Costica Silion, fostul sef al Jandarmeriei, condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare
In acelasi dosar au fost condamnati, tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, Ion Cringus, fostul adjunct al lui Silion, Costica Neculai, Doru Chilibon, Iulian Lixandru, Mihai Traian si Dan Stefan Rusu.
Mircea Nitoi si Paul Panisoara au primit pedepse de trei ani de inchisoare cu suspendare.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a mai dispus, prin decizia de miercuri, desfiintarea mai multor inscrisuri referitoare la concursul organizat in octombrie 2008, printre care si rezultatul obtinut de Paul Panisoara.
Instanta i-a obligat pe Silion, Crangus, Neculai, Chilibon, Lixandru, Mihai, Rusu si Panisoara sa achite cate 1.500 de lei, reprezentand cheltuieli judiciare catre stat.
Sentinta instantei supreme poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al ICCJ.
In februarie 2013, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari i-au trimis in judecata pe chestorul general de politie Costica Silion, fost inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane (IGJR), la acea data director general adjunct al Directiei Generale Management Operational din MAI, si pe generalul maior (in rezerva) Ion Crangus, fost inspector general adjunct al IGJR, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, uz de fals si omisiunea sesizarii organelor judiciare.
Alaturi de acestia sunt judecati colonelul (r) Costica Neculai, fost sef al Directiei de Management si Resurse Umane din IGJR, colonelul (r) Doru Chilibon, fost sef al Serviciului de Recrutare, Incadrare si Promovare Personal - DMRU, ambii pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, instigare la fals intelectual, uz de fals si omisiunea sesizarii organelor judiciare.
Colonelul (r) Iulian Lixandru, fost sef al Bazei de Administrare si Deservire a Inspectoratului General (UM 0260 Bucuresti) si maiorul Mihai Traian, fost sef al Biroului Management Resurse Umane si Pregatire din cadrul Bazei de Administrare si Deservire a IGJR, au fost acuzati de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual, uz de fals, participatie improprie la infractiunile de fals intelectual si uz de fals, precum si participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.
Subcomisarul de politie Dan-Stefan Rusu (fost locotenent IGJR) este judecat pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, iar plutonierul adjunct Mircea Nitoi, subofiter in cadrul Biroului Management Resurse Umane si Pregatire din UM 0260 Bucuresti, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual si uz de fals.
Plutonierul major Paul Panisoara, subofiter in cadrul UM 0260 Bucuresti la data faptelor, este acuzat de fals intelectual, uz de fals, inselaciune, fals in declaratii, participatie improprie la infractiunile de fals intelectual si uz de fals, precum si participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, in cursul lunii octombrie 2006, prin frauda si prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat, cu sprijinul lui Dan-Stefan Rusu, Paul Panisoara a sustinut examenul de admitere in corpul subofiterilor si a fost reincadrat in IGJR Baza de Administrare si Deservire - UM 0260 Bucuresti.
"Panisoara Paul nu avea dreptul de a participa la un astfel de concurs deoarece, in cursul anului 1997, fusese trecut in rezerva din Politia Romana din motive disciplinare", noteaza procurorii in documentul citat.
Totodata, in luna octombrie 2008, "prin frauda si prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat", lui Paul Panisoara i s-a intocmit, in fals, un dosar de participare la concursul pentru trecerea in corpul ofiterilor, la care acesta nu avea dreptul sa participe. Inscrisurile falsificate si depuse la dosarul de candidat au fost intocmite de Ion Lixandru, Traian Mihai si Mircea Nitoi.
In urma sustinerii acestui concurs, Paul Panisoara a fost declarat admis in corpul ofiterilor, in mod ilegal, ocupand astfel locul unei candidate. Aceasta s-a constituit parte civila in procesul penal cu 27.499 de lei, reprezentand drepturi salariale cuvenite si neincasate, precum si daune morale.
Procurorii au aratat in rechizitoriu ca, dupa ce aceasta situatie a fost cunoscuta de conducerea IGJR si DMRU, respectiv de Costica Silion, Ion Crangus, Costica Neculai si Doru Chilibon, acestia nu au facut niciun demers pentru sesizarea autoritatilor judiciare competente cu privire la neregulile constatate si nici nu si-au indeplinit atributiile de serviciu pentru restabilirea legalitatii.
"Mai mult, acestia au determinat un lucrator din compartimentul de specialitate sa intocmeasca, in fals, documentatia pe baza careia ministrul de interne ar fi trebuit sa emita ordinul pentru trecerea inculpatului Panisoara Paul in corpul ofiterilor", potrivit procurorilor DNA.
In 5 martie 2014, presedintele Traian Basescu a semnat decretul "privind incetarea raporturilor de serviciu ale domnului chestor general de politie Costica Silion din Ministerul Afacerilor Interne".
Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
Proiect finantat de Uniunea Europeana | |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 16 ani 4 luni
- 16 ani
- 15 ani 7 luni
- 11 ani 11 luni
- 11 ani 9 luni
- 4542 zile
- 4345 zile
- 4011 zile
- 3925 zile
- 3925 zile
- 7863 zile
- 4536 zile
- 6102 zile
- 6677 zile
- 4089 zile
- 3941 zile
- 6528 zile
- 5881 zile
- 6486 zile
- 3983 zile
- 4548 zile
- 6221 zile
- 7055 zile
- 5625 zile
- 5552 zile
- 6607 zile
- 6580 zile
- 3637 zile
- 4788 zile
- 6581 zile
- 4040 zile
- 3856 zile
- 4850 zile
- 5654 zile
- 5668 zile
- 6488 zile
- 5649 zile
- 3933 zile
- 3900 zile
- 4773 zile
- 6291 zile
- 4813 zile
- 6074 zile
- 4366 zile
- 6420 zile
- 4927 zile
- 3863 zile
- 4086 zile
- 5198 zile
- 3876 zile
- 4122 zile
- 6938 zile
- 5846 zile
- 5135 zile
O gramada de postaci de pe aici ar fi niste judecatori foarte intransigenti si operativi.