Motivarea Tribunalului Bucuresti: De ce au fost arestati preventiv Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca in dosarul Petrom Service

de Attila Biro     HotNews.ro
Vineri, 11 noiembrie 2011, 9:47 Dosare Anticoruptie


Sorin Ovidiu Vintu
Foto: Hotnews
Judecatorul care a decis arestarea preventiva a lui Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si a celorlalti opt invinuiti in dosarul fraudarii companiei Petrom Service (denumita acum PSV Company) sustine, in motivare, ca SOV trebuie sa fie privat de libertate pentru ca este un pericol pentru ordinea publica. Magistratul sustine ca, lasat in libertate, Vintu ar putea sterge urmele banilor din companiile osffshore prin care ar fi fraudat Petrom Service. De asemenea, in motivare se mentioneaza ca procurorii au prezentat probe consistente ca Vintu se pregatea sa fraudeze, inca o data, Petrom Service in interiorul procedurii de insolventa.
  • PSV Company are datorii de 150 milioane euro; de insolventa companiei se ocupa  RVA Insolvency Specialists SPRL.
  • In sala de judecata, Vintu a declarat ca arestarea sa are la baza motive politice.
  • Avocatii lui SOV au cerut recuzarea judecatorului Mitu Stegaru, pe motiv ca acesta a dispus arestarea lui Vintu in dosarul in care este invinuit de santajarea lui Sebastian Ghita.
  • Recursul va fi judecat luni, 14 noiembrie, la Curtea de Apel Bucuresti, de la ora 9:00.
  • Referatul de arestare in cazul Vintu-Luca-Petrom Service

In motivarea instantei se mentioneaza ca unul din motivele pentru care s-a dispus arestarea preventiva este si faptul ca procurorii au prezentat indicii temeinice ca SOV si Liviu Luca se pregateau sa mai evalizeze o data Petrom Service/PSV Company in cadrul procedurii de insolventa.

Vezi mai jos motivarea instantei
71076 3 2011



In motivare se mai mentioneaza ca infractiunile de spalare de bani, delapidare de care sunt acuzati Vintu, Luca si restul invinuitilor, sunt extrem de grave, reprezinta un pericol public. In plus judecatorul sustine ca exista posibilitatea ca Vintu sa stearga urmele banilor prin modificarea datelor companiilor offshore, companii unde procurorii au depistat sume de ordinul zecilor de milioane de euro, provenite din devalizarea Petrom Service. Potrivit consemnarilor, in sala de judecata SOV ar fi declarat ca “arestarea sa, fiind cea de-a patra, are doar baze politice, acuzatiile fiind false.”

 Vezi mai fragmentele relevante din motivarea instantei:

  • Instanta apreciaza  ca infracţiunile de delapidare în formă calificată şi de spălare de bani,pretins a fi savarsite de catre inculpati, prin natura lor şi prin gradul de pericol social abstract pe care îl implică, creează un pericol concret pentru ordinea publică, având în vedere amploarea acestui fenomen infracţional şi limitele ridicate de pedeapsă stabilite de lege, elemente de natură a stârni o reacţie de oprobriu general puternică, astfel încât într-o asemenea situaţie privarea de libertate se justifică, chiar şi în lipsa antecedentelor penale, în condiţiile în care la dosar există probe şi indicii temeinice că inculpaţii sunt autorii faptelor reţinute în sarcina lor. [...]
  • In sfarsit instanta apreciaza ca in cauza exista un grad de pericol social concret deosebit de ridicat, care impune arestarea preventiva a inculpatilor si din caracterul transnaţional al operaţiunilor financiare desfăşurate de inculpaţi a făcut extrem de dificilă administrarea probatoriului în cauză, fiind necesară efectuarea a trei comisii rogatorii internaţionale, în state în care secretul bancar este protejat prin numeroase formalităţi, ceea ce a determinat trecerea unui interval semnificativ de la data săvârşirii faptelor până la momentul la care au fost obţinute date temeinice cu privire la participarea inculpaţilor.
  • lit. b C.p.p. fata de inculpatii L.L. S.O.V. si T.O., impun lipsirea de libertate a acestora, in caz contrar inculpatilor li s-ar permite eventuala schimbare a directorilor şi a acţionarilor nominali ori închiderea conturilor bancare, ceea ce ar îngreuna obţinerea informaţiilor cu privire la beneficiarii reali, din probele cauzei rezultând că inculpaţii deţin numeroase companii şi conturi bancare în străinătate, iar recuperarea prejudiciului presupune identificarea activelor acestora, care poate fi îngreunată de inculpaţii aflaţi în stare de libertate, din relaţiile comunicate de autorităţile cipriote rezultă că în cursul anului 2010, după ce împotriva inculpaţilor au fost luate măsuri procesuale în alte dosare penale, acţionarii şi directorii nominali a 14 dintre companiile offshore implicate în săvârşirea faptelor au fost schimbaţi, iar sumele aflate în conturi au fost transferate, acte de natură să îngreuneze aflarea adevărului.
  • lit. c C.p.p. fata de inculpatii S.G., A.Z., S.O.V.si T.O.impun lipsirea de libertate a acestora, in caz contrar acestia ar putea sa isi continue activitatea infracţională in sensul devalizari patrimoniul părţii vătămate chiar după demararea procedurii de insolvenţă, aceştia fiind în poziţia de a influenţa în continuare deciziile referitoare la valorificarea activelor, având în vedere că inculpaţii Ş.G. şi A.Z. şi-au păstrat poziţiile deţinute în cadrul PSV C. SA, deşi au fost trimişi în judecată în alte două dosare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare din patrimoniul societăţii.

In motivarea deciziei de arestare preventiva pentru Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si ceilalti opt invinuiti se mentioneaza ca SOV prin avocati a solicitat recuzarea judecatorului Mitu Stegaru pe motiv ca acesta a mai judecat o cerere de arestare pe numele lui Vintu. Mitu Stegaru a facut parte din completul care a decis arestarea pe 29 de zile a lui SOV in dosarul in care este acuzat de santaj si amenintari la adresa lui Sebastian Ghita. In motivare se arata ca cererea de recuzare a fost respinsa. Judecatorul a mentionat ca avocatii lui SOV se folosesc constant de procedura revocarii judecatorului atunci cand nu le convine magistratul care a intrat in sala de judecata.
  • “In ceea ce priveste cererea de recuzare formulata de catre inculpatul S. O. V., (in nota obisnuita de altfel inculpatul, in cauzele pe care le are pe rolul instantelor, prin aparatorii alesi, incearca sa scape de judecatori pe care ii considera „indezirabili” si din nefericire uneori si reuseste) instanta o apreciaza ca inadmisibila”, spune judecatorul Mitu Stegaru in motivarea deciziei de arestare preventiva.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2970 vizualizari

  • +12 (12 voturi)    
    Sper ca instrumentarea dosarului... (Vineri, 11 noiembrie 2011, 10:01)

    Jane Doe [utilizator]

    sa fie suficient de solida incat sa nu permita, nici unuia dintre invinuiti, sa scape , pe baza celebrelor vicii de procedura! Ca despre nevinovatie nu e cazul sa mai discutam....
  • +11 (11 voturi)    
    in puscarie cu jegul (Vineri, 11 noiembrie 2011, 10:05)

    Justitiarul [anonim]

    ce ne tot invirtim in jurul acestui hot care a platit alti hoti ca sa ramina cu banii furati.e cazul ca justitia sa inceapa sa functioneze, sa-l judece si sa recupereze banii care inca ii mai are hotul jegos in posesie
  • +8 (8 voturi)    
    mi-ar placea ... (Vineri, 11 noiembrie 2011, 10:13)

    D@N [utilizator]

    sa vad si in cazul lui SOV o condamnare asa cum a fost data recent la Suceava (parca), inchisoare pe viata plus 100 ani cu executare.
    Pe de alta parte, ma intreb de ce trebuie sa se cheltuie bani cu intretinerea in inchisoare a acestor specimene, ar fi mult mai rentabil dpdv economic sa se cheltuie banii pe cateva gloante sau o franghie.
  • +6 (6 voturi)    
    haha (Vineri, 11 noiembrie 2011, 10:14)

    Straistaru Eugen [utilizator]

    misto fotografia sepia :)
  • +10 (12 voturi)    
    speranta moare ultima (Vineri, 11 noiembrie 2011, 10:24)

    hope [anonim]

    Daca apuc sa il vad pe acest om macar 1 an la puscarie promit ca voi vota PDL la urmatoarele alegeri.
    Nu cred ca este alta personalitate in tara asta care sa imi provoace o mai mare sila.

    Bafta la proces Vantu!
    • +3 (3 voturi)    
      Personalitate? (Vineri, 11 noiembrie 2011, 11:23)

      mitica [anonim] i-a raspuns lui hope

      Asta personalitate? Ah, cred ca ai uitat ghilimelele :).
      Eu l-as adauga pe Iliescu printre "personalitati", este subestimat, saracu'.
      Cred ca prea putina lume isi da seama cat rau a facut tarii.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by