Motivarea deciziei de majorare a pedepsei lui S.O.Vintu la un an de inchisoare: Omul de afaceri a comis o fapta penala in timp ce se afla sub rigorile masurii preventive de a nu parasi tara

de Corina Ionel     HotNews.ro
Miercuri, 1 august 2012, 20:16 Dosare Anticoruptie


Curtea de Apel Bucuresti (CAB) arata, in motivarea deciziei definitive prin care l-a condamnat la un an de inchisoare cu executare pe Sorin Ovidiu Vintu pentru santajarea lui Sebastian Ghita, ca "extinderea contextului infractional si imprejurarea ca infractiunea pendinte a fost savarsita in timp ce se afla sub rigorile masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara dispusa de Tribunalul Bucuresti intr-o alta cauza sedimenteaza convingerea ca inculpatul nu are considerente pentru normele legale, ci duce o lupta continua cu legea, existand o prezumtie rezonabila ca, pe viitor, este plauzibil ca atitudinea sa contrara legii sa se repete [...]", informeaza Mediafax.

Cei trei judecatori care au decis majorarea pedepsei omului de afaceri de la sase luni la un an de inchisoare cu executare arata ca, in acest conditii, "se impune, justificat, necesitatea majorarii pedepsei aplicata inculpatului Sorin Ovidiu Vintu, mentinand insa in favoarea sa circumstantele atenuante, prevazute de articolul 74, alineat 2, Cod penal, insusindu-si, sub acest aspect, considerentele primei instante, intr-un cuantum pe care il cuantifica la un an inchisoare".

In legatura cu inregistrarea depusa de Vintu, noteaza CAB in motivare, "consideram ca aceasta nu a facut dovada sustinerilor sale, ca totul a fost un «aranjament» intre el si partea vatamata, aspect reliefat chiar de martorul sau ES care a invederat ca: «Exprimarea care apare in transcriere ca apartinand domnului G, respectiv e o 'sarada totul', a fost facuta in contextul in care domnul Ghita trebuia sa faca o echilibristica intre presiunile politice care se faceau asupra postului RTV si discutiile pe care le avea cu domnul Vintu»".

Prin urmare, consideram ca organizarea si desfasurarea flagrantului s-a realizat cu respectarea dispozitiilor procedurale, neexistand indicii de alterare a probelor. Imprejurarea ca inculpatul Ion Cezar Ilie nu a pus mana pe banii gasiti pe biroul martorului o apreciem, in acord cu instanta de fond, ca neavand repercusiuni juridice pentru existenta si consumarea infractiunii de santaj. Sub acest aspect atat literatura juridica de specialitate, cat si practica judiciara sunt unanime in aprecierea ca infractiunea de santaj ca infractiune tipica de pericol, se consuma in momentul cererii. Nu are importanta ca victima a dat sau nu curs cererii, faptuitorul nu se poate apara aratand ca in realitate el nu a venit sa vada daca victima a dat curs cererii sale sau ca la termenul dat victimei, aceasta nu si-a indeplinit obligatia si, deci, el nu a comis infractiunea respectiva", se mai arata in motivare.

Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat, pe data de 21 iunie, la un an de inchisoare cu executare in dosarul in care a fost acuzat ca l-a santajat pe Sebastian Ghita. Celalalt inculpat in dosar, Ilie Cezar, a fost condamnat la cinci luni de inchisoare cu executare, pentru aceeasi infractiune, decizia instantei fiind definitiva.

Judecatoria Sectorului 1 a decis, in 3 februarie, condamnarea lui Sorin Ovidiu Vintu la sase luni de inchisoare cu executare si a lui Ion Ilie Cezar la cinci luni, pentru santajarea lui Sebastian Ghita.

Decizia a fost contestata atat de procurori, cat si de condamnati. Recursul s-a judecat la CAB, potrivit noilor reglementari privind accelerarea reformei in justitie.

Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar au fost trimisi in judecata in 23 mai 2011, in stare de arest, pentru santaj.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1670 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 august 2012, 21:42)

    [anonim]

    • 0 (0 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 august 2012, 13:34)

      [anonim] i-a raspuns lui

  • +1 (1 vot)    
    i-ati dat prea putin hotului (Miercuri, 1 august 2012, 21:55)

    dezamagitul [utilizator]

    Pentru cat a furat si a inselat nici o suta de ani de inchisoare nu era mult . Indivizi ca el voiculescu ,nastase si patriciu ne sfideaza dupa toate inselaciunile si furtisagurile pe care le-au facut . Ei cred ca nimic nu ii poate atinge , dac a nu ii pedepsec oamenii Dumnezeu are grija de toti si nu bate cu bata .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by