UPDATE DNA: Omul de afaceri Ioan Niculae si presedintele CJ Braila, Bunea Stancu, anchetati pentru ca ar fi finantat ilegal campania prezidentiala a lui Mircea Geoana

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 25 noiembrie 2011, 13:00 Dosare Anticoruptie


Ioan Niculae, Mircea Geoana si Gh. Bunea Stancu
Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
Directia Nationala Anticoruptiei (DNA) a confirmat, vineri, intr-un comunicat informatiile vehiculate in presa cum ca procurorii din cadrul DNA ancheteza modul in care a fost finantata campania electorala a candidatului PSD la Presedintia Romaniei din 2009, Mircea Geoana. Conform DNA, presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu (PSD) si patronul InterAgro, miliardarul Ioan Niculae, sunt pusi sub acuzare pentru modul in care au strans bani pentru campania lui Mircea Geoana. DNA a precizat ca Mircea Geoana nu are calitate de invinuit in acest dosar.

Potrivit unor surse judiciare citate de
Romania Libera si Antena3, Bunea Stancu i-ar fi cerut lui Niculae un milion de euro pentru campanie, iar in schimb omul de afaceri ar fi urmat sa aiba un cuvant de spus la numirea ministrului Economiei, dar mai ales in ceea ce priveste directorul Transgaz si Romgaz.

Scopul ar fi fost ca persoanele ce ar fi urmat sa fie numite in functiile mai sus mentionate sa ii sustina interesele si anume sa acorde avantaje companiilor sale si sa le vanda gaz la un pret mult mai ieftin.

Potrivit surselor citate de cele doua publicatii, finantarea s-ar fi facut partial si folosind drept paravan un institut de sondare a opiniei publice. Mai exact, InterAgro ar fi platit 150.000 de euro catre INSOMAR, pentru un studiu privind sectorul constructiilor din Romania, dar pe care DNA l-ar suspecta ca nu s-a mai facut.

Ioan Niculae este unul dintre cei mai bogati romani, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de euro, si controleaza grupul InterAgro. Combinatele controlate de Niculae si grupul InterAgro (Amurco, DonauChem, GaProChemical si Amonil, potrivit unui document al Ministerului Economiei) sunt printre cei mai mari consumatori de gaze din tara. In 2009, cele 4 combinate au consumat peste un miliard de metri cubi de gaze, adica 40% din cat gaz a ars toata industria chimica in acelasi an.

UPDATE DNA a confirmat printr-un comunicat informatiile aparute in presa si a precizat ca Mircea Geoana nu are calitate de invinuit in acest dosar.

"La data de 11 mai 2011, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de urmatoarele persoane:
  • GHEORGHE BUNEA STANCU, presedinte al Organizatiei Judetene Braila a Partidului Social Democrat (PSD), in sarcina caruia s-a retinut infractiunea prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000 si anume folosirea influentei si autoritatii ce deriva din functia de conducere intr-un partid, in scopul de a obtine pentru altul bani sau foloase necuvenite
  • TEODORESCU GHEORGHE, actionar al SC INSOMAR SRL, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata
  • BARAC VIOREL, director al SC INTERAGRO SA in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata
  • NICULAE IOAN, actionar principal al grupului INTERAGRO SA, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata", se arata in comunicatul DNA.
Potrivit procurorilor din cadrul directiei, din rezolutia de incepere a urmaririi penale au rezultat urmatoarele:

"In cursul lunii noiembrie 2009, invinuitul Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea functiei de presedinte la Organizatiei Judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor privind finantarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la invinuitul Niculae Ioan, actionar principal al grupului INTERAGRO SA, pentru a fi folosita in cadrul campaniei electorale de la sfarsitul anului 2009.

In schimbul banilor, Ioan Niculae urmarea influentarea factorului decizional in vederea numirii unor persoane agreate de el la conducerea Ministerului Economiei si Comertului si la societatile nationale TRANSGAZ si ROMGAZ. Pe parcursul cercetarilor s-a stabilit ca, din cei 1.000.000 euro, s-a platit efectiv suma de 641.730 lei, aprox 150.000 euro, folosindu-se ca paravan un contract incheiat intre INTERAGRO SA (societate controlata de Ioan Niculae) si SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, oferind o acoperire aparent legala, realei destinatii a sumelor de bani. In aceasta operatiune fictiva au fost implicati si invinuitii Teodorescu Gheorghe si Barac Viorel".

Potrivit DNA,
dosarul se afla in faza de finalizare.

"
Învinuiţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în cursul lunii mai 2011, (...), punându-li-se la dispoziţie câte o copie a rezoluţiei de începere a urmăririi penale întocmite de procurori. Dosarul se află în fază de finalizare. (...)Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.", se mai arata in comunicatul DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























6484 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    Daca te-ai lua dupa oamenii (Vineri, 25 noiembrie 2011, 13:06)

    Constantin [anonim]

    anchetati ai trage concluzia ca sforile DNA sunt controlate de opozitie. Pai sa nu votezi cu opozitia la urmatoarele alegeri?
    • -5 (13 voturi)    
      Eheeeiii, campania lui Basescu a fost mai scumpa.. (Vineri, 25 noiembrie 2011, 13:47)

      Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui Constantin

      Daca DNA ar cauta urma banilor cheltuiti in campania PDL si Basescu......
      Dar nu cauta.
      A vazut toata tara ca s-a cheltuit mai mult (sarea in ochi peste tot propaganda si "cadourile" in pungi portocalii...dar cine trebuie nu a vazut...).
      Acu' trebuie sa fim bombardati cu stirile despre noi si noi victorii impotriva coruptiei...pana o sa si credem ca se intampla.
      Pana trec alegerile....
      • +3 (9 voturi)    
        Categoria "ba pe a ma-ti" (Vineri, 25 noiembrie 2011, 14:15)

        Rasmus [utilizator] i-a raspuns lui Wizard of Oz

        raspunsul tau este tipic si face imposibila orice dezbatere in Romania!
        Fara vorba ca actuala putere a furat si fura.
        Subiectul articolul este insa despre un grup in care s-au asocitat niste domni pentru trafic de influenta, finantare ilegala etc.
        Raspunsul tau duce discutia pe alt teren astfel incat nu poti ajunge la nicio finalitate.
      • +6 (10 voturi)    
        Eheeeii, nu suntem asa prosti (Vineri, 25 noiembrie 2011, 14:29)

        dan [anonim] i-a raspuns lui Wizard of Oz

        incat sa nu vedem ca acum justitia e lasata sa functioneze in timp ce PSD se asigura ca nici un corupt nu e atins.. nu eram noi tara cu coruptie generalizata dar fara corupti in timpul PSD?

        Ei acum cu PDL suntem tara in care coruptii apar si sunt arestati!
  • +7 (13 voturi)    
    incepe meciul (Vineri, 25 noiembrie 2011, 13:08)

    aschie [anonim]

    Geoana pus la zid si improscat in halul asta va vorbi de buna voie. Ceeea ce nu scoti de la interlopi prin interogatorii scoti de la Geoana prin improscare de la PSD. Hiihihi! Arata-le Geoana ce poti, ca prea rad de tine! Acum este momentul!
    • -4 (6 voturi)    
      ???? (Vineri, 25 noiembrie 2011, 14:08)

      catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui aschie

      ce poate?.. sa se sinucida politic?... pai ce este aici loveste direct in el... :)) greu e sa fii portocala!!!
    • +2 (2 voturi)    
      NU e invinuit! (Vineri, 25 noiembrie 2011, 17:27)

      prudent [anonim] i-a raspuns lui aschie

      asta imi spune ca banii NU i s-au dat direct (si fara documente) lui Geoana. Ci au trecut prin trezoreria PSD, ceea ce LEGAL scoate alti invinuiti in fata. Acum e de vazut ce documente au insotit banii, altfel e spalare de bani si evaziune fiscala AGRAVATA.
  • +9 (11 voturi)    
    La cate hotii au facut astia din PSD (Vineri, 25 noiembrie 2011, 13:14)

    dan [anonim]

    cred ca ar fi de munca zeci de ani ca sa le dezlege
    • 0 (0 voturi)    
      DNA doarme in post-ul Craciunului (Vineri, 25 noiembrie 2011, 20:47)

      Ishtvan Nagy [anonim] i-a raspuns lui dan

      Cate hotii au facut in industria cuprului, in firme unde Statul Roman este actionar.
      E de notorietate cazul Phoenix Baia Mare - Elcond Zalau

      Urmeaza post-ul Pastelui

      Linistea a fost cumparata pe bani grei, prin mituirea a tot ce misca in sistemul juridic si nu numai: procurori, inspectori economici, experti contabili, executorI....

      Geoana nu stie nimic; doar ca nitel cumnatul Ionut Costea se numara printre actionari
  • +4 (6 voturi)    
    mirific (Vineri, 25 noiembrie 2011, 13:29)

    DAN [anonim]

    aceasta saptamana a fost plina de vesti bune si, se pare, ca nici azi nu sunt dezamagit:)
    ma simt din ce in mai bine
    dragii investigatori:"sapati,sapati,sapati":))
    • -1 (3 voturi)    
      sa sape... (Vineri, 25 noiembrie 2011, 16:28)

      .ro [utilizator] i-a raspuns lui DAN

      dar asa...mai la suprafata, daca sapa prea adanc cine stie peste ce da...si nu asta e interesu'
  • -4 (6 voturi)    
    mda (Vineri, 25 noiembrie 2011, 13:45)

    Dr. Sam Boga [anonim]

    Sponsorii electorali sunt convinsi cu binele sa treaca la pedeleu.
  • +7 (7 voturi)    
    oare cata spaga... (Vineri, 25 noiembrie 2011, 13:47)

    Anke [anonim]

    Oare cata spaga o mai fi dat dl Niculae ca sa obtina gaz ieftin in 2009-2010 prin legi cu dedicatie? Si cat ca sa-l convinga pe dl Iancu de la Senat sa promoveze o lege de interzicere a exporturilor de gaze (care incalca Tratatul UE) si una de promovare a biocombustibililor (care incalca normele de concurenta)...
    • 0 (4 voturi)    
      !!! (Vineri, 25 noiembrie 2011, 14:10)

      catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui Anke

      Anke.. 2009, 2010... hello... Guvernul este puterea executiva... stii cine era ministru la economie pe atunci?... ham.. pdl-ul de Videanu cumva?...
      • +3 (3 voturi)    
        CAND??? (Vineri, 25 noiembrie 2011, 17:30)

        curios [anonim] i-a raspuns lui catalin_mattei

        cand au fost dati banii? in 2009 sau negi? nu erau pt. campania lui Geoana (ne amintim si de stenogramele lui Catalin Voicu)? si vorbim de bani dati PARTIDULUI pt. campanie nu direct lui Geoana (atentie! Geoana nu este invinuit!).
  • +8 (8 voturi)    
    NICOLAE (Vineri, 25 noiembrie 2011, 13:51)

    obs. [utilizator]

    Acest personaj a monopolizat pe langa tutunul romanesc cu tot ce inseamna fabrici,terenuri imense,stoc de marfa si aproape toata industria chimica la preturi de nimic.Cum este posibil ca statul sa -i dea gaz cu pret redus la o firma cu sediul in Insulele Virgine si rambursari de tva de milioane de euro.
  • +2 (6 voturi)    
    Geoana (Vineri, 25 noiembrie 2011, 13:54)

    petre [anonim]

    Nu au facut ilegalitati pentru Geoana ci pentru PSD
    Asta este manipularea !
  • +2 (4 voturi)    
    marii bogatasi.... (Vineri, 25 noiembrie 2011, 14:11)

    catalin_mattei [utilizator]

    nu dau niciodata doar unora.. ei dau pt toti.. de asta le merge bine in orice guvernare...
  • +1 (1 vot)    
    orbu (Vineri, 25 noiembrie 2011, 14:17)

    am [anonim]

    Prinde orbu,scoate-i ochii...........
    Toata politica ultimilor 22 de ani este o conspiratie a fostilor si actualilor impotriva poporului roman.
    Care pe care si cine apuca mai mult..indiferent mijloacele.
    Acum au inceput sa se sfartece intre ei...................
    Asa ca................nu ma pot entuziasma prea tare.
    Unde este clasa aceea politica care sa se mai gandeasca si la tara si la furnicile care o populeaza.
  • +1 (1 vot)    
    Mirare !!!! (Vineri, 25 noiembrie 2011, 15:34)

    Vasilica [anonim]

    De ce a trebuit sa treaca atat timp (2 ani) ca DNA sa faca aceasta ancheta ???
    Putem crede ca se aplica "Toate la timpul lor", deci functie de moment si interes.
  • +1 (1 vot)    
    actori (Vineri, 25 noiembrie 2011, 16:55)

    caracatiţa [anonim]

    cine e comisarul Corrado Catani si cine e Tano Carridi?Serialul asta care incepe acum pare palpitant.
  • +1 (1 vot)    
    milion de la Tarata (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 4:59)

    florina [anonim]

    Astia aveau tarif fix, ca la curve Tot un milion de euro a dat si Culita Tarata in pusculita lui Geoana. Si Tarata chiar i-a dat. Pretul era numirea Ministrului Agriculturii (chiar Tarata sau cineva propus de el) sau, in cel mai rau caz, functia de director general Romsilva.
    Tarata vroia astfel sa se razbune pe Ilie Sarbu, care ii suflase postul de ministru in decembrie 2008.
    Numai ca Geoana nu a ajuns presedinte si Tarata a fugit imediat din PSD cand ginerele lui Sarbu a ajuns sef de partid ca era evident ca nu-si mai recupereaza investitia de un milion de euro.
  • 0 (0 voturi)    
    Mda (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 9:31)

    nicustrom [anonim]

    Mie imi este rusine ca sunt ROMAN.
  • +2 (2 voturi)    
    B.S. aka Bull Sh** (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 10:38)

    geo [anonim]

    Daca cineva l'ar scormoni pe Bunea Stancu ar numara cateva zeci de capete de acuzare..


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by