Tribunalul Bucuresti: Fostul sef al Postei Romane, Mihai Toader, si omul de afaceri Maricel Pacuraru au fost condamnat la 6 ani, respectiv 8 ani de inchisoare cu executare

de Corina Ionel     HotNews.ro
Luni, 21 mai 2012, 17:19 Dosare Anticoruptie


Fostul director general al Companiei Posta Romana, Dan Mihai Toader, a fost condamnat, luni, de Tribunalul Bucuresti, la sase ani de inchisoare cu executare, iar omul de afaceri Maricel Pacuraru la opt ani de inchisoare cu executare, in dosarul politelor de asigurare pentru angajati, informeaza Mediafax. Decizia nu este definitiva, ea poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti i-a mai condamnat in acest dosar pe Emanoil Lepadatu, fost director economic executiv in cadrul Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), si pe Niculae Pintilie, administratorul societatii Continental Asig, la pedepse de cate sase ani de inchisoare cu executare.

Totodata, Andrei Marinescu, fost director executiv al Directiei de dezvoltare strategica a CNPR, Iulian Ditcov, administrator la Genius Network, Daniela Moisa, administrator la Pronova si Lucian Beschea au primit pedepse de cate cinci ani de inchisoare cu executare.

Pe latura civila, instanta i-a obligat la restituirea catre stat a sumelor de peste 1,1 milioane de lei pe Neculai Pintilie si la aproape 500.000 de lei pe Daniela Moisa.

Acestia au fost trimisi in judecata in 13 octombrie 2009, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in legatura cu semnarea a sase politie de asigurare, prin care CNPR a fost pagubita cu peste patru milioane de euro.

Toader Dan Mihai, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu au fost acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

Totodata, in acelasi dosar, Neculai Pintilie si Daniela Moisa au fost acuzati de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, spalare de bani si evaziune fiscala, Iulian Ditcov, de spalare de bani, iar Lucian Beschea, de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.


Rechizitoriul DNA


  • In cursul anului 2006, Toader Mihai, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu au initiat si au aprobat incheierea a sase polite de asigurare pentru angajatii Postei Romane, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sanatate. Politele au fost incheiate intre Compania Nationala Posta Romana si SC Allianz Tiriac Asigurari, SC Astra Asigurari si SC Omniasig Vienna Insurance Group cu incalcarea regulamentelor CNPR SA si a conditiilor generale si specifice privind asigurarile de viata. In urma acestor contracte, s-a produs un prejudiciu in dauna Postei Romane in valoare de 14.387.819,59 lei (echivalentul a aproximativ 4.087.448,74 euro).
  • La incheierea acestor polite au participat in mod fictiv, ca intermediari, Neculai Pintilie, Daniela Moisa si Lucian Beschea, beneficiind astfel in mod nelegal de suma totala de 6.944.765 de lei, reprezentand comisionul de intermediere.
  • Totodata, conform procurorilor, Maricel Pacuraru a beneficiat de suma totala de 6.781.465 lei. De asemenea, Pacuraru a dobandit suma de 1.741.500 lei, pe care a folosit-o in interes personal si a transferat-o catre alte persoane fizice sau juridice, desi cunostea ca provine din infractiuni.
  • La randul lor, cunoscand ca provine din incheierea nelegala a politelor de asigurare, Pintilie, Moisa si Ditcov au inregistrat in contabilitatea firmelor administrate de ei si controlate de Pacuraru suma totala de 12.892.273,86 lei, pe care ulterior au transferat-o, prin diferite modalitati, catre alte persoane fizice sau juridice, pentru a-i ascunde originea ilicita. De asemenea, Pintilie si Moisa au inregistrat in contabilitatea firmelor cheltuieli fictive, sustragandu-se de la plata unui impozit pe profit catre bugetul de stat in valoare totala de 2.313.439 lei.

Compania Nationala Posta Romana s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 9.048.370 lei, iar Agentia Nationala de Administrare Fiscala s-a constituit parte civila cu suma de 8.983.353,56 lei.

In vederea recuperarii acestui prejudiciu au fost luate masuri asiguratorii fata de bunurile mobile si imobile ale lui Toader Mihai, Andrei Marinescu, Emanoil Lepadatu, Maricel Pacuraru, Lucian Beschea, Daniela Moisa, Neculai Pintilie, precum si asupra dreptului de proprietate indiviza asupra unui imobil din Bucuresti detinut de Pronova.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2631 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by