Fosti sefi si angajati ai BCR de la sucursalele Gorj si Novaci, condamnati la inchisoare cu executare

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 7 mai 2013, 17:54 Dosare Anticoruptie


Fosti sefi si angajati ai BCR de la sucursalele Gorj si Novaci au fost condamnati la inchisoare cu executare intr-un dosar instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie, sentinta nefiind insa definitiva, informeaza Mediafax.

Tribunalul Arges a decis, la sfarsitul lunii aprilie, ca fostul director al BCR Gorj Dumitru Contoloru sa fie condamnat pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, pentru prima dintre ele acesta fiind condamnat la cinci ani de inchisoare. Toate pedepsele decise au fost contopite intr-una singura, cea de cinci ani, care a fost majorata cu un an, inculpatul avand astfel de executat sase ani de inchisoare.

Magistratii au mai decis ca pe perioada executarii sentintei, precum si trei ani dupa aceea, sa-i fie interzise o serie de drepturi civile.

In aceeasi sentinta, magistratii au decis ca procesul sa inceteze pentru acuzatia de fals adusa altor patru inculpati din dosar intrucat s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale. Cei patru, Sorin Popescu, Marilena Giurca, Ion Chiriac si Ion Marin, au fost condamnati, in schimb, pentru alte acuzatii ce le-au fost aduse de catre procurorii DNA.

Astfel, fostul sef al BCR Novaci Sorin Popescu a fost judecat si condamnat acum pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Cea mai mare pedeapsa decisa in cazul acestuia a fost de sase ani inchisoare si patru ani de suspendare a unor drepturi civile.

Popescu este inculpat insa si in alte dosare referitoare la fraudarea BCR Novaci, el fiind deja condamnat, cu suspendare, la patru ani inchisoare si doi ani suspendarea unor drepturi, precum si la trei ani de inchisoare si doi ani suspendarea unor drepturi civile. Magistratii Tribunalului Arges au contopit pedepsele respective si au decis ca inculpatul sa execute opt ani de inchisoare, pe o perioada de patru ani urmand sa-i fie interzise o serie de drepturi civile.

Fostul contabil sef al BCR Novaci, Marilena Giurca, a primit condamnari cuprinse intre trei si cinci ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

La fel ca si Sorin Popescu, Giurca are aceleasi condamnari cu suspendare in cele doua dosare in care fostul sef al BCR Novaci a fost condamnat de alte instante, judecatorii Tribunalului Arges decizand acum contopirea pedepselor pentru fostul contabil sef al BCR Novaci. Marilena Giurca ar urma sa execute cinci ani de inchisoare, iar pe parcursul altor 3 i-ar fi interzise o serie de drepturi civile.

Aceeasi pedeapsa a fost decisa si pentru un fost ofiter de credite al BCR Novaci, Ion Chiriac, dar si pentru un fost om de afaceri din judetul Valcea, Ion Marin, patron al grupului de firme Rarora, firme care, intre timp, au dat faliment.

Instanta a decis ca inculpatii sa plateasca si despagubiri catre banca pe care au condus-o.

"Obliga pe inculpati, in solidar, sa plateasca 270.189,07 lei despagubiri catre partea civila BCR SA Bucuresti si 30.270.534,95 lei catre partea civila SC Suport Colect SRL Bucuresti", se arata in verdictul Tribunalului Arges, firma Suport Colect SRL fiind reprezentant al BCR in procesele de recuperare a creantelor pe care banca le are la diferiti clienti.

Inculpatii mai au de platit si cate 4.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat, in faza de urmarire penala, si de pana la 1.400 de lei in faza de judecata.

De asemenea, magistratii au decis mentinerea sechestrului asiguratoriu instituit in 2010 de procurorul de caz pe bunurile mobile si imobile ale inculpatilor Dumitru Contoloru si Ion Chiriac.

In plus, instanta a dispus anularea inscrisurilor falsificate de catre inculpati.

Conform DNA, in perioada ianuarie 2002 - aprilie 2003, in calitate de director al BCR - Sucursala Judeteana Gorj, "cu stiinta, inculpatul Contoloru Dumitru a coordonat si supravegheat activitatea BCR - Sucursala Novaci de creditare nelegala a societatilor comerciale constituite in grupul "Marin Luminita" sau aflate in legatura cu grupul".

"Inculpatul a aprobat in comitetul director acordarea unor credite incheiate cu S.C. LUSU S.R.L. ori a acceptat acordarea celorlalte credite fara sa inainteze documentatiile spre aprobare comitetului director al Sucursalei Judetene Gorj, a repartizat Sucursalei Novaci plafoane suplimentare de credite pentru firmele din grupul "Marin Luminita", desi solicitarile catre Centrala B.C.R. priveau alti clienti ai Sucursalei Novaci sau ai celorlalte unitati bancare. Pentru a ascunde actele nelegale, inculpatul nu a desemnat o persoana din conducerea Sucursalei Gorj care sa coordoneze si sa raspunda de intreaga activitate a Sucursalei Novaci, a impiedicat efectuarea de verificari la aceasta subunitate de catre functionari din cadrul Sucursalei Judetene Gorj cu atributii de indrumare, coordonare si control, a eliminat din situatiile transmise catre Centrala BCR mai multe firme din grup care au beneficiat de credite de la Sucursala Novaci, nu a luat masuri pentru introducerea in circuit bancar spre decontare a biletelor la ordin emise de S.C.RALBOB S.R.L. si scontate la Sucursala Judeteana Gorj", se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

In acelasi comunicat, din martie 2010, DNA preciza ca, impreuna cu Sorin Popescu si cu sprijinul Marilenei Giurca, Dumitru Contoloru a coordonat efectuarea multiplelor transferuri de sume de bani intre societatile constituite in grupul "Marin Luminita" sau aflate in legatura cu acest grup, cunoscand ca provin din savarsirea de infractiuni (abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals in inscrisuri sub semnatura privata) in scopul ascunderii sau disimularii originii ilicite a acestora.

In plus, Contoloru, Popescu si Ion Marin, in asociere cu alte persoane trimise in judecata in alte dosare legate de fraudarea sucursalei BCR Novaci si cu sprijinul unor functionari bancari din sucursala si administratori de societati comerciale, au organizat si derulat un mecanism de creditari incrucisate in conditii nelegale, prin folosirea de documente false si transferuri de importante sume de bani fara justificare economica, avand drept scop obtinerea de resurse financiare pentru firmele din grupul "Marin Luminita", reprezentat de firme patronate de omul de afaceri Ion Marin, precum si de sotia acestuia, Luminita Marin.

Procesul in acest caz a inceput la Tribunalul Gorj in anul 2010, dar dupa cateva termene inculpatii au cerut si obtinut judecarea dosarului la Tribunalul Arges, in alte dosare in care acestia au fost judecati procesele fiind finalizate cu condamnari pentru o parte dintre acestia la Tribunalul Sibiu si confirmate de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Sentinta din acest caz nu este definitiva, putand fi atacata cu apel, fostul sef al BCR Gorj Dumitru Contoloru fiind la prima condamnare in cele trei dosare in care a fost trimis in judecata.

In celelalte doua procese el a fost gasit nevinovat, deciziile fiind definitive si irevocabile, in conditiile in care intr-unul dintre dosare a fost arestat preventiv circa un an si jumatate, in perioada 2003-2004.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2312 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by