VIDEO Fostii ministri Vasile Blaga, Adriean Videanu, Marko Bela si Bogdan Olteanu, audiati in calitate de martori in dosarul privatizarilor strategice

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 29 mai 2012, 10:41 Dosare Anticoruptie


Ministrii sunt audiati de Inalta Curte in calitate de martori in dosarul in care Nagy Zsolt si Codrur Seres sunt acuzati de subminarea economiei nationale. Fostii ministri au fost chemati la Inalta Curte pentru a oferi detalii despre o sedinta de Guvern a Cabinetului Tariceanu, in care s-a decis vanzarea unor pachete de actiuni la companii detinute de statul roman. Audierea ministrilor se va face in sedinta secreta.

ICCJ a decis, luna aceasta, in dosarul fostilor ministri Seres si Nagy, sa solicite SGG acordul pentru audierea lui Vasile Blaga, Bogdan Olteanu, Marko Bela si Adriean Videanu in legatura cu o sedinta de Guvern din 2005 privind privatizarile din acea perioada.

Fostii ministri din Guvernul Tariceanu trebuiau sa dea declaratii in fata instantei despre discutiile purtate in sedinta de guvern secreta, din 2005, privind problema privatizarii unor companii romanesti, printre care Electrica Muntenia Sud, si vanzarea unor actiuni Petrom.



Unul dintre avocatii din dosar a aratat ca ar trebui cerut acordul Secretariatului General al Guvernului pentru audierea celor patru fosti ministri, din cauza naturii nepublice a acelei sedinte de guvern din 2005.

Instanta a admis solicitarea avocatului si a hotarat emiterea unei adrese catre SGG prin care aceasta institutie fie sa desecretizeze stenogramele acelei sedinte, fie sa-si dea acordul pentru audierea celor patru fosti ministri. In acest context, instanta suprema a acordat un nou termen pentru luni, data la care va verifica raspunsul SGG cu privire la aceasta adresa.

In 30 martie 2009, fostii ministri ai Economiei si Comunicatiilor Codrut Seres si Zsolt Nagy au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT, alaturi de alte patru persoane, in dosarul privatizarilor strategice, fiind acuzati de aderat la un grup infractional organizat cu caracter transnational.

Potrivit procurorilor DIICOT, in perioada 30 mai 2005 - 21 noiembrie 2006, acestia au constituit sau aderat la un grup infractional organizat cu caracter transnational, din care au facut parte si Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea si Mihai Radu Donciu, in scopul comiterii unor infractiuni grave, pentru a obtine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Codrut Seres este acuzat si de tradare prin transmiterea de secrete, iar pentru Michal Susak si Mircea Calin Flore s-a retinut si comiterea infractiunii de complicitate la spionaj.

In sarcina celor sase inculpati s-au retinut comiterea de activitati ilicite cu caracter penal derulate in legatura cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vanzarea unui pachet de 8% din actiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucuresti si SC Avioane SA Craiova, aflate in portofoliul MEC - OPSPI, consultanta in vederea privatizarii SN Radiocomunicatii, adjudecarea licitatiei pentru asigurarea consultantei in vederea restructurarii si privatizarii CN Posta Romana din portofoliul MCTI, selectarea prin licitatie a consultantului international pentru listarea la bursa a pachetului de 46% din actiunile detinute de statul roman la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























923 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Politicieni si tragi apa la toaleta! (Marţi, 29 mai 2012, 11:04)

    Gie [anonim]

    De ce secreta? De ce sa nu vedem si noi cetatenii despre ce e vorba... Anonymous nu mai e secret? Nu? Pai sa puna anonymous mana pe inregistrari si sa le publice. Nesimtitii naibii. Politicieni de 2 lei. SI un caine care te musca pe strada e mai bun decat voi... Ala macar nu stie altceva sa faca.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by