Povestea dosarelor Turceni si Rovinari. Cine mai este implicat in afara de Dan Sova

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 13 martie 2015, 13:50 Dosare Anticoruptie


Dan Sova
Foto: Agerpres
Primele informatii despre afacerile facute de Dan Sova, in perioada 2007-2008, la complexurile energetice Turceni si Rovinari au aparut in 2009, in presa. Tot in 2009, europarlamentarul Monica Macovei a spus, la o scoala de vara a PDL, ca doi tineri parlamentari PSD parteneri in aceeasi casa de avocatura, Dan Sova si Victor Ponta, au contracte de milioane de euro cu companii de stat din judetele unde sunt parlamentari, aratand ca acest lucru reprezinta "o fapta tipica de coruptie prin influenta politica". Pe 13 august 2014, DNA a anuntat inceperea urmaririi penale in cazul lui Sova pentru incheierea unor contracte care ar fi pagubit companiile de stat cu 3,4 milioane de lei. O saptamana mai tarziu a inceput urmarirea penala si in cazul actualului director general al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, un apropiat al premierului Victor Ponta.

 • Septembrie 2009. In cadrul Scolii de vara a PDL de la Costinesti, Monica Macovei a declarat ca doi tineri parlamentari PSD au contracte de milioane de euro cu companii de stat din judetele unde sunt parlamentari, aratand ca acesta reprezinta un caz clar de coruptie. "Uitati-va la avocatii din Parlament, sunt doi tineri din PSD, de exemplu, care au contracte de milioane de euro, bani pe care ii iau pe consultanta juridica, de la companii de stat din judetele unde ei sunt parlamentari. Aceasta este exact fapta tipica de coruptie prin influenta politica. Nu este cu nimic deosebita de alta fapta de coruptie", spunea Monica Macovei, facand referire la Victor Ponta si Dan Sova. Pentru aceste declaratii, Dan Sova a dat-o in judecata pe Monica Macovei.
 • 22 iunie 2011. Victor Ponta a primit o invitatie de la ANAF, in care era solicitat sa se prezinte pe 24 iunie la sediul ANAF, cu declaratiile de venit pe 2007 si 2008 si cu registrul jurnal de incasari si plati. Adresa apartinea Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, Activitatea de Inspectie Fiscala, Serviciul de Inspectie Fiscala Persoane Fizice. Invitatia primita de Ponta era datata 20 iunie 2011, zi in care doua cotidiane centrale relatau ca un control facut de ANAF la complexurile energetice Turceni si Rovinari ar fi demonstrat ca firma de avocatura condusa de senatorul Dan Sova, din care a facut parte si Victor Ponta ca "senior partner", a incasat ilegal 4,4 milioane de lei. Potrivit relatarilor presei, in raportul facut de ANAF se concluzioneaza ca mai mult de jumatate din banii incasati de SCA "Sova & Asociatii" de la Turceni si Rovinari - 4,4 milioane de lei din 7,1 milioane, au fost platiti necuvenit in baza unor contracte intocmite defectuos, prin incalcarea prevederilor OUG 34/2006, privind achizitiile publice. Imediat dupa ce a fost chemat de ANAF, Dan Sova a sarit in apararea lui Victor Ponta, excluzand orice implicare a acestuia in contractele cu Turceni si Rovinari.
 • Ianuarie 2014. Un raport al Inspectiei Judiciare arata ca premierul Victor Ponta este cercetat in doua dosare ale DNA cu privire la incheierea unor contracte ilegale cu SC Complexul Energetic Turceni (dosarul 123/P/2012), in perioada 2007-2011, si cu SC Complexul Energetic Rovinari (dosarul 122/P/2012), in perioada 2006-2011. Insa, in acest moment, Victor Ponta nu mai are niciun fel de calitate in aceste dosare. Imediat dupa aparitia raportului Inspectiei Judiciare, Victor Ponta a reactionat spunand ca nu a semnat niciodata in calitate de avocat vreun contract cu complexul energetic Turceni-Rovinari, iar informatia este "o tampenie". Intr-un raspuns al DNA transmis zilele trecute la solicitarea HotNews.ro se arata ca Victor Ponta "nu are calitate de suspect sau inculpat in vreun dosar instrumentat de catre DNA".
 • 13 august 2014. DNA anunta ca Dan Sova este urmarit penal pentru fapte de complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dupa ce in perioada 2007-2008 firma "Sova si Asociatii" a incheiat trei contracte de asistenta juridica cu complexurile Turceni si Rovinari, in urma carora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei. Potrivit procurorilor DNA, in perioada ianuarie - 13 februarie 2008, Dan Sova, cu stiinta, in contextul litigiului dintre Complexul Energetic Turceni (CET) si ICM - SC pentru Inchiderea-Conservarea Minelor SA, a insistat pe langa Dumitru Cristea, la data faptelor director general si ordonator de credite al CET, sa incheie un contract distinct de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu. In acest fel, Sova ar fi contribuit la decizia lui Cristea de a incheia nelegal, la 13 februarie 2008, contractul de asistenta juridica intre CET si SCA "Sova si Asociatii". De asemenea, ar fi conceput termenii si conditiile contractului si l-a semnat din partea SCA "Sova si Asociatii", obtinand un folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes), sustin procurorii anticoruptie. Intr-un alt caz, in perioada 2 octombrie - 1 noiembrie 2007, cu stiinta, in contextul litigiului dintre CET si Electrica, Dan Sova ar fi insistat pe langa Cristea sa incheie un contract distinct de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu, "contribuind astfel la decizia acestuia de a incheia nelegal un act aditional la contractul de asistenta juridica". Si in acest caz, Sova ar fi conceput termenii si conditiile actului aditional, l-a semnat din partea SCA "Sova si Asociatii", obtinand un folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai aratat procurorii. Totodata, in perioada ianuarie - 14 februarie 2008, Dan Sova, cu stiinta, in contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) si ICM - SC pentru Inchiderea-Conservarea Minelor SA, ar fi insistat pe langa directorul general al CER, sa incheie un contract de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu. Astfel, Sova ar fi contribuind la decizia directorului de a incheia nelegal contractul de asistenta juridica, la 14 februarie 2008, intre Complexul Energetic Rovinari si SCA "Sova si Asociatii", ar fi conceput termenii si contractului, semnandu-l din partea societatii pe care o reprezenta. In urma acestui contract, societatea de avocati a obtinut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai aratat procurorii. In seara zilei de 13 august, Dan Sova a spus, la Antena 3, ca miza in acest dosar este formularea cererii catre Parlament de incuviintare a trimiterii sale in judecata in plina campanie electorala, pentru a afecta pozitia candidatului PSD, Victor Ponta.
 • 20 august 2014. DNA a dispus efectuarea urmaririi penale pentru inca o persoana, Laurentiu Dan Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia. Trebuie precizat ca Turceni si Rovinari au fuzionat in 2012, alaturi de Complexul Energetic Oltenia si SN Lignitul Oltenia, formand actualul Complex Energetic Oltenia. Director general a fost numit Ciurel, un apropiat al premierului Ponta. Acesta detinuse anterior functii de director la fostul Rovinari. Potrivit procurorilor DNA, Laurentiu-Dan Ciurel, avand succesiv calitatea de director la Directia Investitii si ulterior director general si ordonator de credite al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER) este urmarit penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una in forma continuata. Vezi aici acuzatiile in cazul lui Laurentiu Ciurel.
 • 13 martie 2015. DNA cere incuviintarea Parlamentului pentru retinerea si arestarea lui Dan Sova, actual senator PSD, fost ministru al Transporturilor, in dosarul legat de contractele de asistenta juridica pentru complexurile energetice Rovinari si Turceni. Cererea de arestare vine dupa ce procurorii au constatat ca Sova a falsificat niste acte si a distrus probe. Potrivit procurorilor DNA, pe 20 februarie 2015, prin aparator ales, au fost depuse la dosarul cauzei un numar de 11 procese verbale, intocmite in perioada 2005-2009, ale Adunarii Generale a Asociatilor Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii". Procurorii au suspiciunea ca aceste documente sunt false. "Caracterul fals al celor 11 inscrisuri releva intreprinderea de actiuni de o gravitate deosebita din partea suspectului Sova Dan-Coman, activitate infractionala orientata in mod vadit in scopul obstructionarii anchetei fapt ce pericliteaza grav obiectivele de interes public ale urmaririi penale si implicit ale infaptuirii justitiei penale in general", se arata in cererea procurorilor. In plus, acestia au constatat ca in cursul anului 2010, din dispozitia suspectului Sova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societatii de avocati cu scopul de a compromite toate documentele si corespondenta purtata pe mail intre societatea de avocati si conducerile celor doua complexe energetice.

In acest moment, Dan Sova se afla la mana senatorilor care trebuie sa voteze daca va ajunge sa nu la inchisoare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.16721 vizualizari

 • +34 (36 voturi)    
  Se apropie Pastele cailor (Vineri, 13 martie 2015, 13:59)

  Martinezu [utilizator]

  Odata, ziceam ca il vor aresta pe Iliescu la Pastele cailor.
  Se pare ca in curind vom avea un Paste cum ne-am dorit. Cine credea?
  Cine crede acum ca Ponta va fi arestat la Pastele cailor?
  Eu zic ca din ce in ce mai multi.!
  De abia atunci ne apucam de reconstructia tarii.
  • +23 (23 voturi)    
   si odata cu ei toti ceilalti .. (Vineri, 13 martie 2015, 15:01)

   valy_74 [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   ..rosii, galbeni, portocalii, verzi, negri ...
 • +22 (22 voturi)    
  unrelated (Vineri, 13 martie 2015, 14:01)

  aew [anonim]

  I: Cum arata Adrian Copilul Minune, inalt si putin mai slabut?

  R: Dan S..
 • +12 (12 voturi)    
  treci la parnaie (Vineri, 13 martie 2015, 14:11)

  Cata79 [utilizator]

  ...
 • +14 (14 voturi)    
  Daca ar fi sa ghicesc (Vineri, 13 martie 2015, 14:53)

  CititorulComentator [utilizator]

  ...Ponta.
 • +18 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 martie 2015, 14:57)

  [anonim]

  • +9 (9 voturi)    
   Foarte tare! (Vineri, 13 martie 2015, 15:27)

   Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui

   M-ai facut sa rad cu remarca asta....." pm" se poate citi in doua feluri cind vorbim de Ponta.
  • +10 (10 voturi)    
   buna asta (Vineri, 13 martie 2015, 16:17)

   adyQ [anonim] i-a raspuns lui

   vine si randul lui, dar cam greu sa il ia astia chiar din scaunul pm cum zici tu :)
   are totusi multe butonashe in scaunul ala si nici Base nu mai e acolo sa ii mai dea peste degete....
 • +31 (31 voturi)    
  daca il vor scutura bine...... (Vineri, 13 martie 2015, 14:59)

  novator [utilizator]

  .....vor gasi si contractul Bechtel, intreg sau distrus.
  Pentru asemenea fapte., 25 de ani la pripon este putin.

  Dottore este si el pe faras iar daca Vanghelie si Oana vor demonstra ca nu sunt niste bieti cotetari si vor pune in aplicare planul " Victore, Victore", vom avea in curand la DNA un prim ministru, un eurodeputat si un socru de partid si de stat.

  In acest ritm, pana la elegerile din 2016, DNA va pune in aplicare rezultatul la referendum-ul din 2009 si nu vor mai ramane decat 300 de daunatori, ramanand ca noi sa desfiintam una din camerele de dezmat pe banii nostri.
 • +16 (18 voturi)    
  si Ponta? (Vineri, 13 martie 2015, 15:02)

  bl [utilizator]

  Cand il vedem si pe Ponta la DNA? Sau "cineva sus il mai iubeste"?
 • +11 (15 voturi)    
  VICTORE, VICTORE.. (Vineri, 13 martie 2015, 15:15)

  viorel [anonim]

  Victoraș mamă, vei mânca ouă roșii lângă Udrea anul acesta... de vină e oracolul Băsescu!
 • +17 (19 voturi)    
  DNA in drum spre Ponta?! (Vineri, 13 martie 2015, 15:17)

  lili [anonim]

  Succes DNA, succes Codruta!
  De Paste vrem sa-l vedem in celula si pe Ponta, sa mearga Daciana cu oua rosii la el!
 • +12 (14 voturi)    
  Jos Ponta!! (Vineri, 13 martie 2015, 15:30)

  emigrant [utilizator]

  Ponta nu va demisiona niciodata ca sa poata fi cercetat. Numai DNA ne mai poate scapa..
  Poate daca demisiona la alegeri, nu ar fi intrat in puscarie. asa insa, sper ca procurarii sa ne scape de el. Sa se ajunga la suficiente dosare care sa ajunga f aproape de el ptr ca Iohannis sa-i ceara demisia. Si atunci va trebui sa fim in strada. Cred ca asta este planul.
 • +13 (13 voturi)    
  Danutz galop ori in cort,ori sub fustele mamitzei (Vineri, 13 martie 2015, 16:01)

  Plagarus [utilizator]

  Dan Sova, intelectual din ctg. " doctorului " Viorel Ponta :
  " „Sunt conferentiar la Universitatea Bucuresti, unde domnul Neamtu n-a intrat nici la toaleta” ;
  „Legatura legata de”. Repetitie demna de un erudit ;
  „Doispe milioane”. Numeral periculos, conferentiare! Douaspe milioane! ;
  „Dintre noi doi, eu sunt singurul care ma pricep” ;
  La tine,Sova, lucrurile incep sa se complice,dar esti prea trepanat ca sa potzi pricepe in ce rahat te-ai bagat.
  Coada puscariabililor,de teapa ta,este cu bataie lunga in directzia cladirilor cu zabrele la geamuri.
  Manarie de 10 milioane de euro marca Sova :
  DIICOT a cerut Ministerului Transporturilor, "condus" la acea data de Șova, în luna ianuarie 2014, să îi vireze garanția de zece milioane de euro depusă de firma lui Gruia Stoica, GFR, atunci când a încercat să cumpere CFR Marfă. "S-a dispus, prin ordonanța procurorului, aplicarea unor măsuri asiguratorii pe bunurile învinuiților Gruia Stoica, Didilă Vasile și Raducan Vasile, precum și pe bunurile societăților comerciale pe care aceștia, personal sau prin interpuși, le administrează".!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Sub atenta diriguire a lui Șova, șmecherașii din Minister au returnat cele 10 milioane cerute de DIICOT maharului puscarias din Toflea, printr-un act semnat la 11 noaptea !!!
 • -6 (8 voturi)    
  DNA - instrument pt. schimbarea majoritatii ? (Vineri, 13 martie 2015, 17:12)

  Ezechiel [anonim]

  Un credul ar accepta că organele statului încearcă să elimine putregaiul şi corupţia. De fapt DNA-ul a purces la schimbarea majorităţii, despre care se vorbeşte în aceste zile chiar şi în presa poloneză.
  Povestea cu Udrea este un teatru ! Halal democratie . Ne mai miram ca increderea populatiei in sua a scazut .
  • +2 (2 voturi)    
   "Colina potopului" pt.Sova ! (Sâmbătă, 14 martie 2015, 7:58)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui Ezechiel

   Istoricul Holocaustului si avocatul unui singur "mare proiect " Rovinari - Turceni, Danutz are un viitor in zeghe.
   Majoritatea oatza se va schimba sigur si de la sine, caci are" caracter istoric
 • +7 (7 voturi)    
  DNA (Vineri, 13 martie 2015, 17:23)

  dorin valeriu [anonim]

  Urmeaza Ponta ?!? "Vicrore,Victore "...
 • +5 (5 voturi)    
  Minunat! (Vineri, 13 martie 2015, 17:48)

  felis_tigris [utilizator]

  Dar având 59 de ani, în ritmul relativ alert în care sunt anchetaţi, tot nu voi reuşi să apuc ziua când toţi nemernicii clasei politice vor avea avea parte de anchete. Despre condamnări, nu-mi permit să visez!
  • +2 (2 voturi)    
   Cata dreptate aveti! (Sâmbătă, 14 martie 2015, 9:30)

   Anna O. [utilizator] i-a raspuns lui felis_tigris

   Oricat de mult m-as bucura ca ii salta pe capete, resimt tot mai dureros faptul ca acesti...- zau daca pot gasi un cuvant potrivit pemtru a-i califica - mi-au furat, mi-au luat cu japca 25 de ani din viata, ani pe care nimeni nu mai are cum sa mi-i dea inapoi. Ar trebui acuzati de genocid de suflete si destine!
 • +3 (5 voturi)    
  Bun. Daca-l infoaie pe bombalaul asta (Vineri, 13 martie 2015, 18:11)

  Kaladin [utilizator]

  ii vine randul si lui Phonta. Sova e prea prost ca sa nu dea totul pe goarna....in curant Dofttorelul Mitoman o sa faca meditatie in celula mentorului sau, Bonbonel cel cu Oua.
  • +5 (5 voturi)    
   Eu nu sunt partizan polotic (Vineri, 13 martie 2015, 19:27)

   felis_tigris [utilizator] i-a raspuns lui Kaladin

   Eu îmi doresc ca toţi nemernicii politici care au supt sau sug încă România să intre la puşcărie. Trebuie să fii cel puţin naiv să nu poţi vedea "marea afacere" a suptului României şi caracterul transfrontalier din punct de vedere politic.
 • 0 (0 voturi)    
  Informatica ține minte TOT. (Miercuri, 3 iunie 2015, 7:33)

  Gigi_H [anonim]

  Puteți să spuneți orice. Dacă oamenii nu reușesc să rezolve niște probleme punctuale și actuale, Doamna cu coasa va reazolva totul .

  Păcat. Am putea trăi frumos, prin efortul fiecăruia și fără să ne mințim.
  4000000 lei ( aprox. 1000000 Euro) din 2008 sunt bani reali pe care eu nu i-am strâns muncind O VIATĂ.

  Constat ca avem epidemii mondiale de LENE, MINCIUNA și IPOCRIZIE.

  Cică până acum în lume s-ar fi născut și murit cca 75 miliarde oameni. Fiecare cu gânduri, vise, speranțe, experiență etc. Ce-am învățat noi până acum din asta?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by