VIDEO ANI: Fostul secretar general al Guvernului, Daniela Andreescu, acuzata de conflict de interese

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 16 ianuarie 2012, 12:44 Dosare Anticoruptie


Daniela Andreescu
Foto: Agerpres
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca Daniela Andreescu, fost Secretar General al Guvernului Romaniei in perioada 5.01.2009 - 25.11.2011, a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, se arata intr-un comunicat al ANI. Evaluarea ANI a relevat ca Daniela Andreescu a aprobat atribuirea unui imobil al RA-APPS (Regia Autonoma - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat) unei fundatii conduse de sotul sau, Teodorescu Aurel.  

Potrivit ANI, "ANDREESCU Daniela Nicoleta, in calitate de Secretar General al Guvernului Romaniei, a incalcat dispozitiile legale referitoare la conflictul de interese in materie administrativa, intrucat a avizat Nota Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A. - A.P.P.S.) nr. 5968/21.05.2010 privind atribuirea unui spatiu de 105,2 mp, pentru o perioada de 1 an, Asociatiei Clubul de Pescuit Sportiv Delta Fishing - asociatie in cadrul careia TEODORESCU Aurel, sotul lui ANDREESCU Daniela Nicoleta, detine calitatea de Presedinte si membru fondator, respectiv aprobarea extinderii termenului pentru acest spatiu, de la 1 la 5 ani, incalcand, astfel, dispozitiile art. 70 si art. 72 din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediu de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei."

Daniela Andreescu a fost revocata din functie, in luna noiembrie, de premierul Emil Boc, dupa ce in presa au aparut informatii cu privire la un posibil conflict de interese iar ANI a anuntat ca s-a sesizat din oficiu si verifica posibila incalcare a regimului juridic privind conflictul de interese in care s-ar afla sefa Secretariatului General al Guvernului de la acea vreme.

Conform dispozitiilor art. 72 din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, persoana care exercita functia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau functii asimilate acestora, prefect ori subprefect, este obligata sa nu emita acte administrative sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu ia sau sa nu participe la luarea unei decizii in exercitarea functiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau ori rudele de gradul I, se arata in comunicatul ANI.

Agentia informeaza, de asemenea, ca s-a dispus initierea demersurilor de anulare a contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese (conform art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010). "Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective", informeaza ANI.

Nicoleta Andreescu a fost informata, prin adresa 123246/G/I.I./29.11.2011 (confirmare de primire din data de 06.12.2011), despre declansarea activitatii de evaluare. Aceasta nu a depus un punct de vedere la dosarul de evaluare si nici nu a facut uz de dreptul la aparare insa a solicitat telefonic Inspectiei de Integritate probatoriul administrat, aceasta cerere fiind respinsa, intrucat nu  este in conformitate cu prevederile legale, si nici cu procedurile operationale interne ale Agentiei Nationale de Integritate.

Spatiul RA-APPS, localizat pe strada Matei Basarab, nr. 71, bloc L111A, sector 3, Bucuresti, despre care Daniela Andreescu sustinea ca ar gazdui doar o asociatie non-profit din care face parte si sotul sau, Aurel Teodorescu, este de fapt si sediul firmei acestuia, Huntfish Delta SRL, care desfasoara activitati economice, informeaza Mediafax.

Initial, la adresa din strada Matei Basarb numarul 71 se afla sediul Clubului de pescuit sportiv Delta Fishing, asociatie fara scopuri patrimoniale, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor.

In septembrie 2010, sotul Danielei Andreescu, Aurel Teodorescu, a infiintat firma Huntfish Delta SRL, in care este actionar, alaturi de Clubul de pescuit sportiv Delta Fishing, detinand 51% din partile sociale.

Conform datelor de la Registrul Comertului, atat clubul, cat si firma nou-infiintata au acelasi sediu, strada Matei Basarb numarul 71, bloc L111 A, sector 3. Huntfish Delta SRL are ca obiect de activitate "alte activitati sportive", are un salariat, iar bilantul pe 2010 indica venituri totale de 3.585 lei, cheltuieli totale de 20.854 lei si datorii de 181.103 lei.

Desi la adresa respectiva se afla si o firma care desfasoara activitati economice, intr-un comunicat dat sefa SGG de la acea vreme pentru a raspunde acuzatiilor din presa, aceasta sustinea ca spatiul din strada Matei Basarab "a fost atribuit unei asociatii non-profit si cuantumul chiriei pentru acesta nu s-a stabilit de SGG, ci de RA-APPS, in conditiile legii; asociatia care ocupa spatiul plateste chirie de aproximativ 4 euro/mp plus TVA si nu face parte din randul asociatiilor care sunt scutite de plata chiriei si detin spatii la RA-APPS, avand contract de inchiriere cu RA-APPS si nu cu SGG". "Chiria stabilita de Regie si platita pentru acest spatiu de cca. 100 mp este de aproximativ 600 de euro lunar, la care se adauga cheltuielile cu utilitatile", se mai arata in comunicatul SGG din noiembrie 2011.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

831 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  nu se solidariza boc cu ea? (Luni, 16 ianuarie 2012, 12:58)

  radu [anonim]

  era scut in jurul ei boc, garanta pentru ea.
  sa plece si boc dupa ea.
  astia sunt oamenii pdl-ului?
  cum pot ei sa ne ceara sa fim corecti, sa facem sacrificii cand ei sunt hoti si mincinosi?
  stapanul invata sluga hoata.
 • 0 (0 voturi)    
  hai cu reforma portocalie !!!!!! (Luni, 16 ianuarie 2012, 13:04)

  costica [anonim]

  Dle Boc asa arata reforma Dvs?!
  Mai aveti vreun PDList curat sau maine poimaine ajungeti toti la DNA sau ANI ?!
  Hai cu reforma !!
  Cum sa mai creada dle Boc vreun roman in reforma PDLului Dvs ?!
  Astia sunt Dle Boc oamenii cu care PDL vrea sa faca reformarea statului roman?!
  Coruptie generalizta, furt pe fata din banul public cum a recunoscut insusi Presedintele Basescu, clientela peste tot, toate functiile politizate, averi la PDListi in timp ce oamenii abia mai rezista...
  Asta se numeste reforma PDLista, dle Boc?!
  Nici o sansa, hotie pe fata....


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by