Seful Politiei Capitalei, despre politistii de la sectiile 1 si 3 retinuti pentru luare de mita, proxenetism, tortura: "Niste gainari... Unul care ia 600 de lei ce e?!"

de I.R.     HotNews.ro
Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:33 Dosare Anticoruptie


Seful Politiei Capitalei, chestorul Vasile Viorel, a declarat, intr-un interviu pentru Ziarul Ring, ca cei 30 de politistii de la sectiile 1 si 3, retinuti pentru luare de mita, tortura si complicitate la prostitutie, sunt doar "niste gainari" si ca nu este vorba de o retea organizata.

"Nu e vorba de nicio retea. Nu era ceva organizat. Mai degraba era la mica ciupeala: daca pica fraierul, bine, daca nu, nu. (...) Nu poti sa spui ca astia aveau pe cineva in spate, desi nu bag mana in foc pentru nimeni, dar sunt niste... gainari! Unul care ia cel mult 600 de lei ce e?!", a declarat marti chestorul Vasile Viorel, seful Politiei Capitalei, potrivit ZiarulRing.ro.

"De ce credeti ca sunt numai simpli agenti? Un agent simplu de la Siguranta Publica, cu sporuri de noapte cu tot, ia undeva la 1.500-1.600 de lei. Sunt politistii cu cele mai mici salarii din sistem. Nu exista salarii mai mici ca ale lor in politie", a adaugat acesta, intrebat daca salariile mici ar fi putut fi un motiv pentru faptele lor.

In urma audierilor care au avut loc la Directia Generala Anticoruptie, procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au emis ordonante de retinere pentru 30 de politisti de la sectiile 1 si 3 din Capitala.

Acestia vor fi dusi miercuri la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Parchetul Tribunalului Bucuresti a anuntat, marti, in urma perchezitiilor la sectiile 1 si 3 de Politie, ca procurorii cerceteaza, din 6 ianuarie, 31 de agenti de politie, pentru luare de mita, abuz in serviciu, favorizarea infractorului, complicitate la prostitutie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate in mod ilegal sau tortura.

Politistii de la sectiile 1 si 3 sunt acuzati ca luau mita individual sau impreuna cu unul sau doi colegi, de la soferi contravenienti, dar si de la proxeneti si prostituate, iar in unele situatii, la sfarsitul turei imparteau banii obtinuti, sumele fiind cuprinse intre 50 si 600 de lei.

Astfel, unii dintre cei 31 de politisti surprindeau femei care practicau prostitutia si le percepeau taxe de protectie, pentru a nu constata faptele si pentru a nu le sanctiona, a precizat Directia Generala Anticoruptie (DGA) intr-un comunicat de presa.

Politistii nu actionau ca o grupare, ci individual, pe tura, impreuna cu unul sau doi colegi. O parte dintre politisti ii cunosteau pe proxenetii si pe prostituatele din circumscriptia sectiei de politie si primeau bani de la acestia "pentru a nu intocmi actele constatatoare", a declarat procurorul de caz Bogdan Staicu.

Potrivit acestuia, unii dintre cei 31 de politisti au supus o femeie care practica prostitutia la violente fizice si psihice, tinand-o incatusata "cateva minute" in sectia de politie. Femeia a fost tinuta o noapte intreaga in sectia de politie, fara sa i se permita sa beneficieze de prezenta unui avocat, fiind eliberata dupa sase ore.

Un alt mod de operare a politistilor era sa identifice si sa selecteze anumite masini, pe care le opreau, le aduceau la cunostinta soferilor ca au incalcat legea, apoi, prin expresii precum "acum mingea e la dumneavoastra" sau "mergeti la masina si ganditi-va la situatia dumneavoastra" ii determinau sa le dea bani, a mai spus Bogdan Staicu.

"Agentii de politie se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu (in tura) pe linie de ordine publica, de regula in echipaje de doi sau trei, si aveau ca atributii depistarea, constatarea si sanctionarea unor fapte interzise de lege (contraventii si infractiuni). Foloseau autospeciale din dotarea Ministerului Administratiei si Internelor si purtau uniforma institutiei. Erau selectate in trafic anumite autoturisme - din categoria superioara sau de lux (BMW, Mercedes, Porsche, Nissan etc.). Astfel, fie le surprindeau direct in timp ce incalca o norma legala, fie le verificau prin mijloacele din dotare si daca se constatau anumite deficiente - de ex. ITP expirata - le urmareau si le opreau, apoi il verificau si pe conducatorul auto, fie, sub diferite pretexte sau motive, opreau direct astfel de autoturisme si verificau atat autoturismele cat si conducatorii auto", se mai arata in comunicatul DGA.

Dupa primirea banilor sau la sfarsitul turei, in unele situatii agentii imparteau intre ei banii astfel obtinuti, iar sumele erau cuprinse intre 50 si 600 de lei.

Peste 100 de astfel de infractiuni au fost retinute in sarcina celor 31 de politisti, acestea fiind comise, potrivit lui Staicu, in perioada octombrie - decembrie 2011.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























6049 vizualizari

  • +16 (16 voturi)    
    600 lei? (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:46)

    Ana [anonim]

    pt unii e salaru' pe o luna...
    • +9 (9 voturi)    
      dupa asa un interviu (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 13:39)

      ginel din rahova [anonim] i-a raspuns lui Ana

      asta mai e, inca, directorul politiei capitalei ?!
      dupa interviul ala ?

      pai dupa cum vorbeste, inseamna ca el e capo di tutti capi !
      donul politieie !
    • 0 (0 voturi)    
      El "ciupeste" mult mai mult decat micii gainari (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 21:50)

      Vasile [anonim] i-a raspuns lui Ana

      Vor gasi chichitze legale si vor scapa . Mai vorbim
  • +17 (17 voturi)    
    E un borfas. (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:48)

    Petrescu [anonim]

    E un borfas ca si Voicu "Ce, pentru 200 de mii de euro ma inhata?" . E problema de fond, nenicule, nu de suma. Codul penal te pedepseste pentru ce faci in primul rand nu pentru CAT furi. Ca in tara asta unul care fura de foame si nu are bani face puscarie si altul care delapideaza milioane nu face o zi de arest, aia e altceva, dar cu asta ne-am obisnuit.
  • +7 (9 voturi)    
    pai eu iau salar 600 lei mai boule!asta inseamna c (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:48)

    dani [anonim]

    ---
    • +1 (1 vot)    
      pai boul asta .... (Joi, 12 ianuarie 2012, 11:11)

      eu [anonim] i-a raspuns lui dani

      ii face gainari pe toti cei care castiga cel mult 600 de lei pe luna, nu pe tura....
      80% din sefii din politie sunt asa, in frunte cu incultul ala de ministru care nu stie sa vorbeasca romaneste corect....
      DEMISIA - pt toti sefii - de la seful de birou al "gainarilor" pana la ministru....
      asta este valabil pt toata tara....
      stati sa ii vedeti pe astia de la politia locala cand vor incepe si ei - au angajat toti tampitii ca gardieni publici si i-au facaut "la apel" politisti...
      au inceput sa concedieze politisti tineri, cu scoala, scolarizeaza in continuare....dar nu ii angajeaza, ca au "gainari" destui...
      sunt multe de spus......
  • +12 (12 voturi)    
    ... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:49)

    ToBeOrNotToBe [utilizator]

    Mesaj pentru seful Politiei Capitalei: exprimarea dvs imi aduce aminte de exprimarea lui Vanghelie despre cei din PDL: "astia nici nu stiu sa fure!"

    Din pacate multi dintre cei de la conducere sunt la nivelul vanghelian.

    Mita este preponderent intalnita in Romania din cauza salariilor de cateva ori mai mici decat salariile celorlalti europeni. Daca salarii mari nu se pot da, atunci mita trebuie descurajata prin exemple clare de politisti care au luat mita iar acum sunt la plantat cartofi (nu ca asta ar fi de lepadat, dar sunt sigur ca un politist cand ia mita nu se gandeste ca o sa planteze cartofi in viitor)
  • +20 (20 voturi)    
    bai mitica (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:51)

    boytoy69 [anonim]

    gainarii astiea sunt oamenii pe care tu ii conduci,gascanule....
    gainarii astia ar trebui sa ma fi aparat pe mine,pe tine si pe mata....acum am ajuns sa ma apar eu pe mine de ei,desteptule.
    asa ajung toti gainarii sa fie pusi in functii la care nu au ce cauta,inclusiv tu GAINARULE!!!
    p.s.-sa inteleg ca trebuia sa ceara mai mult de 600 ron?!l-ai fi numit "afacerist"?
    • +6 (6 voturi)    
      Presupun ca (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 13:21)

      coor [utilizator] i-a raspuns lui boytoy69

      acesta ia mai mult , mult mai mult , si i se pare ca astia au luat prea putin , ori poate n-au cotizat cat si /sau unde trebuie !
  • +20 (20 voturi)    
    :) (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:52)

    Luci [anonim]

    "Niste gainari...Unul care ia 600 de lei ce e?!"

    gainar cel cu 600 lei, dar cu 6000 oare cum l ar numi ?

    sau mai departe 60000 ... eu cred ca de la 600.000 ron sunt "baietii destepti" , mai greu de prins :). "baietii destepti" prieteni cu chestori , sefi de servicii de tot felul , dar mai ales politicieni.

    Hoti , talhari eu asa ii numesc !

    Daca nu te poti stapani sa furi 0.5 lei, cu siguranta nu te vei opri la 600 sau 6000 ...600000 " Cine fura azi un ou maine cu siguranta fara un bou " - o vorba din popor .

    Foarte multi dintre noi se scuza cand "iau" 5 lei ..si se apara ca nu e furt .." sunt altii care fura milioane " asta e scuza tuturor. Din pacate tot un hot esti ...
    • +4 (4 voturi)    
      hahaha ! (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 13:42)

      ginel din ferentari [anonim] i-a raspuns lui Luci

      gainar cel cu 600 lei, dar cu 6000 oare cum l ar numi ?
      ......
      sef de sectie.

      daca mai pui un zero, este sef de judet.
      si la inca unul, seful politiei capitalei. :-)
  • +11 (11 voturi)    
    e coruptie de sistem (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:52)

    cris [anonim]

    nu sunt gainarii, dovedeste ca e coruptie de sistem si e mai grava decat un tun de un milion de euro. Infractiuni mici si reptate dovedesc ca legea se aplica gresit, diferentiat, arbitrar si mai ales ca tot sistemul e bolnav...E grav, foarte grav domnule chestor!
  • +10 (10 voturi)    
    interesant (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:52)

    flo [anonim]

    seful incearca parca sa ii disculpe pt ca au salarii de 1500 ron.

    asa orice bugetar din romania isi poate scuza spagile...
  • +9 (9 voturi)    
    EVIDENT CA E GAINAR (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:55)

    pointless man [utilizator]

    Mai urci o treapta si din gainariile alea multe si marunte se aduna de-o "cocoseala" pt. seful sectiei. Si tot asa pina la GENERALII DE PORTBAGAJ care incaseaza spuma gainariilor, crema santajelor si a escrocheriilor. Sumele fiind mult mai mari desigur ca ei sint veritabili gangsteri nu gainari. Asta au facut inainte de 1989, asta fac si acum fiindca altceva nici nu stiu (eventual sa se ascunda in portbagaj).
  • +7 (7 voturi)    
    'Modus operandi'-ul acestor 'gainari'... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:58)

    marius [anonim]

    ... nu putea fi deprins cred eu decat in Scoala de Subofiteri (Campina parca).
    Tocmai pentru ca nu formeaza o grupare organizata, eu cred ca au venit cu aceste apucaturi deprinse din scoala de specialitate si sa ma bata Dumnezeu acum sunt convins ca toti subofiterii detin aceste 'cunostinte' insa doar cei mai delasatori si lacomi ajung sa apeleze la ele.
  • +15 (15 voturi)    
    Atitudine de sef al politiei... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:06)

    deno [anonim]

    Sincer nu imi vine sa cred ce citesc. Practic seful politiei scuza pe saracii politisti ca au luat mita, au comis abuzuri si infractiuni pentru ca au salar mic si ca trebuie si ei sa manance.

    Pentru "sefu" asta nu e o problema.

    In orice tara civilizata cand sunt 30 de politisti cercetati, seful politiei isi da demisia. Cum poti sa mai pretinzi ca poti conduce politia din Bucuresti cand ai 30 de infractori pe statul de plata?

    Mai rau, alti i-au prins, aia de la Anticoruptie nu politia din capitala.
  • +10 (10 voturi)    
    mai, mai (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:08)

    zippo [anonim]

    e deranjant ca seful politiei capitalei are acelasi limbaj ca bisnitarul pe care il urmareste, vad ca il si intelege "salari mici etc". as recomanda niste cursuri de PR, daca nu are rabdare poate niste seriale politiste (vin cu tot cu press relase-ul - discursul ala, cind camerele tv sunt cu ochii pe ei).
    la fel de deranjant cind cetateanul ala care trebuie protejat si e victima, devine "fraier". cum sa facem domnul sef al politiei capitalei ca sa scapam de "gainari", sa lasam la secretara dumnevoastra un plic? asa devenim 'cetateni' ce trebuie protejati, asa cum cere legea?
  • +14 (14 voturi)    
    soric (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:08)

    ureche [anonim]

    pentru o afirmatie asemanatoare , care bagateliza camataria , seful politiei neamt a fost destituit ! tu pe cand , amice mitica ?
  • +8 (8 voturi)    
    Asta e normalitatea. (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:19)

    adi [anonim]

    Normal, in Romania trebuie sa furi sau sa ceri mita de la 6.000 sau 60.000 de lei in sus ca sa poti fi promovat in tagma specialistilor altfel esti un amarat de gainar.
    La urma urmei 600 de lei reprezinta ceva mai mult de 30% din salariu mediu net pe economie, un fleac pentru el.
    Si ca sa fie fenomen generalizat ar fi trebuit arestati probabil peste 50%, asa doar 30 de insi este nesemnificativ. Ar fi interesant cat la suta din personal reprezinta cei 30?
    In rest e normal saracii sa fure ca doar au salarii la nivelul celui mediu pe economie. Extrapoland se poate trage concluzia ca 60% din salariati ar fi indreptatiti pe undeva sa fure.
    Putem sta linistiti suntem pe maini bune.
  • +6 (6 voturi)    
    Gainari (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:20)

    Rali [utilizator]

    Ai dreptate, trebuiau sa ia mai mult si de la mai multi ca sa fie partea sefilor mai mare, pe principiul CARITAS luam de la multi si dam la putini.
  • +7 (7 voturi)    
    Ce Sef al Politiei JALNIC avem (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:32)

    Un cititor [anonim]

    "...gainari! Unul care ia cel mult 600 de lei ce e?!". Eu cred ca unul care spune asa ceva poate fi oricand , daca nu deja este, un individ MULT, MULT, MULT mai periculos decat un gainar. Si sub nici o forma nu are ce cauta in politia romana sau si mai mult ca sef. Eu l-as da afara imediat!
  • +6 (6 voturi)    
    Intentia (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:41)

    Oana [anonim]

    sefului politiei nu este sa minimizeze gravitatea faptelor celor 30 ci doar sa creeze impresia ca "nu este o grupare organizata" de aceasta factura in cadrul politiei ci sunt doar cativa amarati, cateva uscaturi, care au vrut sa faca un ban ilegal. Fereasca Sfantul sa credem ca acest lucru se intampla organizat si la nivel generalizat in cadrul celor care trebuie sa apere legea... :)))
  • +7 (7 voturi)    
    incredibil (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:54)

    Eugenn [utilizator]

    Cineva care ma considera "fraier" pentru ca sunt victima nu ar trebui sa fie politist.

    "Unul care ia cel mult 600 de lei ce e?!" Adica dispretul lui nu e pentru ca respectivul politist e corupt si nu isi face treaba, ci pentru ca e gainar...

    Nu e de mirare ca politistii sunt corupti cu un asemenea sef. Astfel de sef de politie trebuie neaparat demis.
  • +6 (6 voturi)    
    Gainari??? (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 13:01)

    little_angel [anonim]

    curat gainari.... si prosti.... Daca furau 2-5 milioane euro de la stat se numeau oameni de afaceri...
  • 0 (0 voturi)    
    "Găinarii"... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 15:46)

    vlad alexandru [utilizator]

    ... mai bine l-ar căuta pe "doctorul" din 41 care inţeapă fetele cu ace infectate:

    _www.motociclism.ro/forum/index.php?/topic/672652-ajutor-identificare-persoana-din-41-zona-billa-lujerului/
  • +2 (2 voturi)    
    Ceva demisii? Destituiri? Sanctiuni? (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 15:48)

    angel [anonim]

    Ma refer la sefi, nu la agenti. In special la acest sef al Politiei ...la asa afirmatii, ar trebui demis.
  • +2 (2 voturi)    
    pestele de la cap se impute (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 15:53)

    kllaus [anonim]

    Se pare totusi ca problema coruptiei din Politie vine tocmai de la sefii, mare parte dintre ei fosti securisti infiltrati in Militie. Se observa ca sunt incapabili sa inteleaga ca totusi 1600 RON sunt mai mult decat salariul mediu pe economie, sunt mai mult decat salariul unui profesor cu 10 ani de experienta, sunt ceea ce primesc cam toti cetatenii tarii. Adica, mai putin decat meritam.
    Daca Politia si-ar face datoria (e cazul si altor institutii ale statului), s-ar reduce situatiile de evaziune fiscala, de contrabanda cu diverse produse, trafic cu persoane. Astfel, ar fi mai multi bani la buget si s-ar da salarii mai mari. Tuturor, nu doar lor.
  • 0 (0 voturi)    
    DEMISIA (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 17:11)

    qwe [anonim]

    si la satra, acolo unde se foloseste acest limbaj. chiar au ajuns toti manelistii chestori?!? ce fel de declaratie e asta? dumneata nu faci cinste politiei, dupa mine esti la fel de de condamnat precum animalele acelea. hai, valea, lasa locul unui profesionist.
  • 0 (0 voturi)    
    Politisti gainari!! (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 20:15)

    RealitateaFaraCenzura.ro [anonim]

    Sa vedem ce inseamna GAINAR intre hoti;(care sunt de 4 catalogati cam asa)

    Categoria calitatea 1: Cei care fură miliarde, in general ii vedem in institutile statului,politicieni, fie de la putere sau din opoziţie, “oameni de afaceri“ primarii,judecatori,procurori etc. Astia fura legal(sunt floarea hotilor)
    Categoria calitatea 2: Sunt cei care fac escrocii, care prin prostirea oamenilor fură case, masini etc.
    Categoria calitatea 3: Aici sunt inclusi interlopi, care prin instaurarea fricii şi groazei obliga oameni sa plateasca taxe de protecţie, prostitutie etc.

    Astea 3 categorii in general fac parte din crima organizata,cu ramificati politice,in justitie,militie(ramificati la nivel inalt)

    Iar acum vine categoria gainarilor,:

    Categoria calitatea 4; Aici se incadreaa deseurile,cei care fac de ras breazla hotilor, găinarii. Care-ţi fură portofelul.telefonul, stergatoarele de la masina,presul de la usa,covorul de pe batator,fier vechi,o paine etc.

    Dece am facut acesta comparatie? Daca cei 31 de militieni sunt “gainari” prin acuzatile aduse,luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal sau tortură. Daca astia sunt catalogati “gainari” nu ne ramane decat sa ne imaginam ce fac cei care sunt in celelalte 3 categorii!!!

    Dupa parerea mea,cele spuse de seful politiei suna cam asa: Ce va tot cacati pe voi!! Iar astia sunt gainari din militie!!!
  • 0 (0 voturi)    
    Ba, sunt gainari (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 20:16)

    Sef [anonim]

    Ajungea prea putin la sefu. De ce crezi ca au festelito


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by