UPDATE Dosarul mitei de la Hidroelectrica: Ioan Mihaila si Eugen Bradean au fost trimisi in judecata la doar trei saptamani dupa arestarea preventiva / Ministrul Energiei, deputatul Cristian Rizea si administratorul firmei beneficiare a scandalului au fost exonerati de orice raspundere

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 13 noiembrie 2013, 13:18 Dosare Anticoruptie


 documente
​Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Ioan Mihaila, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica și consilier al ministrului delegat pentru Energie, pentru infractiune de dare de mita. Alaturi de Mihaila a fost trimis in judecata si Eugen Bradean, membru în Directoratul Hidroelectrica pentru complicitate la luare de mită și complicitate dare de mită.

Vezi documentul atasat


  • Cei doi au fost trimisi in judecata la doar 3 saptamani de la arestarea lor preventiva. Această o etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in cursul lunii octombrie 2013, Ioan Mihaila, în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica S.A și consilier al ministrului delegat pentru Energie din cadrul Guvernului României, a promis suma de 1.400.000 euro unui alt membru din același consiliu (n.red. denuntatorul Remus Vulpescu), pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea unui contract bilateral pentru perioadă de 4 ani, prin care Hidroelectrica S.A să vândă o cantitate de 7.012.800 MWh energie electrică societății comerciale Energon Power & Gas S.R.L. Cluj. Cantitatea respectivă de energie urma să fie vândută pentru suma de 1.157.112.000 lei (262.980.000 euro), ceea ce ar fi reprezentat condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica, respectiv un posibil prejudiciu de 175.000.000 lei în dauna societății Hidroelectrica.

  • UPDATE Potrivit rechizitoriului, procurorii nu au putut dovedi vreo legatura intre inculpati si firma Energon Power@Gas, controlata de Rares Criste. De asemenea, nu a fost dovedita nici vreo implicare a ministrului energiei, Constantin Nta.

"Din ansamblul materialului probator nu au rezultat elemente probatorii care să concluzioneze că numitul Rares Criste, în calitate de administrator și implicit persoană interesată de acceptarea ofertei de către Hidroelectrica, ar fi fost persoana la care făceau referire cei doi inculpați, în sensul manifestării disponibilității oferirii sumei de 1.400.000 denunțătorului din cauză.
În consecință, se va dispune neînceperea urmării penale față de Rares Criste săvârșirii infracțiunii de dare de mită, faptă prev. și ped. de art. 255 alin.1 C.pen raportat la art. 6 din Legea 78/2000, întrucât fapta nu există", se arata in rechizitoriu.

"Deși, este evident că Mihăilă Ioan nu promitea sumele de bani în nume personal, totuși simplele alegații ale acestuia, pe de o parte, nu pot genera răspunderea penală a unor persoane cu privire la care cel puțin s-ar putea suspecta că inculpatul făcea referire dar, în același timp, nu pot conduce nici la exonerarea sa de răspundere penală pentru faptele săvârșite, infracțiunea de dare de mită reținută în sarcina sa nefiind condiționată de dovedirea sursei din care proveneau sumele de bani promise", se mai precizeaza in rechizitoriu.



Constantin Nita a fost exonerat de orice raspundere. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul deputatului Cristian Rizea, audiat şi el în acest dosar, potrivit Legal-News.ro

"Din ansamblul materialului probator administrat în prezenta cauză a rezultat fără putere de tăgadă inexistența unei conivențe infracționale între cei doi inculpați și numiții Constantin Nita, ministru delegat pentru Energie în cadrul Guvernului României, Cristian Rizea, deputat în Parlamentul României, Rares Criste, motiv pentru care se va dispune față de aceștia neînceperea urmăririi penale pentru complicitate la infracțiunea de luare de mită și complicitate la infracțiunea de dare de mită.

Promisiunea de dare de mită a fost făcută cu ajutorul lui Eugen Bradean, membru în Directoratul Hidroelectrica S.A și coordonator al Direcției de Marketing Furnizare din cadrul aceleiași companii.

Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice.

Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere și Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și Brădean Eugen.

Pe 24 octombrie 2013, la propunerea procurorilor, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaților Brădean Eugen și Mihăilă Ioan.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul București.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1967 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    E, daca n-au cotizat unde trebuie.... (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 13:33)

    Andor74 [utilizator]

    Acuma erau aparati si justitia condamnata ca face doar dosare politice!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by