VIDEO UPDATE Frauda la Bacalaureat: Fosta directoare a Liceului Bolintineanu ramane in arest

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 9 iulie 2013, 15:31 Dosare Anticoruptie


UPDATE Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, acuzata de trafic de influenta privind examenul de bacalaureat, ramane in arest, a decis, marti, Curtea de Apel Bucuresti, care i-a respins recursul fata de masura preventiva. Hotararea Curtii de Apel este definitiva.

Curtea de Apel Bucuresti a dezbatut, marti, recursul formulat de Costica Varzaru, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, la decizia de arestare preventiva pentru 29 de zile in dosarul in care este acuzata de trafic de influenta privind examenul de bacalaureat.

Procurorul a aratat, in fata judecatorilor, ca elementele rezultate in ancheta privind suspiciunile de frauda la bacalaureatul de la liceul "Bolintineanu" releva fapte mai grave decat acuzatia de trafic de influenta adusa fostei directoare Varzaru si ca aceasta nu constientizeaza si nu isi asuma gravitatea acestora.

De cealalta parte, Costica Varzaru a afirmat ca reprezentanta comitetului de parinti i-a spus ca s-au strans 12.900 de lei, pentru a asigura "un minim protocol" si pentru a "motiva" comisia de bacalaureat, precizand ca i s-a cerut vicepresedintelui comisiei "sa ajute" elevii.

Un complet de trei judecatori de la Curtea de Apel Bucuresti, format din presedintele Vasile Bajan, Daniela Panioglu si Carmen Veronica Gaina, a ramas in pronuntare pe recursul facut de Varzaru, urmand sa decida daca dispune cercetarea ei in stare de libertate sau nu.


  • Varzaru: Mi s-a spus ca s-au strans bani, vicepresedinta comisiei de examen trebuia "sa ajute" elevi
Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu" a sustinut ca reprezentanta comitetului de parinti i-a spus ca s-au strans 12.900 de lei, pentru a asigura "un minim protocol" si pentru a "motiva" comisia de bacalaureat, precizand ca i s-a cerut vicepresedintelui comisiei "sa ajute" elevii.

Costica Varzaru a spus ca nu are multe precizari de facut fata de declaratiile anterioare, astfel ca instanta i-a cerut sa prezinte situatia petrecuta la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" privind examenul de bacalaureat

Varzaru a aratat ca nu s-a implicat cu nimic in strangerea de fonduri, ci doar ca reprezentanta comitetului de parinti i-a adus la cunostinta ca s-a strans o suma de bani pentru protocol.

"Nu am initiat niciun act la strangerea banilor. Nu eu am gestionat aceasta situatie, ci comitetul de parinti. Nu m-am implicat pentru formarea unei anume comisii speciale, ci ministerul s-a ocupat de acest aspect, prin Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti. Am fost informata de catre reprezentanta comitetului de parinti ca exista aceasta suma stransa, in principal pentru asigurarea unui minim protocol. Cred ca era vorba de o apa, un suc, o apa minerala, si totul era pentru asigura un climat propice", a spus Costica Varzaru in fata instnatei.

Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu" a precizat ca anterior primise unele informatii referitoare la componenta comisiei, moment in care a fost intrerupta de instanta, care i-a cerut sa spuna care este suma adusa la cunostinta. Varzaru a aratat ca i s-a spus ca s-au strans 12.900 de lei si ca ea nu s-a ocupat in niciun fel de achizitionarea apei si sucurilor, totul fiind la latitudinea comitetului de parinti.

Instanta a intrebat-o daca mai existau si alte fonduri stranse in scoala, Costica Varzaru spunand ca nu stie daca mai existau alte fonduri, dar ca scoala sigur nu avea vreun fond de protocol pentru comisia de bacalaureat. Ea a precizat ca trebuia sa exista un fond de la primarie pentru elevi, dar nu exista.

"Nu stiam ce cumparaturi s-au facut. Nu stiu ce s-a intamplat cu suma de bani. Reprezentantul comitetului de parinti mi-a spus doar ca la finalul examenului trebuia sa fie motivata comisia", moment in care presedintele de complet i-a amintit directoare ca le-a declarat anterior, in fata procurorilor, dar si la Tribunalul Bucuresti, ca subiectele ajungeau la unii elevi.

In acest context, Varzaru, dupa o scurta tacere, a aratat ca mentine toate declaratiile date pana acum si a spus ca ea nu a promis nimanui ca va favoriza anumiti elevi din liceu.

"Eu nu am promis nimanui ca voi furniza unora dintre elevi solutiile, s-a discutat cu vicepresedinta comisiei pentru un minim de ajutor acordat tuturor elevilor, intr-o minima masura. Nu sa ia notele cele mai mari, dar cat sa treaca, note de trecere", a mai declarat Varzaru.

Unul dintre judecatorii din complet a intrebat-o ce presupunea "ajutorul promovarii", Varzaru spunand ca se dorea ca elevii sa nu fie "stresati". "Una dintre solutii ar fi fost si cea de a rezolva subiectele, dar nu m-am ocupat eu", a spus Varzaru.

Presedintele completului de judecata a intrebat-o de unde se stia ca elevii erau stresati si daca erau, de ce anume erau eliberati de stres. Varzaru a reafirmat ca nu a avut nicio implicare, precizand ca dupa ora 7.00 ea nu a mai fost in liceu.

"Nu stiu ce s-a mai intamplat apoi, a ramas la latitudinea vicepresedintei de comisie cum sa procedeze mai departe", a mai spus Varzaru.

De la acest moment a inceput un dialog continuu intre instanta si directoare, instanta dorind sa afle nivelul elevilor, care a fost ratiunea pentru care existau niste bani stransi si cum se discuta despre ajutarea elevilor.

Intrebata care este nivelul elevilor din Liceul "Bolintineanu", Varzaru a spus ca acesta este in general mediu, ca sunt elevi foarte buni sau buni, dar si unii deosebit de slabi.

Intrebata in ce fel unii elevi trebuiau "eliberati de stres, Varzaru a spus ca trebuiau rezolvate subiectele pentru cei cu nivel mediu.

"Toti elevii chiar si cei slabi sau putin pregatiti, dar si cei pregatiti aveau nevoie de un punct de sprijin", a spus Varzaru, precizand insa ca nu s-a aflat in scoala in timpul examenului si nu stie ce s-a intamplat.

Instanta a mai intrebat ce salariu are, cat a costat-o ridicarea vilei de la Clinceni si al cui este autoturismul Hyundai pe care il conduce.

Costica Varzaru a raspuns ca are un salariu de aproape 3.000 de lei si ca vila de la Clinceni a fost construita dupa ce a vandut un apartament in Capitala. Ea a precizat ca ridicarea vilei a costat pana acum aproximativ 70-75 de mii de euro, bani pe care ii avea din vanzarea imobilului din Capitala. Referitor la masina, Varzaru a aratat ca aceasta este a nepotului ei, respectiv baiatului fratelui ei.

  • Procurorul de caz: Nici acum nu isi asuma si nu constientizeaza gravitatea faptelor ei
Procurorul prezent la sedinta a aratat ca fosta directoare trebuie sa ramana in arest pe parcursul anchetei, din cauza pericolului social pe care-l prezinta. Dupa ce a ascultat declaratia Costicai Varzaru, procurorul aratata ca incadrarea la acest moment pare sa fie una blanda in raport de conturul situatiei faptice ce este relevat de ancheta.

Procurorul a aratat ca incadrarea juridica ar putea fi chiar mai grava decat traficul de influenta si ca directoarea Varzaru lasa impresia, dupa declaratiile de marti, ca "nici acum nu isi asuma si nu constientizeaza gravitatea faptelor ei".

La randul sau, avocatul fostei directoare, George Moloman, le-a aratat judecatorilor ca daca Varzaru nu ar fi dat declaratii sincere in fata anchetatorilor si in fata primei instantei, la acest moment anchetatorii nu ar fi avut, practic, nicio proba impotriva ei.

Avocatul a aratat ca Varzaru poate fi lasata in libertate, cu obligarea de a nu parasi localitatea sau tara, pentru ca Tribunalul Bucuresti, care a emis mandatul de arestare preventiva pe numele ei, a inteles in mod eronat sinceritatea femeii, pe care a intors-o impotriva ei.

Moloman a mai spus ca ea nu a incercat niciun moment sa influenteze martorii sau mersul anchetei, astfel ca nu sunt reliefate motivele temeinice ale arestarii.

Totodata, avocatul le-a precizat judecatorilor ca probele dosarului, pana la acest moment, nu arata elementele constitutive ale faptei de trafic de influenta pentru care este cercetata clienta sa.

In ultimul cuvant, Costica Varzaru a declarat ca ii pare rau pentru elevii ei si pentru evenimentele prin care au trecut acestia in ultima perioada.


Amintim ca procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti si politistii au facut, la 1 iulie, in prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, perchezitii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei. In timpul perchezitiilor s-au gasit sume de bani in salile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, demisa din functie in ziua perchezitiilor, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, in 2 iulie, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzata de trafic de influenta in scopul fraudarii examenului de bacalaureat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3067 vizualizari

  • +10 (12 voturi)    
    ??? (Marţi, 9 iulie 2013, 16:02)

    adrian_rolland [utilizator]

    Oare cit suc si apa minerala se poate cumpara de 12900 ron??? la 5.5sticla de Cola de 2.5l cam 2400 de sticle.... aia chiar e proasta ? Comisia de la minister ar fi baut aproape 6 tone de suc ??? Si desigur, si la ea sunt vinzari anterioare... plus masina lu' nepotu'....
  • +10 (10 voturi)    
    Sunt prost, nu înţeleg nişte chestii (Marţi, 9 iulie 2013, 16:12)

    felis_tigris [utilizator]

    Cei mituiţi sunt anchetaţi şi vor fi băgaţi la puşcărie dacă sunt dovediţi a fi infractori, foarte bine!
    Dar dacă cei mituiţi vor fi declaraţi vinovaţi, ce ne facem cu mituitorii, ei nu trebuie declaraţi vinovaţi pentru că au dat mită şi să intre tot la puşcărie?
    Că nu putem discuta de mituiţi fără mituitori?
    Că trăim într-un stat de drept, nu-i aşa?
    • +8 (8 voturi)    
      In plus.. (Marţi, 9 iulie 2013, 16:44)

      Sani [utilizator] i-a raspuns lui felis_tigris

      Ce te faci cu cei care incearca sa ascunda mituitorii, sa-i impiedice sa se intalneasca cu justitia?

      Asta-i Ponta carevasazica...
    • +5 (5 voturi)    
      corect (Marţi, 9 iulie 2013, 16:52)

      Tejveer [utilizator] i-a raspuns lui felis_tigris

      Dar in cazul asta, ar trebui arestati toti din liceu. Ma indoiesc ca poate face cineva dovada ca a dat bani sau nu. Si atunci iar o sa sara ponta de cur in sus cu ordinea sociala.
    • +6 (6 voturi)    
      gand la gand cu bucurie (Marţi, 9 iulie 2013, 16:54)

      sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui felis_tigris

      Cine a facut parte din comitetul de parinti, si de ce nu sint acuzati si ei?

      In toate scolile si gradinitele de stat se aduna fondul clasei si fondul scolii. Nu conteaza ce zice ministerul/directorul. Intrebati orice parinte.
  • +5 (5 voturi)    
    Pana la urma... (Marţi, 9 iulie 2013, 16:33)

    abisala [utilizator]

    ...parintii vor fi scosi tapi ispasitori si gasiti vinovati. De fapt, ei sunt de vina, pentru ca tolereaza situatia actuala, de dragul copiilor. Nu au curajul sa denunte santajul pe care il practica de foarte multe ori cadrele didactice, si sa-si lase copiii sa se descurce singuri. Plus, e obositor sa educi zi de zi, minut de minut, un copil. In tara smecherilor, vor sa faca si ei o smecherie, si copilul sa aiba totul in viata... Cat despre profesori... nici nu am cuvinte... Mi-e rusine mie, de rusinea lor, si de modul in care se ascund unul in spatele altuia, si toti dau vina pe orice, dar nu pe ei insisi. Ca sa fim bine intelesi, nu e posibil ca un profesor sa aiba picati la evaluare la mate in 2013, si sa se numeasca profesor.
  • -3 (9 voturi)    
    Alt praf in ochi (Marţi, 9 iulie 2013, 17:02)

    ivasile [utilizator]

    Iata avem alt subiect de rumegat, in timp ce "baietii destepti" isi vad linistiti de afaceri.
    Pentru 12900 RON au adus o gramada de politisti si autobuze sa salte zeci de elevi??? In timp ce spagile la contractele pentru autostrazi spre ex sunt de zeci-chiar sute de milioane de euro????
    Mi-e greata. Atat
    • 0 (0 voturi)    
      ochi bolnav (Miercuri, 10 iulie 2013, 16:08)

      Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui ivasile

      educatia este coloana pe care se aseaza o societate..daca educatia este precara si spaga de la autostrazi va fi si mai mare..
  • +4 (4 voturi)    
    fără flagrant, nu există caz (Marţi, 9 iulie 2013, 17:18)

    visio [utilizator]

    a venit moș crăciun mai devreme și a lăsat prima în șervețele...
  • +3 (3 voturi)    
    practica (Marţi, 9 iulie 2013, 19:52)

    Snitzelvienez [utilizator]

    Problema e alta.. Chiar daca nu se dadea mita..ramane problema supraveghetorilor care inchid ochii la comanda de sus sau subiectele usoare..cancerul nu este in scoli ci vine de sus chiar de la d-l prim-ministru


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by