George Balan, suspendat din functia de procuror, a decis CSM

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 19 octombrie 2012, 14:47 Dosare Anticoruptie


George Balan
Foto: CSM
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis suspendarea lui George Balan din functia de procuror ca efect a punerii in miscare, vineri, a actiunii penale in cazul sau de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

"In sedinta de vineri, Sectia pentru procurori a CSM, in temeiul art. 62 alin. 2 lit. a din Legea 303/2004, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, a hotarat suspendarea din functia de procuror a lui George Balan - de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia a fost luata ca urmare a punerii in miscare, prin ordonanta din 19 octombrie a.c, a actiunii penale impotriva acestuia de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Structura Centrala", arata CSM intr-un comunicat citat de Agerpres.

Sursa citata subliniaza ca actiunea a fost pusa in miscare pentru infractiunile de complicitate la savarsirea infractiunii de folosire de informatii nedestinate publicitatii si de asociere pentru savarsirea infractiunii de folosire de informatii nedestinate publicitatii.

Procurorii DNA au extins urmarirea penala in cazul lui George Balan, respectiv si pentru asociere pentru savarsirea infractiunii de folosire de informatii nedestinate publicitatii.

DNA a precizat, in 12 iulie, ca in rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori se arata ca exista date si indicii temeinice ca in perioada martie-iunie, invinuitii Mihai Vlad, George Balan si Marcel Sampetru au exploatat in interes personal informatiile furnizate de cel dintai, in calitate de sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de cei doi procurori si seful SIPI Ilfov.

Mihai Vlad, ofiter, seful SIPI Ilfov, este acuzat de infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prevazuta de art. 12 lit. b din Legea 78/2000, in forma continuata.

DNA preciza ca procurorul George Balan, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), este acuzat de complicitate la infractiunea sus-mentionata, in forma continuata si procurorul Marcel Sampetru, consilier la CSM, de instigare la infractiunea sus-mentionata, in forma continuata.

Procurorii anticoruptie au efectuat la acea data descinderi la CSM, fiind vizati George Balan, membru CSM, si procurorul Marcel Sampetru, consilierul acestuia.

Sectia pentru procurori a Consiliului a incuviintat cererea DNA referitoare la perchezitionarea biroului folosit de invinuitul George Balan, membru CSM, si a biroului, respectiv domiciliul lui Marcel Sampetru, procuror la PICCJ, detasat in prezent la CSM ca urmare a inceperii urmarii penale de catre DNA fata de acestia.

Seful CSM, Alina Ghica, a anuntat, tot atunci, ca cei doi procurori au fost suspendati din functiile detinute.

Ea a precizat ca Inspectia judiciara a solicitat suspendarea celor doi magistrati din functiile detinute ca urmare a declansarii procedurii de verificare a bunei reputatii.

Cei doi sunt acuzati de fapte de coruptie pentru ca si-ar fi negociat, cu lideri politici, functiile de procuror sef al DNA si procuror general al Romaniei.

In acelasi dosar, procurorii DNA au inceput urmarirea penala si fata de Georgeta Barbalata, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru favorizarea infractorului in legatura directa cu fapte de coruptie.

"In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut ca exista indicii ca in data de 10 iulie, Georgeta Barbalata, judecator la ICCJ, dupa ce a aflat de existenta unei solicitari de autorizare a efectuarii perchezitiilor domiciliare, formulata de DNA, l-a avertizat pe Vlad Mihai, invinuit intr-un dosar penal aflat pe rolul DNA, ca este posibil ca domiciliul sau sa fie perchezitionat si ca ar putea sa aiba probleme la DNA, legate de anumite 'servicii' pe care le-ar fi facut procurorilor Balan George si Sampetru Marcel. Procedand in acest mod, judecatoarea Barbalata i-a asigurat invinuitului Vlad Mihai timpul necesar pentru a distruge si ascunde documente si obiecte compromitatoare, ce ar fi putut constitui mijloace de proba, ingreunand astfel urmarirea penala", arata DNA.

Ulterior, procurorii anticoruptie au dispus extinderea cercetarilor fata de Georgeta Barbalata si au inceput urmarirea penala pentru o noua infractiune si anume divulgarea secretului care pericliteaza siguranta statului.

"Din rezolutia de extindere a cercetarilor si incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca invinuita Barbalata i-a divulgat lui Vlad Mihai, invinuit in aceeasi cauza, date referitoare la unele persoane fata de care, in calitate de judecator, emisese, in cursul anului 2011, la cererea Serviciului Roman de Informatii, trei mandate de interceptare pe probleme de siguranta nationala", sustinea DNA.

De asemenea, Biroul de presa al DNA a confirmat pentru AGERPRES ca si in cazul fostului sef al SIPI Ilfov Vlad Mihai procurorii au extins cercetarile pentru aceeasi infractiune, respectiv divulgarea secretului care pericliteaza siguranta statului.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1724 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    cand aud.... (Vineri, 19 octombrie 2012, 15:08)

    translativus [utilizator]

    ....asemenea decizii, parca imi revine speranta.
    Bravo CSM, sunteti inca tari pe pozitie si sper sa va intariti si mai mult caci fara voi, Statul de drept este doar o iluzie a prostilor si o minciuna a smecherilor.
  • +2 (2 voturi)    
    asta (Vineri, 19 octombrie 2012, 16:10)

    nash pandelica [utilizator]

    se presupunea sa fi fost... il procuratore de la republica !

    mama mia !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by