Motivarea arestarii preventive a vicepresedintelui CJ Cluj. Procurorii sustin ca a luat mita in masina si a ascuns-o sub saltea

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 3 noiembrie 2011, 13:05 Dosare Anticoruptie


Magistratii Curtii de Apel Cluj care au decis arestarea preventiva pentru 29 de zile a vicepresedintelui Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica (PDL), sustin ca lasarea in libertate a consilierului judetean ar periclita ancheta DNA si ar afecta ordinea publica. Radu Bica este acuzat de procurorii DNA ca ar fi primit mita 10.000 de euro de la administratoarea unei companii din Cluj care i-ar fi promis ca ii va facilita castigarea unei licitatii pentru serviciile de mentenanta pentru stadionul Cluj Arena. Potrivit motivarii instantei, in sala de judecata procurorii au relatat ca Radu Bica a primit mita in masina administratoarei firmei din Cluj si ca banii i-a ascuns sub salteaua unei canapele din apartamentul sau.
  • In apararea sa, Radu Bica s-a declarat nevinovat si ca in realitate cei 10.000 euro reprezentau un imprumut cu care urma sa cumpere seminte pentru o cultura agricola, ingrasaminte chimice si sa-si plateasca ratele la banca.

Vicepresedintele CJ Cluj, Radu Bica, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile fiind acuzat de procurorii DNA de luare de mita. "In cursul lunii octombrie 2011, inculpatul Bica Radu Vasile a acceptat oferta a doua persoane de a primi suma de 25.000 de euro pentru ca, in calitatea sa de vicepresedinte al Consiliului judetean Cluj, sa le furnizeze informatii obtinute in virtutea functiei si, astfel, sa faciliteze castigarea unei licitatii privind serviciile de mentenanta pe stadionul Cluj Arena pentru anul 2012”, sustin procurorii DNA.

In motivarea Curtii de Apel Cluj, judecatorii au retinut explicatiile procurorilor asupra modului in care vicepresedintele ar fi primit mita de la administratoarea unei firme din Cluj, care urma sa beneficieze Cluj Arena. Presa locala a relatat ca Aspazia Droniuc ar fi administratoarea la care fac referire procurorii DNA. Procurorii sustin ca Radu Bica a primit suma de 10.000 euro, in data de 31 octombrie, de la  Aspazia Droniuc in masina acesteia. Anchetatorii povestesc ca acesta a luat banii si i-a ascuns in imobilul in care locuieste sub salteaua unei canapele. Vezi mai jos pasajul relevant din motivare:
  • Aceleasi probe si indicii temeinice releva faptul ca la 31 octombrie 2011 inculpatul B. R.a primit de la invinuita D.A. suma de 43.000 lei, echivalent a 10.000 euro ca obiect al infractiunii de coruptie, fiind prins imediat dupa remiterea sumei de bani.
  • Dupa primirea banilor, activitate care a avut loc in autoturismul invinuitei D., inculpatul a urcat la apartamentul in care acesta locuieste ca resedinta in … si i-a ascuns in lada unei canapele, parasind apartamentul cu intentia de a reveni la locul de munca, fiind interpelat la iesirea din bloc de echipa DNA Cluj. Cu ocazia perchezitiei acestui apartament a fost identificata suma de 43.000 lei primita la 31 octombrie 2011 de inculpatul B. de la invinuita D.A..” (sursa: Motivarea Curtii de Apel Cluj)
Vezi mai jos motivarea integrala. NOTA: Motivarea a fost transmisa de Curtea de Apel Cluj. Anonmizarea numelor a fost facuta de instanta in baza legislatiei in vigoare:

radu bica decizie



In apararea sa, vicepresedintele CJ Cluj a declarat in fata magistratilor si a procurorilor ca in realitate banii primiti de la Aspazia Droniuc reprezinta un imprumut. Radu Bica a sustinut ca a solicitat banii deoarece avea nevoie de ei pentru a cumpara seminte si ingrasaminte chimice pentru “unele lucrari agricole pentru cultivarea, intretinerea unor terenuri”. Vicepresedintele CJ mai sustine ca banii erau destinati si pentru plata unor rate la creditele bancare pe care le are.  Vezi mai jos pasajul relevant din motivarea instantei:
  • Cu prilejul audierii sale de catre judecator, inculpatul B. R.V. nu a recunoscut savarsirea infractiunii de luare de mita, aratand ca a primit suma de 43.000 lei de la invinuita D.A., cu titlu de imprumut si ca singurele discutii pe care le-a avut cu aceasta au privit exclusiv incheierea acestei conventii civile.
  •  A invederat ca la data de 26 octombrie 2011, cand a avut loc o discutie in biroul sau de la CJ CLUJ cu invinuita D.A., i-a comunicat acesteia ca ar avea nevoie de obtinerea unei sume de 50.000 RON cu titlu de imprumut, intrucat a demarat unele lucrari agricole pentru cultivarea, intretinerea unor terenuri, banii fiindu-i necesari pentru achizitionarea de samanta si ingrasaminte chimice.
  • Mai mult, a afirmat ca la data de 31 octombrie 2011 trebuia sa ramburseze la institutii de credit sume importante de bani, sens in care date fiind relatiile de amicitie cu invinuita D.A. din anul 2008, a considerat ca poate apela la serviciile acesteia, in scopul obtinerii imprumutului, pentru a rambursa datoriile la banca la termenul scadent.
  • Inculpatul a respins orice acuzatie legata de promisiunea oferirii unor informatii obtinute de el in virtutea functiei, referitoare la viitoarea licitatie, avand ca obiect serviciile de mentenanta pe Cluj-Arena. In acest sens, inculpatul a aratat judecatorului ca nici macar nu se punea problema demararii unei astfel de licitatii, deoarece stadionul se afla in perioada de garantie data de constructor. (sursa: Motivarea Curtii de Apel Cluj)
Procurorii mai sustin ca in cadrul discutiilor telefonice purtate intre Radu Bica si Aspazia Droniuc cei doi foloseau un limbaj codificat pentru denumirea banilor. Drept exemplu procurorii au prezentat si o discutie telefonica dintre Radu Bica si Aspazia Droniuc din 26 octombrie. “Invinuita D.A. l-a contactat pe inculpatul B. caruia i-a comunicat ca <<maine la ora 12.00 vin sa aduc …asigurarea>>, iar acesta la randul sau i-a confirmat ca o asteapta, apreciind ca <<a fost operativa>>”, au aratat procurorii DNA. Anchetatorii sustin ca “asigurarea” este modul in care a fost codificata mita, deoarece Radu Bica nu a incheiat nici un contract de asigurare cu  Aspazia Droniuc.

In motivare se mai arata si ca presupusa mituitoare ar fi recunoscut in fata procurorilor ca a avut o intelegere cu Radu Bica ca acesta din urma sa ii furnizeze informatii privind licitatia pentru serviciile de mentenanta ale stadionului. Vezi mai jos pasajul relevant:

  • Potrivit declaratiilor invinuitei D.A., inculpatul B. R.V. i-a promis ca se va interesa si ii va furniza informatii privind urmatoarea licitatie ce urma a fi demarata pentru serviciile de mentenanta pe Cluj-Arena, informatii esentiale, de natura sa-i confere un avantaj fata de alti ofertanti si sa-i faciliteze castigarea licitatiei. Invinuita a aratat ca inculpatul B. R.V. i-a precizat ca suma ce va fi alocata lunar pentru aceste servicii se va ridica la aproximativ 20.000 euro.
  • Cu prilejul acelorasi discutii, purtate in cursul lunii octombrie 2011, invinuita D.A. i-a oferit inculpatului suma de 20.000-25.000 euro, oferta pe care acesta a acceptat-o, urmand ca, in schimb, sa furnizeze invinuitei informatii care ar fi dus la castigarea de catre SC G.F. unde era asociata inculpata, a viitoarei licitatii. (sursa: Motivarea Curtii de Apel Cluj)
Judecatorii au considerat ca Radu Bica trebuie sa fie arestat preventiv pentru ca ar induce o stare de nesiguranta in radul opiniei publice si ca “presupusa atitudine adoptata de inculpat pentru a-si atinge scopuri de ordin material si descrisa in considerentele incheierii denota un caracter si o moralitate indoielnice, in masura sa confirme pericolul periclitarii anchetei si a ordinii publice prin lasarea in libertate la acest moment procesual”. Vezi mai jos pasajul relatat din motivarea instantei:
  • Astfel de fapte, de care este banuit inculpatul, savarsite la un asemenea nivel, sunt de natura sa creeze si sa induca opiniei publice convingerea ca legea se opreste si nu are eficienta fata de astfel de persoane care, prin statutul lor, ar trebui sa asigure increderea societatii in modul in care mediul de afaceri si cel al administratiei publice functioneaza, astfel ca, lasarea in libertate a acestor persoane ar potenta starea de neincredere a opiniei publice, cu privire la modul in care organele judiciare aplica legea si protejeaza respectarea valorilor sociale care reglementeaza buna si corecta desfasurare a actului de justitie. (sursa: Motivarea Curtii de Apel Cluj)
Citynews.ro a relatat ca Radu Bica a fost in ultimii ani seful mai multor comisii de licitatie care au acordat contracte pe bani publici in valoare de 860 milioane lei. “De fapt, Radu Bica a fost presedintele comisiilor de licitatie in cazul tuturor contractelor importante ale CJ”, noteaza citynews.ro.

PDL Cluj a decis miercuri 2 noiembrie ca Radu Bica este suspendat din partid. “Domnul Radu Bica a fost, de-a lungul anilor, un factor de echilibru si corectitudine in interiorul Partidului Democrat Liberal Cluj. Domnia sa se bucura de prezumtia de nevinovatie, urmand ca aceasta sa fie probata in fata organelor abilitate'', se mentioneaza intr-un comunicat de presa.

Oradecluj.ro a relatat ca Radu Bica va fi suspendat din Consiliul Judetean Cluj si din functia de vicepresedinte numai dupa ce decizia de arestare preventiva data de Curtea de Apel Cluj va fi confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Vezi aici

Decizia de arestare preventiva a Curtii de Apel Cluj nu este definitiva. Avocatii lui Radu Bica au atacat decizia la Curtea Suprema.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1293 vizualizari

  • 0 (4 voturi)    
    frumos (Joi, 3 noiembrie 2011, 13:30)

    NewLevel [anonim]

    PDL nu pierde numai din cauza lu' Udrea, EBA, Oltean si ailalti, chiar mai penali.

    "Domnul Radu Bica a fost [...] un factor de echilibru si corectitudine [...]. Domnia sa se bucura de prezumtia de nevinovatie, urmand ca aceasta sa fie probata in fata organelor abilitate".

    Cu alte cuvinte, pe limba oamenilor: "Raducu e baiat bun si e de-al nostru. Judecatori, faceti-va treaba!".
  • +2 (6 voturi)    
    PDL arata ca nu apara coruptii (Joi, 3 noiembrie 2011, 13:31)

    dan [anonim]

    Spre deosebire de PSD si PNL care aveau hotia si coruptia ca politica de stat, PDL-ul arata ca lasa coruptii sa mearga la inchisoare.

    Asta pentru urmaritorii de tembeliziuni care zic ca toti sunt la fel.. nu sunt la fel cand iti dai jos ochelarii pe care ti i-a pus Vantu sau Voiculescu.
    • 0 (0 voturi)    
      mai dane mai... (Joi, 3 noiembrie 2011, 15:07)

      bo [anonim] i-a raspuns lui dan

      te rog io nu te mai impulsiona pozitiv simgur pentru ca corupti au existat si or sa existe tot timpu de ambele parti ale baricadei....pana acum nu demult, 8 ani au tacut toti mac...acum se apropie alegirele si sari si tu cu comentariile....este evident ce se intampla..tot timpu a fost asa...nici o noutate...pacaleala continua
  • +2 (4 voturi)    
    HAHAHA (Joi, 3 noiembrie 2011, 13:33)

    adriana [anonim]

    Ce amuzanti sunt acesti domni, care inventeaza destinatii ale spagilor. Auzi, el de fapt nu a luat spaga, a luat banii cu imprumut....Hahaha... Dar pana cand credeti ca veti pacali legea si lumea in general? Din cauza unora ca voi, noi ceilalti nu o ducem mai bine, pt. ca furati ce este al nostru. Pedeapsa maxima va doresc!
  • +3 (3 voturi)    
    legea e facuta aiurea (Joi, 3 noiembrie 2011, 13:33)

    Cristian [anonim]

    Legile sunt in asa fel facute ca toti smecherii sa aiba ott felul de portite pt. a scapa.
    Daca esti bugetar (sau sa fuctionar public de rang mai superior) ar tb. sa nu ai voie sa iei imprumuturi de la pers fizice ...DOAR legal de la BANCi etc.
    si cu asta basta...
  • +2 (2 voturi)    
    toti iau mita,de la vladica la opinca !asta e tara (Joi, 3 noiembrie 2011, 13:51)

    Eneas [anonim]

    nu trebuie sa ne mire sau sa ne surprinda nimic!lozinca fanariota=fur, furi ,fura !-a inlocuit =proletari din toate tarile uniti-va !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by