Nastase, Fenechiu si Becali, intre fostii demnitari care vor petrece Pastele in penitenciar

de R.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 19 aprilie 2014, 20:06 Dosare Anticoruptie


Adrian Nastase, Relu Fenechiu, Catalin Voicu si Gigi Becali se numara printre fostii demnitari care isi vor petrece sarbatorile pascale in penitenciare, unde au de executat pedepsele primite in urma condamnarilor definitive, relateaza Mediafax.

Fosti deputati si senatori, fosti membri ai Guvernului, dar si oameni de fotbal, unii dintre ei incarcerati in acest an, vor spune "Hristos a Inviat" in spatele gratiilor.

Chiar daca este pentru a doua oara incarcerat, acestea sunt primele sarbatori pascale pe care fostul premier Adrian Nastase le petrece in spatele gratiilor. El este incarcerat la Penitenciarul Jilava, acolo unde executa pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare, la care a fost condamnat in 6 ianuarie, pentru santaj si luare de mita, in dosarul cunoscut ca "Zambaccian" .

Adrian Nastase a fost condamnat pentru ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

Fostul premier mai are o condamnare de doi ani de inchisoare, in dosarul "Trofeul calitatii". Condamnat in 20 iunie 2012, Nastase a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata. Dupa condamnarea din dosarul Zambaccian, Adrian Nastase a fost din nou incarcerat, urmand ca instanta sa contopeasca cele doua pedepse.

Si pe Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, sarbatorile de Pasti il vor gasi incarcerat. El se afla la Penitenciarul de maxima siguranta Iasi, unde are de executat o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, la care a fost condamnat pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.

Relu Fenechiu a primit aceasta pedeapsa dupa ce a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

Tot in penitenciar, insa la Baia Mare, se afla fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan. El a fost condamnat definitiv in 25 februarie 2013, la trei ani de inchisoare cu executare, in dosarul "Caltabosul", alaturi de un alt fost ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes. Avram Muresan se afla, insa, in inchisoare din mai 2012, dupa ce a fost condamnat definitiv de instanta suprema la sapte ani de detentie intr-un alt dosar, in care a fost judecat pentru deturnare de fonduri.

In dosarul "Caltabosul", Ioan Avram Muresan a fost judecat pentru complicitate la cumparare de influenta, in forma continuata, dupa ce a intermediat transferul unor produse alimentare (caltabos si tuica), in valoare de 1.500 de lei si suma de 15.000 de euro, de la omul de afaceri Gheorghe Ciorba, care au ajuns la Decebal Traian Remes. Fostul ministru Remes, condamnat la trei ani de inchisoare in dosarul "Caltabosul", a fost eliberat conditionat in 11 februarie, dupa ce a ispasit un an din pedeapsa.

Fostii parlamentari Catalin Voicu, Nicolae Vasilescu, Dan Pasat si Emilian Cutean, in spatele gratiilor de Paste

Fostul senator Catalin Voicu nu va sarbatori Pastele cu familia
, pentru ca el este incarcerat in Penitenciarul Rahova. Voicu a fost condamnat definitiv, pe 22 aprilie 2013, de instanta suprema, la sapte ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost judecat pentru coruptie. El a fost gasit vinovat pentru ca a primit mita de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecator de la instanta suprema Florin Costiniu, la magistrati si politisti, pentru a obtine decizii favorabile in dosarele in care cei doi erau implicati.

Si fostii deputati Dan Pasat sau Emilian Cutean se vor afla in penitenciare in noaptea de Inviere. Dan Pasat a fost incarcerat dupa ce a fost condamnat definitiv, in decembrie 2013, de instanta suprema, la trei ani de inchisoare cu executare, pentru santaj si fapte de coruptie. Pasat a fost acuzat de procurorii anticoruptie ca, in perioada octombrie - noiembrie 2009, sprijinit de Constantin Marin, a amenintat verbal si fizic, in mai multe randuri, doi reprezentanti ai unei firme, iar in 29 octombrie 2009 a exercitat acte de violenta asupra acestora. Amenintarile vizau integritatea fizica a celor doi reprezentanti ai firmei sau a membrilor familiilor acestora, pentru a-i determina sa semneze un contract de cesiune integrala a lucrarilor de aductiune a apei din comuna Varasti, judetul Giurgiu.

In cazul fostului deputat PSD Emilian Cutean, pedeapsa este mai mare, iar faptul ca a incalcat legea l-a facut sa ajunga la Penitenciarul Jilava. El a fost condamnat definitiv, de catre Curtea de Apel Bucuresti, la cinci ani de detentie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200.000 de lei, in perioada in care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor.

Coleg cu Emilian Cutean la Penitenciarul Jilava este si fostul deputat Nicolae Vasilescu, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Fostul parlamentar a fost gasit vinovat pentru ca, alaturi de alte doua persoane, a cerut de la reprezentantul unor societati comerciale suma de doua milioane de lei, reprezentand 40 la suta din valoarea totala a unor lucrari de constructii efectuate in anii 2008 si 2009 de acele firme, in beneficiul a cinci primarii din judetul Constanta.

Sarbatori in inchisoare si pentru Gigi Becali, George Copos, Gheorghe Popescu si Mihai Stoica

Afacerile cu statul facute de Gigi Becali
reprezinta unul dintre motivele pentru care el a ajuns in inchisoare. Incarcerat la Poarta Alba, Becali ispaseste o pedeapsa de trei ani si jumatate de inchisoare, dupa ce a fost condamnat, in 20 mai 2013, la trei ani de inchisoare in dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii si a primit ulterior un spor de sase luni, dupa alte doua condamnari, in cazul "Valiza" si in dosarul sechestrarii celor care i-au furat masina.

Acestea nu sunt primele sarbatori pe care fostul europarlamentar Gigi Becali le petrece in spatele gratiilor. Patronul echipei Steaua a depus, in timpul detentiei, cereri de permisie sau de invoire pentru a participa la unele evenimente in familie, precum si o solicitare de intrerupere a executarii pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i insa respinse. Si cererea de intrerupere a pedepsei lui Becali, pe motiv ca acesta ar avea nevoie de o interventie chirurgicala la coloana, a fost respinsa de instanta.

Omul de afaceri George Copos, fostul actionarul majoritar al FC Rapid, a ajuns dupa gratii in 4 martie, pentru tranferul unor jucatori de fotbal. El se va afla in spatele gratiilor de Paste intrucat are de executat o pedeapsa de trei ani si opt luni, in regim inchis de detentie.

Alaturi de Copos, alti sapte oameni din fotbal au fost condamnati pentru transferurile a 12 jucatori, in urma carora statul a fost prejudiciat cu aproximativ 1,5 milioane de dolari si alte patru cluburi sportive cu 10 milioane de dolari.

Alaturi de Copos, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat, in 4 martie, pe Jean Padureanu la trei ani si patru luni de inchisoare, pe Mihai Stoica la trei ani si sase luni, pe Cristian Borcea si Ioan Becali la cate sase ani si patru luni, pe Victor Becali la patru ani si opt luni, pe Gheorghe Popescu la trei ani, o luna si zece zile, precum si pe Gigi Netoiu la trei ani si patru luni de inchisoare cu executare.

Cercuri de lectura, dezbateri si cenacluri duhovnicesti, intre activitatile de Paste din penitenciare

Potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), persoanele condamnate vor putea participa la manifestari artistice in perioada sarbatorilor de Pasti. Intre acestea se inscriu cercuri de lectura, teatru, cenacluri literare, muzica, desen, grafica, arte plastice, activitati de sculptura, modelaj si fotografie. De asemenea, in unitatile penitenciare vor fi organizate competitii si intreceri sportive, expozitii, dezbateri si concursuri tematice.

"Un rol deosebit de important il vor avea vizitele in comunitate, cenaclurile duhovnicesti - filocalice, precum si activitatile de voluntariat cu specific adaptat perioadei pascale. Totodata, in baza colaborarii cu preotii slujitori de la toate cultele care sarbatoresc Pastele in aceasta perioada, preotii capelani ai unitatilor vor sustine un program special de pregatire duhovniceasca, prin intensificarea slujbelor, a consilierilor si spovedaniei", potrivit Administratiei Penitenciarelor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1890 vizualizari

  • +15 (15 voturi)    
    Asa, si? (Sâmbătă, 19 aprilie 2014, 20:24)

    Soljenitin [utilizator]

    Ce, nu merita? Foarte bine ca sunt acolo, le doresc sedere neplacuta si lunga!
  • +13 (13 voturi)    
    pai de ce (Sâmbătă, 19 aprilie 2014, 21:38)

    gopo111 [utilizator]

    nu faceti o lista cu aia care sufera din cauza acestor gunoaie, a romanilor care nu au ce pune pe masa pt ca astia au vindut totul sa se imbogateasca, fara a se uita la cei din jurul lor care isi pierdeau locurile de munca
    • -1 (1 vot)    
      Comentariu sters de utilizator (Duminică, 20 aprilie 2014, 20:02)

      [anonim] i-a raspuns lui gopo111

  • +8 (8 voturi)    
    scrieti de POPOR (Sâmbătă, 19 aprilie 2014, 22:09)

    burebista [utilizator]

    Mai lasati cu acesti HOTI care merita pe deplin sa stea la puscarie .Ce tot da_ti stiri de ei alta treaba nu aveti ,scrieti de cei fara service ,care nu au cu ce cumpara mancare ca acesti banditi si hoti impreuna cu multi alti ca ei ,au adus tara si poporul intr_o saracie lucie ca ei sa fure fara scrupule si sa se inbogateasca .Iar alti 3 milioane de romani cutreiera lumea dupa lucru ,credeti ca la aceia le este usor ?mai terminate cu acesti nemernici si scrieti la obiect .
  • +9 (9 voturi)    
    Si de ce (Sâmbătă, 19 aprilie 2014, 22:15)

    KostasP [utilizator]

    Ne-ar interesa stirea asta. Niste delapidatori semi analfabeti la un loc cu un tradator de tara care in alta parte ar fi atarnat in streang.
  • +5 (5 voturi)    
    asta nu e stire,sper,e o constatare (Duminică, 20 aprilie 2014, 0:14)

    dezer [utilizator]

    In carti se spune "unora le putrezesc oasele in inchisoare"
  • +1 (3 voturi)    
    Unde-i Ponta? (Duminică, 20 aprilie 2014, 0:41)

    potaissa [utilizator]

    acolo si el la Poarta Alba , la 25x 5 cm....
  • +2 (2 voturi)    
    ura (Duminică, 20 aprilie 2014, 8:59)

    dandra [utilizator]

    Fie ca si urmatoarele sarbatori de pasti si de craciun sa va gaseasca tot acolo, pana in 2028. Si la mai mare.
  • +1 (1 vot)    
    Aveti un fix . . . (Duminică, 20 aprilie 2014, 10:36)

    Vali Cel Batran [utilizator]

    . . . sa ne aduceti mereu aminte despre marii hoti ai neamului. Toate televiziunile se se intrec in a ne relata cum au petrecut Pastele in puscarii marii hotomani. Vad ca si ziarele si agentiile de stiri nu mai pot de dragul lor. Dati-le domnule drumul din puscarii si lasati-ii sa isi faca mendrele ca vad ca va sunt tare dragi. Sau va duceti langa ei ca sa ii puteti salute si pupa zilnic. despre un om cinstit nu scrie nimeni despre hoti insa . . . . .
  • +1 (1 vot)    
    La mai mulți ani ! (Duminică, 20 aprilie 2014, 23:22)

    yoko ono [utilizator]

    Să fie BINE, să nu fie RĂU !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by