Gheorghe Falca, achitat in dosarul in care era judecat pentru luare de mita si abuz in serviciu

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 22 mai 2012, 14:35 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Falca
Foto: Agerpres
Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, a fost achitat, marti, de Tribunalul Alba in dosarul in care era judecat pentru luare de mita si abuz in serviciu, decizia instantei nefiind definitiva, informeaza Mediafax.

Magistratii Tribunalului Alba au decis, marti, achitarea primarului municipiului Arad, Gheorghe Falca, acuzat de infractiunile de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave, decizia fiind pronuntata in sedinta publica.

Tribunalul Alba a decis, totodata, achitarea celorlalte trei persoane judecate in acest dosar, fiind vorba despre Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, Radu Gavril Vasil, director al aceleiasi firme, si Florica Mioara Popa, sef Serviciu administrare patrimoniu in cadrul Primariei Arad.

La sedinta de judecata a Tribunalului Alba nu a fost prezent niciunul dintre cei patru acuzati, doar avocata primarului Gheorghe Falca, Rodica Potra, care i-a comunicat decizia edilului imediat dupa ce a iesit din sala.

Hotararea Tribunalului Alba nu este definitiva si poate fi atacata cu apel in termen de zece zile de la comunicare.

Ultima infatisare in procesul in care primarul de Arad, Gheorghe Falca, este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, a avut loc in 7 mai la Tribunalul Alba, edilul fiind prezent in fata instantei.

Gheorghita Mateut, avocatul principal al lui Falca, a cerut achitarea, spunand ca cele doua fapte de care este acuzat Gheorghe Falca, respectiv luare de mita si abuz in serviciu, nu au existat si nu exista nicio dovada ca edilul a comis aceste fapte.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, finul presedintelui Traian Basescu, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru fapte de coruptie.

Gheorghe Falca este judecat din 2007 pentru o tranzactie imobiliara suspecta facuta in anul 2005.

Alaturi de Gheorghe Falca au mai fost trimisi in judecata Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, Radu Gavril Vasil, director al aceleiasi firme, si Florica Mioara Popa, sef Serviciu administrare patrimoniu in cadrul Primariei Arad.

Anchetatorii au stabilit ca, in cursul lunii martie 2005, in calitate de primar al municipiului Arad, Gheorghe Falca, ar fi primit de la Francisc Demeter si de la Radu Vasil un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decat apartamentul dat la schimb. Aceasta tranzactie s-ar fi efectuat pentru ca, in schimb, primarul Falca sa-i favorizeze pe cei doi presupusi mituitori in obtinerea, la un pret subevaluat, a unui teren apartinand Consiliului Local Arad, situat in centrul orasului.

Potrivit procurorilor anticoruptie, Gheorghe Falca ar fi primit de la cei doi o casa cu o suprafata de 242 metri patrati in centrul Aradului, dandu-le in schimb un apartament la bloc cu trei camere, proprietate personala, cu o suprafata de 90 de metri patrati. Anchetatorii au stabilit ca diferenta valorica dintre cele doua imobile este de 111.550 de euro. Dupa trei saptamani, cei doi au vandut apartamentul dobandit cu suma de 80.000 de euro.

Ulterior, Falca ar fi facut demersuri pentru ca Francisc Demeter si Radu Vasil sa dobandeasca un teren cu suprafata de 52.434 de metri patrati, situat in zona centrala a municipiului Arad si pe care fusese amplasata fosta fabrica SC Zahar SA Arad.

Potrivit DNA, in acest scop Gheorghe Falca ar fi constituit o comisie de negociere, special pentru atribuirea acestui teren si s-ar fi numit presedinte al comisiei, din care facea parte si Florica Popa. Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilita la 838.944 de euro, suma cu care SC Elecon Plus SRL a cumparat terenul de la Consiliul Local Arad.

Dupa numai o zi de la incheierea tranzactiei, cumparatorii ar fi vandut terenul la un pret de 2.936.304 de euro unei alte societati comerciale, rezultand o diferenta in plus de 2.097.360 de euro fata de suma platita pentru acelasi teren. Anchetatorii au stabilit ca suma reprezinta prejudiciul suferit de Consiliul Local Arad si, totodata, avantaj patrimonial obtinut de reprezentantii SC Elecon Plus SRL. Pentru recuperarea prejudiciului, a fost dispusa masura sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile si mobile apartinand celor patru inculpati.

Falca a fost deferit justitiei pentru luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave. Francisc Demeter si Radu Vasil sunt judecati pentru dare de mita si complicitate la abuz in serviciu, iar Florica Popa, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

Procesul in care primarul Aradului, Gheorghe Falca, a fost judecat pentru fapte de coruptie a fost stramutat, de aproximativ un an, de la Arad la Alba, in urma unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1552 vizualizari

  • +1 (7 voturi)    
    Sa facut dreptate. (Marţi, 22 mai 2012, 14:45)

    bau bau [anonim]

    CE va dati toti specialisti de parca ati sti voi dosarul,de parca sunteti toti specialisti in drept.Sa o luam pe rand.
    1)Falca nu a semnat nici un act.
    2)Falca nu a facut parte din comisia de negociere.
    3)Pretul a fost mai mare decat cel obtinut de Dorel Popa cu 1 an inainte la o alta vanzare in aceasi locatie.
    4)Legea 577/2002 in baza carei sa facut aceasa vanzare spune ca cei ce detin cladirile dar nu si terenul de sub ele cum este cazul aici au dreptul la un pret mai mic al terenului datorita acestei situatii.
    5)Din Contraexpertiza casei lui Falca a reiesit ca imobilul valora 99.000 de mii de euro(era intro stare degradata,nu avea curte etc.) si nicidecum 210.000 de euro cum au evaluato cei de DNA Bucuresti care nici macar nau vizitat casa ci au luat ca etalon niste preturi ale unor vile din zona care desi sunt in aceasi zona au mult mai multe facilitati.
    6)Nu exista inregistrari telefonice sau flagrant.
    7)Nu exista declaratii ale martorilor care sa confirme implicarea lui Falca in stabilirea pretului sau influentarea comisiei de negociere.
    8)Este un dosar politic facut pe vremea lui Tariceanu,O fi avand Falca alte probleme dar in acest caz chiar nu au nici o proba daca e vreo problema e a statului roman si a legilor in baza carora se fac vanzarile de terenuri.
    • 0 (4 voturi)    
      Aha (Marţi, 22 mai 2012, 17:56)

      Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui bau bau

      Mersi de informatie, don Falca.

      Si, fiindca veni vorba, e vinovat in mod clar, dar si-a acoperit faptele foarte bine.

      Cine il mai voteaza pe asta e inconstient.
  • -1 (5 voturi)    
    dosar viciat din start (Marţi, 22 mai 2012, 15:07)

    Aradean [anonim]

    Intr-o tara normala, nici nu ar fi fost admis un dosar pregatit de procurori in care casa - spaga, adica - sa fie descrisa ca avand fundatie de beton, dar ea sa aiba fundatie de caramida.
    Asta e doar unul dintre aspectele tehnice, dar relevante, din dosar.
    Cand Gheorghe Falca ridica obiectii in privinta acestor aspecte, se spunea ca trage de timp :)

    In concluzie: demonizarea lui Falca s-a facut cu ajutorul unor procurori care era departe de a fi ingeri si departe de a fi buni profesionisti!
  • +2 (4 voturi)    
    Concluzie (Marţi, 22 mai 2012, 15:16)

    Cel [utilizator]

    Toti politicienii sunt cinstinti singurii vinovati sunt cei ce au votat
    • 0 (4 voturi)    
      a facut treaba (Marţi, 22 mai 2012, 15:41)

      unu [anonim] i-a raspuns lui Cel

      Aici era vb de Falca si de acest dosar nu ridiculiza subiectul ca nare rost.
      Presa din Bucuresti ar putea sa prezinte si realizarile lui Falca in Arad sa facut treaba nu sau dat pachete la pensionari cum a facut Mazare la Constanta.Realizari cum ar fi:
      1)Atragerea de fonduri europene si anume pt.proiectele (Parcul Pdurice,Reabilitarea cladirii istorice a liceului Ioan Slavici,Reabilitarea Centrului Istoric si podului Traian)
      2)Introducere de canalizare si asfaltare in 3 cartiere a crescut canalizarea per numar total de strazi de la 67% la 97% a intregului oras imagini: w ww.youtube.com/watch?v=7nhUqmKXwO0
      3)Construire de apartamente pt.cei evacuati din casele nationalizate
      4)Centura in regim de autostrada
      5)Inlocuirea a 80% din linia de tramvai din oras
      6)Anul acesta se vor achizitiona 7 tramvaie noi de ultima generatie
      • 0 (4 voturi)    
        De ce-l lauzi atat pe d-l Falca? (Marţi, 22 mai 2012, 16:05)

        Vasilena [utilizator] i-a raspuns lui unu

        Chiar crezi ca e necesar sa spui cum s-a transformat Aradul in mandatele Falca?
        Numai cine-i orb nu vede!!!
        Am o singura obiectiune: Parcu de la Padurice este oribil:: ii lipseste doar o scena suspendata pentru spectacole in aer liber, altfel, sunt prea multe banci inghesuite.
      • 0 (2 voturi)    
        ce vorbesti taticule ? (Marţi, 22 mai 2012, 18:32)

        kkciosuldelahamangia [anonim] i-a raspuns lui unu

        cred ca in situatia actuala, un mandat pt. oaricare dintre alesi, ca e primar sau consilier, e de ajuns. dupa un mandat ar trebui sa fie interzis sa mai candideze, in oricare din functiile ce se obtin in urma unor alegeri, macar pina scapam de actualii politicieni.
        1 primaria a facut ce trebuia sa faca pt. comunitate oricare primarie din lumea asta.
        2 aradenii , si nu primarul din buzunarul propriu a facut investitile, de aceea suntem pe unul din primele trei locuri la taxe si impozite.
        3 referitor la asfaltari si canalizare, ia dute matale in capatul str. Leandrului, si ai sa vezi canalizarea montata mai sus ca si terenul din jur, si e zona inundabila in cazul unor ploi abundente.
        4 e primarul care a desfiintat doua terenuri de sport, pt. a se ridica supermarketuri...
  • 0 (2 voturi)    
    Propunere serioasa (Marţi, 22 mai 2012, 17:47)

    Loda [anonim]

    Deci si in concluzie, propun sa-l consideram pe dl.Falca,, martir al justiei romane'' si , cei care ati scris mai sus ,propuneti ca se puna si aceasta propunere pe buletinul de vot cand il veti revota pe Ffalca.E pacat sa nu i se faca statuie singurului primar altruist din Romania ,pe bune :)
  • +1 (3 voturi)    
    instantele de Alba (Marţi, 22 mai 2012, 18:20)

    sorin [anonim]

    Cum va explicati ca dosarele in care exista interes major sunt stramutate la Alba unde, inevitabil, solutia este de achitare???Asa a fost si cu fostul primar din Rm. Valcea, Gutau, achitat la Alba si apoi condamnat la I.C.C.J. Sa fie oare din cauza judecatorilor mai maleabili, influentabili sau poate coruptibili? Poate are cineva raspunsul... Apropo, in Rm. Valcea, primarul dovedit corupt, care a si executat pedeapsa, mai nou apare in afisele electorale impreuna cu candidatul UNPR la Primarie pe care il sustine iar in poze l-am vazut afisandu-se cu dl. Oprea...Cred ca numai in Romania un fost primar corupt poate sa sustina public un candidat, mai nou coruptia vad ca e o bila alba, o "recunoastere" a meritelor...D-le Gutau, in locul tau nu as mai scoate capul prin targ, darmite sa mai apar si in afise electorale! Rusine!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by