VIDEO DNA: 96 de profesori, absolventi si parinti, urmariti penal pentru fraudarea examenului de Bacalaureat 2012 din judetul Ialomita. Printre ele, si inspectoarea scolara generala din judet

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 12 august 2013, 13:30 Dosare Anticoruptie


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Bucuresti au inceput urmarirea penala fata de 96 persoane - profesori, absolventi de licee si parinti ai acestora -, acestea fiind acuzate de infractiuni de coruptie savarsite la examenul de bacalaureat la nivelul judetului Ialomita, in cursul lunilor iunie-iulie 2012, se arata intr-un comunicat al DNA transmis luni. Printre persoanele urmarite penal se numara si Otilia Dumitru, inspector scolar general in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Ialomit.

Potrivit DNA, s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de urmatoarele persoane:
  • Otilia Dumitru, inspector scolar general in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Ialomita, avand calitatea de presedinte al Comisiei judetene de bacalaureat, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la infractiunea de trafic de influenta in forma continuata;
  • Nica Balaciu, profesor de psihologie si director la Liceul Pedagogic "Matei Basarab" din Slobozia, presedinte al Centrului zonal de evaluare 100, si Catalin Gogota, profesor de geografie la Grupul Scolar Vladeni, membru in cadrul Centrului zonal de evaluare 200, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta in forma continuata;
  • Sorin Stere, Marius Curt, Cristian Manea, Elena Dulcinica Sandu si Razvan Marius Dinu, profesori evaluatori, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta in forma continuata;
  • Liviu-Radu Bara, profesor de matematica si director adjunct la Grupul Scolar "Sfanta Ecaterina" din Urziceni, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta in forma continuata.

In aceeasi cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale si fata de alte 87 de persoane, absolventi de licee si parinti ai acestora, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.



Starea de fapt consemnata de procurori in Rezolutia de incepere a urmaririi penale:

* Potrivit DNA, exista date si indicii temeinice ca, in schimbul facilitarii acordarii unor note mai mari sau care sa asigure promovarea examenului de bacalaureat, profesorii din grupul infractional organizat au pretins si primit de la candidati sau de la parintii acestora sume cuprinse intre 100 euro si 1.300 lei/disciplina de concurs.

* In cadrul grupului infractional organizat, cadrele didactice sus mentionate aveau, fiecare, atributii clar stabilite, intreaga activitate fiind condusa si coordonata de inspectorul scolar Otilia Dumitru care avea si calitatea de presedinte al Comisiei judetene de bacalaureat. Aceasta stabilea anumite semne distinctive care, prin intermediul celorlalte cadre didactice, erau transmise candidatilor la examen, pentru a fi inscrise in anumite locuri pe lucrarile scrise.

* Lucrarile astfel marcate de catre candidati erau identificate de Nica Balaciu si Catalin Gogota, presedinte, respectiv membru in cadrul centrelor zonale de evaluare si erau repartizate profesorilor evaluatori implicati in activitatea infractionala. Acestia din urma au utilizat trei modalitati frauduloase de corectare si de inregistrare a rezultatelor in scopul asigurarii promovarii probelor de bacalaureat, dupa cum urmeaza:

- acordarea unor note supraevaluate raportat la continutul lucrarilor;
- completarea lucrarilor candidatilor de catre profesorii evaluatori cu rezolvarea corecta a subiectelor, integrala sau partiala (in prealabil, profesorii le cerusera candidatilor vizati ca, in situatia in care nu cunosc raspunsul in intregime sau in parte al subiectelor, sa lase spatii libere in lucrare, astfel incat sa se poata interveni si completa raspunsul);
- consemnarea unor note vadit mai mari in catalogul electronic si, implicit, in diplomele de bacalaureat, in raport cu notele acordate pe lucrari.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2127 vizualizari

  • -7 (7 voturi)    
    hmm... (Luni, 12 august 2013, 14:36)

    Mazeta [utilizator]

    Statul ăsta reformat pare foarte-foarte corupt, mult mai corupt decât înainte de începerea reformelor. Nu cumva ar trebui reformați reformatorii?
    • +3 (3 voturi)    
      ... (Luni, 12 august 2013, 14:46)

      rocknum [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      cred ca mai degraba ar trebui sa te reformam pe tine
  • 0 (0 voturi)    
    Eu votez DNA (Luni, 12 august 2013, 15:11)

    mariluc [utilizator]

    Poate asa creste si nivelul de educatie al romanilor care, multi dintre ei, este.
  • 0 (0 voturi)    
    daca si (Luni, 12 august 2013, 15:27)

    victor L [utilizator]

    "inspectoarea scolara generala din judet " este urmarita penal, celalti pot fi declarati nevinovati: au respectat indicătiile de partid si de stat.
  • 0 (0 voturi)    
    La beci! (Luni, 12 august 2013, 15:36)

    Jean Phoutaille-Marais [utilizator]

    La beci cu ei!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by