​Stire actualizata

UPDATE VIDEO Primarul Bacaului, Romeo Stavarache (PNL), va fi cercetat sub control judiciar. DNA sustine ca Stavarache a luat mita 2,3 miloane de lei si 260.000 de euro

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 26 iunie 2014, 11:09 Dosare Anticoruptie


Romeo Stavarache
Foto: AGERPRES
Primarul Bacaului, Romeo Stavarache (PNL) a fost retinut, joi, de procurorii DNA pentru 24 de ore, pentru luate de mita, anunta DNA, intr-un comunicat. Stavarache este acuzat de procurori de 5 infractiuni de luare de mita intre 2008 - 2011, perioada in care ar fi primit 2,3 milioane de lei si 260.000 de euro de la cateva societati comerciale si asociatii sportive. In aprilie 2014, Stavarache a fost trimis in judecata intr-un alt dosar, legat de repartizarea unei locuinte catre un subaltern.

Romeo Stavarache se afla la cel de-al treilea mandat de primar al Bacaului si conduce organizatia judeteana a PNL. Anterior, el a fost membru al Partidului Umanist, actualul Partid Conservator.


UPDATE Ora 22:30 Romeo Stavarache a parasit arestul DNA joi seara
Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, retinut de DNA pentru ca ar fi primit mita peste 2,3 milioane lei de la patru oameni de afaceri, va fi cercetat sub control judiciar, a decis, joi seara, de Curtea de Apel Bacau.

UPDATE 11.50: Comunicatul DNA privind retinerea lui Romeo Stavarache:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Bacau au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, a inculpatilor:

- STAVARACHE ROMEO, primarul municipiului Bacau, in sarcina caruia s-au retinut in concurs 5 infractiuni de luare de mita;
- GOIAN LIVIU, in sarcina caruia s-au retinut in concurs 3 infractiuni de complicitate la luare de mita;
- CENUSA LIVIU VASILE, in sarcina caruia s-au retinut in concurs 2 infractiuni de complicitate la luare de mita

Din ordonantele de retinere intocmite de procurori a reiesit ca, in cauza exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila potrivit careia, in perioada 2008 - 2011, inculpatul Stavarache Romeo, direct sau prin intermediul celorlalti 2 inculpati, a pretins si primit, de la 4 oameni de afaceri, mai multe sume de bani dupa cum urmeaza:

1. La inceputul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societati comerciale sa ii fie remis un procent de 50% din valoarea decontata de Primaria Bacau, aferenta fiecarui stalp de iluminat public la care firma administrata de acesta efectua lucrari in baza contractului incheiat cu aceasta institutie, valoare ce era de 38 de euro/stalp.
In baza acestei solicitari, in perioada martie 2008 - octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, prin intermediul mai multor societati comerciale si asociatii sportive, suma totala de 810.670 lei.

2. In luna ianuarie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societatii comerciale administrate de acesta sa ii fie atribuit un contract privind executarea de lucrari tehnico-edilitare. Banii au fost primiti in doua transe, prin intermediul unei asociatii sportive.

3. In luna aprilie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la acelasi om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriza generala, incheiat intre aceasta societate si Agentia Nationala pentru Locuinte Bucuresti, avand ca obiect constructia unui bloc cu 45 de locuinte in Bacau, lucrare in valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.

In baza acestei solicitari, in perioada aprilie 2008 - septembrie 2011, Stavarache Romeo a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societati comerciale si asociatii sportive, suma totala de 1.259.789,03 lei.

4. In luna martie 2010, inculpatul Stavarache Romeo i-a solicitat, administratorului unei societati comerciale sa incheie contracte de publicitate cu o anumita firma, pentru ca primaria sa isi execute in mod corespunzator obligatiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacau incheiat cu aceasta societate. In baza acestei solicitari, au fost incheiate doua contracte in lunile martie 2010 si aprilie 2011, in baza carora omul de afaceri a platit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei.

5. In perioada martie - aprilie 2009, impreuna cu o alta persoana, i-a solicitat lui unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociatii sportive, in schimbul eliberarii unui certificat de urbanism, bani care au fost primiti in data de 24.04.2009.

In cauza se desfasoara cercetari si cu privire la alte persoane.

In cauza procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii si al Directiei Generale Anticoruptie Bacau din cadrul M.A.I.

Inculpatilor Stavarache Romeo, Goian Liviu si Cenusa Liviu Vasile li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentati, la data de 26 iunie 2014, la Curtea de Apel Bacau cu propunere de arestare preventiva.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























13569 vizualizari

  • +20 (22 voturi)    
    Doar nu statea pe salariu?! (Joi, 26 iunie 2014, 11:12)

    Johanis [utilizator]

    Ce politician sta s-astepte ziua de salariu? Sa fim seriosi....
    • +5 (7 voturi)    
      sef de campanie? (Joi, 26 iunie 2014, 13:03)

      cinic [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

      in perioada cu spaga, nu el era sef de campanie PNL?
      • 0 (6 voturi)    
        Toti sunt la fel, fratilor! (Joi, 26 iunie 2014, 14:22)

        Johanis [utilizator] i-a raspuns lui cinic

        De ce nu se intelege acest lucru?!
        Si asa ma mir ca au inceput sa-si d in cap unii altora! E un progres, dar cine sa vina in locul lor?
        • +2 (4 voturi)    
          Sunteti mai cinic decat "cinicul" (Joi, 26 iunie 2014, 14:51)

          Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

          cum adica cine? Pornim de la axioma ca toti romanii sunt hoti?
          • 0 (2 voturi)    
            Daca nu esti cu ei... (Joi, 26 iunie 2014, 15:41)

            Johanis [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

            n-ai nicio sansa! Nu te va cunoste nimeni, oricat de corect si bine intentionat ai fi! Care este parerea dvs despre un candidat la prezidentiale care sa nu fi facut paret din niciun partid politic, dar care a demonstrat enorm, este foarte cunoscut, nu are niciun motiv sa faca matrapazlacuri cu viata romanilor? Are vreo sansa? Ar trebui sa-i ceara cineva sa candideze? Imi puteti enumera cateva persoane care sa corespunda?
            • 0 (2 voturi)    
              Da (Joi, 26 iunie 2014, 19:23)

              Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

              pot enumera. Numai ca n-au "masses appeal" :)
    • +3 (5 voturi)    
      Poate politician roman, ca un suedez (Joi, 26 iunie 2014, 14:50)

      Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

      un elvetian sau un finlandez nu s-ar mai putea uita in oglinda daca ar face altfel.
    • +2 (2 voturi)    
      salariul il dadea Julietei pentru dresuri... (Joi, 26 iunie 2014, 16:35)

      tofu [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

      Si ea o sa-i foloseasca acum ca prastie sa-i arunce chiftele (pirjoale cum se zice pe acolo) peste gard la puscarie. Bravo, Romeo!
  • +10 (16 voturi)    
    nu e rau ca ii intreaba de sanatate, (Joi, 26 iunie 2014, 11:51)

    __alex__ [utilizator]

    dar chiar numai cu gainarii din astea gasesc? Tot ce tine de asfaltari si tunuri de milioane le scapa?
    • +2 (6 voturi)    
      palavre/dovezi? (Joi, 26 iunie 2014, 13:03)

      cinic [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

      vorbe se gasesc, ai tu dovezi? stii cumva unde se gasesc?
  • +12 (14 voturi)    
    luptator cu baronii PSD (Joi, 26 iunie 2014, 12:29)

    edi.h [utilizator]

    Isi mai maduce cineva aminte cum mergea asta din usa in usa in campania electorala ? Si cum se lupta el cu baronii PSD ?
    • +2 (8 voturi)    
      si ce e rau ? (Joi, 26 iunie 2014, 12:54)

      Gheorghescu [utilizator] i-a raspuns lui edi.h

      ce e rau ca lupta cu baronii PSD? Crezi ca daca baronul PNL Stavarache a luat mita, baronii PSD sunt mai curati, mai spalati?
      Oricine lupta cu baronii PSD are dreptate! Cum spune minunat Ricochet intr-un comentariu mai jos, e suficient sa ii scuturi, ca sa curga spaga. Pur si simplu pentru ca au stat cel mai mult la putere.
      • +1 (5 voturi)    
        sa fure cu randul (Joi, 26 iunie 2014, 13:38)

        edi.h [utilizator] i-a raspuns lui Gheorghescu

        aha, deci asta era solutia ta ? sa fure cu randul ?
        • +2 (6 voturi)    
          nu, edi... (Joi, 26 iunie 2014, 15:17)

          Gheorghescu [utilizator] i-a raspuns lui edi.h

          ziceam ca daca Stavarache e hot, nu inseamna ca pesedistii sunt cinstiti.
          Oricum, cine se aseamana se aduna ... in USL. Chiar daca dupa aia se fac ca se despart. Ca nu i-am auzit pe penelisti (penalisti, dupa cum se vede) sa se dezica de lovitura din 2012, dimpotriva. Asa ca, si daca se fac ca sunt in opozitie, penelistii sunt aceiasi. Mi-e la fel de greata ca si inainte de Ghise, Nicolai, Orban, Hasotti, Chiuariu, samd.
          • +1 (3 voturi)    
            nu a spus nimeni ca pesedistii sunt cinstiti (Joi, 26 iunie 2014, 16:09)

            edi.h [utilizator] i-a raspuns lui Gheorghescu

            Dar nu ma incalzeste cu nimic sa vina unul ca Stavarache care se bate cu pumnul in piept ca lupta cu baronii pesedisti, dar in realitate el vine sa fure mai mult ca aia.
  • +12 (14 voturi)    
    Cat ii vom mai suporta ? (Joi, 26 iunie 2014, 12:33)

    gica43 [utilizator]

    Cred ca parlamentul sa "rezolva"si aceasta chestiune- va emite o lege prin care primarii si,in general,functionarii publici,sa poata primi....legal mita si alte "cadouri",dar nu mai mult de un milion de euro anual ! Cred ca nu prea ne dam seama in ce fel de tara traim si cine o conduce ! Noi stim sa iesim pe strada doar la indemnul diversilor papusari !!! In rest,votam in...deplina inconstienta !!!
  • +12 (14 voturi)    
    Propunere de sistematizare :) (Joi, 26 iunie 2014, 12:38)

    Ricochet [utilizator]

    Pe vremuri circula un banc:
    Intrebare: De ce a invadat URSS-ul Afganistanul?
    Raspuns: Pentru ca incepe cu litera A.

    Sugeram DNA-ului sa procedeze similar cu primarii nostri dragi. Sa nu se mai cheltuiasca aiurea banii pe cercetari preliminare al caror rezultat il cunoastem oricum cu totii, dinainte.

    Sa ii ia in ordine alfabetica pe toti acesti talhari nenorociti, pentru ca nu conteaza de unde ii apuci si cum ii atingi, spaga curge de peste tot.
    Doar pentru ea au ajuns acolo, nu pentru leafa de bugetari.
  • +7 (9 voturi)    
    Traiasca PeNaLii ! (Joi, 26 iunie 2014, 12:58)

    Velma Kelly [utilizator]

    Iohannis & Co ! :)
  • -8 (10 voturi)    
    Si eu le-am spus (Joi, 26 iunie 2014, 13:12)

    xrogo [utilizator]

    celor din PNL sa stea in banca lor si sa nu voteze contra lui Base,nu au ascultata si uite daravela!!!
    • +5 (7 voturi)    
      Mai bine le spuneai sa nu fure (Joi, 26 iunie 2014, 13:56)

      Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      E mult mai sigur pentru ei
    • -4 (4 voturi)    
      Nu i-ai spus si lu' Basescu. (Joi, 26 iunie 2014, 14:49)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      ..sa stea in banca lui si sa nu se mai agite cu coruptia, ca uite ce i se intampla?

      Eh, logica de uselist de doi bani.
  • +3 (5 voturi)    
    Prin noi insine ne imbogatim liberal! (Joi, 26 iunie 2014, 13:53)

    Plagarus [utilizator]

    Alesii boborului sa fie in numar de 16-17 milioane si o sa o ducem bine intr-o veselie generala.
    • -1 (3 voturi)    
      Da, pacat de motto-ul Bratienilor (Joi, 26 iunie 2014, 14:53)

      Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

      numai ca omul a venit de la Voiculescu. De ce l-au primit?
  • +2 (2 voturi)    
    Da' la Iasi cand vine DNA-ul? (Joi, 26 iunie 2014, 16:21)

    gugurila [utilizator]

    Sunt sigur ca Nichita (cunoscut pe la rubricile de zvonuri ca "15%") ii asteapta cu drag :)
  • +2 (2 voturi)    
    Cautati mai bine ,numai atit ??? (Joi, 26 iunie 2014, 19:10)

    andreesanu [utilizator]

    Nu inteleg de ce trebuie sa platim noi romanii taxe impozite ca sa-i tina degeaba pe" ALESII "neamului arestati pentru mita,trafic de influienta,pentru gainariile lor platim noi ???.
    Puneti-ii la munca pe brinci,la lopata,la canal ,in mina ,munca cu norma,sa vada cum maninca o bucata de piine muncita un roman platitor de taxe.
    De ce puscariasii nu-s pusi la munca ???,sa-si plateasca mincarea,cazarea,iar daunele produse sa fie recuperate din averile lor si din munca prestata in puscarii.Asa se vor cuminti alesii!!!
  • +1 (1 vot)    
    tace si face.... (Vineri, 27 iunie 2014, 1:20)

    TRABI [utilizator]

    Ce stiti voi fratilor ? Poate nu ati auzit de neamurile meseriase si locotenentii .....
    Ia cautati-l pe unul Marius - Ioan Stanila......
    Cine ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by