Maricel Pacuraru, adus la DNA, pentru a fi audiat in dosarul "Realitatea Media"

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 14 octombrie 2013, 20:30 Dosare Anticoruptie


Omul de afaceri Maricel Pacuraru a fost adus la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), luni seara, pentru a fi audiat in dosarul in care anchetatorii au inceput deja urmarirea penala fata de noua persoane, intre care fratele si o apropiata a lui Elan Schwartzenberg, informeaza Mediafax.

Pacuraru a fost adus la DNA impreuna cu mai multe persoane care ar fi vizate in dosarul legat de Realitatea Media, in urma perchezitiilor facute inclusiv la imobile detinute de acesta.
_____________

Noua persoane, printre care Fabian Schwartzenberg si Monica Hoffman - fratele si o apropiata a lui Elan Schwartzenberg -, sunt urmarite penal pentru infractiuni ce au avut ca scop influentarea deciziilor privind SC Realitatea Media SA si preluarea acesteia, potrivit DNA.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a precizat, intr-un comunicat remis luni seara, ca pana in acest moment al cercetarilor din acest dosar, s-a inceput urmarirea penala fata de Fabian Schwartzenberg, Daniela Madi Ionescu, Monica Hoffman, Adrian Radu, Adrian Marian Vilsan, Tamara Batrinache, Ioana Nadolu, Geraldina Neagoe si Carmen Stancescu, referitor la "implicarea acestora in fapte care se circumscriu infractiunilor de spalarea banilor, complicitate la inselaciune, bancruta frauduloasa, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicitatii, a participatiei improprii sau a tentativei, fals in inscrisuri sub semnatura privata".

Din rezolutia de incepere a urmaririi penale a rezultat faptul ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in 2011 si 2012, invinuitii, aparent actionari majoritari sau actionari minoritari, au derulat actiuni infractionale pentru influentarea deciziilor in cadrul procedurii insolventei, in mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, in scopul influentarii deciziilor referitoare la SC Realitatea Media SA si preluarii controlului asupra acesteia, sustin anchetatorii.

"Scopul urmarit de fiecare dintre invinuitii din cauza a fost asigurarea controlului asupra deciziilor luate in cursul procedurii insolventei, astfel incat sa inscrie o suma cat mai mare in tabelul creantelor care determina schimbarea componentei Comitetului Creditorilor al societatii aflate in insolventa si a numarului de membri", a aratat DNA.

Potrivit procurorilor anticoruptie, din probele administrate in cauza a rezultat ca acestia au actionat pe doua paliere.

Astfel, pe un palier, "demersurile infractionale au fost derulate de un invinuit care, desi avea doar calitatea de persoana interpusa, s-a erijat in patron si a solicitat intrarea in insolventa. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat in creditor al SC Realitatea Media SA si, sub pretextul finantarii acesteia, prin marirea succesiva a creantei (prin inscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive in contabilitate) a urmarit sa se inscrie in tabelul definitiv al creantelor cu 52% din totalul creantelor si a urmarit instrainarea marcilor Realitatea Media", sustine DNA.

Potrivit probelor administrate, suma initiala de cinci milioane de euro folosita pentru creditarea SC Realitatea Media SA provenea din evaziune fiscala sau din contracte fictive de imprumut, precizeaza sursa citata.

"Pe un alt palier, demersurile infractionale au fost derulate si de alte persoane - actionari minoritari - care, in complicitate cu persoane fizice si persoane juridice, au falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune, iar prin interpusi, au inregistrat modificari fictive ale structurii actionariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comertului. Faptele au fost desfasurate in acelasi scop al obtinerii unor foloase banesti", au mai aratat anchetatorii.

In cauza se efectueaza cercetari penale si fata de alte persoane, in legatura cu fapte similare, dar si cu alte fapte, a mai aratat DNA, care a precizat ca invinuitilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile.
_____________

Procurorii DNA au facut, luni, perchezitii domiciliare in 35 de locatii din Bucuresti, fiind emise mandate de aducere pentru 16 persoane. Unele dintre perchezitii au fost facute la imobile detinute de Fabian Schwartzenberg, Monica Hoffman si Maricel Pacuraru.

Surse judiciare au declarat ca ancheta are legatura si cu dosarul disparitiei lui Codrut Marta - seful de cabinet al fostului presedinte ANAF Sorin Blejnar.

DNA a aratat, intr-un comunicat de presa transmis in cursul zilei, ca procurorii Sectiei de combatere a coruptiei fac cercetari intr-o cauza penala complexa ce vizeaza savarsirea mai multor infractiuni, printre care trafic de influenta, spalarea banilor proveniti din evaziune fiscala, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, bancruta frauduloasa, delapidare, in care sunt implicate peste 30 persoane fizice si mai multe persoane juridice.

"Potrivit probelor administrate pana in acest moment al urmaririi penale, suma care face obiectul spalarii de bani este de peste 1.000.000 euro", a precizat DNA.
_____________

Realitatea Media ii are ca actionari majoritari pe Cozmin Gusa si Maricel Pacuraru.

Tribunalul Bucuresti a admis, in 23 mai, cererea formulata de Realitatea Media SA si a suspendat efectele contractului de cesiune prin care compania Win Win Business & Lobby Company Limited, controlata de Elan Schwartzenberg, a devenit proprietarul marcilor Realitatea.

Contactat la momentul respectiv de Mediafax, avocatul Gheorghe Piperea, care il reprezinta in instanta in acest conflict pe Elan Schwartzenberg, a declarat ca decizia Tribunalului Bucuresti reprezinta un abuz si va fi atacata cu recurs la Curtea de Apel.

Societatea Realitatea Media, care detine televiziunea de stiri Realitatea TV, se afla in insolventa din septembrie 2011. Administratorul judiciar al Realitatea Media este Judiciar HM Expert IPURL.

In 30 aprilie 2013, CNA a aprobat modificarea actionariatului Realitatea TV, Cozmin Gusa si Maricel Pacuraru fiind actionarii majoritari ai societatii Realitatea Media SA, in timp ce Elan Schwartzenberg si copiii lui Sorin Ovidiu Vantu nu mai au nicio participatie la societatea care detine licenta televiziunii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2588 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by