Cea mai mare pedeapsa intr-un dosar DNA: Radu Ion Fotino, revendicatorul terenurilor din cartierul ANL "Henri Coanda", condamnat la 16 ani inchisoare cu executare

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 9 mai 2013, 15:10 Dosare Anticoruptie


Radu Ion Fotino, revendicatorul terenurilor din cartierul ANL "Henri Coanda", acuzat de inselaciune prin afaceri cu terenuri, a fost condamnat definitiv, joi, de instanta suprema la 16 ani de inchisoare cu executare, cea mai mare pedeapsa dispusa intr-un dosar al Directiei Nationale Anticoruptie, relateaza Mediafax.

Instanta a respins ca nefondate recursurile declarate de Directia Nationala Anticoruptie, Radu Ion Fotino si Andra Luminita Rasnoveanu impotriva deciziei din 20 decembrie 2011 a Curtii de Apel Bucuresti.

Astfel, instanta a mentinut condamnarile dispuse de Curtea de Apel Bucuresti in cazul celor doi, Ion Radu Fotino avand de executat 16 ani de inchisoare, iar Andra Luminita Rasnoveanu ramanand cu pedeapsa de 11 ani de inchisoare.

Judecatorii instantei supreme au admis recursul lui Romulus Benone Dragomir si au dispus reducerea pedepsei de la patru ani si sase luni de inchisoare la trei ani de inchisoare pentru complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Instanta a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de incercare de sase ani.

Pedeapsa dispusa in cazul lui Radu Ion Fotino este cea mai mare dispusa de o instanta intr-un dosar instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie.

In 20 decembrie 2011, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat la 16 ani de inchisoare cu executare pe Radu Ion Fotino, instanta majorand cu un an pedeapsa dispusa in 31 iulie 2009 de Tribunalul Bucuresti.

Totodata, Curtea de Apel Bucuresti a majorat cu patru ani pedeapsa dispusa de Tribunal in cazul Luminitei Rasnoveanu, de la sapte la 11 ani de inchisoare cu executare, pentru complicitate la tentativa la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.

Tribunalul Bucuresti a anulat certificatele de mostenitor nelegale intocmite pe numele lui Fotino. Totodata, instanta a dispus ca Fotino, Dragomir si Rasnoveanu sa plateasca, in solidar, Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) 74.311,66 lei drept despagubiri materiale si doua milioane de lei cu titlu de despagubiri morale, reprezentand contravaloarea prejudiciului cauzat. Totodata, cei trei trebuie sa plateasca Agentiei Domeniilor Statului suma de 95.383,17 de lei, iar partii civile Asociatia Detinatorilor Lot Cartier Henri Coanda - 501.640 de euro (echivalent in lei la cursul oficial al BNR din momentul platii).

Radu Ion Fotino a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in februarie 2007
, fiind acuzat ca, folosindu-se de certificate fictive de mostenitor, pe care le-a prezentat autoritatilor locale din judetele Calarasi, Ilfov si Teleorman, a obtinut reconstituirea dreptului de proprietate asupra a peste 200 de hectare de teren.

Anchetatorii au stabilit ca Radu Ion Fotino a dobandit in mod fraudulos calitatea de unic mostenitor al familiilor Bildirescu si Lazarescu prin falsificarea a doua certificate de legatar universal (act care atesta calitatea de mostenitor asupra tuturor bunurilor mobile si imobile obtinut in baza unui testament) si a unui certificat de mostenitor.

Astfel, folosindu-se de calitatea conferita de aceste certificate fictive, Fotino ar fi indus in eroare autoritatile din judetele Ilfov, Calarasi si Teleorman, carora le-a solicitat sa i se reconstituie drepturile de proprietate asupra unor bunuri mobile si terenuri agricole situate in orasul Voluntari, precum si in comunele Ulmeni, Salcia si Troianul, potrivit DNA.

In 2003, Comisia Judeteana Ilfov de stabilire a drepturilor de proprietate asupra terenurilor a validat, prin Hotararea 406, propunerea Comisiei Locale Voluntari privind punerea in posesie a lui Fotino pentru o suprafata de 26,5 hectare de teren intravilan.

In baza acelorasi acte notariale false, Radu Fotino a mai solicitat sa i se retrocedeze, pe vechiul amplasament, 78 de hectare de teren intravilan care a apartinut altor membri ai familiei Bildirescu, situat in zona Voluntari si in Sectorul 1 din Capitala.

Valoarea comerciala de piata a terenurilor revendicate ilegal a fost stabilita la suma de 179.880.000 de euro.

Desi cunostea vechiul amplasament al terenurilor revendicate ilegal, Fotino a translatat acest amplasament, suprapunandu-l peste terenul atribuit in folosinta Agentiei Nationale pentru Locuinte in vederea construirii cartierului de locuinte "Henri Coanda". Astfel, conturul terenurilor revendicate se suprapunea pana la centimetru peste conturul terenului atribuit in folosinta ANL. In acest demers Fotino a fost ajutat de Andra Luminita Rasnoveanu si de Romulus Benone Dragomir, cel din urma intocmind trei rapoarte de expertiza extrajudiciara false, desi nu avea calitatea de expert tehnic autorizat judiciar.

In plus, prin sentinte judecatoresti pronuntate in prima instanta, Fotino a obligat ANL sa sisteze lucrarile de constructie timp de un an, provocand ANL un prejudiciu in valoare de 14.490.000 euro si Asociatiei Detinatorilor de Lot Henri Coanda in valoare de doua milioane de euro, mai aratau procurorii DNA.

Proiectul "Henri Coanda", amplu dezbatut in presa inca de la lansare, este amplasat in proportii aproximativ egale pe teritoriul localitatii Voluntari si in sectorul 1 din Bucuresti si a fost in intarziere cu peste doi ani fata de calendarul stabilit initial, din cauza situatiei juridice neclare a terenului.

Folosind aceleasi mijloace frauduloase si actele notariale false, Fotino a fost pus in posesie si i s-a eliberat titlul de proprietate pentru 62,5 hectare din comuna Ulmeni, judetul Calarasi. Pentru terenurile respective a fost stabilita valoarea comerciala de 22.125 de euro.

De asemenea, in judetul Teleorman lui Fotino i s-a restituit in natura constructia "Preventoriu Baneasa" si trei hectare de teren intravilan aferent constructiei, in valoare de 20.045 de euro. Totodata, a fost validata propunerea de a i se reconstitui dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 50 de hectare de teren agricol, cu care urma sa fie pus in posesie.

Procurorii au instituit la momentul trimiterii in judecata sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile aflate in proprietatea lui Fotino.

Agentia Nationala pentru Locuinte, Asociatiei Detinatorilor de Lot "Henri Coanda" si Agentia Domeniilor Statului s-au constituit parti civile in aceasta cauza.

Intr-un alt dosar, Radu Fotino si complicea sa, Luminita Rasnoveanu, au fost achitati in 5 noiembrie 2010 de Tribunalul Bucuresti.

In rechizitoriul procurorilor anticoruptie se arata ca la 13 octombrie 2005, cu ocazia incheierii in forma autentificata a unui antecontract de vanzare-cumparare, Radu Ion Fotino, in calitate de promitent vanzator, l-a indus in eroare pe promitentul-cumparator, prin angajamentul de a-i vinde acestuia suprafata de 13,25 ha teren situat din Voluntari, sat Pipera, judetul Ilfov.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























10007 vizualizari

  • +19 (19 voturi)    
    Victorie! (Joi, 9 mai 2013, 16:36)

    skanda7 [utilizator]

    De tiganii ce au pus mana pe tot centrul Timisoarei cand va ocupati? Nu de alta dar maine poimaine au sa vina cu acte ce dovedesc ca le apartine Casa Poporului ...
  • +9 (9 voturi)    
    subiect si predicat (Joi, 9 mai 2013, 16:39)

    sictireanu [utilizator]

    Cum se poate ca o instanta sa declare pe cineva nevinovat iar alta instanta sa-l declare vinovat? Nu ar trebui luat la intrebari primul complet de judecata? Doar s-au folosit (aproximativ) aceleasi probe la proces...
  • +9 (9 voturi)    
    E bine dar f putin vis-a-vis de cruda realitate (Joi, 9 mai 2013, 17:12)

    cosvaTIM [utilizator]

    Este o realizare pt DNA acest lucru dar mafia avocatilor ( vezi celebrele revendicari ale avocatilor Lazar ) si tiganilor ( Carpaci - Stacu si Mihai ) pe legile retrocedarilor este mai puternica ca oricand. Un singur lucru poate fi considerata adevarata pedeapsa : confiscarea intregii averi a a celor gasiti vinovati dar si a rudelor de grad 1, 2 si 3 care nu pot justifica averile dobandite. In cazul mafiei tiganesti cred ca se poate extinde la tot clanul si cunostintele lor pt ca la ei organizarea este de tip tribal.
    Din pacate in Timisoara DNA-ul este inexistent, la fel si celelalte institutii ce ar trebuii sa faca parte din aparatul justitiei (Politie, Procuratura etc). Exista mari afaceri ale vechiului primar Ciuhandu care inca nu au generat nici un fel de investigatie: vezi cazul renovarii strazii Resita (actual Iuliu Maniu), vezi terenurile pt tineri (str Tudor Arghezi) etc. Mesajul pe care cetatenii il primesc este acea "liniste" teribila din vremea lui Ion Iliescu care a tinut Romania pe loc cel putin 10 ani.
    Este trist, iar o picatura de dreptate nu face prea mult zilele astea.
    • +3 (3 voturi)    
      exista DNA in Timisoara? (Joi, 9 mai 2013, 21:43)

      dadan [utilizator] i-a raspuns lui cosvaTIM

      in atatia ani de cand se tot mediatizeaza dosare facute de DNA inca nu am auzit de dosare produse de DNA timisoare ceea ce ma face sa cred ca ori nu si-au deschis filiala aici, ori e in concediu de maternitate singurul procuror, ori banatenii sunt asa de cinstiti ca pur si simplu i-ar jigni statul daca ar infiinta structura DNA la ei in urbe... pana una alta mafia tiganeasca imobiliara prospera si clanurile de tigani invadeaza centrul ....
  • +2 (2 voturi)    
    Bun. (Joi, 9 mai 2013, 18:27)

    AlinNeculai [utilizator]

    Acum cine mai incearca asa ceva sa fie sanctionat rapid, oricine si sa vedeti cum inceteaza fenomenul.
  • +2 (2 voturi)    
    pai oalele sparte cine le plateste pana la urma? (Joi, 9 mai 2013, 19:03)

    dadan [utilizator]

    Din sentinta nu reiese ca se plateste cumva paguba constatata - prima instanta ce pateste pentru faptul ca nu a deschis ochii si a provocat atata paguba?

    "prin sentinte judecatoresti pronuntate in prima instanta, Fotino a obligat ANL sa sisteze lucrarile de constructie timp de un an, provocand ANL un prejudiciu in valoare de 14.490.000 euro si Asociatiei Detinatorilor de Lot Henri Coanda in valoare de doua milioane de euro, mai aratau procurorii DNA"
  • +3 (3 voturi)    
    mai mult ca sigur că ăștia din Schengen (Joi, 9 mai 2013, 19:13)

    visio [utilizator]

    ne vor ruga insistent sa aderăm la spațiul lor, așa ca o mulțime vidă ce suntem....
  • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 mai 2013, 23:09)

    [anonim]

  • +1 (1 vot)    
    ! (Vineri, 10 mai 2013, 11:49)

    nycman91 [utilizator]

    Asta a fost condamnat pt. ca nu a platit taxa de protectie la judecatori,nu ca ar exista cinste si corectitudine in tara asta. E un exemplu pt. altii,faci magarii, trebuie sa cotizezi mai departe, altfel pe paste puscaria. Mai degraba ramanem fara aer,decat fara coruptie, care va fi vesnica pe plaiurile romaniei. E ca si cum am vrea sa hranim leul cu salata,e impotriva naturii,e imposibil. Cine nu mai suporta coruptia, ar face bine sa plece in alta tara sau sa se obisnuiasca cu ea.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by