UPDATE Presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, va fi cercetat in libertate, sub control judiciar

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 12 februarie 2014, 19:18 Dosare Anticoruptie


Mircea Cosma
Foto: Partidul Socialistilor Europeni
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, urmarit penal pentru trafic de influenta, va fi cercetat in libertate, sub control judiciar, a decis, miercuri, instanta suprema, potrivit minutei deciziei, si nu de arest la domiciliu, asa cum anuntase initial Mediafax.

Controlul judiciar este o masura preventiva prevazuta de noul Cod de procedura penala, necesara pentru impiedicarea sustragerii inculpatului de la urmarirea penala.

In perioada in care se va afla sub control judiciar, Cosma trebuie sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie sau la organul desemnat cu supravegherea, ori de cate ori este chemat, sa informeze cu privire la schimbarea locuintei, sa se prezinte la organul desemnat cu supravegherea conform programului intocmit de politie si, sa nu paraseasca Romania fara incuviintarea prealabila a procurorului, acesta avand si interdictia de a detine sau folosi arme.

In cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Directiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, judecatorii instantei supreme au stabilit ca masura preventiva arestul la domiciliu, pana pe 13 martie.

Conform noului Cod de procedura penala, masura arestului la domiciliu consta in obligatia impusa inculpatului, pe o perioada de cel mult 30 de zile, de a nu parasi imobilul unde locuieste, fara permisiunea organului judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza si de a se supune unor restrictii stabilite de acesta.

Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are obligatia de a se prezenta in fata organului de urmarire penala, a judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata ori de cate ori este chemat. El nu are voie sa comunice cu persoana vatamata sau membrii de familie ai acesteia, cu alti participanti la comiterea infractiunii, cu martorii ori expertii, precum si cu orice alte persoane care nu locuiesc in mod obisnuit impreuna cu el sau care nu se afla in ingrijirea sa.

Procurorii DNA cerusera arestarea preventiva a celor doi inculpati.

Decizia de miercuri nu este definitiva, ea putand fi contestata la instanta suprema.

Avocatii lui Mircea Cosma au cerut, miercuri, instantei supreme cercetarea in libertate a presedintelui Consiliului Judetean Prahova sau, in cazul in care admite cererea procurorilor, sa dispuna masura arestului la domiciliu, intrucat acesta are probleme cardiace grave si ar urma sa se opereze.

Surse judiciare au declarat ca Mircea Cosma a dat o declaratie in fata instantei, in care a prezentat aspecte tehnice privind activitatile de administrare
si alte activitati specifice ale Consiliului Judetean Prahova.

Potrivit surselor citate, avocatii lui Cosma au cerut judecatorului de caz sa respinga propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie si sa dispuna cercetarea in libertate a acestuia. Avocatii au mai solicitat ca, in cazul in care constata ca se impune luarea masurii arestarii in cazul lui Cosma, sa dispuna ca acesta sa stea in arest la domiciliu, motivand ca presedintele CJ Prahova are "probleme medicale grave".

Avocatii au precizat ca inainte de inceperea anchetei, situatia medicala a lui Cosma impunea ca acestuia sa-i fie montate stenturi. Astfel, avocatii au cerut ca instanta sa dipuna masura arestului la domiciliu, pentru ca presedintele CJ Prahova sa se afle intr-un mediu potrivit pentru a fi ingrijit din punct de vedere medical si pentru repaus fizic.

Instanta suprema a ramas in pronuntare, urmand sa decida daca admite sau nu propunerea procurorilor anticoruptie de arestare preventiva a lui Mircea Cosma.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, a plecat de la instanta suprema in jurul orei 15.50, dupa ce i-a expirat ordonanta de retinere,
dar inainte ca judecatorii sa decida cu privire la cererea de arestare.

Cosma a spus, la iesirea din sala de judecata, ca are tensiune arteriala 18 si ca trebuie sa se intoarca la spital.

Directorul Serviciului de Ambulanta Judetean Prahova, medicul Daniel Nicolae, care l-a insotit pe Cosma atat in drumul spre Bucuresti, in ambulanta, cat si la ICCJ, unde i-a tinut perfuzia, a declarat ca presedintele Consiliului Judetean Prahova va fi reinternat la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti pentru noi investigatii medicale.

Mircea Cosma a declarat ca marti seara, inainte de a fi dus in arestul IPJ Prahova de la Campina, a fost supus unor investigatii medicale conform procedurilor, iar medicul de la spitalul din Campina care a constatat ca are tensiunea 18 a prescris trimiterea imediata la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti.

Cosma a mai spus ca asteapta sentinta instantei supreme in privinta propunerii DNA de emitere a unui mandat de arestare pe numele sau.

Seful DNA - Serviciul teritorial Ploiesti, procurorul Lucian Onea, declarat ca ordonanta de retinere emisa pe numele lui Mircea Cosma a expirat miercuri la ora 15.15, iar din acel moment Cosma a iesit din custodia organelor de ancheta.

Intrebat despre acuzatiile din dosarul in care a fost retinut, Cosma a spus: "Este un dosar penal cu doua capete de acuzare. O sa le lamurim, o sa le demontam".

Intrebat de la ce crede ca i se trage acest dosar, Cosma a aratat ca ar putea fi vorba de unele "dusmanii", iar solicitat sa precizeze din partea cui, a spus: "A cui a fost judetul Prahova pana in 2012. Pai nu stiti legea pensiilor cu numaratul de trei ori ? De la mai multi, care nu mai au rabdare sa duc mandatul asta pana la capat. Nu-i stiu, sunt denuntatori, sunt martori sub acoperire", lasand sa se inteleaga ca face referire la fostul presedinte al Camerei Deputatilor Roberta Anastase.

Marti, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a fost retinut de procurorii DNA pentru fapte de coruptie, iar ulterior, pentru ca avea tensiune foarte mare, a fost dus la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti, unde a fost internat in sectia de Cardiologie pana miercuri la pranz, cand a fost dus la instanta suprema.

In dosarul in care a fost retinut Cosma, procurorii DNA au inceput urmarirea penala pentru trafic de influenta si impotriva fiului acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, iar procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Tiberiu Nitu, a transmis, marti, ministrului Justitiei referatul DNA privindu-l pe Vlad Cosma pentru a cere incuviintarea arestarii preventive a acestuia.

Vlad si Mircea Cosma sunt urmariti penal pentru trafic de influenta, fiind acuzati de DNA ca ar fi cerut si primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentantii unor societati comerciale, denuntatori in cauza.

"Sumele de bani au fost pretinse in schimbul interventiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judetean Prahova, pe langa care cei doi aveau influenta, respectiv presedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatal inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel incat societatile respective sa obtina de la institutia publica lucrari si servicii curente supraevaluate, de intretinere a drumurilor publice sau a drumurilor judetene pe timp de iarna, dar si decontarea, cu prioritate, a unor lucrari deja efectuate in temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentand ￯comisioanele￯ conform intelegerilor cu cei doi inculpati", sustin procurorii DNA.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie l-au retinut, marti, pentru luare de mita si abuz in serviciu, pe Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Directiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, ce avea in subordine Serviciul Achizitii Publice si Contracte, precum si Serviciul Urmarire Lucrari Publice. Procurorii au cerut ICCJ si arestarea preventiva a acestuia.

Mircea Cosma, in varsta de 68 de ani, se afla la al treilea mandat de presedinte al Consiliului Judetean Prahova. El a detinut aceasta functie in perioada 2000 - 2004, fiind ales atunci de membrii Consiliului Judetean in urma intelegerilor politice. In mandatul 2004 - 2008, cand presedinte al CJ Prahova a fost Florin Anghel, reprezentant al PC, Cosma a fost ales vicepresedinte al CJ Prahova, functie din care a demisionat, ramanand consilier judetean. Dupa o perioada in care nu s-a aflat in prim-planul politicii locale, in august 2009 Mircea Cosma a preluat conducerea organizatiei Prahova a PSD, inlaturandu-l din aceasta functie pe fostul ministru de interne Marian Saniuta, care din momentul congresului in care Cosma a fost ales nu s-a mai implicat in activitatea PSD, ulterior demisionand din acest partid. La alegerile din 2012, Cosma a fost reales presedinte al CJ Prahova.

De asemenea, Mircea Cosma este vicepresedinte al PSD la nivel national.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2650 vizualizari

  • +8 (8 voturi)    
    nu inteleg (Miercuri, 12 februarie 2014, 20:50)

    ZeroAbsolut [utilizator]

    de ce mai exista unitati medicale in sistemul penitenciar, daca tuturor smecherilor li se ofera pe tava tratamentul "afara".

    Ai "intrat", foarte bine: stai in sistemul penitenciar pana "iesi". Iar pentru asta ar trebui sa si platesti: cazare, mancare, cheltuieli de intretinere, salariile gardienilor etc. Conditii LA FEL pentru toti, indiferent de averea din viata de "afara", fara mofturi de VIP. N-ai bani, ti se ofera posibilitatea sa muncesti.

    Ce naibia, tot fraierii onesti si platitori de taxe sa plateasca pentru faptele infractorilor?
    • +5 (5 voturi)    
      PLUS Sfantele Spagi la Medici si Personal ! (Miercuri, 12 februarie 2014, 22:10)

      PSD-erbedeul [utilizator] i-a raspuns lui ZeroAbsolut

      PLUS Sfantele Spagi la Medici si Personal !
  • +13 (13 voturi)    
    de azi inainte toti infractorii se vor imbolnavi (Miercuri, 12 februarie 2014, 20:50)

    Gryphus [utilizator]

    cred ca de azi inainte TOTI infractorii se vor imbolnavi si vor apela la ambulanta sa fie dusi la spital si verificati pt ca sufera de "PUSEU DE TENSIUNE"
    • +6 (6 voturi)    
      a plecat (Miercuri, 12 februarie 2014, 21:28)

      LEX LEX [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

      mai are de rezolvat niste promisiuni de licitatzie...
    • +4 (4 voturi)    
      individul asta (Miercuri, 12 februarie 2014, 22:15)

      jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

      e cel mai periculos infractor de pana acum!
      • 0 (0 voturi)    
        resedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, va fi cercet (Joi, 13 februarie 2014, 10:26)

        ilie0001 [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

        Asa isi rasplateste....votantii care l-au ales, jefuindu-i, stiind ca are s="spatele" asigurat de mafiotii din guvern...
        Pentru ei "legea" este diferita fata de....plebe.
  • +4 (4 voturi)    
    Ma uit ... (Miercuri, 12 februarie 2014, 21:27)

    nic1 [utilizator]

    ..la fata lui si sunt "CONVINS" ca saracu este nevinovat.
  • +5 (5 voturi)    
    Du-te unde trebuie ... (Miercuri, 12 februarie 2014, 21:58)

    Troller [utilizator]

    Du-te la Sp Judetean pe care l-ai ingrijit cu drag de cand e sub Consiliul local sa t eingrijeasca cu ce ai avut grija sa le cumperi: o singura canula pentru clisma la 90 de oameni !
  • +4 (4 voturi)    
    Obicei Vechi cand Partidul decidea ! (Miercuri, 12 februarie 2014, 22:07)

    PSD-erbedeul [utilizator]

    Obicei Vechi cand Partidul decidea !
    PSD ca un adevarat urmas al PCR doreste mentinerea acelorasi privilegii discretionare dar in contextul imbogatirii pe seama spolierii intregului popor !
  • +3 (3 voturi)    
    RECOMANDARE (Miercuri, 12 februarie 2014, 23:27)

    spectator47 [utilizator]

    inainte de a se apuca de furat sa treaca si pe la doctori pentru un consult: daca are voie sa fure sau NU,se vede treaba ca a uitat de avizul medical,cam tarziu si-a amintit ca penitenciarul "dauneza grav sanatatii"..........
  • +2 (2 voturi)    
    Ganduri de politician realizat! (Joi, 13 februarie 2014, 8:17)

    hotnewsfil [utilizator]

    O sa infund puscaria, nu o voi infunda? Ma las in seama branulei salvatoare, inventie printre alte inventii PSD (pistoale, manifestatii de partid pe treptele DNA, etc.).
  • 0 (0 voturi)    
    Imparatul Gandacilor (Joi, 13 februarie 2014, 20:36)

    LobodaVoda [utilizator]

    1. Azi, SANEPIDUL a rascolit Spitalul Judetean, sa-i faca sedere placuta Imparatului Cosma.

    2.Cica au fost adusi mascatii, sa omoare cu bulaul gandacii, sa nu intre in gura lui Cosma.

    3.Control judiciar? Cine sa faca asa ceva in Prahova, cand tot judetul e la picioarele lui si toti sefii ii datoreaza scaunul? E clar ca va lua legatura cu aia din dosarul Alexe-Pavaleanu, va aranja si spala tot, o sa iasa basma curata, desi a parlit judetul asta de l-a uscat! Pe urma, nu aici s-au strans fondurille de partid, ce dracu', sunteti copii, cum sa pice boierul, ca-i ia si pe altii dupa el.

    4. Pe cat prinsoare ca deputatii il vor apara pe fii-su' si ala o sa rada in nas prahovenilor cu smecherii lui ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by