VIDEO Motivarea arestarii preventive: Fostul secretar de stat George Costin a amenintat ca il omoara pe procurorul care il ancheta

de Corina Ionel     HotNews.ro
Vineri, 2 martie 2012, 20:04 Dosare Anticoruptie


Fostul secretar de stat pentru problemele revolutionarilor George Costin, cercetat pentru fapte de coruptie, a afirmat ca vrea sa-l omoare pe procurorul care il ancheta, potrivit interceptarilor telefonice puse la dispozitia instantei de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si incluse in motivarea arestarii preventive, relateaza Agerpres.

"Eu pana nu-l omor pe procuroru' asta nu ma las. Asta, pana nu-l scot afara din procuratura nu ma las", a afirmat George Costin intr-o convorbire telefonica purtata cu fiul sau, in data de 19 ianuarie 2011.

Intr-o alta convorbire telefonica, datata 10 ianuarie 2012, Costin i-a cerut lui Serafim Cotenescu, presedintele unei asociatii de revolutionari din Campulung Muscel inculpat in acelasi dosar, sa obtina informatii despre procurorul de caz, se arata in motivarea arestarii preventive.

"Da, domnu' ministru. Si... va spun eu... Il aranjez... Daca nu... daca vreti sa va aduc o mana, o mana va aduc, daca vreti", i-a spus Cotenescu lui Costin.

Judecatorii considera ca informatiile obtinute de cei doi au au fost folosite si in mass-media, pentru a compromite credibilitatea procurorului de caz.

"Pe parcursul urmaririi penale, inculpatii C.G. si C.S. au efectuat demersuri pentru a compromite credibilitatea organului de urmarire penala (...) culegand date pentru a fi transmise prin mass-media, cu predilectie speciala pentru postul OTV. (...) Si dupa ce inculpatul a fost numit in functia de secretar de stat a continuat activitatea infractionala, iar demersurile sala in sensul compromiterii credibilitatii procurorului de caz s-au desfasurat in aceasta perioada", se arata in motivarea arestarii preventive dispusa de Tribunalul Arges pe 28 februarie.

George Costin mai este acuzat si de faptul ca a incercat sa influenteze martorii care urmau sa fie audiati de procurorii DNA.

"Exista probe in dosar din care rezulta ca inculpatul C.G. a incercat sa denatureze aflarea adevarului prin influentarea unor persoane care au fost citate in calitate de martori", se mai mentioneaza in incheierea de sedinta.

Potrivit motivarii arestarii preventive, faptul ca a incercat sa profite de pe urma participantilor la revolutia din decembrie 1989 demonstreaza "calitatea umana destul de indoielnica" a fostului secretar de stat George Costin si a complicilor sai, Serafim Cotenescu si Mihai Bolocan.

"Prin actiunile lor, cei trei inculpati, iar dintre acestia mai ales inculpatul C. G., conducatorul intregilor operatiuni si principalul beneficiar al acestora, au incercat sa profite de o categorie de oameni care, in momentele din decembrie 1989, s-au gasit nu de putine ori in situatia de a fi raniti sau omorati in diverse puncte din Bucuresti sau din tara unde au avut loc cu adevarat evenimente revolutionare. Aceste imprejurari denota din partea inculpatilor si o calitate umana destul de indoielnica, la un examen superficial pe care ni l-am ingaduit sa-l facem asupra acestora din punct de vedere psihologic, suficient sa extragem din aceste aprecieri consecinte juridice de natura sa justifice privarea lor de libertate", se arata in incheierea de sedinta.

Instanta a constatat ca cei trei inculpati sunt acuzati de savarsirea unor infractiuni deosebit de grave, de spalare de bani si constituire a unui grup infractional organizat, savarsite "intr-un context legat de evenimente ce se bucura de o sensibilitate aparte in randul opiniei publice, respectiv revolutia din decembrie 1989".

Judecatorii au explicat ca la luarea masurii arestarii preventive au contribuit si mijloacele folosite de cei trei la savarsirea infractiunilor, constand in presiunilor exercitate asupra revolutionarilor pentru ca acestia sa semneze contracte de reprezentare cu clauzele nefavorabile lor, de pe urma carora inculpatii au beneficiat de foloase materiale necuvenite.

"Ca ne aflam in prezenta unui grup infractional organizat rezulta din faptul ca activitatile infractionale ale inculpatilor si invinuitilor au avut un caracter clandestin, iar din acest motiv este de la sine inteles ca grupul organizat nu a avut un statut bine afirmat in care sa se distinga consimtamantul la initiere, sprijinire si aderare la activitatea infractionala", se mai arata in motivarea arestarii preventive.



Curtea de Apel Pitesti a judecat, vineri, recursurile inaintate de George Costin si de ceilalti doi inculpati in dosar fata de masura arestarii preventive dispusa de Tribunalul Arges.

Fostul secretar de stat pentru problemele revolutionarilor George Costin si doi presedinti de asociatii de revolutionari Serafim Cotenescu si Mihai Bolocan, din Campulung Muscel si respectiv Buzau, au fost arestati preventiv pe 28 februarie, intr-un dosar instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Pitesti al DNA.

George Costin si Mihai Bolocan sunt cercetati pentru savarsirea infractiunilor de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite si spalare a banilor, ambele in forma continuata, precum si constituire a unui grup infractional organizat. La randul sau, Serafim Cotenescu este acuzat de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, in forma continuata, precum si constituire a unui grup infractional organizat.

Ulterior retinerii, premierul Mihai Razvan Ungureanu a dispus eliberarea lui George Costin din functia de secretar de stat pentru problemele revolutionarilor.

Potrivit procurorilor DNA, George Costin, in calitate de presedinte al Asociatiei Decembrie 1989 Metrou Romania, impreuna cu mai multe persoane, intre care Mihai Bolocan si Serafim Cotenescu, a constituit si condus in perioada 2009 - 2011 un grup infractional organizat care viza obtinerea de beneficii financiare. Grupul infractional a fost organizat in perioada in care detinatorii de certificat de revolutionar in baza Legii nr.42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestui act si pentru obtinerea adeverintei in baza careia urmau sa beneficieze de indemnizatiile conferite de Legea nr.341/2004.

"Inculpatul Costin George si-a exercitat influenta si autoritatea asupra persoanelor indreptatite sa preschimbe certificatele de revolutionar, pentru a obtine pentru sine ori pentru altul sume de bani si foloase necuvenite. Astfel (...) le-a impus membrilor sa faca demersurile de preschimbare numai prin asociatie si nu in nume personal (...) avertizandu-i ca, in caz contrar, vor fi exclusi din asociatie. In acest fel, persoanele (...) au fost determinate sa incheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, dupa obtinerea drepturilor legale, sa plateasca asociatiei anumite sume de bani, si anume 12.000 de lei si 5 % din suma totala incasata sau 15% din suma totala incasata cu titlu de indemnizatie reparatorie incepand cu anul 2004. In baza contractelor de reprezentare s-a constatat ca a fost obtinuta suma totala de 9.453.390 de lei, din care 2.470.000 de lei, au fost virati in conturile personale ale inculpatului Costin George", se arata intr-un comunicat al DNA.

Citeste si:






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4682 vizualizari

  • -1 (3 voturi)    
    gangsta (Vineri, 2 martie 2012, 20:26)

    titi [anonim]

    wannabe
    • +11 (11 voturi)    
      gunoaiel astea *revolutionare* sunt asasinii (Vineri, 2 martie 2012, 20:57)

      Eneas [anonim] i-a raspuns lui titi

      care au ucis 1000 de nevinovati in timpul loviturii militare prosovietice din decembrie 1989 !
      ar trebui ca toti care au certificate sa fie culesi si bagati in puscarii ,unde le e locuL! sa ii vedeti la Universitate=ei spanzura,omoara ,impusca pe actualii ,atat stiu ,atat scandeaza !
  • +11 (11 voturi)    
    cat primeste pentru amenintare? (Vineri, 2 martie 2012, 21:19)

    bau [anonim]

    hai sa vedem daca tribunalul il condamna la executare de 6 luni inchisoare pentru amenintari, adica minimul pentru o asemenea fapta, asa cum a primit SOV...
  • +7 (7 voturi)    
    p.s. (Vineri, 2 martie 2012, 21:23)

    corvus_coraX [utilizator]

    că doar de-aia a murit la revoluție musiu costin...
  • +1 (3 voturi)    
    revolucion (Sâmbătă, 3 martie 2012, 9:33)

    ady [anonim]

    taiat toate privilegiile revolutionarilor...atunci va fi revolutie
  • -1 (1 vot)    
    Porniti inainte tovarasi... (Sâmbătă, 3 martie 2012, 18:39)

    Panthera Roz [anonim]

    Cei mai in virsta vaaduceti aminte cintecul asta,mobilizator pentru "revolutia"anterioara celei din `89.Si atunci lozinca era" Putini am fost,multi am ramas" facindu-se aluzie la ilegalistii cu facilitati si favoruri cu mult mai multi decit cei circa 8oo de comunisti aflatori in romanica la 23 August 1944.Se repeta faza si iarasi avem mii si mii de "luptatori" intr-o actiune ce a constat in marea majoritate a cazurilor in topaiala si urlete in fata sau in interiorul judetenelor de partid "cucerite" la invitatia securistilor ce le pazeau.Halal sa le fie.In generozitatea lor au acceptat sa primeasca de la Patria mult iubita zeci de milioane lunar.Nu-i meritam!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by