DNA: Presedintele CJ Mehedinti, acuzat de 7 infractiuni. El ar fi pretins ca are influenta asupra unor membri ai Guvernului, MAI si a sefului IGPR

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 3 aprilie 2014, 11:10 Dosare Anticoruptie


Presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duicu, i-ar fi spus sefului IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, ca are influenta asupra unor membri ai Guvernului, unor functionari din conducerea MAI si a sefului IGPR si ca ii poate determina sa il numeasca director adjunct al Directiei de Ordine Publica, potrivit DNA. Directia Nationala Anticoruptie a anuntat joi, intr-un comunicat de presa, ca procurorii Sectiei de combaterea infractiunilor de coruptie au inceput urmarirea penala in cazul lui Ioan Adrian Duicu, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, pentru trafic de influenta, cumparare de influenta, instigare la dare de mita, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz in serviciu si doua infractiuni de folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite.

In aceeasi cauza este urmarit penal si Constantin Stefan Ponea, inspector sef al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Mehedinti, pentru trafic de influenta si cumparare de influenta.

De asemenea, omul de afaceri Constantin Popescu, presedintele organizatiei municipale Orsova a Partidului Social Democrat, este urmarit penal pentru folosirea influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite, a precizat DNA.

Procurorii i-au retinut, joi, pe Adrian Duicu, Stefan Ponea si Constantin Popescu, urmand sa ceara judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti arestare preventiva a acestora, pentru 30 de zile.

DNA a precizat ca in aceasta cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Potrivit ordonantei de efectuare a urmaririi penale, in perioada martie-iunie 2013, presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duicu, ar fi afirmat, intr-o discutie cu seful IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, ca are influenta asupra unor membri ai Guvernului, unor functionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne si a seful Inspectoratului General al Politiei Romane, pe de o parte, precum si asupra unor consilieri locali din CL Orsova, pe de alta parte.

Duicu i-ar fi promis lui Ponea ca isi va folosi aceasta influenta pentru a-i determina pe membrii Guvernului, functionarii publici din conducerea MAI si pe seful Politiei Romane, Petre Toba, sa il mentina temporar pe Ponea in functia de inspector sef al IPJ Mehedinti, iar la o data ulterioara sa il numeasca director adjunct al Directiei de Ordine Publica din Inspectoratul General al Politiei Romane, precum si sa numeasca o persoana din familia acestuia intr-o functie de conducere in cadrul Ministerului Public.

"In ceea ce ii priveste pe membrii Consiliului Local al municipiului Orsova, influenta urma a fi exercitata pentru a-i determina sa aprobe scoaterea din domeniul public si concesionarea, catre o alta persoana din familia lui Ponea Constantin Stefan, la un pret ￯convenabil￯, a doua suprafete de teren (in suprafata totala de aproximativ 200 de metri patrati, terenuri situate in centrul municipiului Orsova si reprezentand acostamentul unei strazi)", au scris procurorii in documentul citat.

Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obtinut cele doua suprafete de teren, in urma interventiei lui Duicu, care si-a folosit influenta asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orsova, prin intermediul si cu ajutorul presedintelui PSD Orsova, Constantin Popescu.

"Ca urmare a exercitarii influentei, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public si concesionarea celor doua suprafete de teren. Cele doua suprafete de teren erau inscrise in cartea funciara a localitatii Orsova ca apartinand domeniului public al Statului Roman, prin urmare, ele nu puteau fi trecute in domeniul privat al localitatii Orsova (si apoi concesionate); in aceste imprejurari, folosul obtinut prin dobandirea acestor doua suprafete de teren in conditiile aratate, este unul necuvenit, obtinut prin nesocotirea prevederilor legale care reglementeaza regimul juridic al proprietatii publice", au precizat procurorii.

Presedintele CJ Mehedinti i-a cerut in schimb lui Ponea sa determine un magistratul sa ii admita cererea dintr-un dosar in care Duicu ceruse anularea raportului Agentiei Nationale de Integritate prin care s-a stabilit ca a fost in incompatibilitate.

"Folosindu-se de imprejurarea ca o persoana din familie este chiar sefa Sectiei de contencios administrativ si fiscal a instantei care avea de solutionat cauza respectiva, Ponea Constantin Stefan i-a promis lui Duicu Ioan-Adrian ca ii va obtine acest folos, in sensul ca hotararea care se va da in cauza amintita va fi una favorabila acestuia din urma", sustin procurorii.

Presedintele Consiliului Judetean Mehedinti si seful Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti au fost audiati la sediul DNA Central in urma perchezitiilor facute miercuri la sediile unor institutii si firme din Orsova, Drobeta-Turnu Severin si Craiova, intr-un dosar privind fapte de coruptie savarsite de functionari cu functii de conducere in plan local, in perioada 2012-2013 si in luna ianuarie 2014.

Procurorii au facut perchezitii la sediul CJ Mehedinti, la locuinta din Orsova a lui Adrian Duicu, la casa parintilor acestuia din comuna Toplet, judetul Caras-Severin, precum si la Hotelul Palace din Drobeta-Turnu Severin, detinut de familia lui. De asemenea, au fost perchezitionate sediul Primariei Drobeta-Turnu Severin, dar si locuinta din Orsova a sefului Politiei Judetene Mehedinti, comisar-sef Stefan Ponea, cunoscut drept un apropiat al lui Adrian Duicu, sediul Primariei Orsova, precum si firma Floricola, care furnizeaza serviciile de salubrizare si apa-canal din Orsova si care apartine presedintelui PSD Orsova, Constantin Popescu.

Alaturi de Duicu si Ponea, au fost ridicati de anchetatori si dusi la audieri la DNA central mai multi funtionari publici de la CJ Mehedinti, intre care secretarul judetului Ladislau Mednyanszky si seful Departamentului Resurse Umane, Silvia Socate, precum si liderul PSD Orsova, Constantin Popescu si fiul acestuia, Valentin Popescu. In acest dosar ar fi vizati si functionari de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mehedinti si angajati ai Spitalului Judetean, unde miercuri au avut loc, de asemenea, perchezitii, managerul Spitalului Judetean din Drobeta Turnu Severin, Doina Boruga, fiind dusa si ea la audieri la DNA.

Surse judiciare afirmau ca mai multi sefi de deconcentrate din Mehedinti au fost audiati si ei in cursul zilei de miercuri de procurori, acestia fiind intrebati daca li s-a impus sa intervina pe langa anumiti agenti economici pentru a-i determina sa incheie contracte de sponsorizare si publicitate cu televiziunea Tele2 Drobeta, detinuta de una dintre firmele familiei Duicu.

Avocatul Marian Valon declara, joi dimineata, ca patru persoane pe care el le-a reprezentat la DNA sunt cercetate in libertate, printre acestea fiind secretarul judetului, Ladislau Mednyanszky, directorul televiziunii Tele2 Drobeta si managerului Spitalului Judetean din Drobeta-Turnu Severin, Doina Boruga.

Surse judiciare au afirmat ca in acest dosar de coruptie ar fi in atentia anchetatorilor si judecatoarea Adina Ponea, sora sefului Politiei Mehedinti, care este presedinte al Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal de la Curtea de Apel Craiova, dar si procurorul Elisabeta Ponea, sotia comisarului-sef Stefan Ponea.

Presa locala a relatat, de-a lungul anilor, despre afacerile derulate de presedintele CJ Mehedinti prin firme inregistrate pe numele sotiei, Mariana, si al mamei sale, Ana Duicu, care detin mai multe benzinarii in Drobeta Turnu Severin si in comuna natala - Toplet, precum si un hotel la iesirea din Drobete Turnu Severin, clinica medicala Romrad-RMN, care functioneaza in Policlinica Spitalului Judetean, dar si televiziunea Tele2 Drobeta.

In mai 2012, cu o luna inaintea alegerilor locale, la care Adrian Duicu candida pentru functia de presedinte al CJ Mehedinti, din partea USL, Agentia Nationala de Integritate anunta ca acesta, care atunci era consilier judetean, a fost gasit incompatibil.

Potrivit ANI, Ioan Adrian Duicu a participat la deliberarea si adoptarea unei hotarari a Consiliului Judetean Mehedinti din 28 octombrie 2008, prin care a fost aprobata inchirierea unui teren, in suprafata de 250 de metri patrati, situat in incinta Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta-Turnu Severin catre SC Romrad-RMN SRL, precum si a unei hotarari din 31 august 2009, privind vanzarea a doua corpuri de proprietate din municipiu catre aceeasi societate, in conditiile in care el era asociat in cadrul firmei.

Ioan Adrian Duicu a fost consilier judetean in CJ Mehedinti din 27 iunie 2008, iar din 2 aprilie 2007 era asociat in cadrul SC Romrad-RMN SRL, preciza atunci ANI.

In 21 mai 2012, Duicu a contestat raportul de evaluare al ANI, acesta cerand Curtii de Apel Craiova anularea actului. Dupa un an, in 21 mai 2013, Curtea de Apel Craiova i-a admis cererea si a dispus anularea raportului de evaluare al ANI, din 9 mai 2012. Decizia a fost contestata de ANI la instanta suprema, termenul de judecare fiind 18 noiembrie 2014.

Adrian Duicu este, din 2009, presedinte al PSD Mehedinti si secretar executiv al PSD la nivel national, precum si membru in Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3245 vizualizari

  • +14 (18 voturi)    
    /// (Joi, 3 aprilie 2014, 11:17)

    hmara [utilizator]

    Diebase, mazeto ati spus ceva???
    • +12 (16 voturi)    
      cuma sa nu? (Joi, 3 aprilie 2014, 11:57)

      Rasmus [utilizator] i-a raspuns lui hmara

      justitia basista care nu-i lasa in pace, ei fiind nevinovati!
    • +13 (15 voturi)    
      pai cum (Joi, 3 aprilie 2014, 12:00)

      Tejveer [utilizator] i-a raspuns lui hmara

      apare cumva cuvantu' 'Basescu' prin articol ? Vrei sa lucreze pe degeaba ?
    • +13 (15 voturi)    
      Da, uite spun eu (Joi, 3 aprilie 2014, 12:08)

      Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui hmara

      Fiindca postacii pro-P$D nu si-au primit inca ordinele azi (sau dorm) spun eu pentru ei: dosar politic! Lipsa de bun simt! Incalcarea... a ceva sfant P$D-ului (nu stiu exact ce)! Imbolnavire subita! Nevoie de tratament in strainatate! (si alte aberatii tipice P$D) A, si lacrimi, mai ales lacrimi. Macar n-o s-o mai bata pe maica-sa.
  • -17 (19 voturi)    
    Pana una alta iti spun eu (Joi, 3 aprilie 2014, 12:16)

    La Tour Eiffel [utilizator]

    Cam subtiri acuzatiile astea. Adica omul face afaceri de ani de zile, are functii la nivel de judet de multi ani si singura chestie care i-au gasit e ca i-a spus lui unu la o bere ca pune o vorba buna pentru el undeva la cineva? Iar ancheta ANI s-a dovedit si ea un mare fas. Pai daca e asa, dupa mine, e unul din cei mai cinstiti oameni din tara asta. Si da, cred ca e mult mai rau sa distrugi o flota intreaga sau sa-ti dai singur o casa. Pentru cine nu s-a prins vorbesc de nomenclaturistul comunisto-ceausist total apolitic bas.
    • +10 (12 voturi)    
      Corect! (Joi, 3 aprilie 2014, 13:17)

      Sani [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

      Voi astia de la PUPU puteti crea un stand-up comedy.

      Subiectul vesnic:
      Justitia lui Basescu care nu lasa guvernul Ponta sa munceasca!

      Intelegem ca Iliescu n-a fost si nu este nomenclaturist sau ala nu se pune ca "nu conteaza".
      Da' Nastase cu socrul fost ministru al lui Ceasca se pune?

      Ma intreb ce filtru aveti voi astia de la PUPU pe creier?
      Ah, Filtru trece tot - fara Basescu!

      PS: La Tour Eiffel nu ti se potriveste.
      Mai degraba "Vostok",.....Moskva...Beijing,...Kim Ir Sen....etc....?!
    • +9 (11 voturi)    
      Ai dreptate (Joi, 3 aprilie 2014, 13:37)

      Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

      ca pana la urma, legea e optionala, nu? Mai ales daca esti P$D-ist nu te obliga nimeni sa respecti legea, nu-i asa? Atat timp cat esti corupt si P$D-ist te apara toti, parlamentul da legea amnistiei, face zid in jurul tau, se aranjeaza treaba. Ce daca astia fac trafic de influenta, ei sunt P$D, ei sunt deasupra legii. Traiasca P$D, ca fara ei, postaci ca noi, fara onoare si fara coloana vertebrala am muri de foame.
    • +6 (8 voturi)    
      pai, (Joi, 3 aprilie 2014, 13:47)

      cezy43 [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

      ai rabdare, sa se spuna tot! Si mai lasa lozincile cu flota ca banuiesc ca deja sti ca n-ai dreptate!
    • 0 (2 voturi)    
      Doar atat stiti (Joi, 3 aprilie 2014, 15:33)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

      "Pentru cine nu s-a prins vorbesc de nomenclaturistul comunisto-ceausist total apolitic bas."

      Singura sarcina de partid primita este "Jos Base" si "Base e de vina". Voi chiar nu aveti deloc simtul penibilului?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by