Fostul sef al Parchetului sectorului 4, Mihai Betelie, eliberat din arest de catre ICCJ

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 15 mai 2012, 23:02 Dosare Anticoruptie


Fostul sef al Parchetului sectorului 4 Bucuresti, Mihai Betelie, si secretarul Primariei sectorului 1, Bogdan Grigorescu, arestati in luna ianuarie pentru fapte de coruptie, au fost pusi in libertate, marti, de catre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), informeaza Mediafax.

ICCJ a dispus, insa, in cazul celor doi obligarea de a nu parasi tara pe perioada procesului.

Decizia instantei supreme este definitiva, astfel ca cei doi vor fi eliberati din arest preventiv in cursul noptii de marti.

Mihai Betelie este acuzat de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, favorizarea infractorului, in legatura directa cu o infractiune de coruptie, instigare la infractiunea de folosire a influentei sau a autoritatii de catre o persoana cu functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si santaj, in legatura directa cu o infractiune de coruptie, informa DNA.

Bogdan Nicolae Grigorescu, secretar general la Primaria Sectorului 1 Bucuresti, este acuzat de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, in forma continuata, conflict de interese si santaj, in legatura directa cu o infractiune de coruptie.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, DNA a stabilit ca in perioada iulie 2010 ¬ ianuarie 2011, Mihai Betelie, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 si Bogdan-Nicolae Grigorescu, secretarul general al Primariei Sectorului 1, prin incalcarea atributiilor de serviciu privitoare la incompatibilitati prevazute in Statutul judecatorilor si procurorilor si, respectiv, in Legea administratiei publice locale, au efectuat, prin persoane interpuse, activitati financiare, ca acte de comert, si au participat la administrarea SC Enviroservice SRL Bucuresti, in scopul obtinerii unor foloase materiale necuvenite.

Atributiile de administrare a acestei societati comerciale, ai carei reprezentanti legali erau rude sau persoane foarte apropiate celor doi inculpati, au fost impartite intre cei doi inculpati, spun procurorii.

Concret, cei doi acuzati s-ar fi ocupat de administrarea acestei firme (cu obiect de activitate achizitionarea deseurilor colectate selectiv in vederea reciclarii) implicandu-se in mod direct in tot ceea ce insemna functionarea acesteia: relatiile cu partenerii de afaceri, selectia de personal si plata salariilor, achizitii de utilaje si plata acestora, relatiile cu unitatile bancare, distributia marfurilor, plata chiriei, etc. Grigorescu Bogdan-Nicolae a finantat activitatea firmei cu suma de 50.000 de euro.

In acest context, in scopul de a beneficia, in interesul acestei afaceri, de influenta si autoritatea de care se bucura o persoana, membru al filialei Ilfov a unui partid politic, Mihai Betelie si Bogdan Grigorescu i-ar fi solicitat acestei persoane sa le faciliteze desfasurarea activitatilor lor comerciale.

In conditiile in care o societate comerciala aflata in relatii contractuale cu SC Enviroservice SRL a incetat derularea acestui contract pe fondul existentei unor nereguli, cei doi, profitand de functiile publice detinute, ar fi exercitat presiuni asupra reprezentantilor acestei firme pentru ca acestia sa nu sisteze contractul respectiv, potrivit DNA.

In iunie 2011, Mihai Betelie, in conditiile in care a luat la cunostinta in mod nelegal de proceduri referitoare la punerea in executare a unei autorizatii emise, in conformitate cu dispozitiile Codului de procedura penala, intr-un dosar penal aflat pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie, a facut demersuri pentru divulgarea acestei operatiuni in scopul de a zadarnici urmarirea penala a persoanelor vizate in dosarul respectiv, mai spun procurorii anticoruptie.

Urmatorul termen al procesului este stabilit pentru 31 mai, la Curtea de Apel Bucuresti (CAB).






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























381 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by