Magistratii Inaltei Curti se pronunta marti in dosarul "Valiza" si judeca ultimul termen in dosarul "Zambaccian". Tribunalul Bucuresti anunta verdictul in dosarul Transferurilor

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 20 martie 2012, 8:57 Dosare Anticoruptie


Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie urmeaza sa judece, marti, ultimul termen din dosarul "Zambaccian", in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat de luare de mita in forma continuata si santaj, iar sotia sa, Dana Nastase, este invinuita de complicitate la luare de mita si santaj. Tot marti, ICCJ urmeaza sa se pronunte in dosarul "Valiza", in care patronul FC Steaua Bucuresti, George Becali, este acuzat de dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata. La Tribunalul Bucuresti este asteptata, marti, sentinta in "cazul transferurilor de jucatori", dosar in care au fost trimise in judecata nume grele din fotbalul romanesc: George Copos, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu, Cristian Borcea, Ioan si Victor Becali.

  • Dosarul Zambaccian

Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata, pe 5 mai 2010, pe fostul premier PSD Adrian Nastase, pentru luare de mita si santaj, sotia acestuia, Dana Nastase, pentru complicitate la luare de mita si santaj, si pe fostul inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii, Irina Paula Jianu, pentru dare de mita si spalare de bani.

Procurorii DNA sustin ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de prim-ministru - cu atributii de coordonare a activitatii membrilor Guvernului, de numire a conducatorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului si a altor persoane ce indeplinesc functii publice, cu atributii de control in ce priveste activitatea ministrilor si atributii de control asupra autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Nastase ar fi primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

  • Dosarul Valiza

Magistratii ICCJ au judecat pe 6 martie ultimul termen in dosarul "Valiza", iar procurorii au cerut condamnarea lui George Becali la patru ani de inchisoare cu executare pentru dare de mita si doi ani inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au cerut atunci si condamnarea la doi ani inchisoare pentru Teia Sponte, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al FC Steaua Bucuresti, condamnarea la doi ani de inchisoare cu suspendare a lui Victor Piturca si doi ani cu executare pentru avocata Alina Ciul.

Pe 6 martie, la ICCJ a avut loc ultimul termen in procesul in care George Becali este acuzat ca le-ar fi oferit bani jucatorilor Universitatii Cluj pentru a castiga meciul cu CFR Cluj.

Procesul "Valiza" a inceput pe 21 ianuarie 2009, la Curtea de Apel Cluj, insa pe 6 octombrie 2009 magistratii clujeni au admis cererea de declinare a competentei catre ICCJ, avand in vedere calitatea de europarlamentar pe care Becali a obtinut-o pe parcurs. Procurorii DNA au instituit, in mai 2008, sechestru asigurator si au indisponibilizat suma de 1.700.000 de euro apartinand lui George Becali, in scopul confiscarii speciale. Banii ar fi fost destinati premierii echipei Universitatea Cluj pentru a nu pierde meciul cu CFR Cluj (0 - 1 pe teren), din ultima etapa a sezonului respectiv. In cazul in care CFR nu castiga meciul, Steaua ar fi devenit campioana.

  • Dosarul transferurilor

Procurorii DNA i-au trimis in judecata la 2 octombrie 2008 pe cei 8 inculpati, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate. Procurorii sustin ca acestia au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane USD in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal. O parte din banii obtinuti din transferuri au fost spalati prin intermediul unor firme off-shore.

Cristian Anghel, procurorul de sedinta, a cerut instantei condamnarea tuturor inculpatilor la pedepse cu executare, acestea variind intre minimum pentru Gica Popescu si Jean Padureanu si maximum pentru Ioan si Victor Becali.

Sentinta care urmeaza sa fie pronunutata marti in dosarul Transferurilor nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1358 vizualizari

  • +4 (6 voturi)    
    Dosarele mari si USL (Marţi, 20 martie 2012, 9:22)

    CalinM [utilizator]

    Eu cred ca USL fac scandalul asta montru in tara, pentru ca sa intimideze judecatorii in dosarele mari de coruptie. Daca nu eram in UE eram terminati, dar chiar si asa indivizi ca Adrian Nastase au destui bani cat sa nu fie condamnati.
  • +9 (9 voturi)    
    La Multi Ani dupa gratii (Marţi, 20 martie 2012, 9:28)

    liviutzubmf [anonim]

    Sper sa se dea cu executare macar in 2 din 3 procese.
  • 0 (0 voturi)    
    completul de 5(7) (Marţi, 20 martie 2012, 9:40)

    marx [anonim]

    chiar daca se da cu executare recursul va fi posibil la Completul de 5(7) judecatori al IICJ, practic ultimul bastion al "resistentei"

    se strange latul....
  • +1 (1 vot)    
    Astept sentintele! (Marţi, 20 martie 2012, 9:45)

    ionut [anonim]

    Desi mi-as dori foarte mult ca sa fie gasiti vinovati, si sa-si execute pedeapsa, cred ca nicio persoana din cele trei cazuri nu o sa faca nici o zi de puscarie...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by