VIDEO UPDATE Perchezitii DNA la firmele Romstrade si Blue Air, controlate de Nelu Iordache. Omul de afaceri a fost ridicat de procurori. Dosarul ar viza o deturnare de fonduri de 6 milioane euro la autostrada Arad-Nadlac

de Redactia Stiri     HotNews.ro
Joi, 29 noiembrie 2012, 8:46 Dosare Anticoruptie


Nelu Iordache
Foto: AGERPRES
Procurorii DNA efectueaza, joi, perchezitii la firmele Romstrade si Blue Air, ambele controlate de omul de afaceri Nelu Iordache. Dosarul vizeaza lucrari de utilitate publica efectuate de firma Romstrade la care au fost folosite si fonduri europene, relateaza reporterul TVR Alex Costache. Mai exact, dosarul ar viza o posibila deturnare de fonduri de 6 milioane de euro la constructia primului tronson al autostrazii Arad-Nadlac, adjudecata de asocierea romano-portugheza Romstrade-Monteadriano, potrivit unor surse din cadrul Departamentului de Lupta Anti-Frauda. CNADNR a reziliat pe 22 noiembrie contractul pentru construirea primului tronson al autostrazii, principalul motiv invocat fiind intarzierea lucrarilor.

UPDATE (ora 11:01): Nelu Iordache a fost ridicat de procurorii DNA si dus la audieri, anunta Romania Tv.

UPDATE (ora 9:20): Omul de afaceri Nelu Iordache a confirmat, pentru B1 Tv, ca la firmele sale se fac perchezitii DNA, refuzand sa faca alte comentarii.
Vom reveni cu amanunte.

Pe 22 noiembrie, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a anuntat ca a reziliat contractul
pentru construirea primului tronson al autostrazii Nadlac-Arad, incheiat cu o asociere din care face compania Romstrade, detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache, motivul principal fiind intarzierea lucrarilor.

Directorul general al CNADNR, Mircea Pop , declara pe 9 noiembrie, pentru Mediafax,ca a fost notificat constructorul, iar rezilierea de facto a contractului va fi operata in termen de 15 zile. El a precizat atunci ca motivul principal al rezilierii contractului este reprezentat de intarzierile in executie, proiectul fiind in prezent la stadiul de 20%, fata de 70%, cat ar fi fost indicat.

Pop a adaugat insa ca exista si alte motive pentru rezilierea contractului. "Este un complex de imprejurari, mai amplu", a precizat seful CNADNR.

Premierul Victor Ponta a afirmat atunci ca proiectul de constructie a autostrazii Arad-Nadlac, finantat si de catre Uniunea Europeana, a fost licitat in conditii considerate de Comisia Europeana ca fiind gresite, astfel este posibila rezilierea contractului si organizarea unei noi licitatii.

In luna iulie, Mediafax informa ca oficialii Comisiei Europene pregatesc o scrisoare de intrerupere a uneia dintre platile solicitate de catre CNADNR pentru un contract de constructie a autostrazii Arad-Nadlac in contextul in care au fost identificate "iregularitati si suspiciuni de frauda".


Constructia autostrazii Nadlac-Arad a fost impartita in doua loturi, pe o distanta totala de apropae 39 kilometri. Primul a fost adjudecat de asocierea romano-portugheza Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane euro, iar lotul al doilea revine companiei germane Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane euro.

Finantarea era asigurata din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.

Lucrarile au inceput in toamna anului trecut, termenul de finalizare a ambelor tronsoane ale Autostrazii Nadlac-Arad fiind anul 2013.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























6363 vizualizari

  • +7 (9 voturi)    
    " aici.... (Joi, 29 noiembrie 2012, 9:04)

    translativus [utilizator]

    ....sunt banii dumneavoastra", va mai amintiti ??
    Atunci puteam citi aceasta propozitie pe panouri amplasate la marginea drumurilor reabilitate, acum va trebui sa cautam banii prin conturile smecherilor si pana la urma suma nici nu este asa de mare, 6 mil E este abia jumatate de Km de autostrada.
    Ce lume rea ! Si apropos, nici acest Iordache nu se considera un smecher. Na !!!
    • -12 (12 voturi)    
      Aici sunt banii dumneavaostra (Joi, 29 noiembrie 2012, 9:51)

      Colonel [utilizator] i-a raspuns lui translativus

      Inventia basesciana suprema cand a bagat banii in drumuri judetene, care se strica in 6 luni, in loc sa ii foloseasca pentru autostrazi.
      • +3 (3 voturi)    
        DN2 - modernizat in anii 90 (Joi, 29 noiembrie 2012, 12:12)

        timur [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

        DN2 a fost modernizat cand era basescu ministru la transporturi. lui sa-i multumiti ca puteti ajunge acum in trei ore de la Bucuresti la Bacau.
      • +3 (3 voturi)    
        Colonel? (Joi, 29 noiembrie 2012, 12:42)

        sosuhno [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

        Ce pensie ai domnule colonel? Ai luptat pana la 1, ca la 1 si 30 luai masa. Ai beneficiat de zeci de drepturi , mai ai si tupeu!
    • +2 (2 voturi)    
      Vega`93 & Primaria Focsani (Joi, 29 noiembrie 2012, 10:33)

      Piticot9 [utilizator] i-a raspuns lui translativus

      Furt din banii comunitatii: http://www.domnuleprimar.ro/65521-Buna-ziua-Domnului-Primar-Decebal-Bacinschi-Serviciul-drumuri-urbane.htm . Pe cand o vizita a DNA aici?
  • -3 (5 voturi)    
    aham (Joi, 29 noiembrie 2012, 11:08)

    Mazeta [utilizator]

    Hehe, repede un NUP pt nelu, ca se schimba puterea.
    • +3 (3 voturi)    
      lool (Joi, 29 noiembrie 2012, 12:08)

      Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      ti-am dat minus din placere...
  • -4 (6 voturi)    
    urmeaza Anca Boagiu? (Joi, 29 noiembrie 2012, 11:24)

    bango [utilizator]

    e timpul ca ministrii Transporturilor sa raspunda pt jaful fantastic din ultimii ani, indiferent cum ii cheama, Boagiu, Berceanu sau Ludovic Orban.
    • +5 (5 voturi)    
      loool (Joi, 29 noiembrie 2012, 12:11)

      Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui bango

      pe miron mitrea cui il lasi?
      Autostrada aia mare cu americanii o stii? aia cu 20 mil euro pe km, unde sefu' tau adrian "vanatorul" nastase semnase.

      sau de la partid nu te lasa sa scrii despre ai lor?
  • +4 (4 voturi)    
    cred ca nea Nelu' a uitat atentia (Joi, 29 noiembrie 2012, 11:40)

    trem [utilizator]

    ...adica furi si tu ca 'omul', dar noua ne dai asa putin. Lasa ca iti reziliem noi contractul si apoi te dam si la DNA...si uite asa Nelutu pica in freza! Cum s-o fi sesizat asa deodata DNA-ul e greu de inteles....au avut probabil 'o informatie' de la cineva suparat! Intrebarea este pe cine a suparat Nelutu?
  • +2 (2 voturi)    
    procedura? (Joi, 29 noiembrie 2012, 12:20)

    foarte-curios [utilizator]

    Constructorul face lucrari si le deconteaza cu CNADR, care apoi le deconteaza cu UE. Iordache nu putea incasa direct niciun cent de la UE. A decontat CNADR ce nu se executase? Faptul ca un subcontractor nu a fost platit nu e decat un fapt comercial demn de judecatorie de provincie. Iordache si altii NU LUCREAZA cu bani europeni, caci numai CNADR -ca finantator- are acces la acesti bani. Iordache contracteaza cu CNADR nu cu UE
  • 0 (0 voturi)    
    Blue air faliment (Joi, 29 noiembrie 2012, 22:07)

    ovidiu35 [utilizator]

    RObinetul s-a inchis.De sarbatori vor ramane sute de mii de oameni blocati prin aeropoturi...
  • 0 (0 voturi)    
    salariati Romstrade (Vineri, 30 noiembrie 2012, 0:02)

    kogalniceanu [utilizator]

    Despre angajatii Romstrade intereseaza pe cineva???
    ITM Giurgiu si Bucuresti in afara de a trimite oamenii la plimbare mai puteti face si altceva in acest caz???
    Salarii neplatite de 4 luni, va spune ceva acest lucru???
    DNA nu stie nimic despre asta??? Este incredibil pana unde poate merge coruptia!!!!!!
    Se sesizeaza cineva in legatura cu acest subiect?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by