Surse judiciare: Judecatorul iesean Dan Anton, vizat miercuri dimineata de perchezitii DNA, ar fi promis unor oameni de afaceri interventii la fostul premier moldovean Vlad Filat

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 21 octombrie 2015, 17:34 Dosare Anticoruptie


Judecatorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iasi, vizat de perchezitiile facute miercuri dimineata de procurorii DNA la Iasi, este suspectat de trafic de influenta, dupa ce ar fi promis unor oameni de afaceri interventii la fostul premier moldovean Vlad Filat, cerand in schimb bani si angajarea unei persoane apropiate intr-o institutie din Republica Moldova, anunta Mediafax, citand surse judiciare. La ora transmiterii acestei stiri, judecatorul este transportat de la Iasi la Bucuresti cu o duba a Jandarmeriei, pentru a fi audiat la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie, potrivit surselor citate.

Procurorii DNA au efectuat miercuri dimineata perchezitii in 10 locatii din judetele Iasi si Suceava, reprezentand domiciliile unor persoane fizice si sediile unor societati comerciale, intr-un dosar ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, asimilate celor de coruptie si a unor infractiuni contra libertatii persoanei, comise in perioada 2014-2015, a informat Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat.

Surse judiciare au declarat, vineri dimineata, pentru Agerpres, ca judecatorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iasi ar fi vizat de ancheta procurorilor DNA. De asemenea, in acelasi dosar de coruptie ar mai fi vizati si un procuror, un avocat si oameni de afaceri, potrivit surselor judiciare. In ancheta ar fi vizat si omul de afaceri din Radauti Teodor Hauca, fost senator PD in perioada 1996-2000, perchezitii fiind facute la locuinta acestuia si la firmele sale.

  • Afacerile lui Vlad Filat in Iasi

Fostul premier moldovean Vlad Filat, arestat preventiv saptamana trecuta pentru acuzatii privind fraude bancare si luare de mita, a avut de-a lungul timpului mai multe afaceri in Iasi. In anii '90, fostul premier a urmat cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Dupa absolvire, el a ramas o vreme la Iasi pentru ca intrase in afaceri, iar initial a facut comert cu televizoare, aparate de uz casnic si, ulterior, hartie, dupa cum el insusi declara.

In anul 1998, Vlad Filat era actionar la firma "Romold Trading", care importa tigari MT din Republica Moldova, societate radiata in prezent. In acelasi an, firma a intrat in atentia procurorilor ieseni si a Fiscului. In noaptea de 11 spre 12 septembrie 1998, anchetatorii au retinut patru tiruri cu 1,8 milioane de tigari MT, o parte dintre acestea avand timbre expirate. Procurorii ieseni au stabilit ca pentru a introduce tigarile in tara s-au intocmit acte false. La scurt timp, Gheorghe Burlacu, adjunctul sefului Vamii Iasi si fiul sau Cristian, angajat al Romold Trading, au fost retinuti in acest caz pentru 30 de zile. Vlad Filat, care pe atunci era ministrul Privatizarii in Republica Moldova, nu a fost audiat niciodata in acest dosar de catre procurorii ieseni.

Cristian Burlacu a fost condamnat in cele din urma la patru luni de inchisoare cu suspendare in acest dosar, iar tatal sau la cinci luni de inchisoare cu suspendare. Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, procurorii moldoveni au considerat ca infractiunile pentru care era cercetat Filat nu aveau corespondent in legislatia din tara sa natala. In anul 2008, fostul premier moldovean a facut o cerere Parchetului General pentru a i se comunica daca mai este cercetat in vreo cauza in Romania, conform acelorasi surse. In acelasi timp, autoritatile din Republica Moldova au cerut o parte din dosarul de la Judecatoria Iasi, in care au fost condamnati Cristian si Gheorghe Burlacu.

Vlad Filat declara, in 2010, pentru presa nationala, ca nu avut nicio implicare in acest dosar, ca interceptarile au fost declarate ilegale, iar in cele din urma s-a demonstrat ca toate taxele fusesera platite in vama.

Vlad Filat a achizitionat, ulterior, actiuni la Tipografia Dosoftei din Iasi. In anul 2005, fostul premier al Republicii Moldova a schimbat obiectul de activitate al societatii, a numit-o Kapital Invest Company si a transformat cladirea firmei intr-un sediu de birouri amplasta pe strada Sfantu Lazar, din centrul Iasiului.

Conform jurnalistilor din Republica Moldova, in declaratia de avere din 2014, Vlad Filat preciza ca a incasat dividende de aproximativ 420.000 de euro din cota de 95,37% detinuta la Kapital Invest Company din Iasi.

De administrarea afacerii s-a ocupat timp de mai multi ani Ion Rusu. In prezent, firma este administrata de alte doua persoane, dupa ce Rusu si fiul sau au fost implicati, in vara acestui an, intr-un scandal de spalare de bani in legatura cu obtinerea unor credite bancare ilegale de la Banca de Economii. Firma figureaza ca fiind administrata de Ciprian Cucos si Constantin Chilcos, dupa ce presa din Republica Moldova a relatat ca nepotul si cumnatul lui Vlad Filat - Vladimir Rusu (27 de ani) si tatal acestuia, Ion Rusu, ar fi primit, printr-o firma cu sediul in Iasi, un milion de euro provenind de la Banca de Economii din R.Moldova (BEM). In cadrul anchetei, cei doi suspecti au fost in arest preventiv in Republica Moldova. Firma prin care s-ar fi spalat banii ar fi avut sediul chiar in cladirea de birouri detinuta de Vlad Filat prin SC Kapital Invest Company, dar a fost dizolvata in primavara acestui an.

Conform presei locale, cu toate ca anul trecut SC Kapital Invest Company si-a dublat cifra de afaceri, de la 1 la 2 milioane lei, profitul net inregistrat a scazut de la 1,95 milioane lei la 255.000 de lei. Potrivit bilanturilor contabile depuse la Fisc, firma lui Vlad Filat avea, la sfarsitul anului 2014, datorii de 2,9 milioane lei, in scadere cu 1,27 milioane lei fata de 2013.

Potrivit ultimelor date actualizate la data de 30 iunie de site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, citate de presa locala, Filat ar avea de platit datorii vechi de 800.000 lei la bugetul de stat si peste 186.000 lei la bugetul asigurarilor sociale. La acestea s-au adaugat 16.000 de lei, din neplata TVA si dobanzi si penalitati, iar Administratia Judeteana a Finantelor Publice Iasi a decis sa inceapa procedura de executare silita.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























925 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by