Cine este Rodica Cosma, judecatoarea care a decis eliberarea lui Radu Mazare sub control judiciar

de V. Cozmei     HotNews.ro
Joi, 10 aprilie 2014, 12:14 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte de Casatie si Justitie
Foto: ICCJ
Primarul Constantei, Radu Mazare a fost eliberat din arest si va fi anchetat sub control judiciar in dosarul in care DNA cerceteaza o dare de mita pentru realizarea unui cartier de locuinte sociale in municipiul de pe litoral. Decizia de eliberare din arest a lui Mazare a fost luata de judecatoarea Rodica Cosma de la Inalta Curte, un magistrat care a judecat mai multe dosare controversate de-a lungul timpului. Printre altele, judecatoarea Cosma este unul dintre magistratii care l-a achitat in prima instanta pe fostul ministru Tudor Chiuariu, a facut parte din completul care a dispus neinceperea urmarii penale in dosarul de plagiat al premierului Ponta, a decis condamnarea definitiva a lui Catalin Voicu si in doua dosare diferite ba l-a achitat, ba l-a condamnat pe Gigi Becali.

Decizia de eliberare a lui Radu Mazare din arest si anchetarea sa sub control judiciar a fost luata miercuri seara de catre Inalta Curte prin judecatoarea Rodica Cosma. (Sursa)

De-a lungul timpului, Cosma a judecat mai multe dosare importante si a dat unele decizii controversate.

In dosarul schimbului de terenuri cu MApN, dosarul care practic l-a trimis pe Gigi Becali in inchisoare, judecatoarea Cosma a facut opinie separata si a decis ca se cuvine achitarea lui Becali. (Sursa)

Intr-un alt dosar privind Gigi Becali, Dosarul "Valiza", judecatoarea Cosma a decis sa-l codnamne pe omul de afaceri din Pipera.

La judecata pe fond in Dosarul "Posta Romana", Rodica Cosma, alaturi de alti doi judecatori, a decis achitarea fostului ministru de la justitie, Tudor Chiuariu. La recurs, Chiariu a fost condamnat definitiv. (Sursa)

Rodica Cosma a hotarat condamnarea pe fond la cinci ani de inchisoare a fostului ministru PDL, Monica Iacob Ridzi, si a judecat si unul din dosarele Zambaccian ale lui Adrian Nastase, insa nu a facut parte din completul care a dat decizia definitiva.

Rodica Cosma a facut parte si din completulc are a decis condamnarea definitiva a fostului senator PSD, Catalin Voicu.

In 17 martie 2014, completul de la Inalta Curte din care a facut parte si judecatoarea Rodica Cosma a decis ca premierul Victor Ponta nu poate fi anchetat pentru presupusul plagiat din lucrarea sa de doctorat. (Sursa)

Judecatorii nu au decis asupra fodului chestiunii (daca premierul a plagiat sau nu), ci doar ca nu poate fi anchetat pentru plagiat, respingand contestatia depusa de partidul Noua Republica la decizia Parchetului General condus de Tiberiu Nitu de a nu incepe ancheta in cazul lui Ponta.

Anul trecut, Parchetul General a inchis dosarul, motivand ca nu poate masura cantitativ cat a copiat Ponta in lucrarea de doctorat coordonata de Adrian Nastase in anii 2000 si reluata in cartea publicata ulterior.

Sotul ei este judecator la Curtea de Apel Brasov.

Potrivit ultimei sale declaratii de avere, Rodica Cosma detine trei terenuri in judetul Brasov, precum si doua case de locuit si un apartament. Judecatoarea are pe numele sau doua autorturisme si are contractat un credit de 48.000 de euro.

In anul 2012 judecatoarea a inregistrat un venit toal de 150.000 de lei de la Inalta Curte, iar potrivit declaratiei sale de interese este actionar la SIF Muntenia cu 1.000 de actiuni.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























15500 vizualizari

  • +12 (12 voturi)    
    normal (Joi, 10 aprilie 2014, 12:23)

    corvus coraX [utilizator]

    depinde cât de bine (nu) sunt legaţi la ochi...
    • +9 (9 voturi)    
      Mai pe sleau (Joi, 10 aprilie 2014, 14:34)

      Redactia HotNews [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

      cosma rodica e o judecatoare corupta.
  • +15 (15 voturi)    
    i-auzi!.... (Joi, 10 aprilie 2014, 12:28)

    barbu007 [utilizator]

    ei, să n-o blesteme cătălin voicu? tocmai pe el l-a "antipatizat" doamna....
    • +11 (11 voturi)    
      Stiu si de ce l-a "antipatizat" (Joi, 10 aprilie 2014, 13:31)

      xvlad [utilizator] i-a raspuns lui barbu007

      In primul rand, Voicu lucra cu Costiniu, deci erau concurenti directi. In al doilea rand, Voicu a fost suficient de prost cat sa se lase interceptat si sa bage la apa si un judecator. Deci de ce sa-l simpatizeze?
  • +18 (20 voturi)    
    Daca mai aveati dubii!... (Joi, 10 aprilie 2014, 12:33)

    AnticoruptieinRomania [utilizator]

    La Curtea de Apel, Ponta isi intinde tentaculele bolsevice ca sa-si scape coruptii. Tanti asta de unde are atata avere ca in USA, un judecator de acelasi rang nu are nici jumate din averea ei??? Un control al ANI ar lumina multe averi pe care judecatorii corupti le au.
    Sper ca la recurs sa fie un judecator mai vertical, caci Mazare merita inchisoare pentru multi ani. Ca sa lasi un asemenea specimen in libertate e un adevarat genocid la adresa Romaniei.
    Multumesc pe aceasta cale si lui Predoiu, care a promovat acest nou cod penal, total alambicat si mult, mult mai indulgent cu coruptii. De fapt, Predoiu a acceptat tot ce a pus in scris Ponta, care a fost seful comisiei pentru noul cod penal, care a facut din proiect ce-a vrut el Ca o confirmare, noul cod penal mai prevede ca doar un singur judecator si nu trei sa decida arestarile preventive. Predoiule, nu esti bun nici de ministru de Justitie, daramite candidat la Presedentie. Dar cum e seful Blaga, asa si Predoiu...
    Mi-e sila!!!
    • +2 (6 voturi)    
      Vorbesti neinformat (Joi, 10 aprilie 2014, 15:42)

      Ovidiu M [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

      Salariul mediu al unui judecator in SUA este pe la 150.000 de dolari. Un judecator de nivelul doamnei in discutie probabil ajunge undeva spre 170.000 de dolari. Gasesti inclusiv pe net informatia.

      Nu sunt si n-am fost niciodata vreun suporter al lui Mazare. E prima oara cand aflu de judecatoarea asta, dar, pe bune acum, nu pare a avea o mare avere. Se poate, cu 150.000 lei pe an, chiar se poate. Ca si sotul mai aduce. Asta nu inseamna ca nu e corupta, habar n-am, poate ca e, poate ca nu e. Dar simpla enumerare a unor proprietati nu inseamna neaparat ceva.
  • +21 (23 voturi)    
    Judecatorul de serviciu, doctorul de serviciu... (Joi, 10 aprilie 2014, 12:34)

    pedepsitorul [utilizator]

    Mazare a avut informatia ca urmeaza sa fie ridicat, informatia a venit de pe o zi pe alta!

    A folosit aceasta informatie pentru mai multe avantaje:
    - un avantaj a fost sa evite rusinea de a fi ridicat din Primarie, dupa ce a investit 15 ani in brandul de Stapan, acum o lovitura de imagine cu catuse ar fi fost maxima!

    -alt avantaj este potrivirea cu judecatorul de serviciu, care te poate elibera dupa o noapte inconfortabila in arest!

    Si astfel de pioni sustin mafia adminsitrative in multe institutii ale statului, iar tupeul infractorilor administrativi vine si de la aceste slugi !
  • -9 (13 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 10 aprilie 2014, 12:39)

    Erasm [anonim]

    • +2 (6 voturi)    
      Pai de e sa nu stim " valoaarea profesionala" (Joi, 10 aprilie 2014, 13:26)

      Ion B [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

      a doamnei judecator?
      In timpurile astea, vrei sa stii tot. Pun pariu ca tot ce au scris putea fi "google" pe internet. Toate datele fiind publice. Si atunci?!?
      Nu cred ca este articol "politic" deloc; simpla informare publica.
      • -2 (8 voturi)    
        Comment sters de user (Joi, 10 aprilie 2014, 16:01)

        Erasm [anonim] i-a raspuns lui Ion B

        • +1 (1 vot)    
          Ei bine mie mi se pare suspecta madam (Vineri, 11 aprilie 2014, 15:27)

          UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

          Care-i problema? Sunt o casta inchisa si noi fraierii impozitati nu avem voie sa stim ce au facut sau cum?
    • -1 (5 voturi)    
      .............................. (Joi, 10 aprilie 2014, 15:28)

      oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

      la ovrei se cam poarta stilul de munca in ascuns ...pe la securitate, pe la autoritati.....e de inteles .......nemultumirea mata.
    • +3 (5 voturi)    
      Ai dreptate, dar nu prea (Joi, 10 aprilie 2014, 15:50)

      Ovidiu M [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

      Ca principiu sunt de acord cu ceea ce spui tu, dar noi nu traim intr-o tara in care sa fie de la sine inteles ca orice reprezentant al puterii judecatoresti este deasupra oricarei banuieli. E bine sa stim si noi, ca idee, cam cine este cel care ia decizii atat de importante pentru tara. E un soi de dosar de securitate, e drept, dar se bazeaza pe informatii publice, dupa cum bine remarca cineva, si pune, probabil, putina presiune si pe dansa si pe altii ca dansa, a.i. sa aiba un motiv in plus sa fie cat mai impartiali in sentintele date.
      • -1 (3 voturi)    
        Pe acelasi principiu (Joi, 10 aprilie 2014, 18:12)

        The Special One [utilizator] i-a raspuns lui Ovidiu M

        "Ca principiu sunt de acord cu ceea ce spui tu, dar noi nu traim intr-o tara in care sa fie de la sine inteles ca orice reprezentant al puterii judecatoresti este deasupra oricarei banuieli"

        Pe acelasi principiu putem sa ne indoim si de buna intentie a procurorului, ori le dam credit, ori suspectam pe amandoi.

        Cum ar suna acuma un articol la antena 3 cu averea si istoricul "dubios" al procurorului de caz?

        Parerea mea e un articol ce are ce cauta la un ziar ca promoveaza independenta justitiei. Pare articol gen antena 3, atac la persoana pt ca a luat o decizie care nu imi comvine mie.
  • -2 (12 voturi)    
    Cod procedura (Joi, 10 aprilie 2014, 12:39)

    Gipsi [utilizator]

    Nu sunt partinitor in nici o directie, urasc PSD la fel ca toata lumea normala la cap, insa in cazul asta cam exagerati.
    In cazul arestarilor, conform codului de procedura penala, arestarea preventiva (pana si numele sugereaza, preventiv) se dispune in functie de pericolul social pe care il presupune fapta comisa de cel invinuit. De ex, pt un hot se dispune arestarea ca sa nu mai fure cat timp e judecat, pt un criminal sa nu mai ucida, etc..
    Dar in cazul luarii de mita?? Ce pericol social presupune fapta asta? O sa mai ia Mazare mita cat timp e judecat? Putin probabil.
    Mita poate sa ia si cat e in arest, prin telefon.
    Arestarea timp de o luna nu ar avea nici un efect, poate doar psihologic.
    Asta sa fie problema, ca se judeca in libertate.
    Sa-i dea instanta ceva cu executare la final de proces, asta trebuie, nu arestare..
    • +12 (14 voturi)    
      Pai... (Joi, 10 aprilie 2014, 12:49)

      Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Gipsi

      ce s-ar putea intampla este ca cineva cu autoritatea si influenta unui baron de asta sa aiba puterea de a influenta martori, sterge probe, actiona in vederea minimizarii acelei "luari de mita".
      Cam asta e pericolul (social) al unui astfel de individ. Nu e suficient?
      • 0 (4 voturi)    
        Nu e suficient (Joi, 10 aprilie 2014, 13:13)

        The Special One [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

        Actiunea s-a intamplat deja cu mult timp in urma , deci de ascuns probe mai greu, plus se presupune ca un procuror cand te invinuieste deja ar trebui sa aiba probe si declaratii de la martori.
        • +4 (6 voturi)    
          the special one e nume predestinat? (Joi, 10 aprilie 2014, 13:40)

          georgeb [utilizator] i-a raspuns lui The Special One

          Se presupune ca procurorul cand te trimite in judecata deja ar trebui sa aiba probe si declaratii de la martori. Urmarirea penala este procesul prin care probele si declaratiile se aduna. Cazul se construieste in procesul de urmarire penala. Asta si inseamna urmarire penala.

          Influnetarea martorilor se poate face si in timpul procesului, nu doar in timpul urmaririi penale, pentru ca martorii isi pot schimba declaratiile. Exista suficiente exemple de data recenta.
    • +6 (10 voturi)    
      arestarea preventiva (Joi, 10 aprilie 2014, 12:57)

      georgeb [utilizator] i-a raspuns lui Gipsi

      Arestarea preventiva poate fi dispusa in mai multe cazuri. Pericolul social de care vorbesti este una din situatii. Tentativa de influentare a martorilor este o alta. Nu stiu care e motivul pentru care procurorul a decis sa ceara arestarea preventiva in acest caz. In cazul Rusanu stim ca s-a incadrat (si a fost admis de curtea de apel) in situatia tentativei de influentare a martorilor.
    • +12 (14 voturi)    
      gresit.... (Joi, 10 aprilie 2014, 13:00)

      lucyan [utilizator] i-a raspuns lui Gipsi

      arestarea se impune pentru a nu permite inculpatului sa distruga probe, sa intimideze martori, etc...
      cred ca mazare ar trebui obligatoriu sa stea in arest si fara telefon mobil, sa nu poata vorbi cu nimeni...
      nici eu nu sunt partinitor...
    • +5 (7 voturi)    
      Ba da, trebuie arestare preventiva (Joi, 10 aprilie 2014, 13:54)

      ddutz [utilizator] i-a raspuns lui Gipsi

      Sa stie ca ce a facut nu-i bine, ca poate fi pedepsit. Asa o lasa mai moale cu infractiunile pe viitor.
      Daca numai il cercetezi (e cercetat din 2005 si uite ca a luat mita 175.000 euro dupa 2011) nu baga de seama. D-aia zice ca-l doare undeva de DNA.
      Si intre noi fie vorba, Mazare este acuzat de un capat de ata, nu pentru ghem. El a furat, excrocat terenuri, incasat mita, etc mult mult mai mult; vezi averea lui. Ce afacerist (relativ cinstit, nu am pretentii prea mari) poate acumula o asemenea avere (numai terenul casei face 22.5 milioane euro) in 14 ani, plecand de la zero, cu firme falimentare de presa ? Singurul venit declarat si dovedit este salariul de primar (cca 5000 lei/luna brut).
      Poate cineva din 5000 lei lunar sa acumuleze o asemenea avere (mai trebuie sa si manance, imbrace, femei, etc), daca nu fura ?
      • -1 (1 vot)    
        Pai si cum (Vineri, 11 aprilie 2014, 10:41)

        The Special One [utilizator] i-a raspuns lui ddutz

        E cercetat din 2005, inca nu au reusit sa il condamne, dar dupa tine trebuia sa stea de atunci in puscarie 9 ani pana reusesc (daca reusesc) procurorii sa castige procesul.

        Minunat, si va mai plangeti de USL (comunisti , securisti)
    • +5 (7 voturi)    
      pana ii da ceva cu executare..... (Joi, 10 aprilie 2014, 15:31)

      oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Gipsi

      fiind in libertate, are toate posibilitatile, sa-si manevreze dosarul........ASTA E PROBLEMA.
  • +3 (3 voturi)    
    Cine este Rodica Cosma (Vineri, 11 aprilie 2014, 7:17)

    pietro2106 [utilizator]

    Stau si ma intreb si va intreb , cum a fost posibil ca George Stanca sa fie condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru plagiat , iar Ponta nu poate fi nici macar anchetat daca a fost plagiat sau nu ? Parca-i prea cusut cu ata alba sau rosie !
  • -2 (2 voturi)    
    articol tendentios pt aplaudaci neinformati (Vineri, 11 aprilie 2014, 10:26)

    nu-conteaza [utilizator]

    nu aveti nici o idee despre dosar, dar va dati toti cu parerea.

    1. e pericol public ???

    - pt minore poate.

    2 poate influenta martori ???
    - care martori, e un dosar aproape fara martori. se bazeaza pe circuitul escrow - avi - elan - mazare.

    Si asta o spune unul care il antipatizeaza pe Mazare.
    • +2 (2 voturi)    
      Acolo sunt multe alte persoane! (Vineri, 11 aprilie 2014, 12:41)

      pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui nu-conteaza

      De excemplu functionarul care trebuia de frica sa rezolve ceva... ca daca nu urma sa intervina personal mafia administrativa!

      Si pana la urma, daca ''investitorii strategici'' depun marturie, s-ar putea sa scape cu suspendare, dar Mazare e pe teaza spre ... justitie!
    • 0 (0 voturi)    
      PAi si tu-ti dai cu parerea despre dosar (Vineri, 11 aprilie 2014, 15:30)

      UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui nu-conteaza

      fara sa-l cunosti, nu crezi?
      • 0 (0 voturi)    
        poate ..... (Vineri, 11 aprilie 2014, 16:11)

        oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

        ca-l cunoaste.......de asta si scrie sub anonimat.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by