Motivarea deciziei de eliberare din arest: Opiniile lui Adrian Nastase nu pot fi cenzurate de instanta si nu duc la prelungirea executarii pedepsei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 12 aprilie 2013, 17:20 Dosare Anticoruptie


Doi judecatori ai Tribunalului Bucuresti arata, in motivarea deciziei de eliberare a lui Adrian Nastase, ca nu pot cenzura opiniile personale ale fostului demnitar si ca acestea, indiferent care sunt, nu pot duce la o prelungire a executarii pedepsei sau la neacordarea eliberarii conditionate. Tribunalul Bucuresti a dat publicitatii vineri motivarea deciziei definitive prin care a hotarat eliberarea conditionata a fostului premier Adrian Nastase, dupa executarea unei treimi din pedeapsa de doi ani de inchisoare primita in dosarul "Trofeul calitatii", anunta Mediafax.

Fostul premier Adrian Nastase, incarcerat pe 26 iunie 2012, a fost eliberat pe 18 martie din Penitenciarul Jilava, dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins recursul Directiei Nationale Anticoruptie fata de sentinta Judecatoriei Sectorului 4 de punere in libertate.

Doi dintre cei trei judecatori care au decis in sensul eliberarii fostului demnitar, Florentina Vasilateanu si Cleopatra Ioana Sipoteanu, arata in documentul citat ca nu poate fi acceptata critica Directiei Nationale Anticoruptie potrivit careia Nastase nu prezinta semne de indreptare, date fiind materialele pe care acesta le posteaza pe blogul personal: "Oricum ar gandi intimatul condamnat Nastase Adrian despre sine si despre institutiile juridice romanesti - asa cum aceste ganduri si opinii au fost publicate in articole sau pe blog - ele corespund dreptului sau de a-si pastra libertatea constiintei si a opiniilor, nu au depasit limita acestui principiu constitutional si, nu in ultimul rand, nu pot fi apreciate ca ᅡprobe directeᅡ care au afectat conduita intimatului condamnat in asemenea masura incat sa se constate ca nu exista dovezi temeinice de indreptare, imprejurare care ar duce la respingerea propunerii de liberare conditionata", se arata in motivarea deciziei Tribunalului Bucuresti.

Instanta precizeaza ca Adrian Nastrase a fost un detinut-model si a indeplinit toate conditiile prevazute de lege pentru a fi eliberat conditionat. Astfel, judecatorii noteaza ca Nastase a fost disciplinat si staruitor in munca, dupa cum rezulta clar din caracterizarea inculpatului anexata procesului verbal al comisiei de liberari conditionate din penitenciar. Mai mult, acesta s-a comportat exemplar, nu a fost sanctionat de conducerea penitenciarului, ci recompensat.

"Tribunalul constata ca cele noua luni petrecute in detentie reprezinta timp suficient in care intimatul condamnat Nastase Adrian nu s-a rezumat doar la a scrie carti si a-si exprima opiniile personale pe blog, ci si a participat activ la intrunirile organizate pe diverse teme, la programele educationale ce i-au fost propuse si a aratat constant disponibilitate si responsabilitate pentru orice activitate incredintata. Aceasta conduita ireprosabila nu doar intregeste tabloul dovezilor temeinice de indreptare, dar da si acea doza de ᅡincredereᅡ ca intimatul condamnat Nastase Adrian s-a reintegrat social si ca lasat in libertate nu este predispus sa savarseasca noi infractiuni", noteaza cele doua judecatoare, in documentul citat.

Cele doua magistrate mai arata ca "parerile personale ale intimatului condamnat se circumscriu dreptului la opinie si libera exprimare, consfintit si garantat de articolul 30 alineatul 1 din Constitutia Romaniei - ᅡlibertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabileᅡ, de articolul 10 din CEDO - ᅡorice persoana are dreptul la libertate de exprimareᅡ. Acest drept include libertatea de opinie si libertatea de a primi sau a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere, de articolul 40 din Legea 275/2006 - ᅡlibertatea constiintei si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase ale persoanelor aflate in executarea pedepselor privative de libertate nu pot fi ingraditeᅡ".

Tribunalul mentioneaza, in acelasi context, ca "justitia trebuie sa apere acest principiu, nefiind permise derogari de la exercitarea libertatii de exprimare decat daca se tinde la ᅡdefaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si la manifestari obscene, contrare bunelor moravuriᅡ (articolul 30 alineatul 7 din Constitutia Romaniei), ceea ce evident nu este cazul intimatului condamnat Adrian Nastase".

In ceea ce priveste programele sociale educative la care a participat fostul premier dupa gratii si care au fost contestate de procurorii anticoruptie, Tribunalul Bucuresti mentioneaza ca "nu pot fi minimalizate ca importanta si nu li se poate contesta utilitatea si valoarea, in conditiile in care acestea au fost initiate de organele competente din penitenciar cu concursul specialistilor cu pregatire in domeniile respective".

Tribunalul Bucuresti mai subliniaza in motivare ca fostul premier nu poate fi tinut dupa gratii pentru ca nu isi recunoaste vinovatia sau pentru ca are diferite opinii referitoare la justitie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1388 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    Asa o fi (Vineri, 12 aprilie 2013, 18:09)

    Cataleya [utilizator]

    Dar cred ca este absurd sa il eliberezi inainte de termen pe un detinut care pana in ultima clipa sustine ca judecatorii care l-au condamnat sunt niste corupti care au executat un ordin politic dat de Basescu.
    Aici deja e bataie de joc.
    • +1 (1 vot)    
      opiniile din pirnaie (Sâmbătă, 13 aprilie 2013, 8:16)

      oilman [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

      Motivarea celor 2 (a treia judecatoare s-a opus) sint ridicole. Prima conditie pentru 'buna purtare' este sa-ti recunosti vina. Nastase nu numai ca nu a facut-o, dar a continuat dialogul 'politic' din pirnaie. Oricum, considerind bordelul care este in Tribunalul bucuresti - vezi fetitele cu spaga - decizia era de asteptat.
  • +4 (4 voturi)    
    pai cum naiba vine asta (Vineri, 12 aprilie 2013, 19:11)

    gopo111 [utilizator]

    in primele zile parca il prinsesera cu telefonul in celula, aia nu se pune? acum toti il pupa in fund pe puscarias, ce baiat bun este el, si ce muncitor, voi chiar credeti ce spuneti judecatori de doi bani, sau voi sinteti rai doar cu oameni de rind iar cu martafoi din astia ca nastase et company va faceti mielusei
    • +1 (1 vot)    
      Un termen plăcut auzului (Vineri, 12 aprilie 2013, 20:12)

      war4peace [utilizator] i-a raspuns lui gopo111

      "Intimatul condamnat" - îmi place cum sună asta. Sper să mai aud expresia alături de numele lui Adrian Năstase, cât de curând. Îl prinde bine.

      "Intimatul Condamnat Adrian Năstase". Ei? Nu sună bine?
  • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 12 aprilie 2013, 23:40)

    [anonim]



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by