Curtea de Apel Targu Mures: Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, va fi cercetat in libertate

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 14 mai 2013, 16:55 Dosare Anticoruptie


Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, retinut luni de procurorii DNA pentru fapte de coruptie, va fi cercetat in libertate, dupa ce Curtea de Apel Targu Mures a respins, marti, propunerea DNA de arestare preventiva a acestuia, el avand interdictia de a parasi localitatea de domiciliu, anunta Mediafax. Curtea de Apel Targu Mures a respins, marti, propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile in cazul lui Borboly Csaba, presedintele CJ Harghita, dar si in cazul celorlalti trei barbati retinuti in acest dosar.

Astfel, Borboly Csaba, Palffy Domokos, Csiszer Botond-Benedek si Sofalvi Laszlo vor fi cercetati in libertate, avand interdictia de a parasi localitatile de domiciliu. Decizia instantei poate fi atacata cu recurs in termen de 24 de ore.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a fost retinut, luni, de catre procurorii DNA, pentru doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, ambele in forma continuata, luare de mita in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, doua infractiuni de instigare la uz de fals, doua infractiuni de fals intelectual si denuntare calomnioasa.

Potrivit DNA, in acelasi dosar au fost retinuti Palffy Domokos, consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Harghita si administrator de fapt al SC Stravia Group SRL din Goagiu - judetul Harghita, Csiszer Botond-Benedek, director executiv al Directiei Drumuri Judetene din cadrul CJ, si fostul vicepresedinte al CJ Sofalvi Laszlo.

 Conform anchetatorilor, Borboly Csaba, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Harghita, a dispus in mod nelegal si nejustificat, in luna decembrie 2010, decontarea sumei de 1.888.914,20 lei in favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrari de reabilitare a unui drum judetean.

"Plata s-a facut in conditiile in care preturile firmei care a castigat licitatia erau cu mult mai mari decat cele ale firmei excluse din procedura de licitatie, in care dirigintele de santier nu a fost de acord cu acceptarea la plata a lucrarilor si in conditiile in care proiectul initial nu fusese respectat in ce priveste grosimea asfaltului si nici nu exista o dispozitie de modificare a acestui proiect", sustine DNA.

Prejudiciul produs judetului Harghita in acest caz este evaluat la 629.178,85 lei si un folos material echivalent pentru SC Stravia Group SRL, mai spun procurorii.

De asemenea, sustin anchetatorii, in perioada 27-29 decembrie 2010, Borboly a dispus in mod nelegal si nejustificat decontarea sumei de 672.051,59 lei in favoarea constructorului SC Stravia Group SRL si a sumei de 496.632,84 lei in favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, in ambele cazuri pentru materiale lasate in custodie.

Procurorii anticoruptie mai arata ca Borboly, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Harghita, dupa efectuarea de catre Consiliu a platii sumei totale de 496.632,84 lei catre SC Bridge Road Construct SRL, i-a pretins in mod repetat, in perioada 29 decembrie 2010 - ianuarie 2011, administratorului de fapt al SC Bridge Road Construct SRL, prin intermediar, sa ii remita 50.000 lei ( 10% din suma decontata) disimulata sub forma de sponsorizare catre "Asociatia pentru Ciuc" Miercurea Ciuc.

La 19 iulie 2011, spun anchetatorii, ca urmare a relatiilor solicitate de Camera de Conturi Harghita prin Nota inregistrata la Consiliul Judetean Harghita, in virtutea atributiilor conferite de functia detinuta, Borboly a intocmit si prezentat auditorilor respectivei institutii o adresa in care a atestat fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului, respectiv a afirmat ca la data decontarii din decembrie 2010 a sumei de 1.888.914,20 lei catre SC Stravia Group SRL a fost avut in vedere unul dintre inscrisurile falsificate.

In 16 octombrie 2012, ca urmare a solicitarii adresate Consiliului Judetean Harghita de DNA - Serviciul Teritorial Targu Mures, de a-i fi inaintate o serie de documente referitoare la contractarea, executia, achitarea contravalorilor si expertizarea lucrarilor de pe DJ 131, atribuite SC Stravia Group SRL Goagiu si respectiv SC Bridge Road Construct SRL Borzont, Borboly a mentionat in adresa de raspuns ca la data decontarii platilor din decembrie 2010 catre SC Stravia Group SRL institutia Consiliului Judetean ar fi fost indusa in eroare de o alta persoana, prin prezentarea unui document plasmuit, se mai arata in comunicatul DNA.

La 12 octombrie 2012, afirma procurorii anticoruptie, presedintele CJ Harghita a semnat o plangere penala catre Inspectoratul de Politie al judetului Harghita, in care a acuzat o alta persoana de savarsirea infractiunii de inselaciune, prin aceea ca ar fi plasmuit un raport al dirigintelui de santier, nedatat, in baza caruia ar fi fost posibila plata sumei de 1.888.914,20 lei catre SC Stravia Group SRL.

In activitatea sa, Borboly Csaba a fost ajutat, potrivit DNA, de Csiszer Botond-Benedek care, in perioada decembrie 2010 - decembrie 2011, in calitate de director executiv al Directiei Drumuri Judetene din cadrul Consiliului Judetean Harghita, a acordat, in mod nelegal, viza "bun de plata" pe facturile emise de SC Stravia Group SRL si SC Bridge Road Construct SRL. De asemenea, acesta a semnat procesul-verbal de receptie fals in baza caruia Consiliul Judetean Harghita ar fi primit la SC Bridge Road Construct SRL si SC Stravia Group SRL diverse cantitati de materiale, desi bunurile respective nu existau la acea data in fapt, sustin anchetatorii.

Borboly Csaba, care este si presedintele organizatiei teritoriale Ciuc a UDMR, detine functia de presedinte al CJ Harghita din anul 2008.

UDMR sustine, intr-un comunicat transmis luni seara, referitor la retinerea presedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, de catre DNA, ca reluarea cercetarilor "intr-un caz care dateaza de mai multi ani" cu doar doua saptamani inainte de Congresul Uniunii nu este intamplatoare.

Borboly Csaba are, potrivit declaratiei de avere, noua terenuri si doua case de locuit, in timp ce in declaratia de interese se mentioneaza ca firma tatalui sau are un contract cu DSVSA pentru servicii sanitar-veterinare incheiat in 1999 pe 15 ani.

Marti dimineata, Borboly Csaba a fost adus din arestul Politiei la Curtea de Apel Targu Mures, cu propunerea de arestare preventiva. Alaturi de Borboly au fost dusi in fata instantei si ceilalti trei retinuti in acest dosar: Palffy Domokos, Csiszer Botond-Benedek si Sofalvi Laszlo.

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, le-a declarat jurnalistilor, la intrarea la Curtea de Apel Targu Mures, ca retinerea sa reprezinta "o inscenare".

"Cred ca este o inscenare. Eu am vrut doar sa asflatez drumurile din judet. Drumurile din judetul Harghita nu au mai fost asfaltate de 40 de ani", a spus Borboly Csaba.

De asemenea, sotia acestuia, Borboly Melinda, le-a spus jurnalistilor ca este inuman ce se intampla si ca nu a fost lasata sa ii duca sotului sau nici macar o periuta de dinti.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.1330 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by