Un notar public si alti cinci sibieni acuzati de camatarie si santaj, retinuti de procurorii DIICOT

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 12 noiembrie 2012, 21:04 Dosare Anticoruptie


Sase sibieni, printre care si un notar public, acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, santaj, camatarie si spalare de bani, au fost retinuti luni seara, dupa mai multe ore de audieri, de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Alba Iulia, pentru alte cinci persoane fiind dispusa masura obligarii de a nu parasi tara, relateaza Agerpres.

Procurorul sef al DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, Ioan Muresan, a precizat pentru Agerpres ca cele sase persoane vor fi prezentate Curtii de Apel Alba Iulia cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Procurorii DIICOT, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia, au procedat la destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 17 persoane, doi dintre invinuiti avand calitatea de notar public si unul de functionar in cadrul OCPI Sibiu.

In cauza au fost efectuate luni 19 perchezitii domiciliare pe raza municipiului Sibiu si in comuna Selimbar, la locuintele membrilor gruparii, la sediul unei societati comerciale, precum si al unui birou notarial.

Un numar de 15 persoane din Sibiu, despre care anchetatorii sustin ca au creat un prejudiciu partilor vatamate de peste un milion de euro, au fost aduse luni la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia. Un alt invinuit va fi audiat de catre procurori luni noaptea, acesta urmand sa fie adus la DIICOT Alba Iulia de la un penitenciar din sudul Romaniei. Alt invinuit se afla plecat in strainatate si nu a putut fi audiat. Angajata de la Cadastru va fi cercetata in libertate, aceasta avand si un statut aparte, deoarece are un bebelus pe care-l alapteaza.

Procurorii DIICOT au identificat 15 parti vatamate, pe care invinuitii le-au imprumutat cu sume de bani in valuta, pentru care au solicitat si incasat dobanzi saptamanale/lunare de 10-50%. Pentru a-si asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii gruparii au obligat partile vatamate sa constituie garantii imobiliare. Actele erau intocmite in majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre invinuiti, la solicitarea si conform indicatiilor membrilor gruparii si cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura in mod preferential obtinerea certificatelor de carte funciara. Notarul public primea comisioane substantiale, in schimbul sprijinului acordat membrilor gruparii la inselarea partilor vatamate, cu ocazia semnarii contractelor de imprumut.

Seful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a declarat luni ca in contractele de vanzare-cumparare pentru locuinte, imobile sau terenuri, erau trecute sumele nereale, respectiv sumele imprumutate plus dobanzile pe care le percepeau.

"Ulterior, de la sume relativ mici, de ordinul a 3.000 - 4.000 de euro, se ajungea ca partea vatamata sa trebuiasca sa fie obligata sa restituie sume foarte mari, de sute de mii, sau chiar si mai mult, de euro", a mentionat Berbeceanu.

Acesta a adaugat ca banii proveniti din infractiuni erau reinvestiti in afaceri aparent licite sau in achizitionarea de imobile.

Potrivit DIICOT, in cauza se retine savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, santaj, camatarie si spalare de bani.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1363 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by