UPDATE Constantin Nita a fost pus sub control judiciar si este urmarit penal pentru trafic de influenta

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 25 aprilie 2016, 14:10 Dosare Anticoruptie


Constantin Nita
Foto: AGERPRES
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus luni punerea in miscare a actiunii penale si controlul judiciar pe cautiune, pentru 60 de zile, fata de Constantin Nita, acuzat de trafic de influenta.

Acesta trebuie sa depuna o cautiune de 150.000 lei.

Potrivit procurorilor, in cursul anului 2013, Constantin Nita, la acea data deputat si ministru al Energiei, i-ar solicitat unui om de afaceri (denuntator in cauza) un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de societatea comerciala a acestuia cu primaria unui municipiu.

Comisionul ar fi fost pretins de Nita Constantin in schimbul exercitarii influentei sale asupra primarului de municipiu si a promisiunii ca interveni pe langa acesta pentru a-l determina sa agreeze semnarea si buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.

Potrivit intelegerii, urma ca suma reprezentand 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) sa ii fie remisa lui Constantin Nita in doua forme: partial cash si partial printr-un contract de consultanta fictiv, ce urma a fi incheiat cu o persoana de incredere din anturajul fostului ministru.

Acesta ar fi primit in 21.07.2013 30.000 euro de la omul de afaceri, in incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucuresti. 

De asemenea, la solicitarea lui Nita Constantin, a fost contactata persoana de incredere a acestuia care a propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 euro + TVA/luna, care a si fost semnat la data de 2 mai 2013. In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013-iunie 2014.

Suma solicitata nu a fost, asadar, achitata integral, ci doua transe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene de partid, la solicitarea lui Nita Constantin.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
  • a) sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei si la instanta de judecata ori de cate ori este chemat;
  • b) sa informeze de indata Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei sau instanta de judecata cu privire la schimbarea locuintei;
  • c) sa se prezinte la Sectia 1 Politie Brasov, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat;
  • c1) sa nu ia legatura direct sau indirect, in nici un mod, cu anumite persoane mentionate in ordonanta
  • d) sa nu depaseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent;
  • e) sa comunice periodic, conform programului de supraveghere, informatii relevante despre mijloacele sale de existenta;
  • f) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.
Constantin Nita, fost ministru al Economiei, s-a prezentat luni la Directia Nationala Anticoruptie dupa ce a fost citat intr-un dosar de coruptie.

Constantin Nita a parasit sediul DNA cu putin timp inainte de ora 13:30, afirmand ca nu poate sa faca nicio declaratie si ca si-a "luat un termen sa studieze dosarul".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























6514 vizualizari

  • +21 (21 voturi)    
    sediul social P$D va fi la Brutarie (Luni, 25 aprilie 2016, 14:12)

    un domn [utilizator]

    ce sens mai are ocuparea (abuziva) a cladirii din Kiseleff ? doar pentru a fi aproape in caz de nevoie de ambasada mujica ?
    • +11 (13 voturi)    
      Iata. (Luni, 25 aprilie 2016, 15:10)

      naica [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      o veste formidabila.De ce nu-i lasati sa preia guvernarea dupa alegeri?DNA-ul asta n-are inima.Baietii vor lsa guvernare cu orice pret.
  • +15 (15 voturi)    
    ... (Luni, 25 aprilie 2016, 14:13)

    pathfinder [utilizator]

    Cam arian asa, nenea Nita asta... :)
  • +8 (8 voturi)    
    penibila cautiunea (Luni, 25 aprilie 2016, 16:40)

    mos ion roata [utilizator]

    oamenii astia valoreaza mult mai mult.150000 ii rezolva intr-o singura transa la un comision intr-un contract de mizilic
  • +6 (6 voturi)    
    Oare ce nume va avea dosarul? (Luni, 25 aprilie 2016, 16:55)

    TheLionKing [utilizator]

    Dosarul "Caprele"?
    • +1 (1 vot)    
      + Caprioara de VN (Luni, 25 aprilie 2016, 17:06)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui TheLionKing

      ....the best !!!
  • +6 (6 voturi)    
    Repet (Luni, 25 aprilie 2016, 17:29)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    NU EXISTA P$D-ist cinstit. Un om onest nu poate face parte din aceasta grupare de hoti si complici la furt. Treptat, trepatat, toti vor infunda puscariile. Un partid condus de un puscarias, urmat de un plagiator, apoi de un condamnat penal e PARTID DE HOTI ! Ca si cei care i-au votat :(
    • +4 (4 voturi)    
      Ce figura de om cinstit! Cum de s-a-ntimplat? (Luni, 25 aprilie 2016, 18:29)

      Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      cum asa un om nobil, cult, demn, a cazut prada tentatiilor?
  • +5 (5 voturi)    
    Gandacul-ospatar sef Nita din Wasval SRL (Luni, 25 aprilie 2016, 17:49)

    Plagarus [utilizator]

    Originar din Ciohorăni - Iaşi, Niţă Caltanisetta Constantin a fost ospătar la Regia Protocolului de Stat Predeal în vremea lui Ceaușescu, unde a activat ca ospătar.
    A " condus " filiala PSD Brasov incepand cu anul 1997 si pana in 04/04/16 cand si-a luat adio :
    " Doresc sa le multumesc colegilor din Organizatia Judeteana Brasov alaturi de care am lucrat in acesti ani. Mi-am dorit, prin activitatea mea de-a lungul timpului, ca deputat, ministru al IMM-urilor, ministru al Energiei sau ministru al Economiei sa contribui la promovarea unor proiecte care sa-i asigure Romaniei o pozitie favorabla pe plan extern, dar si o dezvoltare in beneficiul companiilor romanesti, a romanilor in special." a fost anuntul lui Nita in momentul in care si-a anuntat demisia.
    • 0 (4 voturi)    
      Unde e problema (Luni, 25 aprilie 2016, 18:00)

      Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

      Că a fost ospătar nu ar fi (chiar) o problemă. Problema e că e pesedist !
      • +3 (3 voturi)    
        e o regula ca ospatarii incarca nota de plata, aka (Luni, 25 aprilie 2016, 19:40)

        un domn [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

        si incadrarea de P$d ist se potriveste in contextul acelor ospatari care incarca nota de plata...ca sa le ramana si lor...!0%
  • 0 (0 voturi)    
    Nita (Vineri, 29 aprilie 2016, 9:06)

    KANCESCU_de_la_IASOV [utilizator]

    Ma da NITA asta, fost TUDORACHI ,nu avea imunitate la DNA?Pai de cand fura el si paseaza pe altii,ca e stiut de toti ca o ‘’cartitata hoata” intre confrati(ha,ha,cred ca pe asta il viza Ponta cand zicea de acoperitul-descoperit).Unde e FLANGRANTUL (vorba Izaurei ,EBA-tiganilor) e
    si NITA pe aproape ,direct sau indirect !Daca DNA-ul i-o trage, le dedic o melodie pe textul
    reclamei aleia cu HemoroEasy face bine la Hemoroizi!
    Apropo,cautiunea a platit-o ,cu banii de la firma WASVAL din IASI ,a cumnatei si nepotului
    TUDORACHI ?Ca mult “parandarat” s-a scurs prin ea de la Nicolaiciuc-CFR,Oprescu- palatele
    Brancovenesti,Nichita –Primaria Iasi etc.,catre buzunarele incapatoare ale lui NITA-PSDita!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by