Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, deferit justitiei impreuna cu alte patru persoane

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 17 mai 2013, 17:12 Dosare Anticoruptie


Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, Iuliana Corut, si alte patru persoane, printre care Paula Manuceanu, fost consilier la acelasi cabinet, si Cristiana Bigan, functionar public in cadrul unei autoritati nationale, au fost trimisi in judecata de DNA, intr-un dosar de coruptie, potrivit unui comunicat de vineri al Directiei Nationale Anticoruptie, citat de Mediafax.

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

Iuliana Corut, director la cabinetul ministrului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (la data faptelor), este acuzata de luare de mita si instigare la infractiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii.

Paula Manuceanu, consilier la cabinetul ministrului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (la data faptelor), a fost deferita justitiei pentru permitere a accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, instigare la infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si sustragere de inscrisuri.

Cristiana Bigan este acuzata de dare de mita si complicitate la infractiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, mai precizeaza DNA.

In acelasi dosar au fost trimise in judecata alte doua persoane, respectiv Simona Dumitriu, sora Iulianei Corut, acuzata de complicitate la infractiunea de luare de mita si complicitate la infractiunea de dare de mita, si fiul acesteiea, Paul Cristian Ferchedau, persoana fara calitate speciala, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de fals material in inscrisuri oficiale si complicitate la infractiunea de uz de fals.

Potrivit rechizitoriului, la 24 octombrie 2012, Ministerul Muncii Familiei si Protectiei Sociale (MMPS) a publicat pe pagina de internet proprie un anunt pentru organizarea concursului de ocupare a functiei de consilier pentru afaceri europene in cadrul Directiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (DG AM POSDRU) - Serviciul Evaluare Program.

Concursul urma a se derula in doua etape (proba scrisa si interviu), in zilele de 6 si 11 decembrie 2012. La acest examen s-au inscris trei candidati, printre care si Paul Cristian Ferchedau.

DNA sustine ca, pe fondul organizarii acestui concurs, ca urmare a interventiei Iulianei Corut, Paula Manuceanu ar fi facut demersuri pentru ca Ferchedau sa intre in posesia subiectelor la examenul organizat de minister.

"Concret, in zilele de 30 noiembrie 2012 si 3 decembrie 2012, Manuceanu Paula a transmis posta electronica, lui Bigan Cristiana, mama candidatului Ferchedau Paul Cristian, variantele de subiecte destinate sustinerii probei scrise, desi pana la deschiderea plicului in sala de concurs, adica pana in dimineata zilei de 6 decembrie 2012, acestea aveau caracter confidential. Dupa sustinerea probei de concurs, la 6 decembrie 2012, lucrarile au fost predate pe baza de borderou si au devenit documente oficiale aflate in pastrarea ministerului", se arata in comunicatul DNA.

Anchetatorii mai spun ca Ferchedau, desi a avut acces la subiecte, in lucrarea scrisa de concurs a oferit o serie de raspunsuri incorecte sau incomplete. Prin urmare, sustine DNA, dupa predarea lucrarilor, inculpata Manuceanu Paula, la initiativa lui Corut Iuliana ar fi sustras din dosarul de concurs, anterior corectarii, lucrarea cu raspunsurile incomplete sau incorecte si a inlocuit-o cu o alta lucrare rescrisa de Ferchedau Paul Cristian in biroul si sub supravegherea sa. In acest fel, la momentul corectarii, comisia s-a pronuntat prin corectarea unui inscris plasmuit si astfel au fost asigurate sansele de reusita ale lui Ferchedau-Paul Cristian.

La 21 decembrie 2012, Ferchedau a primit propunerea de numire in functia contractuala de Consilier pentru probleme europene in cadrul DG AM POSDRU.

In schimbul interventiei pentru fraudarea concursului in favoarea lui Ferchedau, in zilele de 24 si 25 octombrie, Iuliana Corut a pretins in nume propriu, de la mama candidatului, sume de bani, bunuri si alte foloase, sustine DNA. De asemenea, potrivit procurorilor, la 12 decembrie 2012, Corut ar mai fi pretins in mod indirect, prin intermediul inculpatei Dumitriu Simona, sora sa si colega de serviciu cu Bigan Cristiana, mama candidatului, remiterea foloaselor.

La data de 6 decembrie 2012, in schimbul inlocuirii lucrarii scrise a candidatului Ferchedau Paul Cristian, inculpata Corut Iuliana ar fi pretins de la Bigan Cristiana foloase pentru Manuceanu Paula, solicitare facuta tot prin intermediul lui Dumitriu Simona, mai sustin procurorii.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

In 11 februarie, dupa inceperea urmaririi penale in acest dosar, directorul de cabinet al ministrului Muncii, Iulia Corut, si-a prezentat demisia de onoare, pentru a nu fi afectata imaginea ministerului si a ministrului Mariana Campeanu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.1311 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by