Instanta a respins luni recursul procurorilor la hotararea Judecatoriei Sectorului 2 din 6 februarie prin care s-a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive a inculpatului cu masura obligarii de a nu parasi tara fara incuviintarea instantei de judecata.
Judecatoria Sectorului 2 a dispus, pe data de 6 februarie, ca "pe durata masurii obligarii de a nu parasi tara inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: a) sa se prezinte la instanta de judecata de cate ori este chemat; b) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea, conform programului stabilit de acesta si ori de cate ori este chemat; c) sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea instantei; d) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nici o categorie de arme; e) sa nu se apropie de celelalte parti, de expertii desemnati de instanta sau martorii din cauza si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect". Decizia Judecatoriei a fost atacata cu recurs de procurori.
Urmatorul termen de judecata al dosarului de fraudare a Transgaz Medias a fost stabilit pentru 6 martie.
Dosarul fraudarii Transgaz Medias
In noiembrie 2007, presedintele Societatii de Investitii Financiare Oltenia, Dinel Staicu, a fost trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie, intr-un dosar privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Medias cu peste 11 milioane de euro, alaturi de:
- Aurel Gabriel Coconea - fost director general al SNTGN Transgaz SA Medias;
- Cornel Teodor Volintiru - fost director general al SC Sironex SA Craiova;
- Carmen Ioana Popescu - fost director general al SC BDJ SA Craiova;
- Vlad Rebega - fost director economic al SC BDJ SA Craiova;
- Vasile Banciu - fost director general adjunct al SC Asigurarea Nationala Romana SA;
- Adrian Georgel Bogza - fost administrator al SC Delta Telecom SA;
- Iulian si Tudorica Siclitaru.
Din rechizitoriul procurorilor reies urmatoarele:
* in perioada august 2000 - iulie 2001, Aurel Coconea ar fi incheiat ilegal 14 conventii de plati cu cinci societati cu capital integral de stat, prin care ar fi interpus in circuitul financiar dintre societatile de stat transportatoare, distribuitoare si respectiv beneficiare de gaze naturale, patru firme private controlate de Dinel Staicu: SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA Bucuresti, SC Sironex SA Craiova si SC Dumimpex SM SRL Bucuresti.
* conventiile de plati ar fi fost incheiate cu incalcarea OUG 10/1997 si a Normei Metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor persoane juridice in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor in economie, aprobata prin HG 685/1999.
* la solicitarea SNTGN Transgaz SA Medias, societatile de stat consumatoare de gaze au achitat in conturile celor patru firme suma de 132,5 miliarde de lei vechi.
* s-a stabilit ca cele patru firme controlate de Dinel Staicu - reprezentate de Cornel Volintiru, Vlad Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorica si Iulian Siclitaru - nu ar fi avut activitate comerciala, nu ar fi avut relatii comerciale cu societatile implicate in incheierea actelor de compensare si nici nu ar fi prezentat credibilitate financiara, informeaza Mediafax. Sumele de bani astfel incasate ar fi fost directionate catre firmele din grupul controlat de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu si ar fi ajuns in conturile personale ale acuzatilor sau in conturile altor societati in care acestia ar fi fost implicati si de unde ar fi fost retrase in numerar.
* Pentru negocierea si incheierea conventiilor de plati, Dinel Staicu ar fi beneficiat si de sprijinul lui Adrian Bogza, care ar fi primit suma de noua miliarde de lei vechi, achitata in contul SC Delta Telecom SA, cu titlu de comision de intermediere, potrivit DNA.
Prejudiciul total cauzat SNTGN Transgaz SA Medias a fost aproximat la peste 260,8 miliarde de lei vechi, respectiv 11,3 milioane de euro, potrivit DNA.