Curtea de Apel Bucuresti: Dan Radu Rusanu, arestat preventiv pentru 30 de zile

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 4 martie 2014, 14:15 Dosare Anticoruptie


Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis marti arestarea lui Dan Radu Rusanu pentru 30 de zile in dosarul Carpatica-ASF, transmite Agerpres. Decizia este definitiva. Magistratii CAB au admis recursul procurorilor anticoruptie la decizia Tribunalului Bucuresti care au respins pe 26 februarie propunerea DNA de arestare preventiva a presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Dan Radu Rusanu.

Acesta va trebui sa se prezinte in arestul Politiei, termen de la care vor curge cele 30 de zile de arest preventiv stabilite de judecatori.

Rusanu a fost retinut pe 25 februarie de procurorii DNA pentru savarsirea infractiunilor de favorizare a infractorului si influentare a declaratiilor.

"Din ordonanta de extindere a urmaririi penale a rezultat ca exista date si indicii rezonabile, conform carora, pentru perpetuarea situatiei de favorizare a SC Carpatica Asig SA si urmarind impunerea in cadrul consiliului ASF a anumitor persoane, dar si intarirea propriei puteri decizionale, Dan Radu Rusanu a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvernul Romaniei, care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup. Astfel, potrivit probelor administrate pana in prezent, a rezultat ca suspectul Rusanu a intocmit, in fapt, proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea OUG 93/2013 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si pentru modificarea Legii 136/1995, privind asigurarile si reasigurarile in Romania si a avizat, in calitate de presedinte al ASF, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat in sedinta de guvern din 16.10.2013 si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei in 18.10.2013", declara DNA.

Procurorii sustin ca, pentru atingerea intereselor personale, Dan Radu Rusanu, in complicitate cu initiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative si institutionale pe care ASF si le-a asumat cu Fondul Monetar International si cu reprezentantii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificari in proiectul de ordonanta de urgenta, care au constat in interpretarea subiectiva si partinitoare privind cerintele legate de calificarile profesionale minime pe care trebuiau sa le aiba membrii Consiliului.

"Astfel, cunoscand faptul ca Daniel Tudor, la acea data vicepresedintele sectorului de supraveghere a asigurarilor, nu isi echivalase studiile efectuate in afara tarii, a impus si a obtinut modificarea legislatiei, in sensul introducerii, ca si conditie, pentru a ocupa functia de membru al Consiliului ASF, experienta profesionala in domeniul financiar a institutiilor de credit si/sau a institutiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor. O alta prevedere a carei reglementare a obtinut-o in cadrul sedintei de guvern din 16.10.2013 a constituit-o concentrarea, sub autoritatea exclusiva a presedintelui ASF, a deciziei de declansare sau nu a unor controale la societatile de asigurari, inopinate, ingradind astfel atributiile vicepresedintilor sectoarelor supravegheate, care se presupune ca aveau competentele sa decida oportunitatea instituirii unor astfel de controale", mai precizeaza DNA.

Sursa citata mentioneaza ca, in acest mod, Dan Radu Rusanu a urmarit si a obtinut foloase necuvenite, prin incalcarea normelor de drept, aducand vatamari, atat institutiei ASF, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie sa functioneze, guvernat de principiul transparentei institutionale, cat si lui Daniel Tudor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.1846 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  toti conducatorii nostri sunt puscariabili (Marţi, 4 martie 2014, 15:12)

  bancher [utilizator]

  in cine sa mai ai incredere dintre ai nostri?? Toti sunt patati...
 • +7 (7 voturi)    
  Hai si cu Felix!!!! Feliiiiiiiiiiiiiiiiiiix, hai!! (Marţi, 4 martie 2014, 15:29)

  Mr.J-H [utilizator]

  Hai Felix, hai si tu si Antena Group pentru complicitate la santaj si cu Gadea in solidar ca director si ca factor de decizie si cu Camelia ca proprietar!!

  Daca se intampla asta imi dau demisia de la serviciu si ma duc zi de zi in fata DNA si Parchet si pun flori pe care le voi ingriji non stop!!

  P.S. In afara de astia si restul care merita si care vor fi gasiti vinovati


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by