui contract finantat de DRDP Craiova, mai multi angajati ai directiei, respectiv dirigintii de santier Ion Dina si Marin Tudor, responsabilul cu derularea contractului, Luchian Toma Panduru, Mihai Adrian Radu, Stefan Radu, Constantin Serban si Stefan Branaru, au certificat si vizat, pentru a fi decontate, situatii de lucrari fictive sau neexecutate si materiale de constructii care figurau ca ar fi fost achizitionate, incalcandu-si astfel atributiile si sarcinile de serviciu.

Pentru ca angajatii DRDP Craiova sa aprobe plata lucrarilor neefectuate si materialele de constructie inexistente, Nelu Iordache, in calitate de administrator al Romstrade, societate care a primit contractul de executare a lucrarilor, l-ar fi determinat pe Nicolae Dorel Mircea sa falsifice mai multe situatii de lucrari si facturile aferente.

Nicolae Dorel Mircea ar fi falsificat doua situatii de lucrari prin care s-a atestat in mod nereal ca firma Romstrade ar fi executat lucrari la trei poduri, valoarea totala confirmata si neexecutata fiind de 1.750.962 de lei. El ar mai fi falsificat si o situatie de lucrari in care a inclus aprovizionarea cu materiale de constructii in valoare de 17.034.324,75 lei, documente pe care le-a depus la sediul DRDP Craiova, pentru a fi decontate mai multe facturi cu lucrari neexecutate si materiale achizitionate, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Directorul de la Departamentul Analize - Decontari al Romstrade ar fi falsificat, de asemenea, mai multe situatii de lucrari prin care s-a atestat, in mod nereal, ca societatea comerciala ar fi executat lucrari constand in "doborarea copacilor cu diametre mai mari de 40 cm" si "scoaterea radacinilor si a buturugilor cu diametre mai mari de 40 cm", valoarea totala a platilor nelegale efectuate de DRDP Craiova fiind de 4.063.978,44 lei.

In acest fel, Compania Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a fost prejudiciata cu aproape 23 de milioane de lei, intrucat DRDP Craiova este o subunitate a acesteia. Banii au fost recuperati in cursul urmaririi penale, in urma solicitarii procurorilor DNA, se mai arata in documentul citat.

Acesta nu este singurul dosar in care este implicat Nelu Iordache. Tot la Tribunalul Bucuresti se judeca, din 26 aprilie 2013, procesul in care Iordache este acuzat de delapidare, fals in inscrisuri, spalare de bani si inselaciune, in legatura cu deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri.

Procurorii au aratat, in rechizitoriul trimis instantei, ca Nelu Ioardache ar fi schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentand o parte din avansul incasat de la CNADNR SA de firma administrata de acesta pentru proiectarea si executia lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finantata in proportie de 85 la suta din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - SC Donrep Construct SRL, care a incheiat contractul cu CNADNR.

Omul de afaceri Nelu Iordache se afla, din 8 mai, in arest la domiciliu, dupa ce fost detinut un an si cinci luni.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.1296 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by