ANI a sesizat Parchetul in legatura cu liderul sindical Iacob Baciu, pe care il acuza de conflict de interese si incalcarea regimului incompatibilitatilor

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 26 martie 2012, 10:32 Dosare Anticoruptie


Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti in legatura cu incalcarea regimului juridic al conflictului de interese si incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Iacob Baciu, fost vicepresedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si administrator al S.C. SIND ROMANIA S.R.L, informeaza ANI intr-un comunicat remis HotNews.ro. S.C SIND Romania, societate comerciala infiintata de confederatiile sindicale reprezentative la nivel national, a incheiat contracte in valoare de aproape 7,5 milioane de lei cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar Iacob Baciu a detinut in paralel, pentru o perioada, cele doua functii.

Potrivit ANI, Iacob Baciu a detinut, in perioada 21.10.2008 - 25.05.2011, functia de vicepresedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (C.N.A.S.), iar incepand cu data de 09.11.2007 si pana in prezent, el detine functia de Presedinte al Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania. In plus, incepand cu data de 19.05.2006 si pana in prezent, Iacob Baciu detine, in cadrul S.C. SIND ROMANIA S.R.L., calitatea de administrator.

S.C. SIND ROMANIA S.R.L. este o societate comerciala infiintata in anul 1992 de catre confederatiile sindicale reprezentative la nivel national, in prezent avand ca asociati persoane juridice: C.N.S.L.R. Fratia, C.N.S. Cartel Alfa, B.N.S., C.S.D.R. si A.N.C.C.S.R., care desfasoara preponderent activitati de turism social, beneficiarii serviciilor sale fiind, in principal, membri de sindicat si beneficiarii biletelor de odihna si tratament veniti prin C.N.P.P.

Iacob Baciu nu a respectat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, intrucat, conform prevederilor art. 35, alin (1) si (3) din H.G. nr. 972/2006 privind statutul C.N.A.S., "Pe timpul executarii mandatului, presedintele, vicepresedintii si directorul general ai C.N.A.S. nu pot exercita nicio alta functie sau demnitate publica, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior", iar "Membrii Consiliului de administratie al C.N.A.S. nu pot exercita activitati la societati comerciale".

Iacon Baciu a incalcat si regimul juridic privind conflictul de interese in materie penala, intrucat S.C. SIND ROMANIA S.R.L., societate unde acesta detine calitatea de administrator, a incheiat, prin sucursalele teritoriale cu casele de asigurari de sanatate judetene, un numar de 15 contracte de furnizare servicii medicale si aproximativ 65 acte aditionale, in valoare cumulata de 7.462.797,66 Lei.

In plus, Iacob Baciu s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 21.10.2008 - 25.05.2011, intrucat a detinut, simultan, functiile de Vicepresedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (C.N.A.S.), Presedinte al Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (C.S.D.R.), membru al Plenului Consiliului Economic si Social (C.E.S.), respectiv Vicepresedinte al C.E.S. (in perioada 01.06.2005-27.04.2009) si calitatea de administrator la S.C. SIND ROMANIA S.R.L., incalcand, astfel, dispozitiile H.G. nr. 972/2006 privind statutul C.N.A.S., Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare si a Legii sindicatelor nr. 54/2003.

Prin urmare, S.C. SIND ROMANIA S.R.L., societate unde BACIU Iacob detine calitatea de administrator, a incheiat, prin sucursalele teritoriale cu casele de asigurari de sanatate judetene, un numar de 15 contracte de furnizare servicii medicale si aproximativ 65 acte aditionale, in valoare cumulata de 7.462.797,66 Lei.

Iacon Baciu poate contesta raportul de evaluare a conflictului de interese sau incompatibilitatii, intocmit de ANI, in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























611 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by