Motivarea instantei. De ce a fost condamnat agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy la 5 ani de inchisoare

de Attila Biro     HotNews.ro
Vineri, 6 aprilie 2012, 17:51 Dosare Anticoruptie


Chauncey Hardy
Foto: Captura YouTube
Tribunalul Giurgiu a publicat motivarea sentintei prin care Ionut Tanasoaia (Gipsy-Gypsanu) a fost condamnat la cinci ani de inchisoare in cazul mortii  baschetbalistului american Chauncey Hardy. Judecatorul Achim Istratescu mentioneaza in instanta ca Tanasoaia a beneficiat de reducerea limitelor pedepsei cu o treime pentru ca si-a recunoscut fapta. Judecatorul mai mentioneaza ca a avut in vedere si faptul ca nu are antecedente si ca vecinii de bloc ai lui Tanasoaia au declarat ca acesta este o “persoana liniştita şi respectuoasa”.
  • Victor Ponta despre condamnarea lui Tanasoaia: "Pedeapsa in cazul Chauncey Hardy poate produce o atingere ireparabila sistemului de justitie"

Pe 22 februarie Tribunalul Giurgiu l-a condamnat la 5 ani de inchisoare pe Ionut Tanasoaia, agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy. Sentinta Tribunalului Giurgiu este in prima instanta, Procurorii au formulat un recurs fata de solutia Tribunalului Giugiu. Procurorii care au instrumentat cazul l-au trimis in judecata pe Tanasoaia in baza art. 183 Cod Penal (lovituri cauzatoare de moarte). Pentru aceasta infractiune limitele de pedeapsa sunt de 5 la 15 ani de inchisoare.

In motivare, judecatorii au explicat ca Ionut Tanasoaia a fost condamnat doar la 5 ani de inchisoare pentru ca a beneficiat de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa. Astfel, potrivit instantei, limitele de pedeapsa pentru infractiunea de lovituri cauzatoare de moarte sunt de la 3 ani si 4 luni pana la 10 ani de inchisoare cu executare.

In motivarea instantei se mentioneaza ca la individualizarea pedepsei pentru Tanasoaia s-a tinut cont de faptul ca acesta nu avea antecedente, ca are 25 de ani, ca are un minor in ingrijire si ca nu este cunoscut drept o persoana violenta. Drept argument a fost invocata caracterizarea membrilor Asociatiei de proprietari a blocului in care locuieste Tanasoaie care au declarat ca agresorul lui Chauncey Hardy este  o persoana liniştita şi respectuoasa. 

Vezi mai jos motivarea integrala si fragmente relevante din argumentatia magistratului:


  • Trebuie avut in vedere şi ca atat inculpatul, cat şi victima, anterior, au consumat bauturi alcoolice, pe fondul acestui consum şi pe fondul unor neintelegeri decurgand din comportamentul victimei care i-a pus pe cap şapca sa unei fete din discoteca şi din bariere lingvistice (victima vorbea limba engleza, iar inculpatul limba romana).
  • Instanta va lua in considerare şi varsta inculpatului, de 25 ani, pregatirea profesionala a acestuia, respectiv ca are studii medii, faptul ca nu are ocupatie, are un copil minor, nu este cunoscut ca fiind o persoana violenta, ci ca o persoana liniştita şi respectuoasa (caracterizarea Asociatiei de proprietari Bloc 504C - fila 92), şi nu are antecedente penale.
  • Deşi aparatorul inculpatului a solicitat retinerea, in favoarea inculpatului a circumstantelor atenuante prevazute de art.74 lit.a şi c din Codul penal constand in imprejurarea ca inculpatul nu are antecedente penale şi s-a predat organelor de urmarire penala instanta retine ca aceste imprejurari nu prezinta relevanta ce li se atribuie de aparator, intrucat atitudinea sincera, de recunoaştere se are in vedere la aplicarea dispozitiilor art. 320 ind. 1 alin.7 Cod procedura penala, iar conduita anterioara buna şi lipsa antecedentelor penale va fi avuta in vedere  la stabilirea unei pedepse in limitele prevazute de lege, reduse cu o treime.
  • Fata de aceste considerente, instanta apreciaza ca, pentru a se realiza functia de constrangere a pedepsei, cat şi functia de reeducare, de influentare şi modificare a conduitei şi atitudinii inculpatului, in sensul respectarii valorilor ocrotite de legea penala, trebuie stabilita pedeapsa inchisorii, cu aplicarea dispozitiilor art. 3201 alin. 7 Cod procedura penala, dar nu la nivelul minimului special prevazut de art. 183 Cod penal, redus cu o treime, adica 3 ani şi 4 luni inchisoare.
  • Instanta apreciaza ca, o pedeapsa de 5 (cinci) ani aplicata inculpatului T.I.- A. pentru infractiunea de loviri cauzatoare de moarte prevazuta de art.183 Cod penal (cu aplicarea dispozitiilor art. 3201 alin. 7 Cod procedura penala) este apta sa realizeze scopul preventiv - educativ prev. de art. 52 Cod penal. (motivarea Tribunalului Giurgiu)

Sentinata tanasoaia _1_



24 februarie - Victor Ponta a trimis o scrisoare deschisa procurorului general si presedintelui CSM: "Pedeapsa in cazul Chauncey Hardy poate produce o atingere ireparabila sistemului de justitie"

Liderul USL Victor Ponta a postat pe blogul personal scrisoarea deschisa pe care a trimis-o procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, si presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Ghica, in care isi exprima nemultumirea fata de sentinta pronuntata in cazul uciderii baschetbalistului american Chauncey Hardy.


  • "Va transmit acest mesaj cu un puternic sentiment de revolta, ca jurist si cetatean roman, fost magistrat si conferentiar universitar, doctor in disciplina Drept Penal, dar mai ales ca persoana publica cu o absoluta credinta in necesitatea afirmarii statului de drept. Doresc sa va aduc la cunostiinta ca recenta sentinta emisa de Sectia Penala a Tribunalului Giurgiu reprezinta un grav atentat la prestigiul si integritatea sistemului de justitie din Romania.
  • Nu am dreptul procedural sa contest, pe fond, decizia prin care Ionut Adrian Tanasoaia a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru uciderea baschetbalistului american Chauncey Hardy. Pedeapsa aplicata (daca nu cumva chiar si incadrarea juridica) este insa evident netemeinica si de natura sa produca o grava si ireparabila atingere sistemului de justitie din Romania, o stare de revolta si neincredere in hotararile acesteia", a scris Ponta.

Cazul mortii lui  Chauncey Hardy

Baschetbalistul american Chauncey Hardy a decedat in urma unui conflict iscat in noaptea de sambata spre duminica (8-9 octombrie) 2011 in clubul Emotione din municipiul Giurgiu. Primele investigatii ale politiei au aratat ca loviturile care au dus la moartea baschetbalistului ar fi fost aplicate de principalul suspect Ionut Tanasoaia.



Baschetbalistul american Chauncey Hardy a fost dus la Spitalul Judetean din Giurgiu dupa incidentul care a avut loc, in noaptea de sambata spre duminica (8-9 octombrie). De la Spitalul Judetean din Giurgiu, baschetbalistul a fost transferat, patru ore mai tarziu, la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Capitala, intrucat starea acestuia se agravase si unitatea sanitara nu avea computer tomograf. 

Chauncey Hardy a murit la putin timp dupa ce a fost supus unei interventii chirurgicale. Concluziile  raportului de autopsie in cazul sau arata ca decesul sportivului a survenit unui traumatism puternic, soldat cu hemoragie masiva si fractura craniana.

Citeste si






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4156 vizualizari

  • +9 (13 voturi)    
    Sa ne jucam spanzuratoarea (Vineri, 6 aprilie 2012, 18:11)

    Zummm [anonim]

    Sa incep sa-mi fac o linsta Ies din puscarie pac un politician mai stau mai ies pac inca unul. Daca ne-am apuca fiecare am scapa tara incet incet asa ;)
    • +10 (10 voturi)    
      Gresit.Judecatorii-s buba. (Vineri, 6 aprilie 2012, 20:17)

      mircea [anonim] i-a raspuns lui Zummm

      Degeaba reduci din parlamentari,daca judecatorii corupti taie si spanzura.Pe un parlamentar il mai sanctionezi la vor.Ce te faci cu judecatorii care se cred D-zeu si stau acolo pana la moarte/
    • 0 (0 voturi)    
      dupa fapta ... (Duminică, 8 aprilie 2012, 12:17)

      iri [anonim] i-a raspuns lui Zummm

      Cat a primit americanul care l-a omorat pe Teo Peter? Parerea mea este ca maimutoiul decedat a provocat prin atitudinea sa incidentul , iar faptul sa s-a terminat cu mutarea sa definitiva in lumea celor ce nu mai cuvanta e pur si simplu un ghinion . A se vedea atitudinea negrilor americani si in incidentul cu jucatoarele de bashet petrecut acum vreo doua luni tot intr-un club dar care a ramas fara victime . Faptul ca ei sunt americani le confera cel putin in ochii lor o aura de intangibilitate , toti ceilalti muritori posesori ai unor cetatenii plicticoase ( gen cetatenie romana ) trebuie sa aibe ca unic tel in viata sa-i multumeasca pe dumnealor si sa aiba cel mult o reactie de admiratie in cazul in care ei , semizeii sar calul . Albii americani sunt clar diferiti , dar negrii sunt inca pe calea evolutiei pana sa ajunga la homo sapiens . Deocamdata sunt doar homo erectus retardus .
  • +10 (14 voturi)    
    Trebuie marite pedepsele urgent (Vineri, 6 aprilie 2012, 18:15)

    hot news [utilizator]

    E absolut incredibil. Care mai e rostul puscariilor? Sincer cred ca am avea o justitie mai buna daca s-ar desfiinta puscariile, justitia, si ne-ar da dreptul la port arma.
    Ochi pentru ochi, dintre pentru dinte si ar fi o justitie mult mai corecta decat cea de azi.
    • +1 (5 voturi)    
      justitie (Vineri, 6 aprilie 2012, 18:42)

      x [anonim] i-a raspuns lui hot news

      Serios? Pai tot justitie crede ca a facut si criminalul, ucigandu-l pe american. Solutia e reformarea justitiei, nu e desfiintarea ei si nici liber la arme!
      • +4 (4 voturi)    
        Care justitie...? (Vineri, 6 aprilie 2012, 19:55)

        y [anonim] i-a raspuns lui x

        Serios? Pai baietii rai deja se sterg cu justitia... undeva (deci pentru ei e deja desfiintata) iar liber la arme ei au deja, de mult timp (e doar o probema de bani). Deci alex2020 dorea doar o echilibrare a situatiei. Nu crezi? Din cei cinci ani, cam cat crezi ca va sta, de fapt, mizeria asta in puscarie? 2-3 ani? 3 ani pentru ca ai omorat un om ?!?!?!?!?!?!?! Misto ju$titie!
        • 0 (0 voturi)    
          se poate si mai rau! (Luni, 9 aprilie 2012, 12:48)

          x [anonim] i-a raspuns lui y

          Stam rau, dar se poate si mai rau! Sa se dea liber la arme si o sa apara mii de cazuri de justitiari care cred ca fac bine dupa dreptatea LOR. Apoi un alt val de justitiari care vor sa-i "judece" (sa se razbune) pe primii si care sunt absolut siguri ca astfel implinesc dreptatea pe pamant. Nu ma intelege gresit. Stam rau! Dar anarhia e mult mai rea.
    • -2 (4 voturi)    
      totusi (Vineri, 6 aprilie 2012, 19:22)

      gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui hot news

      a fost omor prin imprudenta, s-au batut, americanul a cazut si a ramas acolo. nu a existat intentia crimei pana la urma.
      • -1 (1 vot)    
        asa e (Vineri, 6 aprilie 2012, 19:56)

        Sorin [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

        doar ca ura pentru cetatenii "minoritari" e prea mare si de obicei scapa prea usor incat ne revolta si cazul asta unde pedeapsa e normala.
      • +7 (7 voturi)    
        ??? (Vineri, 6 aprilie 2012, 20:03)

        luc [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

        Omor prin imprudenta ? Cand ii dai un pumn unui om nu este nici o imprundenta : faci asta in mod constient ca sa-l ranesti. Daca il mai si omori, atunci trebuie sa suporti consecintele.
        Apoi, care este mesajul pe care il da aceasta sentinta ? Daca te ia unul la bataie pe strada la intamplare si te omoara, scapa cu 5 ani pentru ca individul nu a premeditat actiunea ?
      • +6 (6 voturi)    
        Nu stiu (Vineri, 6 aprilie 2012, 20:08)

        Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

        Senzatia mea este ca sa lovesti pe cineva nu este o imprudenta, ci o intentie clara de vatamare.
  • +5 (7 voturi)    
    hmmm (Vineri, 6 aprilie 2012, 18:52)

    me [anonim]

    5 ani pare cam putin... probabil nu e omor calificat ci prin imprudenta dar totusi...
    oricum fiti fericiti... ca daca era roman si nu american primea 2 ani cu suspendare...
  • +7 (9 voturi)    
    ce milosi sunt justitiarii (Vineri, 6 aprilie 2012, 18:54)

    gica [anonim]

    deci criminalul este un vecin cumsecade membru al clanului local de criminali care sunt mina in mina cu militia. Apoi are si un copil de crescut si poate sa fie educat de mafioti si cum naiba sa-l condamni pentru ca a facut o crima. ma gindesc ca de asta nici nastase multe case nu poate fi condamnat pentru ca paturile din puscarie sunt prea tari, lipsesc obiectele de arta din China etc etc. Ce milosi sunt justitiarii astia zau ca trebuie sa ii lasam pe toti hotii criminalii nepedepsiti si sa pedepsit aspru amaritele de babe care nu ies pe strada fara sa se machieze sau taranii care nu isi fac manichiura. Valori put europene deh aranjate cu justitiari dimboviteni. Vorba celuilalt mesaj cred ca trebuie sa punem mina pe coase si sa ne facem dreptate singuri, ar fi o solutie in cazul ro
  • -2 (6 voturi)    
    cata grija (Vineri, 6 aprilie 2012, 19:08)

    Marius [anonim]

    Dar ,ucigasul lui Teo Peter cati ani de parnaie a luat?
    • +1 (3 voturi)    
      ? (Vineri, 6 aprilie 2012, 20:09)

      Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui Marius

      Care e legatura? Iti mai dau eu 50 de exemple de nedreptati. Asta inseamna sa nu se mai faca justitie?
    • +1 (3 voturi)    
      Un accident de masina nu e egal cu un pumn! (Vineri, 6 aprilie 2012, 20:14)

      @cata grija [anonim] i-a raspuns lui Marius

      Cand dai cu pumnul, e intentia de lovire. Cand calci pe cineva, nu e intentie. Hai sa vedem cati au facut puscarie in Romania pentru ca au omorat pe cineva in accident de circulatie. Are rost sa mentionez cazuri celebre?
  • -1 (3 voturi)    
    pedeapsa (Vineri, 6 aprilie 2012, 19:55)

    Sorin [anonim]

    Daca nu era un american implicat scapa cu suspendare.
    Pedeapsa de 5 ani cu executare mi se pare normala si corecta.
    Daca lucrurile au stat cum s-a sustinut in presa: lovitura de pumn, a cazut, s-a lovit la cap.
    Daca agresorul nu avea antecendente. Vorbim dpdv legal, el de fapt era membrul unui clan si facuse multe prostii dar judecam pe ce stim nu pe ce putem presupune despre un clan.
    Nu este acelasi lucru din cazul lui Marian Cozma cand o gasca l-a atacat si l-a injunghiat in inima.
    Nu, nu sunt tigan si nici in vreo bataie nu am fost implicat.
  • +6 (6 voturi)    
    Sublim (Vineri, 6 aprilie 2012, 20:07)

    gringo [anonim]

    Vecinii aia care au dat declaratii banuiesc is oameni respectabili, onorabili chiar.
    Mai e cineva ofuscat ca nu intra Romania in Schengen? Staicu, Dosarul transferurilor, in curand Becali, Nasu si cu Mitica...si lista e lunga tare.
    Mai stie cineva ceva de vamesi?
    • 0 (0 voturi)    
      Care vamesi? :) (Sâmbătă, 7 aprilie 2012, 19:46)

      Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui gringo

      De la granita cu Olanda :)))))
  • +2 (4 voturi)    
    Condamnare (Vineri, 6 aprilie 2012, 21:11)

    Amalia [anonim]

    Si ce parere are Dl Ponta legat de sentinta penibila in cazul lui Adrian Nastase, zis Bombonel?? Ca e prea mult pentru cat a furat???
  • +5 (5 voturi)    
    Aha, mare feeling! :D (Vineri, 6 aprilie 2012, 21:41)

    Clop [utilizator]

    Victor Ponta despre condamnarea lui Tanasoaia: "Pedeapsa in cazul Chauncey Hardy poate produce o atingere ireparabila sistemului de justitie"

    Daca se arata asa de ingrijorat, Ponta sa scrie si despre pierderile ireparabile pe care le produce "sistemului" ex-premierul Nastase.
  • +3 (3 voturi)    
    Ursul e bun, spun caprele din padurea vecina (Vineri, 6 aprilie 2012, 22:27)

    colt [anonim]

    Sa se treaca la curtea cu jurati, daca se face judecata dupa spusele vecinilor. Ce sa faca saracii, sa-si puna toata ceata lui pitigoi in cap?
  • +4 (4 voturi)    
    penibil!!! (Vineri, 6 aprilie 2012, 23:42)

    mary_ [utilizator]

    Oare au tremurat izmenutele pe doamna judecator cand a dat sentinta? Numai asa poti sa justifici ca acuzatul avea bune referinte, cand se stie din presa de poama buna era!!!

    Dar asa este mass-media rea, vrea sange "nevinovat de roman"!!!

    Ufff, greu tare...
  • 0 (0 voturi)    
    Penal (Sâmbătă, 7 aprilie 2012, 7:33)

    Vizitiul [utilizator]

    "sa realizeze scopul preventiv - educativ". Stresez pe aspectul preventiv al pedepsei!
  • +3 (3 voturi)    
    valoarea vietii unui om... (Sâmbătă, 7 aprilie 2012, 9:52)

    andrea [anonim]

    Oameni pretuiti-va voi insiva vietile, justitia e oarba, falsa, impotriva oamenilor, si a adevarului.
  • 0 (0 voturi)    
    motivarea instantei (Sâmbătă, 7 aprilie 2012, 12:46)

    alexandru [anonim]

    Baiat bun doar ca are obiceiul sa mai omoare cate un om.Totusi unul e mai putin decat mai multi . In plus este de al nostru din cartier si mortul era unul strain. Ce cauta in civilizatul Giurgiu?
  • 0 (0 voturi)    
    Spitalul din Giurgiu nu are tomograf... (Duminică, 8 aprilie 2012, 0:26)

    coco [anonim]

    Imi aduc aminte de filmul "Dl. Lazarescu" in care un pensionar muribund era plimbat cu salvarea din spital in spital si nimeni nu il primea pana cand a murit in salvare.
    Chestia asta ma face sa ma intreb retoric: Oare cu banii care se cheltuie pe combustibili, salariul medicilor si soferului de pe ambulanta, timpul pierdut la transferuri intre spitale, uzura ambulantelor si a echipamentelor din ele etc.... nu s-ar putea cumpara un tomograf in Spitalul JUDETEAN din Giurgiu? Cred ca se pot cumpara zece dar nimeni nu vrea pentru toti vor sa "suga" cat pot din resursele acestei tari la care contribui si eu, si tu si alti de buna credinta...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by