3876 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul "Mita contra amendamente in Parlamentul European" - Adrian Severin


Europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis in judecata de procurorii DNA, pe 11 septembrie 2013, dupa ce le-a promis ziaristilor Sunday Times ca va face lobby la Parlamentul European contra cost. In rechizitoriu se arata ca in perioada decembrie 2010 - martie 2011 Adrian Severin, in calitate de membru in Parlamentul European, a acceptat promisiunea a doua persoane de a-i plati 100.000 euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, si pe de alta parte s-a angajat sa voteze impotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care cele doua persoane pretindeau ca o sustin.

Severin este acuzat de luare de mita si trafic de influenta. In rechizitoriul intocmit, procurorii sustin ca la suma de 100.000 euro anual (in schimbul depunerii de amendamente) se adauga si suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, in legislativul european, in legatura cu depunerea de amendamente.

In contextul discutiilor din perioada ianuarie - martie 2011, europarlamentarul Adrian Severin le-a pretins celor doua persoane, potrivit intelegerii, suma de 12.000 euro, lasandu-le sa creada ca are influenta asupra a doi deputati din Comisia Juridica, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice si monetare din legislativul european, precum si asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina sa introduca un amendament la proiectul de Directiva al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, in sensul intereselor clientilor companiei pe care cei doi sustineau ca o reprezinta, sustin procurorii.

Pentru a incasa suma de 12.000 euro, Adrian Severin a emis o factura pe care a trimis-o pe email uneia din cele doua persoane, se arata in rechizitoriu. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) precizeaza ca Adrian Severin este cercetat intr-un dosar separat, disjuns din aceasta cauza, pentru suspiciunea savarsirii alaturi de alte persoane a unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Dosarul finalizat a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Istoricul cazului Severin

20 martie 2011 Publicatia britanica Sunday Times publica o investigatie in care arata ca Adrian Severin si alti doi europarlamentari au fost dispusi sa promoveze amendamente in PE contra unor sume de bani. Adrian Severin a reactionat dupa publicarea articolului si a sustinut ca nu a comis nici o incalcare a legislatiei europene. In aceeasi zi, PE anunta deschiderea unei anchete.

21 martie 2011 Procurorii anticoruptie au decis sa se sesizeze, din oficiu, privind posibila savarsire a unor fapte de coruptie de catre Severin. Liderul socialistilor europeni, Martin Schultz, ii cere demisia lui Adrian Severin din functia de europarlamentar. In aceeasi zi, Adrian Severin se autosuspenda din Biroul Permanent National (BPN) al PSD si se retrage din grupul socialistilor din PE, iar Agentia Nationala de Integritate dispune verificarea averii sale.

22 martie 2011 Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca europarlamentarul Adrian Severin trebuie sa isi depuna mandatul. Presedintele PSD Victor Ponta ii cere lui Severin sa demisioneze din PE si din partid.

24 martie 2011 Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a declansat o ancheta in cazul lui Adrian Severin. Europarlamentarul Adrian Severin a fost huiduit copios in sedinta Parlamentului European.

25 martie 2011 Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, ii cere lui Adrian Severin sa demisioneze din functia de europarlamentar. Adrian Severin nu demisioneaza.

28 martie 2011 Adrian Severin demisioneaza din PSD cu cateva momente inainte ca partidul sa decida excluderea sa.

5 aprilie 2011 DNA ii cere ministrului Justitiei sa solicite PE ridicarea imunitatii lui Adrian Severin. Ministerul Justitiei trimite in aceeasi zi solicitarea catre PE.

23 iunie 2011 Parlamentul European a decis ridicarea imunitatii eurodeputatului roman Adrian Severin.

22 iulie 2011 DNA anunta oficial ca Adrian Severin este urmarit penal pentru luare de mita si trafic de influenta.

27 iulie 2011 Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au solicitat autoritatilor judiciare competente din Belgia si Franta, prin comisii rogatorii, efectuarea unor acte procesual penale necesare instrumentarii cazului europarlamentarului Adrian Severin.

16 iulie 2012 Procurorii DNA au extins cercetarile fata de Adrian Severin in dosarul in care se efectueaza acte de urmarile penala pentru infractiunile de luare de mita si trafic de influenta si au inceput, fata de acesta, urmarirea penala pentru o noua infractiune si anume "folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata". DNA sustine ca, prin documentele si declaratiile false, Severin "a inlesnit unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European".

Citeste si:
Detaliile investigatiei Mita in Parlamentul European. Cum au procedat jurnalistii britanici, cum l-au angajat falsii lobbyisti pe Adrian Severin si metoda mascarii banilor

Pozitia acuzatului:

Adrian Severin: Este "o inscenare pusa la cale de persoane care au actionat ca agenti provocatori si cu o motivatie politica (...). Nu vreau sa speculez asupra deznodamantului acestui proces. Stiu ca am un desert de traversat. Sunt convins insa, ca istoria ma va absolvi".

Deciziile instantelor

23 februarie 2016 - ICCJ: Adrian Severin este condamnat la 3 ani si 3 luni de inchisoare cu executare. Decizia nu este definitiva

DATA INCEPERII URMARII PENALE
18 IULIE 2011
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
11 SEPTEMBRIE 2013
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Adrian Severin

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :membru in Parlamentul European

INSTANTE:

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Primul Termen

TERMEN: 26 noiembrie 2013
Primul termen al procesului, prima amanare. Initial, cauza a fost programata pe 25 februarie 2014 insa, la solicitarea procurorilor, termenul a fost preschimbat in 26 noiembrie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Termen Preschimbat

TERMEN: 14 ianuarie 2014

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Termen preschimbat din nou

TERMEN: 25 februarie 2014

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Dosarul este trimis la Camera Preliminara

TERMEN: 11 martie 2014
Magistratii au trimis cauza la judecatorul de Camera Preliminara, conform prevederilor noului Cod de procedura penala. Decizia este definitiva.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta respinge exceptiile ridicate de Severin

TERMEN: 19 mai 2014
Instanta respinge exceptiile si cererile formulate de inculpatul Severin Adrian cu privire la nelegala competenta a Directiei Nationale Anticoruptie, la nelegalitatea administrarii probelor si nelegalitatea actelor efectuate de organul de urmarire penala si restituire a cauzei la parchet si cu privire la inlaturarea din probatoriul administrat, a tuturor mijloacelor de proba si a probelor. Constata regularitatea actului de sesizare a instantei, respectiv a rechizitoriului din 09 septembrie 2013 al Ministerului Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie emis in dosarul nr.88/P/2011 prin care s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului Severin Adrian, fata de care a fost efectuata urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de luare de mit. Constata legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala. Dispune inceperea judecatii privind pe inculpatul Severin Adrian. Cu drept de contestatie in 3 zile de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 16 septembrie 2014
Magistratii ICCJ amana cauza la data 28.10.2014.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 28 octombrie 2014
Instanta amana cauza la 9.12.2014, ora 16,00.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 9 decembrie 2014
Instanta amana din nou cauza si acorda termen la 27.01.2015.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 27 ianuarie 2015
Amana cauza la 10.03.2015, ora 15:00.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Inca o amanare in dosar

TERMEN: 10 martie 2015
http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=100000000284788

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 24 martie 2015
Instanta amana cauza pentru 7 aprilie 2015.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 7 aprilie 2015
Instanta amana cauza.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 19 mai 2015
Instanta amana din nou cauza si acorda termen la 23.06.2015.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 23 iunie 2015
O noua amanare, de data asta pana la 15.09.2015.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Urmeaza audierea martorilor prin videoconferinta

TERMEN: 15 septembrie 2015
Instanta amana cauza pentru 24 noiembrie 2015, pentru audierea martorilor prin videoconferinta.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare

TERMEN: 24 noiembrie 2015
Instanta amana din nou cauza.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 8 decembrie 2015
Instanta amana cauza din nou.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare initiala a pronuntarii

TERMEN: 26 ianuarie 2016
Instanta a amanat pronuntarea pentru data 09.02.2016.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare ulterioara a pronuntarii

TERMEN: 9 februarie 2016
Amanare ulterioara a pronuntarii.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Adrian Severin este condamnat la 3 ani si 3 luni de inchisoare cu executare

TERMEN: 23 februarie 2016
Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat la 3 ani si 3 luni de inchisoare cu executare, informeaza Agerpres. Decizia nu este definitiva. Adrian Severin a reactionat pe pagina sa Facebook fata de decizia instantei: "Acum cateva minute am aflat din presa, intrucat nu s-a comunicat nimic oficial, ca ICCJ a hotarat condamnarea mea in scandalul ‘Sunday Times’. Aceasta in ciuda faptului ca in dosar nimic nu sustine o asemenea concluzie. Nu cunosc inca argumentele pe care se intemeiaza ea si le voi comenta atunci cand le voi afla. Consider ca hotararea este monstroasa nu doar in raport cu nevinovatia mea dovedita si pe care o sustin cu tarie in continuare, dar si in raport cu ceea ce este de asteptat ca niste judecatori romani sa faca pentru a nu pune pe umerii Romaniei povara unei rusini nemeritate. Aceasta este o noua pata pe roba magistraturii noastre. Ceea ce a inceput printr-o farsa jurnalistica pare a se incheia printr-o farsa judiciara. Voi face apel si voi lupta pana la capat. Nimeni nu trebuie sa conteze pe lasitatea mea". Sursa si detalii aici http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-20819401-adrian-severin-condamnat-trei-ani-trei-luni-inchisoare-executare-decizia-nu-definitiva.htm

Inalta Curte de Casatie si Justitie - * Primul termen de apel

TERMEN: 29 septembrie 2016
* Termenul este orientativ, pana la preluarea acestuia de catre instanta de judecata

3758 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by