Stenograme si detalii din cazul evaziunii fiscale de peste 50 mil euro: O firma livra cantitati importante de carne alterata unui lant de hypermarketuri/ Senatorul Badalau primea pulpe, piept si ficat de pui

de I.R.     HotNews.ro
Miercuri, 30 octombrie 2013, 13:19 Dosare Anticoruptie


Una dintre firmele implicate in dosarul de evaziune fiscala de peste 50 de milioane de euro a livrat unui lant de hypermarketuri "cantitati importante" de carne alterata, adusa in paleti in care erau si "excremente de rozatoare", aspect sesizat de comerciant, conform referatului procurorilor, scrie Mediafax. Senatorul Niculae Badalau s-a intalnit de mai multe ori cu unul dintre membrii retelei evazioniste, El-Khoury Elias, aparandu-i acestuia interesele si primind de la el pulpe, piept si ficat de pui, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

"SC Avicola Calarasi SA a livrat cantitati de came de pui alterata si catre magazinele din lantul Selgros, aspect constatat de Olteanu George, responsabil in cadrul Selgros Cash&Carry SRL Brasov, respectiv pulpele de pui receptionate in data de 11.09.2013 prezentau un miros ranced, inchis, iar, in paletii de marfa au fost identificate produse mancate si excremente de rozatoare (o situatie similara a fost identificata si intr-un magazin Selgros din Cluj - Napoca)", se precizeaza in referatul cu propunerea de arestare a celor implicati in dosar.

Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpatii din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantitati importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii catre SC Avicola Calarasi SA sa il ajute sa gaseasca o solutie prin care se pot reambala cantitati de pui, fara ca activitatea sa fie supravegheata sau verificata de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.

"La data de 13.09.2013, Orlando Daher este informat de un angajat, Ilie, despre gravitatea extinderii infestarii halelor cu pui, constatari facute de medicii veterinari: Sunt la DSV, vreau sa va spun ca toate celelalte hale trimise, aveau trimitere 4, 5, si numai putin 4, 5, 11, 12, 13, 14 adica sase hale, din sase hale trimise toate sunt pozitive la CO...sunt pozitive la CO (salmonela CO tipo ifantis), deci pe fecale tot ce a trimis a doua oara a iesit pozitiv'", se arata in referat.

Conform documentului citat, la data de 16 septembrie Daher ii spune angajatului sau Constantin Raducu: "...dai marfa aia care...a comandat si Provitul si ULS...", iar angajatul il informeaza ca "...pai ULS-ul i-am lasat 4.000 si ceva, lu' Provit i-am zis ca-i dau trei tone si jumatate, deja a plecat masina cu 6 tone...". La finalul discutiei Orlando ii ordona lui Raducu "sa nu ramana nimic acolo daca ai nevoie de carne, m-ai inteles?".

O situatie similiara a fost identificata de procurori la data 17 septembrie, in legatura cu livrari de produse ale SC Avicola Calarasi SA catre SC Avicola Crevedia si SC Avicola Buzau, cand Daher Orlando i-a cerut lui Ilie Bocioaga, medic veterinar, angajat al SC Avicola Calarasi, sa ascunda medicilor veterinari ai DSVSA Buzau aspectul legat de infestarea carnii de pasare cu salmonella, singurii pe care urma sa-i instiinteze fiind persoanele din abatoare.

Procurorii anticoruptie au cerut, marti, in fata judecatorilor de la instanta suprema, arestarea preventiva a lui Orlando Daher, dar si a altor 26 de persoane, intr-un dosar de evaziune fiscala de peste 50 de milioane de euro.

 • Fiul procurorului Nicolae: "Nu am bani nici de mancare. Va roaga mama sa ma ajutati si pe mine"

"Nu am bani nici de mancare. Va roaga mama sa ma ajutati si pe mine" este mesajul timis de fiul procurorului Angela Nicolae, printr-un SMS, unuia dintre oamenii de afaceri care ar fi facut parte din reteaua evazionista in domeniul alimentar, potrivit interceptarilor din dosar.

"Domnu Rami mama s-a descurcat. Se imprumuta la o colega. Ia este in Katani acum. Eu sunt singur acasa si nu mai am bani nici de mancare si tigari. Eu pe dvs va consider ca un tata va roaga mama sa-mi dati si mie niste bani pana joia viitoare cand vine va rog din suflet sa ma ajutati si pe mine. Eu as putea sa ne vedem daca se poate astazi, sau maine¬ Va rog din suflet ajutati-ma si pe mine, nu ma lasati. Astept un raspuns de la dvs cat se poate de repede. Cu stima si respect, domnu Rami", i-a scris Daniel Nicolae omului de afaceri Rami Ghaziri, potrivit interceptarilor din dosarul de evaziune de peste 50 de milioane de euro.

Intr-un alt mesaj de tip SMS, fiul procurorului Angela Nicolae, de la Parchetului General, ii cere lui Rami Ghaziri bani pentru a plati ratele la banca.

"Buna seara, domnu Rami. Sunt cu mama langa mine si va intreaba maine cand mia-ti spune sa vin la dvs sa vb ma intrebat si ca va roaga sa o ajutati si pe ia cu ce ia-ti promis sa plateasca si ea cele 2 rate la banca adica 50.000 de milioane vechi" este un alt mesaj trimis de Daniel Nicolae, la data de 30 iunie.

Mai mult, potrivit procurorilor, Angela Nicolae i-a cerut lui Ghaziri inclusiv bani pentru a acoperi cheltuielile de reparatie a masinii fiului sau.

"In data de 25.07.2013 inv. Nicolae Angela Eugenia a pretins de la inv. Rami Ghaziri, tot prin intermediul inv. Nicolae Daniel sumele de 20.000 RON lunar si 3.000 RON, aceasta din urma cu explicatia achitarii contravalorii unor reparatii la autoturismul folosit de fiul sau Nicolae Daniel".

"Nicolae Daniel: Da, mama.

Angela Nicolae: Eu sunt intr-o pauza, acuma, la sedinta asta. Da-i acuma lu¬ Emil telefon, dar in momentu¬ asta sa-i dai telefon. Ma rog, el imi spusese mie ca voi ati cerut si aia si aia si aia... da-i un telefon acuma, pentru ca el zicea ca sa te duci maine la el, acolo la Crevedia. I-am spus ca: domne, masina e-n service, e nu stiu ce. Da-i acuma un telefon si vorbeste cu el.

Nicolae Daniel: Da, bine, hai ca acuma-i dau", potrivit documentelor procurorilor anticoruptie.

Conform sursei citate, Angela Nicolae l-a amenintat pe Ghaziri in momentul in care acesta nu a "onorat cu promptitudine" cererile procurorului.

"In unele cazuri, pe fondul refuzului invinuitului Rami Ghaziri de a onora cu promptitudine unele cereri vizand sume de bani adresate de invinuita direct si prin intermediul fiului ei, inv. Nicolae Daniel, inv. Nicolae Eugenia Angela i-a transmis cumparatorului de influenta mesaje explicite privind pericolul la care se expune, in situatia in care nu ar mai beneficia de protectia oferita de ea in virtutea functiei detinute.

Angela Nicolae: Eu i-am trimis un mesaj in care am spus ca este bataie de joc, da? Faptu' ca va... inca nu vorbisesi si astea si i-am spus ca sa va raspunda la telefon, pentru ca nu se poate asa ceva, ca cum isi permite, ca e bataie de joc, intelegi?

Daniel Nicolae: Da. Si am vorbit cu ¬.. da, i-am trimis cateva mesaje si dupa, dintre care i-am dat un mesaj urat, de amenintare, stii? I-am dat un mesaj foarte urat si asta, intelegi? Si asta.

Angela Nicolae: Bun.

Daniel Nicolae: Acuma mergem si o luam si pe alte cai, pentru ca astia sunt niste magari nenorociti...

Angela Nicolae: Da.

Daniel Nicolae: Care-si bat joc de noi. Adica nu se poate sa stam cu orele p-acolo, sa-si bata joc de noi, sa ne cheme p-acolo si noi sa stam ca fraierii, stii? Si asta...", potrivit documentelor procurorilor.

Magistratul Angela Nicolae si fiul sau urmeaza sa afle daca judecatorii instantei supreme vor admite cererea procurorilor anticoruptie de arestare preventiva.

 • Badalau a primit pulpe, piept si ficat de pui de la un membru al retelei evazioniste

Senatorul Niculae Badalau s-a intalnit de mai multe ori cu unul dintre membrii retelei evazioniste, El-Khoury Elias, aparandu-i acestuia interesele si primind de la el pulpe, piept si ficat de pui, potrivit unor documente ale anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.

"Badalau Niculae apara interesele lui El-Khoury Elias, cu care are numeroase intalniri, dupa ce in prealabil se inteleg la telefon cu privire la ora si locul intalnirii. (...) Acesta a intermediat liderului gruparii evazioniste El-Khoury Elias mai multe intalniri cu persoane care detin functii importante in institutiile de stat din judetul Giurgiu (prefectura, conducerea APIA), judet in care se deruleaza principalele activitati infractionale", se arata in documentele citate.

Potrivit anchetatorilor, intr-una dintre discutiile purtate cu El-Khoury Elias, senatorul l-ar fi "dojenit" pe acesta pentru ca "n-a venit cu actele" necesare la APIA. In acelasi context, anchetatorii precizeaza ca o firma din circuitul evazionist ar mai fi primit de la APIA peste 2,7 milioane lei, cea mai mare parte a acestor bani ajungand la Elias El-Khoury.

"Astfel, in cadrul discutiei telefonice din data de 11.07.2013, Badalau Nicolae ii spune lui El-Khoury Elias ca este cu directorul de la APIA si il dojeneste ca n-au venit cu actele. Conform actelor din dosar in perioada ianuarie - februarie 2013, SC Agrozootehnica SA Vedea, societate comerciala prezenta in circuitul evazionist, mai primise de la APIA suma de 2.778.000 RON (...) Din raportul de constatare intocmit in cauza in evidenta CEC Bank SA, SC Agrozootehnica SA Vedea figureaza cu contul prin care, in perioada 01.01.2011 ¬ 07.02.2013, a rulat 2.778.000 RON. Toti banii au provenit de la APIA si au fost destinati, in principal, catre Elias El-Khoury - 1.452.000 RON, SC VEDEA VERDE SRL - 628.700 RON, SC AVICOLA MIHAILESTI SA - 362.600 RON si Agentia Domeniilor Statului - 300.900 RON", se mentioneaza in aceleasi documente ale anchetatorilor.

In data de 23 mai, la sediul Prefecturii Giurgiu, Niculae Badalau a intermediat intalnirea dintre El-Khoury Elias si prefecta Lavinia Crisu, intalnire ce a avut loc o zi mai tarziu, mai sustin anchetatorii.

Conform acelorasi documente, firmele controlate de El-Khoury Elias erau "interesate" si au avut procese cu Agentia Domeniilor Statului pentru o suprafata de 800 de hectare.

Anchetatorii enumera si produsele alimentare pe care le-ar fi primit senatorul de la El-Khoury Elias.

"La sfarsitul lunii mai, la solicitarealui Badalau Niculae, El-Khoury Elias a pus la dispozitia acestuia, prin intermediul lui Saracutu Adrian, cu titlu gratuit, 200 pulpe de pui, 200 bucati piept de pui si 20 de kilograme ficat de pasare, produsele fiind ridicate, in data de 29 mai 2013, de la un punct de desfacere detinut de Agroli Group SRL, de catre Rada Gabriel. Produsele au fost folosite pentru petrecerea organizata Badalau Nicolae la restaurantul sau din orasul Bolintin Vale, judetul Giurgiu", se percizeaza in documentele procurorilor.

Anchetatorii mai spun ca tot Badalau a facut demersuri "la nivelul conducerii ANAF si la nivelul conducerii Ministerului Economiei pentru obtinerea functiei dorita pentru Constantinescu Silvana".

In acest dosar, procurorii cer arestarea a 29 de persoane, respectiv a lui Moubarak Mahmoud Sleiman, Masri Mohamed Mahmoud, Antonio Laurentiu Burlacu, Razvan Adrian Lungu, Vasile Corbu, Georgian Radulescu, Georgeta Neagu, Camelia Sora, Petra Gherbezan, Florin Danila, Abdul Mousim al Zaid, Andrei Viorel Mardare, Sorin Cristian Stefan, Traian Ilie, Zayed Husein, Ali A. Ali, El Khoury Elias, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, Ghaziri Rami, Omar Hamid, Mouhamed Kouli, Chraif Ali, Mihail Razvan Tiganila, El Khoury Chrbel, Adrian Saracuta, El Madhoun Suheil Rashid Selim Ahmed, Daher Orlando Emil, Angela Eugenia Nicolae si Daniel Nicolae.

 • Procurorul Angela Nicolae, seful Biroului de Relatii Internationale si Programe, altele decat Phare, din Parchetul instantei supreme, si fiul acesteia, Daniel Nicolae, sunt acuzati de trafic de influenta, respectiv complicitate la aceasta fapta.

Acestia au fost arestati preventiv marti seara. Nicolae a declarat, marti, la iesirea de la instanta suprema, ca situatia in care se afla ea si fiul sau reprezinta o razbunare a unei foste iubite si partenere de afaceri a acestuia din urma, care, la randul ei, ii cunostea pe oamenii de afaceri acuzati de evaziune.

La iesirea din sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), procuroarea Angela Nicolae, cercetata, alaturi de fiul sau, Daniel, in dosarul DNA de evaziune fiscala de peste 50 de milioane de euro, a declarat ca este nevinovata, ca interceptarile din dosar prezinta discutii legate de probleme de familie si ca numele sau a fost legat in mod "nedrept" de acest caz ca urmare a unei razbunari.

"Am dat o declaratie ampla in fata instantei de judecata, in care am precizat ca nu sunt vinovata de niciun fel de infractiune ce se retine in sarcina mea. Nu am luat nicio suma de bani, nici cu imprumut, nici nu am pretins vreo suma de bani de la partenerii de afaceri din vreo societate cu care colabora fiul meu", a spus procuroarea de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ).

Ea a mai precizat ca a explicat convorbirile cu fiul sau, interceptate de procurori in cadrul cercetarii, ca avand loc in contextul unor probleme de familie.

Angela Nicolae le-a mai declarat jurnalistilor ca are o cariera in Parchetul instantei supreme, fiind procuror-sef din 1996, si de asemenea o situatie materiala "foarte buna". "Deci nu-mi riscam cariera pentru niste sume care mi se retin, care sunt de 200 de roni sau de 500 de roni si asa mai departe", a spus procuroarea.

"Am combatut toate acuzatiile care mi s-au adus mie si fiului meu. Toate aceste aspecte sunt legate de o anumita razbunare, nu din partea autoritatilor, ci din partea unor persoane si a unei foste prietene a fiului meu care era in leg cu acesti cetateni libanezi", a mai spus Nicolae, precizand ca femeia repectiva i-a fost si partenera de afaceri fiului ei.

DNA o acuza pe Angela Nicolae ca, in perioada 2012-2013, a pretins si primit de la invinuiti, in mod repetat, la diferite intervale de timp, direct si prin intermediul fiului sau, sume de bani intre 2.000 lei si 5.000 lei.

De asemenea, DNA a inceput urmarire penala si fata de alte 15 persoane, care sunt cercetate in stare de libertate. Printre acestea se numara senatorul PSD Niculae Badalau, acuzat ca ar fi aparat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscala, prin interventii la conducerea ANAF si pe langa persoane din Prefectura Giurgiu si din conducerea APIA.

Propunerile de arestare a celor 29 de inculpati retinuti in acest dosar sunt judecate mati de instanta suprema, in trei loturi.

In acest dosar, procurorii DNA au facut, luni, 160 de perchezitii in Bucuresti si judetele Prahova, Giurgiu, Arad, Calarasi si Ialomita.

DNA a precizat ca este vizata activitatea a peste 100 de firme romanesti si straine, persoanele implicate avand calitatea de administratori de societati comerciale romani si straini, avocati, contabili si angajati ai Ministerului Finantelor Publice.

Reteaua infractionala viza monopolizarea productiei si desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.3202 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  De ce Badalau primea pulpe, piepti si ficati? (Miercuri, 30 octombrie 2013, 13:28)

  nellino [utilizator]

  Pentru ca Selgros are cea mai buna carne!!!
 • +1 (1 vot)    
  Cat castiga o procuroare? (Miercuri, 30 octombrie 2013, 13:29)

  ValiZuzu [utilizator]

  Cine stie ce salariu are aceasta procuroare?
 • 0 (0 voturi)    
  evaziune nu zic ba (Joi, 31 octombrie 2013, 15:35)

  ClaudiaChirtoaca [utilizator]

  unde e evaziunea FISCALA .. nu o gasesc in articol.. e evident evaziune la legislatia cu privire la siguranta alimentara dar mai departe..? poate ma lamureste cineva ...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by