Judecatoarea Gabriela Birsan de la instanta suprema, audiata la DNA

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 16 noiembrie 2012, 13:22 Dosare Anticoruptie


Gabriela Birsan
Foto: Agerpres
Judecatoarea Gabriela Birsan - fosta presedinta a Sectiei de contencios administrativ a Inaltei Curti - s-a prezentat, vineri, la Directia Nationala Anticoruptie, unde procurorii ii vor prezenta probele din dosarul in care este invinuita de trafic de influenta, informeaza surse judiciare citate de Mediafax.

In 10 noiembrie 2011, DNA informa ca judecatoarele Gabriela Birsan (presedinta atunci Sectiei de contencios administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, intre timp revocata din functie-n.r.) si Iuliana Pusoiu, de la ICCJ, ar fi primit bijuterii si alte foloase in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza acte de urmarire penala fata de urmatoarele persoane: Gabriela Victoria Birsan, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie - presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta; Iuliana Pusoiu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Sectiei de contencios administrativ si fiscal (pensionata in aprilie 2012-n.r.), in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta; Claudia Gherbovan Silinescu, avocat in Baroul Bucuresti, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta si Gabriel Chriac, om de afaceri, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta", preciza DNA.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in perioada mai 2010 - mai 2011, invinuitele Birsan Gabriela Victoria si Pusoiu Iuliana au primit, in mod repetat, de la invinuitii Claudia Gherbovan Silinescu si Gabriel Chiriac, diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris-Franta. Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Toate actele de urmarire penala in cazul judecatoarei Gabriela Birsan au fost refacute de procurorii anticoruptie, ca urmare a deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului, care a admis ridicarea imunitatii de care beneficiaza magistrata care este casatorita cu judecatorul Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) Corneliu Birsan.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca decizia CEDO precizeaza ca in cazul Gabrielei Birsan ridicarea imunitatii nu se aplica retroactiv, astfel ca perchezitia efectuata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la domiciliul judecatoarei este nula.

Astfel, in cazul Birsan toate actele de urmarire penala au fost refacute, procurorii folosind alte mijloace de proba in acest caz.

In urma constituirii acestui dosar, judecatorul Corneliu Birsan nu a mai intrat sa judece cauze privind Romania.

In dosarul de la DNA mai sunt vizati judecatoarea Corina Corbu, de la Sectia de contencios a ICCJ (o apropiata a familiei Birsan), si judecatorul Anton Pandrea, fostul sef al Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si fost presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (intre timp pensionat-n.r.).

Corbu si Pandrea sunt acuzati de favorizarea infractorului.

Judecatorul Anton Pandrea i-ar fi comunicat Corinei Corbu faptul ca s-a emis mandat de interceptare in cazul judecatoarelor Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu, la solicitarea DNA.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

638 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by