Alba: Inculpatii din dosarul retetelor false pentru tratamentul bolnavilor de cancer, in arest si in urmatoarele 30 de zile

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 30 aprilie 2013, 23:05 Dosare Anticoruptie


Cele zece persoane din Hunedoara, printre care medici si administratori de farmacii, arestate, la inceputul lunii aprilie, in dosarul retetelor false prescrise pentru tratamentul bolnavilor de cancer, raman in arest si in urmatoarele 30 de zile, potrivit Agerpres.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins marti seara ca nefondate recursurile declarate de noua dintre inculpati impotriva incheierii Tribunalului Hunedoara din 29 aprilie, prin care, la propunerea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, s-a dispus prelungirea cu 30 de zile a masurii arestarii preventive.

In ceea ce-l priveste pe inculpatul pentru care Tribunalul Hunedoara, prin aceeasi incheiere, a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive cu masura de a nu parasi tara, Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursul DIICOT si a dispus prelungirea masurii arestarii preventive cu 30 de zile si cu privire la acesta, fost lucrator SRI.

Hotararea Curtii de Apel Alba Iulia este definitiva, toti cei zece inculpati urmand sa fie cercetati in continuare in stare de arest preventiv, a mentionat purtatorul de cuvant, Cosmin Muntean.

Inculpatii sunt acuzati in principal ca in perioada 2010-2012 au facut parte dintr-un grup infractional organizat, ai carui membri au obtinut beneficii
financiare substantiale din savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani, in domeniul farmaceutic.

Printre cei arestati se afla doi medici de la sectia de Oncologie a Spitalului Judetean de Urgenta din Deva, un consilier local din municipiul Hunedoara, o contabila si mai multi administratori de farmacii. De mentionat ca printre arestati se numara si doua cupluri.

Aparatorul uneia dintre doctoritele arestate, avocat Ioan Rus, a sustinut ca este in interesul pacientilor punerea in libertate a clientei sale, acesta afirmand ca in momentul de fata exista un singur medic specialist oncolog la spitalul din Deva. 'Nu este un pericol public de a o pune in libertate si de a putea trata pacientii', a opinat avocatul referindu-se la clienta sa.

La randul sau, doctorita, la fel ca si celelalte femei arestate in acest dosar care au copii minori, a cerut completului de judecata, format din trei femei, sa fie cercetata in stare de libertate, pentru a putea fi alaturi de fiica sa in varsta de numai 5 ani.

In ceea ce-l priveste pe sotul doctoritei, fost angajat al SRI, care a primit luni la Tribunalul Hunedoara interdictie de a parasi tara, acesta a declarat, printre altele, in sprijinul sau, ca activitatea sa, in perioada in care se presupune ca ar fi fost savarsite faptele, a fost evaluata in mod favorabil in cadrul Serviciului. Anchetatorii sustin ca acesta a fost angrenat, in calitate de sot al doctoritei, in activitatea infractionala, predand unele retete emise de sotia sa la o farmacie din Deva.

O alta femeie arestata in acest dosar, Tatiana Fagadar, consilier municipal in Hunedoara, a facut si ea apel la instanta pentru a fi lasata in libertate, motivand, printre altele, ca are doi copii minori, aflati in prezent in grija bunicilor. De mentionat ca si sotul ei este arestat in acest dosar.

In ceea ce o priveste pe sefa sectiei de Oncologie din Deva, Elisaveta Mezo, avocatul sau a declarat ca, de 35 de ani, si-a dedicat viata bolnavilor de cancer, adaugand si ca are o stare precara de sanatate. Si el, ca si avocatul celeilalte doctorite, a opinat ca, prin arestarea lor, este creat un pericol public pentru cateva sute de bolnavi de cancer din Hunedoara, ingrijiti de un singur medic.

Mezo a sustinut ca lipsa constanta a medicamentelor oncologice a determinat-o sa caute modalitati pentru a ajuta bolnavii.

Procurorul DIICOT a afirmat ca se impune in continuare cercetarea in starea de arest a inculpatilor.

Prejudiciul creat, pe mai multe paliere, de catre membrii gruparii infractionale, este de aproximativ trei milioane de lei, sustin anchetatorii, care au afirmat ca exista indicii ca prejudiciul total depaseste 11 milioane de lei.

Cele doua doctorite ar fi prescris, in fals, sute de retete pentru medicamente oncologice sau medicamente de suport, care erau duse la farmacii si apoi decontate la Casa de Sanatate, banii fiind insusiti in acest fel. In paralel, erau folosite facturi de aprovizionare false pentru diferite tipuri de medicamente sau facturi false pentru servicii prestate in mod nereal. In baza intelegerii, medicii primeau de la reprezentantii farmaciilor bani, in functie de numarul medicamentelor prescrise ce urmau sa fie decontate, sustin procurorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























656 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by