
Severin este acuzat de luare de mita si trafic de influenta. In rechizitoriul intocmit, procurorii sustin ca la suma de 100.000 euro anual (in schimbul depunerii de amendamente) se adauga si suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, in legislativul european, in legatura cu depunerea de amendamente.
In contextul discutiilor din perioada ianuarie - martie 2011, europarlamentarul Adrian Severin le-a pretins celor doua persoane, potrivit intelegerii, suma de 12.000 euro, lasandu-le sa creada ca are influenta asupra a doi deputati din Comisia Juridica, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice si monetare din legislativul european, precum si asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina sa introduca un amendament la proiectul de Directiva al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, in sensul intereselor clientilor companiei pe care cei doi sustineau ca o reprezinta, sustin procurorii.
Pentru a incasa suma de 12.000 euro, Adrian Severin a emis o factura pe care a trimis-o pe email uneia din cele doua persoane, se arata in rechizitoriu. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) precizeaza ca Adrian Severin este cercetat intr-un dosar separat, disjuns din aceasta cauza, pentru suspiciunea savarsirii alaturi de alte persoane a unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Dosarul finalizat a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Istoricul cazului Severin
20 martie 2011 Publicatia britanica Sunday Times publica o investigatie in care arata ca Adrian Severin si alti doi europarlamentari au fost dispusi sa promoveze amendamente in PE contra unor sume de bani. Adrian Severin a reactionat dupa publicarea articolului si a sustinut ca nu a comis nici o incalcare a legislatiei europene. In aceeasi zi, PE anunta deschiderea unei anchete.
21 martie 2011 Procurorii anticoruptie au decis sa se sesizeze, din oficiu, privind posibila savarsire a unor fapte de coruptie de catre Severin. Liderul socialistilor europeni, Martin Schultz, ii cere demisia lui Adrian Severin din functia de europarlamentar. In aceeasi zi, Adrian Severin se autosuspenda din Biroul Permanent National (BPN) al PSD si se retrage din grupul socialistilor din PE, iar Agentia Nationala de Integritate dispune verificarea averii sale.
22 martie 2011 Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca europarlamentarul Adrian Severin trebuie sa isi depuna mandatul. Presedintele PSD Victor Ponta ii cere lui Severin sa demisioneze din PE si din partid.
24 martie 2011 Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a declansat o ancheta in cazul lui Adrian Severin. Europarlamentarul Adrian Severin a fost huiduit copios in sedinta Parlamentului European.
25 martie 2011 Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, ii cere lui Adrian Severin sa demisioneze din functia de europarlamentar. Adrian Severin nu demisioneaza.
28 martie 2011 Adrian Severin demisioneaza din PSD cu cateva momente inainte ca partidul sa decida excluderea sa.
5 aprilie 2011 DNA ii cere ministrului Justitiei sa solicite PE ridicarea imunitatii lui Adrian Severin. Ministerul Justitiei trimite in aceeasi zi solicitarea catre PE.
23 iunie 2011 Parlamentul European a decis ridicarea imunitatii eurodeputatului roman Adrian Severin.
22 iulie 2011 DNA anunta oficial ca Adrian Severin este urmarit penal pentru luare de mita si trafic de influenta.
27 iulie 2011 Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au solicitat autoritatilor judiciare competente din Belgia si Franta, prin comisii rogatorii, efectuarea unor acte procesual penale necesare instrumentarii cazului europarlamentarului Adrian Severin.
16 iulie 2012 Procurorii DNA au extins cercetarile fata de Adrian Severin in dosarul in care se efectueaza acte de urmarile penala pentru infractiunile de luare de mita si trafic de influenta si au inceput, fata de acesta, urmarirea penala pentru o noua infractiune si anume "folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata". DNA sustine ca, prin documentele si declaratiile false, Severin "a inlesnit unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European".
Citeste si:
Detaliile investigatiei Mita in Parlamentul European. Cum au procedat jurnalistii britanici, cum l-au angajat falsii lobbyisti pe Adrian Severin si metoda mascarii banilor
Pozitia acuzatului:
Adrian Severin: Este "o inscenare pusa la cale de persoane care au actionat ca agenti provocatori si cu o motivatie politica (...). Nu vreau sa speculez asupra deznodamantului acestui proces. Stiu ca am un desert de traversat. Sunt convins insa, ca istoria ma va absolvi".
Deciziile instantelor
23 februarie 2016 - ICCJ: Adrian Severin este condamnat la 3 ani si 3 luni de inchisoare cu executare. Decizia nu este definitiva