Guvernul sesizeaza DNA cu privire la posibile fapte penale legate de transferul unui teren din proprietatea Institutului Fundulea in domeniul privat

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 15 aprilie 2014, 13:02 Dosare Anticoruptie


 documente
(15 Apr 2014) PDF, 329KB
Guvernul va sesiza DNA cu privire la cu posibile fapte penale legate de trecerea unei suprafete de teren din domeniul public al statului si administrarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea in domeniul privat al orasului Fundulea.

"Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atributii de control, va sesiza organele de urmarire penala, respectiv Directia Nationala Anticoruptie, privind operatiunile sau actele ilicite in legatura cu care au rezultat indicii de savarsire a unei posibile fapte care poate intruni elementele constitutive ale unei infractiuni, urmand ca organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunii sia supra vinovatiei", se arata in Raportul Corpului de Control al Primului-ministru privind verificarea respectarii dispozitiilor legale in legatura cu trecerea unei suprafete de teren in domeniul privat al orasului Fundulea.

Raportul Corpului de control pe aceasta tema va fi transmis marti si Comisiei parlamentare de ancheta privind terenurile din comuna Nana, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Guvernului.

Corpul de control al premierului a efectuat un control la institutiile publice implicate in reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate pe raza judetului Calarasi. Controlul a avut ca biect verificarea respectarii prevederilor legale in legatura cu trecerea unor suprafete de teren din domeniul public al statului si administrarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea (I.N.C.D.A. Fundulea) in domeniul privat al unor unitati administrativ-teritoriale.

In raport se arata ca, in data de 12.07.2007, primarul orasului Fundulea, Dorel Dorobantu, in calitate de presedintele Comisiei locale de fond funciar Fundulea, a incheiat procesul verbal de delimitare a unei suprafete de 1982,54 ha, aflata in domeniul public al statului si in administrarea Institutului Fundulea, "in vederea punerii in posesie a persoanelor al caror drept de proprietate a fost reconstituit (...) de catre comisiile locale Fundulea, Tamadau, Gurbanesti, Sarulesti, Nicolae Balcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupsanu".

Corpul de control a constatat ca din continutul procesului verbal "nu a rezultat modul in care a fost calculata suprafata respectiva".

Suprafata de 1982.54 ha din domeniul public al statului in domeniul privat ai orasului Fundulea s-a facut prin Hotararea Comisiei iudetene de fond funciar Calarasi, in conditiile in care, potrivit legii "trecerea din domeniul public in domeniul privat se face, dupa caz, prin hotarare a Guvernului, a consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local (...)", a mai constatat Corpul de control.

In raport se mentioneaza ca sanctiunea nerespectarii competentei si a procedurii de dezafectare a terenurilor din domeniul public si de trecere a acestora in domeniul privat era, la acea vreme, nulitatea absoluta a actelor iuridice incheiate cu incalcarea acestor dispozitii legale.

Corpul de Control al premierului a mai constatat ca prin hotararea din 2007, Comisia judeteana de fond funciar Calarasi a aprobat trecerea terenului in domeniul privat "fara a exista o justificare pentru delimitarea acestei suprafete de teren".

In raport se arata ca terenurile aflate in domeniul public al statului si in administrarea Institutului Fundulea puteau fi retrocedate in doua situatii, si anume:
  • in cazul in care terenurile reprezentau veciul amplasament al proprietarului deposedat;
  • daca nu mai exista teren disponibil administrat de alte institutii si autoritati publice in judetul respectiv sau in judetele invecinate.

Institutia Prefectului -  Judetul Calarasi a comunicat Corpului de control ca in rezerva comisiilor locale de fond funciar Lupsanu, Valea Argovei, Sarulesti, Gurbanesti, Nicolae Balcescu, Nana, Tamadau Mare, Funduleal Lehliu Gara nu mai exista teren, nefiind identificate "situatiile centralizatoare privind terenurile aflate la dispozitia comisiilor locale de fond funciar", insa in urma verificarilor s-a constatat ca la momentul acela Nana, Gurbanesti si Sarulesti aveau teren in rezerva, precizeaza raportul.

Corpul de Control precizeaza ca in urma tranferului, valoarea suprafetelor de teren a fost majorata considerabil.

"Valoarea aferenta suprafetei totale de teren de 1.793,9171 ha, care urma sa faca obiectul reconstituirii dreptului de proprietate, transferata de la comunele Gurbanesti, Sarulesti, Valea Argovei, Nicolae Balcescu, Lupsanu, Nana si Tamadau Mare, cuprinsa intre minim 580.344,13 EUR si maxim 1.160.688,26 EUR pentru aceste comune, a fost sporita la valori cuprinse intre minim 1.345.437,82 EUR si maxim 2.690.875,65 EUR pentru orasul Fundulea", precizeaza Corpul de control.

In raport se precizeaza ca, potrivit dispozitiilor legale, "sunt lovite de nulitate absoluta (...) transferurile de terenuri dintr-o localitate in alta, efectuate cu incalcarea conditiilor prevazute de lege, in scopul ilicit de a spori prin aceasta valoarea terenului primit ca urmare a transferului" ori Corpul de control sustine ca transferul terenurilor de la comunele Gurbanesti, Sarulesti, Valea Argovei, Nicolae Balcescu, Lupsanu, Nana si Tamadau Mare la orasul Fundulea, s-a realizat fara respectarea conditiilor legale.

"Consecinta emiterii Hotararii nr. 1607/13.07.2007 de catre Comisia judeteana de fond funciar Calarasi a fost diminuarea domeniului public al statului in mod nelegal si netemeinic, cu suprafata de 1982,54 ha, avand o valoare intre 1.486.905 EUR si 2.973.810 EUR, potrivit 'Ghidului cu preturile orientative ale proprietatilor imobiliare pentru judetul Calarasi', pentru anul 2007, transmis Corpului de control al primului-ministru de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania", precizeaza Corpul de control.

In raport se mai subliniaza ca "in situatia in care terenul in suprafata de 1982,54 ha era situat adiacent cailor rutiere sau la limita construita a localitatilor (posibil de transferat in intravilan) valoarea acestuia era, la momentul emiterii Hotararii nr. 1604113072007 de catre Comisia judeteana de fond funciar Calarasi, de 59.476.200 EUR.)".







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4021 vizualizari

  • -3 (7 voturi)    
    sunati mai tarziu .. momentat e ocupat . (Marţi, 15 aprilie 2014, 14:01)

    adrian8 [utilizator]

    ca dna area acum alta treaba ... probabil tot cu guvernul ...
  • -5 (9 voturi)    
    zeroing in! (Marţi, 15 aprilie 2014, 14:05)

    demaGOGU [utilizator]

    toate drumurile duc la...Nana
    • +3 (5 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 15 aprilie 2014, 14:30)

      [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

  • -3 (5 voturi)    
    Adica NANA si BAS (Marţi, 15 aprilie 2014, 14:30)

    La Tour Eiffel [utilizator]

    Hai ca ne-am dat seama singuri. Chiar daca hn incearca sa ascunda gunoiul sub pres. Sau sa minta prin omisiune. Si deci GVF avea dreptate. Eram sigur dealfel dupa spumele lui bas.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by