Primarul comunei Zarand, prins in flagrant cu 10.000 de euro mita, a fost arestat preventiv

de I.C.     HotNews.ro
Sâmbătă, 13 iulie 2013, 18:06 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Bihor a decis sambata arestarea preventiva pentru 29 de zile a primarului comunei Zarand (judetul Arad), Ion Florin Mot, acuzat de DNA de luare de mita si spalare de bani, informeaza Mediafax. Procurorii anticoruptie l-au retinut vineri pe edil dupa ce l-au prins in flagrant primind  10.000 de euro mita din cei 40.000 de euro promisi de o persoana care avea nevoie de avize pe acte.

Tribunalul Bihor a judecat, sambata, solicitarea de arestare preventiva formulata de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea pe numele primarului din comuna aradeana Zarand, Ion Mot, anchetat pentru luare de mita si spalare de bani.

Potrivit unor surse judiciare citate de agentia de presa, edilul a refuzat sa faca declaratii, prevalandu-se, la fel cum a facut-o si in fata procurorilor, de dreptul la tacere.

In urma dezbaterilor desfasurate in Camera de Consiliu, fara public, completul de judecata a admis solicitarea procurorilor DNA si a dispus arestarea preventiva a primarului, pentru 29 de zile.

Decizia Tribunalului Bihor nu este definitiva; ea poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Oradea.

Primarul comunei Zarand, judetul Arad, Ion Florin Mot, a fost retinut, vineri, de procurorii DNA, pentru ca a primit peste 11.000 de euro mita, din 40.000 de euro promisi, pentru a aviza acte necesare denuntatorului pentru a inscrie dreptul de proprietate asupra unui teren de 250 de hectare.

Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurorii DNA rezulta urmatoarele:

* in perioada aprilie - iulie 2013, Ion Florin Mot, in calitate de primar al comunei Zarand, jud. Arad, respectiv presedinte al Comisiei Locale de Aplicare a Legilor Fondului Funciar Zarand, a acceptat promisiunea de a primi suma de 40.000 euro, de la un denuntator, cu titlu de mita. Primarul a acceptat sa primeasca acesti bani pentru ca, in virtutea functiilo, sa semneze/avizeze mai multe documente (planuri de incadrare in tarla si certificatele fiscale aferente) necesare denuntatorului pentru a inscrie in Cartea funciara dreptul de proprietate asupra unui teren in suprafata de 250 ha situat pe raza comunei Zarand.

* din suma de 40.000 euro acceptata, edilul a primit de la denuntator, in doua transe, sumele de 5.000 lei si 250 euro in cursul lunilor mai si iunie 2013. Cu ocazia primirii sumei de 5.000 lei, in data de 29 mai 2013, pentru ascunde adevarata provenienta, Ion Florin Mot a disimulat primirea cu titlu de mita a banilor sub forma unui contract de imprumut incheiat cu denuntatorul.

* pe 12 iulie 2013, Ion Florin Mot a primit de la denuntator suma de 10.000 de euro, reprezentand o a treia transa din suma de bani acceptata anterior si, cu aceasta ocazie, procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii DNA au colaborat cu ofiteri din cadrul Directiei Generale Anticoruptie - Serviciul Judetean Anticoruptie Bihor si S.R.I. - Sectia Judeteana Bihor.

Numele primarului din Zarand, Ion Mot, apare si in dosarul in care Dan Diaconescu a fost trimis in judecata pentru ca l-ar fi santajat.

In 21 octombrie 2010, patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Parv si Ghezea Mitrus au fost trimisi in judecata de catre procurorii anticoruptie, pentru santajarea primarului Ion Mot, precum si a omului de afaceri Paul Petru Tardea.

Procurorii DNA il acuza pe Cristian Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL si realizator de programe la postul de televiziune OTV, de doua infractiuni de santaj.

Alaturi de Dan Diaconescu sunt judecati Dorel Petru Parv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, "recidivist postexecutoriu", si Ghezea Mitrus, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicatiei "Atac la persoana", ambii fiind acuzati de santaj.

In rechizitoriul intocmit de procurorii DNA se arata ca, in perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi amenintat in mod repetat, atat in mod direct, in cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct" din 21 iulie 2009, difuzata de postul de televiziune OTV, cat si indirect, prin intermediul lui Doru Parv, pe primarul unei comune din judetul Arad, pentru a-l determina sa le dea suma totala de 200.000 de euro.

"Amenintarea a constat in dezvaluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului ca ar fi corupt, ca ar fi savarsit tranzactii ilicite cu terenuri agricole apartinand cetatenilor comunei, pagubindu-i pe acestia, ca are o avere importanta obtinuta ilicit si ca face trafic de influenta pe langa unii ministri", sustine DNA.

Primarul aradean, sub presiunea acestor amenintari, i-ar fi dat lui Doru Parv suma de 30.000 euro si 42.000 lei, "scopul fiind ca banii sa ajunga, in final, la Dan Diaconescu".

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi amenintat de mai multe ori, atat in mod direct, in cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct" din seara zilei de 20 aprilie 2005, cat si indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitrus, realizatorul emisiunii "Semnal de alarma" difuzata pe acelasi post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Tardea, pentru a-l determina sa-i dea suma totala de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

Dan Diaconescu si Doru Parv au fost arestati preventiv in 23 iunie 2010. Dan Diaconescu a fost eliberat din arest in 25 iunie 2010, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti, care a inlocuit masura arestarii preventive cu interdictia de a parasi tara. Doru Parv a fost eliberat din arest in 4 august 2010, Tribunalul Bucuresti admitand atunci cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulata de acesta. Instanta a dispus in cazul lui Parv interdictia de a parasi localitatea de domiciliu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2064 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by