
Primarul Piatra-Neamt Gheorghe Stefan "Pinalti" este urmarit penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru folosire a influentei sau a autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
De asemenea, el este acuzat si de efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite.
Care sunt acuzatiile DNA:
In cauza exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila potrivit careia, incepand cu anul 2009, Gheorghe Stefan a administrat in fapt, SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpusi, care au acceptat sa figureze formal ca asociati si administratori. SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA) a incheiat si a executat contracte vizand realizarea unor lucrari cu diferiti clienti si a achizitionat, de la o serie de furnizori, bunuri si servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA) s-a interpus in schimb, a facut acte de comert, implicand circulatia banilor.
Aceste operatiuni financiare ca acte de comert, in efectuarea carora s-a implicat Gheorghe Stefan, sunt incompatibile cu functia pe care o detinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamt si sunt menite sa-i aduca sume de bani necuvenite.
Pentru a-si asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele incheiate de SC Strong Montaj SA cu autoritatile contractante, comune din judetul Neamt: Tazlau, Gheraesti si Draganesti, care se bucurau de finantare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Stefan, detinatorul unei functii de conducere in cadrul unui partid politic a folosit, in mod repetat, in perioada 2010-2012, influenta sa in relatia cu functionari publici din cadrul unor institutii.
Este de precizat ca necesarul de fonduri banesti de la bugetul de stat pentru finantarea lucrarilor de alimentare cu apa a comunelor, lucrari acceptate in programul prevazut in HG 577/1997 era evaluat anual de consiliile judetene, dupa consultarea autoritatilor contractante locale.
Propunerea de finantare se trimitea Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) care comunica valoarea anuala a fondurilor alocate (de regula insuficiente pentru a acoperi necesarul).
Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se facea de catre consiliul judetean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publica locala contractanta se comunica apoi MDRT, iar dupa aprobarea listelor, se facea plata.
Pentru a controla modul de repartizare a banilor alocati de la bugetul de stat, Gheorghe Stefan a sustinut o anumita persoana sa ocupe functia de consilier personal al presedintelui Consiliului Judetean Neamt. In afara atributiilor de serviciu, acesteia i s-a permis sa completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Stefan.
In aceasta modalitate, Gheorghe Stefan a reusit, in mod repetat, in perioada 2010-2012, cu ocazia rectificarilor ori a alocarilor bugetare anuale, sa directioneze sume de bani, in special catre acele autoritati publice locale care aveau incheiate contracte cu asocieri din care facea parte chiar SC Strong Montaj SA.
Prin urmare, folosindu-se de influenta sa, legata de functia de conducere detinuta in cadrul unui partid, suspectul Gheorghe Stefan a asigurat finantarea lucrarilor executate de societatea comerciala care-i apartinea si pe care o administra in fapt.
Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ulterior ca primarul Gheorghe Stefan se afla sub control judiciar, precizand ca, in cazul in care inculpatul incalca obligatiile ce ii revin, masura controlului judiciar poate fi inlocuita cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.
"Pinalti" s-a prezentat la DNA miercuri, unde i s-au adus la cunostinta acuzatiile. El nu a facut nicio declaratie la iesire.
Stefan este membru al Fundatiei Miscarea Populare si unul dintre principalii aliati ai Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltarii Regionale. El a demisionat in martie din functia de presedinte al PDL Neamt dar a ramas membru al partidului, pentru a nu isi pierde mandatul.
***
Perchezitii la Primaria Piatra Neamt si la sediul clubului de fotbal Ceahlaul
Pe 11 februarie, DNA anunta ca efectueaza cercetari intr-o cauza ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie de catre persoane cu functii publice din cadrul primariei municipiului Piatra Neamt si de administratori ai unor societati comerciale interpuse cu rol de directionare a sumelor de bani din bugetul public in interesul personal al celor implicati.
Potrivit DNA, in acest dosar sunt cercetati si administratori ai unor societati comerciale interpuse cu rol de directionare a sumelor de bani din bugetul public in interesul personal al celor implicati.
Astfel, cercetarile efectuate in cauza au relevat ca, in perioada 2008 - 2013, finantari din fonduri publice pentru contracte de prestari servicii si finantari pentru localitati de pe raza judetului Neamt au fost directionate, prin influenta persoanelor cu functii publice din cadrul Primariei municipiului Piatra Neamt, in interes propriu si in interesul administratorilor societatilor comerciale care mascau faptul ca adevaratii detinatori si beneficiari erau persoanele din acest cerc de interese creat.
"La solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie, in urma deplasarii unor reprezentanti ai acesteia la sediul institutiei, au fost puse la dispozitia acestora documentele solicitate. Consultarea documentelor a durat in jur de o ora si nu au fost ridicate documente de catre acestia", mentionau, intr-un comunicat de presa, reprezentantii Primariei Piatra Neamt.
Procurorii DNA au fost prezenti si la stadionul echipei FC Ceahlaul Piatra Neamt unde, potrivit oficialilor clubului, au realizat copii dupa toate contractele de reclama si publicitate din perioada 2008 - 2013.
Elena Udrea a fost audiata la DNA si a recunoscut ca procurorii au interceptari telefonice cu ea si "Pinalti"
In dosar apare si numele Elenei Udrea, cea care ocupa functia de ministru al Dezvoltarii in perioada cand s-au petrecut faptele din dosarul analizat de DNA.
Udrea a fost citata la DNA pe 1 octombrie, acolo unde a dat declaratii in caz si a spus ca toate solicitarile venite de la primari sau presedinti de consilii judetene au urmat procedura legala. Udrea a venit la DNA insotita de un avocat.
"Toate solicitarile, ca erau de la Gheorghe Stefan sau ca erau de la oricare alt primar din tara sau presedinte de consiliu judetean, urmau procedura legala si cutuma", a afirmat Udrea, citata de Agerpres.
Ulterior, intr-un interviu la HotNews.ro, Elena Udrea a recunsocut ca procurorii anticoruptie au inregistrari ale convorbirilor sale cu Gheorghe Stefan Pinalti pe subiectul finantarilor lucrarilor publice din dosar.
"Am depus marturie ca urmare a faptului ca exista inregistrari intre Gheorghe Stefan si ministrul Elena Udrea legat de alocarile de fonduri pe programul Apa si Canal. Dar astfel de discutii le-am avut cu toti primarii, la fel am avut discutii cu parlamentarii care ma rugau sa finantez lucrari. Astfel de lucruri sunt legale si se fac in mod firesc", a spus Elena Udrea.
LINK catre comunicatul integral al DNA cu Inceperea Urmaririi Penale pe numele lui Gheorghe Stefan
Decizii luate in dosar:
23 decembrie 2014 - DNA decide trimiterea in judecata a lui Gheorghe Stefan, precum si a persoanelor juridice SC BEST GSG SRL, SC GIGA STAR SRL, SC EUROMEDIA TV SRL si SC SONIC MEDIA SRL, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de complicitate la spalarea banilor. Detalii despre trimiterea in judecata.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamt, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
De asemenea, s-a propus luarea fata de SC Best GSG SRL si SC Giga Star SRL a unor masuri preventive, respectiv:
- interdictia initierii procedurii de dizolvare sau de lichidare
- interdictia initierii fuziunii, a divizarii, a reducerii capitalului social
- interzicerea unor operatiuni patrimoniale, susceptibile de a antrena diminuarea activului patrimonial sau insolventa, cu exceptia masurilor de conservare