Preot din Botosani, acuzat de procurorii DNA ca a constituit un grup infractional de contrabanda cu tigari din Ucraina, cu complicitatea vamesilor si politistilor

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 28 aprilie 2014, 14:28 Dosare Anticoruptie


Un preot din localitatea Candesti, jud. Botosani, este acuzat de procurorii DNA ca a initiat, constituit si coordonat un grup infractional de contrabanda cu tigari din Ucraina, in complicitate cu politisti de frontiera si vamesi.

Procurorii au dispus in acest caz inceperea urmaririi penale fata de 39 de persoane. Prejudiciul provocat statului in acest caz este de 1.519.891 lei, potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.

Gruparea, cunoscuta sub numele "Oamenii lui Fediuc", a trecut si la eliminarea "concurentei", pentru a-si asigura monopolul distributiei de tigari din Ucraina pe raza judetului Botosani.

Astfel, "la initiativa lui Horga Dumitru, dar si a relatiilor conflictuale aparute intre Fediuc Nelu si un ofiter de politie, sef de tura aflat in subordinea inculpatului, cei doi au hotarat indepartarea din circuitul de contrabanda a unor asa zisi competitori (in fapt alte persoane care se ocupau de contrabanda cu tigari in aceeasi zona)".

Unul dintre acestia a fost depistat si sanctionat contraventional cu suma de 5.000 lei si confiscarea, din autoturismul acestuia, a cantitatii de 200 pachete de tigari, iar altul a fost sanctionat prin confiscarea cantitatii de 666 pachete de tigari si aplicarea unei contraventii in valoare de 5.000 lei.

Cum s-au derulat faptele, potrivit procurorilor DNA:

In perioada 19 august 2008 - 3 martie 2009, Horga Dumitru, preot in parohia din localitatea Candesti jud. Botosani, "a initiat, constituit si coordonat activitatea de contrabanda cu tigari din Ucraina a unui grup infractional organizat ce avea ca scop introducerea unor insemnate cantitati de tigari prin Vama Siret (peste plafonul admis de Regulamentul Vamal), cu sprijinul cointeresat al unor politisti de frontiera si lucratori vamali".

Grupul s-a constituit in aceeasi perioada in care inculpatul Nadejde Daniel a fost cooptat de Horga Dumitru si Sofronie Dumitru Daniel (al carui copil a fost botezat ulterior de comisarul Fediuc Nelu), pentru a se deplasa periodic in Ucraina si pentru a participa la introducerea in Romania a unor cantitati importante de tigari cu sustragerea de la plata taxelor vamale, se arata in comunicatul DNA.

Acestuia i s-a adus la cunostinta ca, pentru a i se permite intrarea in tara cu astfel de produse, trebuia sa cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmand sa ajunga la comisar Fediuc Nelu prin intermediul lui Horga Dumitru. De asemenea, conducatorul grupului asigura finantarea necesara pentru cumpararea tigarilor din Ucraina, folosind sume de bani in valuta date de catre o persoana din anturajul sau, cunoscuta cu preocupari pe linie de camatarie si pe care Horga Dumitru l-a contactat prin intermediul lui Fediuc Nelu.

Horga Dumitru si Sofronie Daniel l-au cunoscut pe Fediuc Nelu, sef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret si ulterior numit sef al Sectorului Politiei de Frontiera Siret, "cultivand" cu acesta o "relatie de prietenie" bazata initial pe oferirea unor "atentii" constand in bunuri materiale (produse alimentare si bauturi) si cadouri cu ocazia sarbatorilor de iarna de la finele anului 2007.

Din probele administrate a reiesit ca Horga Dumitru sustinea ca are relatii in randul unor persoane cu influenta din mediul politic si din conducerea I.J.P.F. Botosani, iar Fediuc Nelu se prevala de legatura de prietenie si relatiile in randul conducerii D.P.F. RADAUTI, I.J.P.F. Suceava si conducerea I.G.P.F..

Mai mult decat atat, la initiativa lui Horga Dumitru, in luna ianuarie 2009, Fediuc Nelu devine cumatru cu Sofronie Dumitru Daniel (nas de botez pentru unul dintre copii acestuia.)

Astfel, grupul infractional a ajuns sa fie cunoscut de lucratorii politiei de frontiera, dar si de lucratorii vamali din cadrul Biroul Vamal Siret ca fiind "oamenii lui FEDIUC". Astfel, cei in cauza beneficiau de un tratament preferential la trecerea prin Punctul de Trecere a Frontierei (P.T.F) Siret, pe baza oferirii unor atentii celor aflati in serviciu, precum si a unor ￯comisioane￯ date lucratorului politiei de frontiera care era de serviciu si se ocupa de controlul documentelor - suma de 50 lei, respectiv lucratorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de INTRARE - suma de 100 lei. De asemenea, membrii grupului aveau acces la informatii privind planificarea in serviciu a lucratorilor, a controalelor ulterioare pe arterele de circulatie efectuate de D.R.A.O.V. Iasi, I.P.J. si I.J.P.F. Suceava sau Garda Financiara Suceava.

La fiecare intrare in tara, membrii grupului dadeau lucratorului politiei de frontiera care era de serviciu si se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucratorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de INTRARE, suma de 100 lei. Fiecare transport s-a efectuat pe baza informatiilor furnizate de Fediuc Nelu cu privire la planificarea in serviciu a lucratorilor din P.T.F. Siret (aproba planificarile si inclusiv componenta turelor de serviciu), fiind preferate turele conduse de Strugar Sorin, Cuzencu Octavian si Jitariuc Virgil, din cadrul S.P.F. Siret, si respectiv sefii de tura Ciornei Tudor si Scladan Sorin din cadrul B.V. Siret.

Din actele premergatoare efectuate pana in prezent rezulta ca membrii grupului se informau cu privire la existenta unor echipe de control din cadrul D.R.A.O.V. Iasi, precum si a altor echipe din cadrul altor institutii cu atributii de control in zona de frontiera. Informatiile erau furnizate atat de Fediuc Nelu cat si de politistii de frontiera si vamesii aflati in serviciu la P.T.F. Siret.

Dupa introducerea in tara, tigarile au fost revandute cu precadere unor distribuitori din municipiul si judetul Botosani, dar si in judetul Suceava, prin intermediul unor apropiati ai lui Horga Dumitru.

In perioada august 2008 - februarie 2009, membrii grupului au introdus in Romania, cu sprijinul comisarului Fediuc Nelu si a persoanelor pe langa care acesta intervenea (lucratori de politie de frontiera de serviciu in P.T.F. Siret si lucratori vamali din cadrul B.V. Siret), cantitatea de 286.240 pachete de tigari de provenienta Ucraina sens in care au efectuat un numar de 35 transporturi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret jud. Suceava.

Ca urmare a activitatilor infractionale desfasurate s-a stabilit un prejudiciu cauzat bugetului de stat, constand in valoarea in vama a tigaretelor si a taxelor vamale si fiscale aferente, in valoare totala de 1,519,891.00 lei (din care 226,647.00 lei valoare in vama si 1,293,244 lei taxe vamale si fiscale).

Pentru a-si asigura monopolul distributiei de tigari din Ucraina pe raza judetului Botosani, precum si pentru a majora cantitatile de tigari ce urmau a fi trecute prin P.T.F. SIRET si implicit castigurile realizate din comercializarea acestora, la initiativa lui Horga Dumitru, dar si a relatiilor conflictuale aparute intre Fediuc Nelu si un ofiter de politie, sef de tura aflat in subordinea inculpatului, cei doi au hotarat indepartarea din circuitul de contrabanda unor asa zisi competitori (in fapt alte persoane care se ocupau de contrabanda cu tigari in aceeasi zona). Astfel, unul dintre acestia a fost depistat si sanctionat contraventional cu suma de 5.000 lei si confiscarea, din autoturismul acestuia, a cantitatii de 200 pachete de tigari, iar altul a fost sanctionat prin confiscarea cantitatii de 666 pachete de tigari si aplicarea unei contraventii in valoare de 5.000 lei.

In acest dosar s-a inceput urmarirea penala fata de 39 de persoane:
  • 16 inspectori si lucratori vamali in cadrul Biroului Vamal Siret (Achim Ortanta, Boca Radu-Pamfil, Ceausu Victor, Chirila Laura-Gheorghina, Coroleuca Ernest-Dan, Coroliuc Simion, Lavric Adrian, Muresan Lucian-Doru, Nechita Rodica-Lacramioara, Oprescu Daniela, Robu Gheorghe, Schipor Nicu-Cezar, Scladan Sorin-Constantin, Toma (Actual Perhinschi) Mihaela, Tudor Ioan si Zegrea Lucian Daniel), acuzati de abuz in serviciu, luare de mita, fals intelectual, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii;
  • Un consilier din cadrul Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi (Dascalu Adrian) acuzat de abuz in serviciu si folosire in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii;
  • 16 politisti de frontiera din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Radauti, din care doi ofiteri cu functie de conducere si control (cms. Fediuc Nelu si scms. Cuzencu Octavian) si 14 subofiteri de politie de frontiera in cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Siret (Baciu Constantin-Ciprian, Chirila Dorel-Vasile, Colotelo (Sauciuc) Valentina-Ioana, Costiuc Ilie, Craciun Radu, Hetriuc Cezar, Hnatiuc Catalin-Albert, Iliesi Toader, Jitariuc Virgil, Onut Cornel Vasile, Posmangiu-Luchian Alexandru, Schiopu Mitica, Strugar Sorin-Doru, Zebreniuc Catalin-Dumitru) acuzati de luare de mita, abuz in serviciu, initiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional in vederea savarsirii de infractiuni, folosire in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii;  
  •  6 persoane ce aveau ca preocupare contrabanda cu tigari din Ucraina in Romania prin Vama Siret (Horga Dumitru, Sofronie Dumitru Daniel, Ciornenchi Constantin Paul, Nadejde Daniel Vasile, Horga Bogdan Iulian si Grumeza Cornelia) acuzati de dare de mita, initierea sau constituirea unui grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup si cumparare de influenta;

Părintele Dumitru Horga a fost condamnat in 2009 la doi ani de inchisoare cu suspendare, sub acuzatia ca, în aprilie 2007, ar fi pretins şi primit de la o persoană cunoscută bani pentru a interveni la Serviciul de paşapoarte în vederea obţinerii unor documente de călătorie în străinătate, potrivit ziarului Monitorul de Botosani.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2288 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    urgent (Luni, 28 aprilie 2014, 14:36)

    Snitzelvienez [utilizator]

    Biserica si Sanatatea au nevoie urgenta de tratament din partea DNA-ului.
    • 0 (2 voturi)    
      da (Luni, 28 aprilie 2014, 15:45)

      I [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

      Biserica are nevoie si de un tratament de la fisc. Nu stiu cum ca un om amarat are "dreptul" de a plati impozite dar una din institutiile cele mai bogate din Romania e scutita.
  • +5 (7 voturi)    
    Au voie sa se-amestece?! (Luni, 28 aprilie 2014, 14:37)

    Jane Doe [utilizator]

    Cei de la DNA, in treburile BOR?! Pai cum, nu-s ei stat in stat, mai presusu de orice lege de pe pamant? Cum mai primeste Daniel banutul cinstit, din micul trafic cu iarba dracului, atunci? :))
  • +7 (7 voturi)    
    nesimtire (Luni, 28 aprilie 2014, 14:37)

    Soljenitin [utilizator]

    Scutirea de impozite nu le ajunge. Banii donati de toti fraierii nu le ajung. Bunurile materiale donate nu le ajung. Lacomia omoara omenia!
    • +5 (5 voturi)    
      cetateni fara demnitate (Luni, 28 aprilie 2014, 15:11)

      Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

      Criteriile de selectie nu sunt respectate in nici un domeniu..vezi ultima declaratie a lui Corlatean: Un indemn la a respecta legea il considera amenintare.
      fara implicarea societatii nu cred ca doar pedepsirea infractorilor va schimba ceva in bine deoarece oamenii aleg aceiasi infractori, in multe cazuri chiar aleg candidati care sunt in puscarie.
  • +4 (6 voturi)    
    nu faceti ce face popa sau BOR ul (Luni, 28 aprilie 2014, 14:48)

    un domn [utilizator]

    cam asta va fi reactia..BOR ul..este trompeta United Shpagas of democracy...sau omu din Botosani facea un ban pentru Catedrala Neamului ?
  • 0 (2 voturi)    
    666 de pachete? ce sa vezi.... (Luni, 28 aprilie 2014, 15:53)

    TiţăAlex1328795757255 [utilizator]

    " iar altul a fost sanctionat prin confiscarea cantitatii de 666 pachete de tigari si aplicarea unei contraventii in valoare de 5.000 lei."


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by