Fostul primar din Cluj Sorin Apostu ramane in arest - decizie Curtea de Apel Targu Mures

de I.R.     HotNews.ro
Vineri, 4 mai 2012, 10:08 Dosare Anticoruptie


Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, judecat pentru fapte de coruptie, ramane in arest, dupa ce Curtea de Apel Targu Mures i-a respins, vineri, cererea de eliberare sub control judiciar, transmite Mediafax.

Curtea de Apel Targu Mures a respins ca neintemeiata cererea de eliberare sub control judiciar formulata de aparatorii fostului primar al municipiului Cluj Napoca Sorin Apostu.

Sentinta este atacabila cu recurs in termen de 24 de ore de la pronuntare.

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu a spus, miercuri, la Curtea de Apel Targu Mures, care a judecat cererea acestuia de eliberare provizorie sub control judiciar, ca daca sentinta ii va fi favorabila va respecta toate conditiile impuse.

Atat avocatul Gheorghe Mateut, cat si Sorin Apostu au sustinut ca nu exista niciun pericol pentru ordinea publica daca fostul primar ar fi eliberat sub control judiciar sau ca, odata lasat in libertate, sa savarseasca infractiuni. Ei au invocat "comportamentul procesual pozitiv" avut si au cerut admiterea cererii de eliberare provizorie sub control judiciar.

Totodata, Mateut a facut referire la mai multe decizii ale CEDO care au apreciat ca prea lungi perioade de detentie de circa patru luni ale unor inculpati, aratand ca Apostu sta deja in inchisoare de aproape sase luni.

De cealalta parte, procurorul DNA a solicitat respingerea cererii ca nefondata, sustinand ca punerea in libertate a fostului primar ar afecta increderea in institutiile statului si ar crea un sentiment de insecuritate sociala, intrucat faptele care i se imputa lui Apostu au o "rezonanta sociala negativa.

Curtea de Apel Targu Mures a respins, in 4 aprilie, ca nefondate cererile fostului primar al municipiului Cluj Napoca, Sorin Apostu, si ale omului de afaceri Calin Mihai Stoia de revocare a mandatelor de arestare preventiva.

Sentinta a fost atacata cu recurs de avocatii acestora, iar ICCJ a decis, in 13 aprilie, eliberarea lui Stoia sub control judiciar si a respins o cerere similara a lui Apostu. Omul de afaceri Calin Stoia a primit insa interdictie de a parasi tara.

Urmatorul termen de judecata de la Curtea de Apel Targu Mures este in 14 mai, cand va fi reaudiat Calin Mihai Stoia, alaturi de patru martori, printre care si directorul RATC Cluj, Liviu Neag.

Dosarul Apostu

"Dosarul Apostu", cu numarul 1767/33/2011, avand ca obiect principal luarea de mita si in care au fost trimisi in judecata fostul primar din Cluj Napoca Sorin Apostu, alaturi de Calin Mihai Stoia, Monica Undina Apostu si Aspazia Droniuc, a fost stramutat de la Curtea de Apel Cluj si inregistrat pe rolul Sectiei penale, pentru cauze cu minori si de familie a Curtii de Apel Targu Mures in 9 martie.

Sorin Apostu si Calin Stoia au fost arestati preventiv in noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Cei doi au facut recurs la masura arestarii preventive, insa instanta suprema le-a respins solicitarile.

De asemenea, Sorin Apostu a cerut sa fie eliberat sub control judiciar, dar instanta suprema i-a respins solicitarea.

Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost trimis in judecata, in stare de arest, pentru luare de mita in forma continuata (18 acte materiale), complicitate la spalare de bani in forma continuata (19 acte materiale), complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (19 acte materiale), trafic de influenta in forma continuata (21 acte materiale), instigare la spalare de bani in forma continuata (23 acte materiale), instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (23 acte materiale) si primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Calin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Veres S.A, a fost trimis in judecata, in stare de arest, pentru dare de mita in forma continuata (18 acte materiale), participatie improprie la spalare de bani in forma continuata (19 acte materiale), participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (19 acte materiale).

Sorin Apostu a demisionat din functia de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind inregistrata in 15 februarie la Registratura Primariei.

Sorin Apostu a sustinut, intr-o scrisoare deschisa adresata locuitorilor orasului, ca dupa demisia din functie cariera sa politica si administrativa inceteaza si ca va astepta ca justitia sa isi urmeze cursul si sa isi poata dovedi nevinovatia.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

329 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by