Curtea de Apel Bucuresti a anulat condamnarea la sapte ani de inchisoare a fostului senator Olosz Gergely si va judeca in fond dosarul

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 4 octombrie 2013, 17:27 Dosare Anticoruptie


Curtea de Apel Bucuresti a anulat condamnarea la sapte ani de inchisoare primita de Olosz Gergely la Tribunalul Bucuresti, pe motiv ca aceasta instanta nu era competenta sa judece dosarul, intrucat fostul senator are calitatea de avocat, ceea ce atrage competenta curtii de apel, scrie Mediafax.

Tribunalul Bucurestri l-a condamnat, in 17 iulie, pe fostul senator Olosz Gergely la sapte ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in dosarul in care este acuzat ca, in perioada in care a fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a ajutat reprezentantii unor firme sa obtina contracte oneroase.

Alaturi de Gergely au fost condamnati Ion Bircina, la patru ani de inchisoare cu executare, Costin Iliescu, Catalin Stan si Ovidiu Ionel Badea, la cate trei ani de inchisoare cu suspendare.

Decizia Tribunalului Bucuresti a fost atacata cu apel, in 26 iulie, la Curtea de Apel Bucuresti, atat de cei cinci inculpati si de Directia Nationala Anticoruptie, cat si de partea civila Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au admis, in 2 octombrie, apelurile, au desfiintat in integralitate sentinta din 17 iulie a Tribunalului Bucuresti si au constatat ca solutionarea cauzei in prima instanta revine CAB.

Instanta a dispus inaintarea dosarului in vederea repartizarii aleatorii, cauza urmand sa se rejudece in fond la Curtea de Apel Bucuresti.

Dosarul a ajuns la Tribunalul Bucuresti dupa ce instanta suprema a admis, in 17 mai, ca nu mai are competenta de a judeca acest caz ca urmare a faptului ca Olosz Gergely nu mai este senator.

De altfel, potrivit avocatilor fostului parlamentar, nici procurorii in faza de urmarire penala, nici judecatorul Mitu Stegaru de la Tribunalul Bucuresti, nu l-au intrebat pe Olosz care este profesia sa, tinandu-se cont doar de calitatea de parlamentar.

Judecatorul Mitu Stegaru, de la Tribunalul Bucuresti, care l-a condamnat pe Olosz Gergely la sapte ani de inchisoare, arata, in motivarea deciziei, ca noul Cod Penal prevede pedepse "mult mai blande" pentru coruptie, iar din acest motiv fostul senator a urmarit tergiversarea dosarului.

"In ciuda materialului probator administrat atat in faza de urmarire penala, cat si cu ocazia cercetarii judecatoresti (declaratiile co-inculpatilor pur si simplu l-au pus cu spatele la zid pe inculpatul Olosz), acesta a ales sa uzeze de dreptul la tacere, singurul lui tel si al aparatorilor sai fiind tergiversarea solutionarii cauzei, in speranta ca mai devreme sau mai tarziu va intra in vigoare noul Cod penal care din pacate prevede pedepse mult mai blande nu numai pentru toate infractiunile, dar mai ales pentru cele de coruptie, adoptarea noului Cod Penal in opinia noastra nefacand nimic altceva decat sa incurajeze savarsirea de infractiuni de coruptie ca si cand Romania nu ar fi catalogat cel mai corupt stat din UE, ci ar fi privit ca un stat din Scandinavia", a scris Mitu Stegaru in motivarea sentintei.

Judecatorul mai arata in motivare ca Olosz Gergely "si-a dat demisia din Parlament ᅡprobabil din respect fata de justitie si a se pune la dispozitia acesteiaᅡ, cauza ajungand astfel pe rolul Tribunalului Bucuresti in speranta deloc desarta ca pana la ramanerea definitiva a unei hotarari de condamnare vor trece cel putin 2-3 ani, perioada de timp in care in Romania se pot intampla destule, inclusiv noul Cod penal care prevede pedepse atat de blande pentru faptele de coruptie".

Judecatorul Mitu Stegaru a mai aratat in motivare ca Olosz Gergely "si-a format la nivelul organelor de decizie o serie de relatii de care a inteles sa se foloseasca in interes propriu, in scopul dobandirii de sume de bani prin traficarea acestor relatii", si a uitat "pur si simplu ca electoratul de etnie ... (maghiara - n.r.) l-a trimis in Parlamentul Romaniei si a fost ales in structurile de conducere ale UDMR pentru a-i apara interesele, si nu pentru o imbogatire rapida si nelegala".

Tot despre Olsoz, magistratul sustine ca acesta, "ca multi altii, de altfel, nu a dat multe ᅡparaleᅡ pe intersele comunitatii care l-a propulsat in aceasta inalta demnitate (presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei - n.r.), ci a inteles ca trebuie sa ᅡactioneze rapid si eficientᅡ (propulsarea in astfel de inalte functii cu putere de decizie cum este cea de presedinte ANRE este in Romania efemera, partidele politice intelegand sa-si rasplateasca membrii sai imediat ce ajung la putere cu astfel de functii, netinindu-se in nici un fel seama de competenta si moralitatea celor care le ocupa) pentru imbogatirea sa pe cai necinstite cu sume de bani uriase la care cvasi totalitatea contribuabililor de rand nici nu viseaza".

Judecatorul Mitu Stegaru este cel care, in 2011, a decis arestarea preventiva a lui Sorin Ovidiu Vintu in dosarul Petromservice, si care, in aprilie 2012, i-a condamnat la inchisoare pe fotbalistii Cristi Munteanu si Andrei Margaritescu. Tot Stegaru, anul acesta, a dat declaratii ca martor in dosarul de coruptie al colegelor sale Antonela Costache si Viorica Dinu.

Dosarul in care Olosz Gergely, fost presedinte al ANRE in perioada 2007-2008, este judecat pentru trafic de influenta, alaturi de patru reprezentanti ai unor firme, pe care i-ar fi ajutat sa obtina contracte oneroase, a fost trimis in octombrie 2012 instantei supreme, intrucat acesta era atunci deputat, ulterior castigand un mandat de senator.

Olosz Gergely a anuntat, in 13 mai 2013, ca renunta la mandatul de senator, invocand campania de compromitere ce ar fi fost purtata impotriva sa in ultima perioada. Ulterior, avocatii acestuia au cerut instnatei supreme sa decline cauza intrucat acesta nu mai este parlamentar, astfel ca Tribunalului Bucuresti ii revine competenta de judecare. Avocatii mai aratau atunci ca fapta de trafic de influenta pentru care este judecat clientul lor nu a fost comisa de acesta in perioada in care a fost deputat sau senator.

In acelasi dosar sunt judecati Ion Bircina si Costin Iliescu, reprezentanti ai mai multor societati comerciale, Catalin Stan, administrator de drept la SC Power Plus SRL si Ovidiu Ionel Badea, administrator al SC Budirom Serv SRL.

Procurorii au aratat, in rechizitoriul trimis instantei, ca in perioada mai 2010 - februarie 2011, Ion Bircina, Costin Iliescu, Catalin Stan si Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpara influenta lui Olosz Gergely, in vederea obtinerii de contracte oneroase pentru firmele a caror activitate o coordonau prin asociere.

In acest context, in perioada mai 2010 - 29 septembrie 2010, deputatul Olosz Gergely a pretins, pentru sine si pentru altul, de la cei trei, suma de 516.000 de euro, disimulata intr-un contract de consultanta intre SC Power Plus SRL, firma controlata de grupul Bircina, si o alta societate comerciala de tip off shore.

"Din suma pretinsa, Power Plus SRL a transferat in conturile acestui off shore suma totala de 384.000 euro pe baza unor dispozitii de plata intocmite in fals de inculpatul Stan Catalin", au notat procurorii in documentul citat.

De asemenea, procurorii il acuza pe Olosz Gergely ca in perioada septembrie - noiembrie 2010 a pretins de la aceleasi persoane si a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 de lei.

In schimbul banilor, Olosz Gergely si-a exercitat influenta, respectiv a lasat sa se creada ca are influenta pe langa o persoana cu functie de conducere din cadrul CEZ Romania SA, sustin procurorii DNA.

"Traficul de influenta s-a materializat in forma determinarii de catre Olosz Gergely a functionarilor de la CEZ Romania si CEZ Distributie SA sa incheie cu firmele controlate de asocierea Bircina urmatoarele contracte: sa execute intocmai si la timp platile din contractul de vanzare-cumparare de energie electrica dintre SC Power Plus SRL si SC CEZ Vanzare SA; contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ Distributie SA si SC Budirom Serv SRL (firma din grupul Bircina); contractul de cesiune de creanta dintre SC CEZ Distributie SA si SC Budirom Serv SRL, avand ca obiect cesionarea creantei de 30 milioane lei, creanta certa, lichida si exigibila, pe care cedentul o avea impotriva CN CFR SA, derivand din contractele de furnizare de energie electrica pe care cedentul le-a incheiat cu CFR; in plus, urmare a aceleiasi influente, s-a hotarat ca, in a doua etapa, sa se cesioneze si creanta in valoare de 36.204.674 lei catre aceeasi firma (creanta cu acelasi regim ca cel din prima etapa)", au precizat procurorii.

De asemenea, in perioada noiembrie 2010-februarie 2011, Olosz Gergely si-a folosit influenta, "astfel cum a fost cumparata de grupul Bircina", pe langa o persoana cu functie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru a o determina sa faca anumite acte prin care sa favorizeze interesele comerciale ale grupului Bircina legate de investitii din fonduri europene pe directia Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.

"Ca urmare, in aceeasi perioada, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bircina contactarea unor consultanti pe fonduri europene", au mai scris procurorii anticoruptie in rechizitoriul trimis instantei.

La randul sau, in perioada 2010 ¬ 2011, Catalin Stan, in calitate de administrator de drept la SC Power Plus SRL, a inregistrat in contabilitatea acestei firme, cu titlu de cheltuieli deductibile, sumele transferate in baza contractului de consultanta descris mai sus, consecinta fiind prejudicierea bugetului de stat cu suma de 350.144,96 lei, reprezentand impozit pe profit.

In vederea confiscarii si recuperarii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor Olosz Gergely, Bircina Ion, Iliescu Costin si Stan Catalin si a partii responsabile civilmente S.C. Power Plus SRL.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1948 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    Asa sa fie. (Vineri, 4 octombrie 2013, 17:34)

    Cataleya [utilizator]

    Daca se rerspecta legea, totul e ok.
    Dar ar fi absurd daca viitoarea sentinta va fi de "achitare" sau foarte diferita de prima.
    Sau, cine stie...va interveni prescriptia.
    Atunci iar e cu greata, lamaie si batjocura.
    In alta ordine de idei...pt avocati exista legi "speciale"? Si daca acele legi chiar exista si sunt perfect in acord cu jurisdictia Romaniei, cum se face ca judecatorii care deja l-au condamnat n-au stiut de aceste "chichite" extrem de importante in asemenea cazuri?
    Cam dubios.
  • +4 (4 voturi)    
    Cata incompetenta!!! (Vineri, 4 octombrie 2013, 17:40)

    ZaR [utilizator]

    Te miri de ce nu merge nimic in tara.....pai, daca nici macar aia care chipurile au studiat ani grei pentru o diploma sunt atat de incompetenti :-)))))

    uite asa-s bate un popor singur joc de soarta lui...si mai vrea si in randul tarilor civilizate :-))))

    o invitatie pentru toti hotii din lumea asta sa vina sa le ia pamantul de sub picioare, caci dorm in papuci :-))))
  • +6 (6 voturi)    
    Intrebare (Vineri, 4 octombrie 2013, 17:51)

    caprairinucai [utilizator]

    Si ce daca e avocat?Tribunalul e numai pt cetatenii neavocati?nu e pentru toti?
    • 0 (0 voturi)    
      fff curios.....avocatii , (Vineri, 4 octombrie 2013, 23:02)

      oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui caprairinucai

      sunt cetateni de alt rang ??????

      cred ca este numai o noua gaselnita, ca sa traga de timp, lumea uita si fapta..... se prescrie.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by